Καστρί: H άμμος έθαψε το αλιευτικό

Παραπολιτικά
Καστρί: H άμμος έθαψε το αλιευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγονος κατέστη ο διαγωνισμός για την απάμμωση του αλιευτικού καταφυγίου στο Καστρί, με τους επαγγελματίες ψαράδες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εδώ και μήνες παραμένουν εγκλωβισμένα τα αλιευτικά σκάφη τους λόγω της μεγάλης ποσότητας άμμου στην είσοδο του λιμανιού, ενώ άλλοι που επιχείρησαν να εξέλθουν από το λιμάνι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ζημιές στα σκάφη τους.

«Την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν μικροπαρεμβάσεις στο αλιευτικό καταφύγιο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψαράδες», δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Γιάννης Βαρδαβάς.

Εντωμεταξύ, άγονος κατέστη και ο διαγωνισμός για την πώληση της άμμου η οποία απομακρύνθηκε από το αλιευτικό καταφύγιο της Άρβης, καθώς αυτή ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία.

Μεγάλη ποσότητα άμμου φυλάσσεται σε οικόπεδο μέχρι να βγει και πάλι στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός, όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδαβάς.

Αν και ο νόμος είναι σαφής σε σχέση με την άμμο, η οποία αποτελεί έσοδο της Κτηματικής Υπηρεσίας, ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης επισημαίνει την ανάγκη να επιστραφεί η άμμος στον φυσικό της χώρο, αν βεβαίως αυτό είναι εφικτό.

Την ίδια ώρα, επιδεινώνεται το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτογραμμής, με τον κ. Μηνά Σταυρακάκη να επισημαίνει ότι δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί παρεμβάσεις, καθώς η μελέτη που εκπονήθηκε πριν λίγα χρόνια δεν έχει τύχει χρηματοδότησης.

Έβαλε την Κρήτη μπροστά σε όλα!

Ο Γιάννης Κουράκης έχει αποδείξει χρόνια τώρα ότι μπορεί να μπει δυναμικά μπροστά σε θέματα Αυτοδιοίκησης, και αυτό έκανε χθες ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αλλά και ως καλός οικοδεσπότης! Η κοινή συνεδρία του προεδρείου της ΚΕΔΕ, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης, της Ολομέλειας των Δημάρχων Κρήτης, των αντιπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και του Εποπτικού Συμβουλίου χθες στο Ηράκλειο απέδειξε τους ανωτέρω ισχυρισμούς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έβαλε δυναμικά τα ζητήματα της Κρήτης, λέγοντας ότι ως Περιφέρεια θα πρέπει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα δεν ξέχασε και τα μεγάλα έργα του νησιού, όπως τους ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, τη σωστή σύνδεση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την ολοκλήρωση της ενεργειακής καλωδιακής διασύνδεσης, αλλά και τη διευθέτηση του προβλήματος με τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη, και άλλα θέματα.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης με δομές, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ανέφερε ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση αφορά καταρχήν τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και την άσκηση των επιτελικών λειτουργιών.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πιεστικές ανάγκες τού σήμερα δεν μπορούν να περιμένουν αλλά δεν πρέπει και να σκιάσουν την προοπτική των αλλαγών. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Η προώθησή της απαιτεί σχεδιασμό, διάλογο και σημαντικούς πόρους».

Συνάντηση με τον υφυπουργό Μεταφορών

Συνάντηση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Μεταφορών με τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και τα μέλη της, ο κ. Στράτος Μαγκουσάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης μαζί με τον γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Τρυπιδάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής κ. Νεκτάριος Κατσιγιάννης και ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτριος Ζάγγας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγους μήνες, σε ιδιαίτερο κλίμα συνεννόησης και ταύτισης απόψεων και από τις δύο πλευρές για τα προβλήματα των τουριστικών λεωφορείων. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις από πλευράς του υπουργείου σε καίρια ζητήματα του κλάδου.

Αν το ξεχάσατε, ναι, υπάρχουν κι οι ξεναγοί

Προκαλεί απορία και αρνητικά σχόλια η στάση των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας που δε λύνουν τις απορίες των επαγγελματιών ξεναγών και δεν απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών γιατί δεν καταμετρούν τα ένσημά τους τριών χρόνων, 2019, 2020 και 2021.

Προκαλεί ανησυχία γιατί είναι πολίτες αυτής της χώρας όχι μόνο με υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Πληρώνουν τους φόρους τους; Καταβάλλουν τις εισφορές τους; Τότε «γιατί αυτή η απαξίωση και η αδιαφορία;», λένε οι ίδιοι.

Κλάδος με πολλά προβλήματα ακόμα και στην πανδημία, όταν για αυτούς τα επιδόματα ήταν πενιχρά.

Προκαλεί απορία ακόμα και η στάση των υπουργείων έναντι των βουλευτών. «Ζητάμε απαντήσεις δυόμισι χρόνια χωρίς αποτέλεσμα», καταγγέλλει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

«Τρεις φορές το υπουργείο Τουρισμού μού απαντά ότι είναι αναρμόδιο και με παραπέμπει στο Εργασίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», δηλώνει ο Γιώργος Λογιάδης.

Απαντήσεις με εξώδικο

Έσχατη λύση για τους ξεναγούς η αποστολή εξώδικου στις 2/3/2022 εναντίον υπουργείου και e-ΕΦΚΑ.

Απάντηση ή κίνηση καμία...

Όμως η πλάκα πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να τελειώνει το πείσμα ίσως, η αδιαφορία ενδεχομένως ή - ακόμα χειρότερα - η δυσκολία παραδοχής του τραγικού λάθους να ξεχάσεις ασφαλισμένους, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις για τόσους ανθρώπους αβάστακτες κι απάνθρωπες.

Δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δε λαμβάνουν τα όποια επιδόματα δικαιούνται και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όλοι όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις.

«Είναι απάνθρωπο, δε μας θέλουν... Μας ξεχνούν; Είναι άγνωστο», υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Νόμιμα τα όπλα... παράνομη η άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Roe v Wade, από πεντηκονταετίας ειλημμένη, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση. Και κάπως έτσι εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ χάνουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση... Και με δεδομένο πως οι πολιτείες πλέον θα αποφασίζουν κατά το δοκούν, με πολλές απ’ αυτές να έχουν ήδη ψηφίσει νόμους που καθιστούν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να συμβεί. Σε λίγα χρόνια οι νεκρές στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια παράνομων επεμβάσεων από τσαρλατάνους, που θα βρουν πεδίον δόξης λαμπρό, θα είναι τόσες όσες δεν είχαμε ούτε τον προηγούμενο αιώνα...

Στο μεταξύ, υπάρχει ένα «παράδοξο» εδώ. Στις ΗΠΑ οι γυναίκες μπορούν να αγοράζουν όπλα νόμιμα. Νόμιμα να τα κουβαλάνε μαζί τους παντού. Και «νόμιμα» τελικά με αυτά να δολοφονούν των ανθρώπων τα παιδιά στα σχολεία κι αλλού. Αλλά δεν μπορούν να τερματίσουν μια κύηση γιατί το κράτος λέει όχι στις δολοφονίες αγέννητων παιδιών...

«Κλειδί» ο γιος Τράγκα!

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση της αμύθητης περιουσίας του εκλιπόντος δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα γράφουν οι παραπολιτικές στήλες. Όπως διαβάσαμε σε δημοσίευμα, πρόσωπο- «κλειδί» για την πορεία της υπόθεσης αποτελεί ο μεγαλύτερος γιος του δημοσιογράφου, Γιάννης Τράγκας, ο οποίος όπως καταγγέλλουν κυρίως οι «μπροστινοί» των εταιρειών του Γιώργου Τράγκα ήταν ο άνθρωπος που έδινε διαχρονικά τις εντολές για ό,τι γινόταν στις εταιρείες.

«Ακόμη κι όταν πτώχευσαν οι περισσότερες εταιρείες και ο Τράγκας μετακόμισε στη Μεταμόρφωση (ακόμη τον ψάχνουν οι ιδιοκτήτες για τα ενοίκια), ο πρωτότοκος γιος του είχε γραφείο δίπλα στον μπαμπά του και τη Μαρία Καρρά», αναφέρει χαρακτηριστικά αθηναϊκό site.

Χαμός με τους «Βορειομακεδόνες»

Αναστάτωση και ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε η χρήση του όρου «Βορειομακεδόνες» από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόταν στο γαλλικό σχέδιο ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν και άναψε «φωτιές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News