Το χρυσό χρώμα του καλοκαιριού

Παραπολιτικά
Το χρυσό χρώμα του καλοκαιριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογραφία του Γιάννη Τσιγκένη αποτυπώνει ακριβώς αυτό που όλοι σκέφτονται όταν τη βλέπουν: Καλοκαίρι! Τα στάχυα που έχασαν τη δροσιά της άνοιξης και οι υψηλές θερμοκρασίες τούς χάρισαν το χρυσό χρώμα για να μην καίγονται κάθε ηλιοβασίλεμα.

Πρωτιά μέγιστης θερμοκρασίας

Το Πετροκεφάλι στις Μοίρες και το χωριό Σίβα του Ηρακλείου «διεκδικούν» σε εθνικό επίπεδο την πρωτιά στις μέγιστες θερμοκρασίες της χθεσινής ημέρας. Μπορεί, δηλαδή, χθες μέχρι και το μεσημέρι να ήταν λίγο πιο «υποφερτή» η κατάσταση για μας εδώ στην Κρήτη σε σχέση με την Πέμπτη, αλλά κακά τα ψέματα. Καήκαμε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια και της χθεσινής ημέρας, που «έδωσε» τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε επίπεδο χώρας. Σύμφωνα με το meteo, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν χθες στη χώρα έχουν ως εξής: στη Σίβα Ηρακλείου όπως και στο Πετροκεφάλι Μοιρών 38,4 βαθμοί Κελσίου, στη Γόρτυνα της Μεσαράς 37,9 και στην Παλαιόχωρα Χανίων 37,9 βαθμοί επίσης. Η αμέσως επόμενη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφεται εκτός Κρήτης και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στους 37,4 βαθμούς Κελσίου. Και ακολουθούν το φαράγγι της Σαμαριάς με 37,3, η Πλώρα Ηρακλείου με 37,2 και τέλος η Τρίπολη με 36,6 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως η ζέση ήρθε για να μείνει. Και ας κάνουμε υπομονή γιατί θα μας πάει έτσι και η άλλη εβδομάδα, μέχρι και την πρώτη μέρα του Ιούλη. Και από ’κει και μετά, βλέπουμε...

Αμβλώσεις

Κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι αδυνατούν να καταλάβουν είναι το πώς λειτουργεί η αμερικανική κοινωνία, το αμερικανικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Είναι μια ισχυρά ταξική κοινωνία, που δε διστάζει να περιθωριοποιήσει πλήρως ολόκληρες κοινωνικές, οικονομικές και φυλετικές ομάδες, αρκεί να μη διαταραχθεί το status quo. Αυτό που διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού διαμέσου των “checks and balances”, όπως λένε τις δικλίδες ασφαλείας, που καθιστούν αναπόφευκτο ότι όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, για να μην αλλάξουν οι ισορροπίες στην αμερικανική κοινωνία και - Θεός φυλάξοι! - κάποια κοινωνική ομάδα αρχίσει να έχει απαιτήσεις έναντι κάποιας άλλης!

Ο αμερικανικός δικομματισμός είναι ακριβώς δομημένος για να διασφαλίζει ακριβώς αυτήν τη μηδενική πρόοδο.

Οπότε αν δούμε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, που πήγε το ρολόι της Ιστορίας 50 χρόνια πίσω, κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν είναι κάτι το μη αναμενόμενο, ούτε και αξιοπερίεργο. Μάλιστα το περίεργο είναι που δεν κατόρθωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι όλες αυτές τις δεκαετίες να ανατρέψουν την απόφαση του 1973, τότε που το ανώτατο δικαστήριο στο ελευθεριακό πνεύμα της δεκαετίας του ’70 παραχώρησε το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν κουμάντο στο σώμα τους.

Ίσως... η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να κατανοούσε ότι, παρότι όλοι οι πολιτικοί του κόμματος είναι κατά των αμβλώσεων, αυτό είναι απλώς... χάριν του εκλογικού τους ακροατηρίου και δεν είναι δυνατό οι ΗΠΑ, που σε πολλά θέματα πρωτοπόρησαν κατά καιρούς, να βρεθούν τόσο πίσω απ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ίσως να μην ήθελαν, δηλαδή, πραγματικά να το κάνουν. Και να χρειάστηκε να έλθει στην εξουσία ένας τύπος όπως ο Τραμπ, για να αλλάξει την ισορροπία στο ανώτατο δικαστήριο και να διορίσει δικαστές που θα τολμούσαν να κάνουν αυτό που ουδείς ρεπουμπλικάνος έκανε 50 χρόνια τώρα.

Και τώρα τι; Τώρα οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ξανά ότι δεν είναι η ηγέτιδα δύναμη της Δύσης, αλλά μια θεοκρατική μπανανία, όπου το μόνο που έχει σημασία είναι το κέρδος, μπροστά στο οποίο ανθρώπινα δικαιώματα και τα συναφή είναι... παρωνυχίδες.

Καληνύχτα σας!

Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ να κρίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση για τις γυναίκες αποτελεί, το δίχως άλλο, επιστροφή στον Μεσαίωνα, καθώς, όπως αναφέρουν και πολιτικοί της χώρας, αφαιρείται το δικαίωμα από τη γυναίκα να έχει έλεγχο στο σώμα της! Στο εξής, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός αν το Κογκρέσο ενεργήσει. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δε δίστασε να πει ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», αναφέροντας πως «η απόφαση γυρίζει τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω».

Αποδοκίμασαν την Εμινέ

Στόχος αποδοκιμασιών έγινε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν, πριν από την έναρξη παράστασης στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πριν από την πρεμιέρα της παράστασης «Λαζγκί-Χορός Πνεύματος και Αγάπης» του Εθνικού Μπαλέτου του Ουζμπεκιστάν, που ανέβηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ατατούρκ», επρόκειτο να διαβαστεί μήνυμα της Εμινέ Ερντογάν.

Ο παρουσιαστής ζήτησε ένα λεπτό για να διαβάσει το μήνυμα που έστειλε η σύζυγος του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, το κοινό, που δεν ήθελε να διαβαστεί το μήνυμα, διαμαρτυρήθηκε έντονα με χειροκροτήματα και σφυρίγματα. Ακούστηκαν επίσης γιουχαΐσματα.

Οι στιγμές αυτές έχουν καταγραφεί σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι θεατές μάλιστα ακούστηκαν να λένε... «κανονικά, έπρεπε να σηκωθούμε και να φύγουμε».

Στην παράσταση ήταν παρόντες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ahmet Misbah Demircan, η αναπληρώτρια πρόεδρος του Ταμείου Ανάπτυξης, Τέχνης και Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν Saida Mirziyoyeva, κρατικοί αξιωματούχοι και επίσημοι καλεσμένοι.

Θρίλερ στον αέρα για τον υπουργό

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πτήση από Αθήνα προς Μυτιλήνη, στην οποία επέβαινε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής με στελέχη του υπουργείου και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, περίπου στις 10 το βράδυ και ενώ το αεροπλάνο ήταν στο μέσον περίπου της διαδρομής χτυπήθηκε από κεραυνό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, οι επιβάτες άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και είδαν μια έντονη λάμψη. Μετά από κάποια δευτερόλεπτα ενός «τρέμουλου», το αεροπλάνο συνέχισε κανονικά την πτήση του και προσγειώθηκε στη Μυτιλήνη περίπου στις 10:20 μ.μ.

«Έφυγε» η αγαπητή γιατρός

Έφυγε από τη ζωή η γιατρός Ελένη Παπαδοπούλου-Αστρινάκη, σύζυγος του Μιχάλη Αστρινάκη, δικηγόρου και παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Η γιατρός του Βενιζελείου έδινε μάχη τα τελευταία χρόνια με σοβαρή ασθένεια. Η κηδεία θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Γαζίου στις 5 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News