«Στα παρασκήνια μιας καταστροφής»

Παραπολιτικά
«Στα παρασκήνια μιας καταστροφής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τίτλος αυτός – «Στα παρασκήνια μιας καταστροφής» - ανήκει στο “L’ Express”, που διαπιστώνει τη χρεωκοπία της «Μακρονίας», όπως ειρωνικά χαρακτηρίζεται η διακυβέρνηση της χώρας από τον Μακρόν. Και είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στη Γαλλία, καθώς η πολιτική κρίση δε δείχνει να συγκινεί τα κόμματα που έκλεισαν την πόρτα στα ανοίγματα του Γάλλου προέδρου. Τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά είπαν «όχι» στην έκκληση που απηύθυνε ο Μακρόν με διάγγελμά του να βάλουν το χέρι τους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από τον συνασπισμό με τον οποίο κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές. Δεν εκπλήσσει βέβαια κανέναν κάτι τέτοιο, αφού τόσο η Αριστερά του Μελανσόν όσο και η Δεξιά είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν χείρα βοηθείας στον Μακρόν. Οι επιλογές του προέδρου εξαντλούνται μέρα με τη μέρα, εκτός και αν αλλάξει δραματικά κάτι, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Μακρόν στο διάγγελμά του, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάλεσε τους ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων είτε να εξετάσουν ενδεχόμενες επιλογές συνασπισμών με την κεντρώα συμμαχία του είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις κατά περίπτωση, ένα σενάριο που ήταν ψηλά από την ώρα που αποκρυσταλλώθηκε το αποτέλεσμα. Το τι μέλλει γενέσθαι άδηλον, ωστόσο η κατάσταση στη Γαλλία γεννά πολλές ανησυχίες, με δεδομένα τα φλέγοντα ζητήματα που «τρέχουν» και αφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο δε εξώφυλλο του “L’ Express” δεσπόζει μια φωτογραφία του συνοφρυωμένου Μακρόν, ενώ στο βάθος το Μέγαρο των Ηλυσίων κεραυνοβολείται.

Ορισμός νέας αντιδημάρχου με... προεκλογικό «άρωμα»!

Όλο και πιο σφιχτός γίνεται ο εναγκαλισμός της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και της συνεργαζόμενης παράταξης «Ηράκλειο για όλους», αφού ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δείχνοντας την ιδιαίτερη προτίμησή του, ενόψει και της υποψηφιότητας του υιού του στις εθνικές εκλογές, προχώρησε στον ορισμό ενός ακόμη προσώπου από την παράταξη σε θέση αντιδημάρχου. Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου, τη Δευτέρα το πρωί η Δέσποινα Συγγελάκη αναλαμβάνει θέση αντιδημάρχου Εθελοντισμού, Νεολαίας και Οργάνωσης, καθώς και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης. Η θέση στην εν λόγω αντιδημαρχία, σύμφωνα με την απόφαση δημάρχου με αριθμ. πρωτ. 58243/24.6.2022, είναι άμισθη και η θητεία θα είναι από μεθαύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Συγγελάκη εισήλθε προσφάτως στο Δημοτικό Συμβούλιο με δικαστική απόφαση, κερδίζοντας ένσταση που είχε καταθέσει αμέσως μετά τις εκλογές σε βάρος συνυποψηφίου της από την ίδια παράταξη.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική Αρχή έχει ήδη αξιοποιήσει ακόμη δύο πρόσωπα σε θέσεις αντιδημάρχων, τους κ.κ. Γ. Σισαμάκη και Αντ. Περυσινάκη, ενώ έχει ήδη προχωρήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου και στην πρόσληψη ειδικής συμβούλου προσώπου της ίδια παράταξης, η οποία ωστόσο δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Η αξιοποίηση τεσσάρων προσώπων από μια μικρή παράταξη του Δήμου Ηρακλείου ερμηνεύεται ως στενός εναγκαλισμός ενόψει των εθνικών εκλογών και της προαναφερόμενης υποψηφιότητας με το ΚΙΝ.ΑΛ. Εξάλλου από το ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν αξιοποιηθεί σε θέσεις ειδικών συμβούλων και άλλα πρόσωπα από τον δήμαρχο Ηρακλείου, προφανώς σε μια προσπάθεια συσπείρωσης προσώπων γύρω από τη συγγενική του υποψηφιότητα.

Εκλογές για την εταιρεία του αεροδρομίου

Τη θυμάστε αλήθεια την «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης-Ξένιος Ζευς Ανώνυμη Εταιρεία», την εταιρεία που είχε συσταθεί κάποτε με φόντο το φιλόδοξο, τότε, όνειρο για τη δημιουργία αεροδρομίου ανατολικής Κρήτης, που αποδείχτηκε βεβαίως στην πράξη όνειρο απατηλό;

Η εταιρεία έχει γενική συνέλευση και εκλογές αύριο Κυριακή, στην Ιεράπετρα, με σκοπό την ανάδειξη νέας διοίκησης. Ενόψει των κυριακάτικων εκλογικών αρχαιρεσιών, ο προσωρινός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, έβγαλε προσκλητήρια ανακοίνωση, καλώντας σε προσέλευση τους μετόχους.

«Υπενθυμίζουμε ότι η προσωρινή Διοίκηση της ανώνυμης εταιρείας "Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης-Ξένιος Ζευς Α.Ε.” την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, και ώρα 3 μ.μ., στην Ιεράπετρα, στο δημοτικό κατάστημα επί της οδού Δημοκρατίας 31, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”, θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των μετόχων της εταιρείας, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την “Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου”.

Δικαίωμα παράστασης στη Γ.Σ. έχει κάθε μέτοχος που είναι κύριος μίας τουλάχιστον μετοχής και αποδεικνύει την ιδιότητά του αυτή κατά την ημέρα διεξαγωγής της Γ.Σ. Μέτοχοι που είναι νομικά πρόσωπα μετέχουν στη Γ.Σ. διά του νόμιμου εκπροσώπου τους, ο οποίος προσκομίζει τα σχετικά έγγραφα εκπροσώπησης. Ο μέτοχος συμμετέχει στη Γ.Σ. και ψηφίζει είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω αντιπροσώπου. Ο αντιπρόσωπος διορίζεται εγγράφως και προσκομίζει το σχετικό έγγραφο αντιπροσώπευσης», αναφέρει η ανακοίνωση-πρόσκληση για την αυριανή γενική συνέλευση της εταιρείας “Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης-Ξένιος Ζευς Α.Ε.”.

Οι νέες εκπαιδευτικές δομές

Για τα θετικά μαντάτα, με την ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. στη Νεάπολη Λασιθίου (όπως επίσης και στο Ακρωτήρι Χανίων) και άλλων συναφών εκπαιδευτικών επαγγελματικών δομών στο Μεραμπέλο είχαμε γράψει αναλυτικά τις προάλλες.

Να που βγήκαν λοιπόν και τα σχετικά ΦΕΚ και επισημοποιήθηκαν οι σχετικές ΚΥΑ, με τον Δήμο Αγίου Νικολάου να εκφράζει, όπως ήταν αναμενόμενο, την έκδηλη χαρά και ικανοποίησή του:

«Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας οι νεοϊδρυθείσες εκπαιδευτικές δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Λασίθι, μετά τη δημοσίευση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων σε ΦΕΚ».

Η δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου, πληροφορούμενη το γεγονός, σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δεχτήκαμε την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία, από το νέο σχολικό έτος, των παρακάτω εκπαιδευτικών δομών:

α) Του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης,

β) Του Εργαστηριακού Κέντρου με έδρα το ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης και παράρτημα στο ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου και

γ) Του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης», αναφέρει ο Δήμος Αγίου Νικολάου και επισημαίνει:

«Η άριστη συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, όπως και του γενικού γραμματέα του ΕΕΚΔΒΜ κ. Γεωργίου Βουτσίνου όλο αυτό το διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση των νέων εκπαιδευτικών δομών που ενδυναμώνουν την επαγγελματική εκπαίδευση στον δήμο συνολικά και αναβαθμίζουν την ιστορική έδρα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης του νομού μας στη Νεάπολη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει τη χρηματοδότηση των 25 Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. (των 6 που ιδρύθηκαν τον Ιούνιο του 2021 και των 19 που ιδρύθηκαν το 2022) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το χρηματικό ποσό των 34.107.530,52 ευρώ, δηλαδή 1,3 εκατ. περίπου για κάθε Πρότυπο ΕΠΑ.Λ.

Με την ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑ.Λ., Εργαστηριακού Κέντρου καθώς και του σύγχρονου τομέα των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στον Δήμο μας, απαντάμε στις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης, και ταυτόχρονα ικανοποιούμε την ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον Δήμο μας».

«Σκονάκι»... Μπάιντεν... «Τώρα μιλάω»

Ο... πλανητάρχης (χα, χα, χα) μάλλον... «ρόμπα» έγινε ξανά... Το τελευταίο διάστημα έχει μια ροπή προς... γκάφες που τον εκθέτουν παγκοσμίως... Έτσι νομίζω, δηλαδή... Λοιπόν... Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ημεροδρόμου», στο επίκεντρο βρέθηκε ξανά ο Τζο Μπάιντεν μετά την αποκάλυψη ότι οι δημόσιες επαφές του συνοδεύονται από… «σκονάκι» των συνεργατών του για το πώς πρέπει να ενεργεί...

Το «σκονάκι» περιείχε οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργήσει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στελέχη της αιολικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε κατά λάθος στους φωτογράφους τη λίστα με τις οδηγίες, που ανέφερε μεταξύ άλλων «καθίστε στη θέση ΣΑΣ», «ΕΣΕΙΣ κάνετε σύντομα σχόλια» και «ΕΣΕΙΣ αποχωρείτε”». Ο 79χρονος Μπάιντεν είχε επίσης οδηγίες να μιλήσει σε συγκεκριμένους συμμετέχοντες, να τους κάνει ερωτήσεις και να τους ευχαριστήσει πριν αποχωρήσει.

Έδειξε το... «σκονάκι»!

Στη διάρκεια της συνάντησης με στελέχη της αιολικής βιομηχανίας στην αίθουσα «Ρούσβελτ» του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν έδειξε στους φωτογράφους το σχέδιο οκτώ σημείων για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται.

Αντί να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο, ο συγγραφέας του σημειώματος αναφερόταν στον Μπάιντεν ως “ΕΣΕΙΣ”, με έντονα κεφαλαία γράμματα.

Το σκονάκι ζητούσε από τον Μπάιντεν να καθίσει, με την προτροπή «ΚΑΘΙΣΤΕ στη θέση ΣΑΣ». Στη συνέχεια, το σημείωμα έλεγε στον πρόεδρο να μιλήσει μόλις οι δημοσιογράφοι μπουν στην αίθουσα: «ΕΣΕΙΣ κάνετε σύντομες παρατηρήσεις (2 λεπτά)».

Αφού αποχώρησαν οι δημοσιογράφοι, ο Μπάιντεν κλήθηκε να μιλήσει σε κάποιους από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση. «ΕΣΕΙΣ ρωτάτε τη Liz Shuler, πρόεδρο της AFL-CIO, μία ερώτηση» και στη συνέχεια «ΕΣΕΙΣ ευχαριστείτε τους συμμετέχοντες» και «ΕΣΕΙΣ αποχωρείτε».

Έπεσε και από το ποδήλατο

Αμ’ το άλλο; Το περασμένο Σάββατο... ο μέγας πλανητάρχης έπεσε από το ποδήλατο και η σκηνή της “πεσάς” έκανε τον γύρο του κόσμου!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έπεσε από το ποδήλατό του το πρωί του Σαββάτου, στο Ντέλαγουερ.

Ήταν γύρω στις 9:40 το πρωί, όταν, ενώ έκανε βόλτα με το ποδήλατο στο Ρίχομποθ Μπιτς, μια παραλιακή κωμόπολη, έπεσε, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο που είναι διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει για να μιλήσει με περαστικούς και με τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, αλλά δυσκολεύτηκε να κατεβάσει το πόδι του από το πετάλι και έπεσε πλαγίως, ενώ το ποδήλατο ήταν ακινητοποιημένο.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν μίλησε για περίπου 5 λεπτά με τους περαστικούς και με τους δημοσιογράφους, ανέβηκε ξανά στο ποδήλατο και έφυγε.

Τι θα πάθει τις επόμενες μέρες ο Μπάιντεν; Ελπίζουμε ο άνθρωπος να μην έχει άλλη “λαχτάρα”... Για να μην... “τριτώσει” το κακό, που λέμε κι εμείς εδώ στη μικρή μας χώρα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News