Θα μας τρελάνει η «ελαστική» κιλοβατώρα…

Παραπολιτικά
Θα μας τρελάνει η «ελαστική» κιλοβατώρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ή κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Αυτά τα ελαστικά τιμολόγια των εταιρειών ενέργειας νομίζετε ότι θα λύσουν το πρόβλημα της ρήτρας που καταργήθηκε; Όχι βέβαια! Είναι το ίδιο πράγμα από την αντίθετη πλευρά! Δηλαδή τον ένα μήνα η μια εταιρεία πουλάει φθηνότερα την κιλοβατώρα και τον άλλο ακριβότερα, κι εμείς κάθε μήνα για ένα πεντάευρω θα πηγαίνουμε σε άλλη εταιρεία γιατί ακρίβυνε η προηγούμενη την κιλοβατώρα; Αφήστε που θα μας τρελάνουν στις προσφορές οι εταιρείες και μόλις υπογράψεις συμβόλαιο η κιλοβατώρα θα χρεώνεται σε άλλη τιμή! Νομίζετε ότι είναι καμιά φοβερή αλλαγή υπέρ των απλών καταναλωτών; Εξάλλου δεν ήταν τίποτε φοβερό και οι εκπτώσεις που ήρθαν με τους νέους λογαριασμούς. Κάτι 20άρικα είδα ως επί το πλείστον... Σε λίγο, αν δεν πετύχει κι αυτό - που δε θα πετύχει - να δείτε που θα λαμβάνουμε λογαριασμούς που θα μας λένε ότι το πρωί που μαγειρεύει η νοικοκυρά το ρεύμα είναι πιο ακριβό και να μαγειρεύει βράδυ που είναι φθηνότερο! Έτσι, ανάλογα με τις ώρες αιχμής θα βγαίνει και η ρετζεβούτα, που μη νομίζετε ότι θα είναι και τίποτα φοβερό. Δηλαδή θα είναι λίγο η τιμή του ρεύματος σαν το χρηματιστήριο. Στις 12 ανέβηκε στις 12:05 έπεσε; Να δείτε ότι ο νέος εφιάλτης θα είναι το ρεύμα!

Χαρές για τον Ζακ Γαλυφιανάκη στην Κρήτη

Ευτυχισμένες στιγμές για τον γνωστό κωμικό ηθοποιό Ζακ Γαλυφιανάκη, ο οποίος χθες έγινε νονός στην Κρήτη, βαφτίζοντας τη μικρή Κατερίνα, κόρη της Άρτζι και του πρώτου του ξαδέρφου Νικολάου Γαλυφιανάκη. Η τελετή, σύμφωνα με το neakriti.gr, έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στα Χανιά, ενώ του μυστήριου της βάφτισης προηγήθηκε ο γάμος των ευτυχισμένων γονέων. Η χαρά και τα χαμόγελα περίσσευαν, όπως άλλωστε και οι ευχές προς την οικογένεια της μικρής Κατερίνας, αλλά και προς τον πανευτυχή νονό.

Ο Ζακ Γαλυφιανάκης είναι Έλληνας δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Ζακ ζούσε στο Λος Άντζελες και πρόσφατα αποφάσισε με την οικογένειά του να μετακομίσουν στον Καναδά και να ζήσουν σε μία αγροικία. Επισκέπτεται τη χώρα μας σπάνια, ενώ για πρώτη φορά βρέθηκε στην Κρήτη όταν ήταν 14 ετών και πάλι πριν από λίγα χρόνια. Πολλές ευχές στους νεόνυμφους γονείς για βίο ανθόσπαρτο και στη μικρή Κατερίνα να είναι γερή και καλότυχη!

Το τετράπτυχο που έθεσε ο Ηλίας Λυγερός

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις, τις προάλλες, στην κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, της ΚΕΔΕ και της Ολομέλειας των δημάρχων της Κρήτης, που έγινε εδώ στο Ηράκλειο.

Μία από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ήταν κι αυτή του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλία Λυγερού, ο οποίος ξεδίπλωσε ουσιαστικά ένα τετράπτυχο προτάσεων προς συζήτηση και προβληματισμό.

Ποιοι ήταν οι 4 άξονες που έβαλε στο τραπέζι της κοινής σύσκεψης ο Ηλίας Λυγερός;

α) Η δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως τόνισε, έχει περιοριστεί σημαντικά, και είναι «ζητούμενο έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό στους ΟΤΑ η δημοκρατική λειτουργία και ισοτιμία».

β) Η ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης με μητροπολιτικούς δήμους «για ενιαίο σχεδιασμό προβλημάτων, όπως συγκοινωνία, περιβάλλον, απορρίμματα, νερό, αδέσποτα, ποιότητα ζωής κ.λπ.».

γ) Μια «οργανωμένη παρέμβαση στην κοινωνική πολιτική (άστεγοι, συσσίτιο, τρίτη ηλικία, νεολαία, φτώχια, ακρίβεια κ.λπ.)».

δ) Η προσπάθεια «για διεθνή αναγνωρισιμότητα των δήμων (μέσω σχέσεων) που να είναι ανταποδοτική στην κοινωνία με οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά αποτελέσματα».

Δεσμεύτηκε να συνδράμει τους πυροσβέστες

Η ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία αναδείχθηκε στη σαββατιάτικη συνάντηση που είχε αντιπροσωπία της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Λασιθιώτης υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει κι αυτός από την πλευρά του ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το αίτημα, και πλέον αναμένουμε να δρομολογηθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Την αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης αποτελούσαν ο πρόεδρος Μανόλης Αντωνακάκης, ο αντιπρόεδρος Στερεός Ατσαλάκης και ο αντιπρόσωπος σύνεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Γεώργιος Φουσκολαγουδάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η συνάντηση, όπου από την πλευρά της Ένωσης αναδείχθηκε η πλήρης διάσταση και το εύρος των προβλημάτων που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Έγινε εκτενέστερη αναφορά για τα προβλήματα που αφορούν τον νομό Λασιθίου, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε εκ νέου η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο κ. υπουργός Ιωάννης Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι στηρίζει και θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και θα συμβάλει με σχετικές πρωτοβουλίες ώστε σύντομα να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας».

Προσπερνούν οι μαθητές Αρχαία και Λατινικά

Η Γαλλία είναι μια χώρα που παραδοσιακά έτρεφε μεγάλο σεβασμό στις λεγόμενες «αρχαίες» ή και «νεκρές» γλώσσες, τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά. Ας μην ξεχνάμε ότι το περίφημο Καρτιέ Λατέν στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η διάσημη Σορβόννη, πήρε το όνομά του ακριβώς επειδή οι φοιτητές μιλούσαν μεταξύ τους Λατινικά. Οι Γάλλοι έχουν πολύ σημαντική θέση στη μελέτη της αρχαίας ιστορίας και των θεμελιωδών δύο αυτών γλωσσών για τον δυτικό πολιτισμό με κορυφαίους διανοητές και ερευνητές. Όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Le Figaro”, τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά δε συγκινούν πλέον τους Γάλλους μαθητές. Όπως αναφέρεται, «οι στατιστικές, που δημοσιεύτηκαν από το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την εξέλιξη της μελέτης των αρχαίων γλωσσών στα σχολεία, αποτυπώνουν μια γενική παρακμή στη διδασκαλία των Λατινικών και των Ελληνικών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Προς επίρρωσιν, από τους σχεδόν 366.000 υποψηφίους για το γενικό απολυτήριο, μόνο 772 είχαν επιλέξει μια αρχαία γλώσσα ως ειδικότητα το 2022. Φυσικά υπάρχει αιτία για αυτό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, οι αιτίες είναι αφενός η έλλειψη προϋπολογισμού και αφετέρου η έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα εκ μέρους των διευθυντών των σχολείων και η αποθάρρυνση των υποψηφίων για το απολυτήριο. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «για την προώθηση των αρχαίων γλωσσών ο ενθουσιασμός των μαθητών εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά το κράτος αρνείται να χορηγήσει τα απαραίτητα μέσα για να τις διδάξει σε καλές συνθήκες σε όλη τη χώρα».

Η είδηση πέρασε στα λεγόμενα «ψιλά», ωστόσο το ειδικό της βάρος είναι πολύ μεγάλο. Και σίγουρα θα έχει έντονο αντίκτυπο όχι μόνο για την εξέλιξη των σπουδών της αρχαίας γραμματείας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς πέραν των αμιγώς ακαδημαϊκών. Και ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία να κοντοσταθούμε και εμείς στα του οίκου μας, με δεδομένο το πώς οι Έλληνες μαθητές απαξιώνουν και αντιμετωπίζουν ακόμα και σε πανεπιστημιακό πολλές φορές επίπεδο, ίσως ακόμα και με τρόμο, τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά και να σκεφτούμε τις αιτίες ώστε να σταματήσει η κατρακύλα. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί μη μιλούνται πια ως γλώσσες εξ ολοκλήρου (τα Λατινικά χαρακτηρίζονται και ως «νεκρή γλώσσα»), ωστόσο αποτελούν το θεμέλιο του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και όχι μόνο σε επίπεδο λογοτεχνίας. Και επίσης ας μην ξεχάσουμε εδώ την πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία με την «περιπέτεια» των Λατινικών, που στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση. Η οποία ωστόσο φοβούμαστε ότι έμεινε στη μέση...

Τι συμβαίνει σε δημοτική επιχείρηση;

Ακούω ότι σε δημοτική επιχείρηση στην Κρήτη γίνεται το «έλα να δεις»! Τι ακριβώς έχει συμβεί κι αρχίζει σε βάθος έλεγχος; Έχει πάλι γούστο!

Εκλογές

Το ερώτημα είναι ένα: πότε θα κάνουμε εκλογές... Όλο και περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν πως εκλογές θα έρθουν. Το ερώτημα είναι πότε. Προσωπική μου άποψη είναι πως θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες: τις πυρκαγιές και «τα έκτακτα του καλοκαιριού». Και εξηγούμαι... Οι πυρκαγιές πάντα θα υπάρχουν την περίοδο του θέρους. Ο καιρός είναι ζεστός. Ένας να πετάξει το τσιγάρο του, έστω και άθελά του, σε χώρο με ξερά χόρτα, μπορεί να πιάσει φωτιά ανά πάσα στιγμή. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η έκταση της πυρκαγιάς και τι καταστροφές θα προκύψουν. Εάν οι καταστροφές είναι αντίστοιχες μ’ εκείνες του περυσινού καλοκαιριού, τότε η κυβέρνηση δε θα προκυρήξει εκλογές. Η έκταση μιας ενδεχόμενης καταστροφής θα είναι μια θετική ή αρνητική εξέλιξη.

Τα έκτακτα

Πάμε και στα «έκτακτα του καλοκαιριού», όπου την τιμητική τους έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πληθωρισμός. Εάν συνεχίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε αυτό το ασταθές σημείο που βρίσκονται σήμερα, ο Μητσοτάκης δε θα πάει σε εκλογές. Επομένως, η βούληση του Ερντογάν θα κρίνει τη στάση του πρωθυπουργού. Ένα άλλο καυτό ζήτημα είναι ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός καλπάζει. Εάν η διαφορά του πληθωρισμού μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου είναι πάνω από 4 μονάδες, τότε θα πάει σε εκλογές.

Επαγρύπνηση

Μέχρι στιγμής, όλα τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αναμένουν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα κηρύξει εκλογές. Υπάρχουν πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν έτοιμα ψηφοδέλτια, ενώ οι εσωκομματικές ζυμώσεις γίνονται. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο και εάν προετοιμάζονται οι πολιτικοί σχηματισμοί, η κήρυξη των εκλογών είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Στάση για κουλούρι

Στάση στην πλατεία Συντάγματος για να αγοράσει... κουλούρι έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επιλέγοντας μάλιστα να κοινοποιήσει στο διαδίκτυο τη συγκεκριμένη κίνηση.

Στη σχετική ανάρτηση στο Twitter μάλιστα, κατάφερε να συνδυάσει την αγορά κουλουριού με... ακόμα μία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τη συζήτηση των ερωτήσεων, σταμάτησα στο Σύνταγμα για να αγοράσω ένα κουλούρι. Όπως βλέπετε, έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ... Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο... Συγχαίρω τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που εργάζονται υπό όλες τις συνθήκες για να είμαστε καλά όλοι μας», έγραψε.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News