Γέμισαν οι παραλίες λόγω ζέστης

Παραπολιτικά
Γέμισαν οι παραλίες λόγω ζέστης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόκκινο» χτύπησε την Πέμπτη 23  Ιουνίου, ο υδράργυρος στο νησί μας, στον πρώτο μίνι καύσωνα του καλοκαιριού, με πολίτες να αναζητούν στιγμές δροσιάς σε κοντινές παραλίες από νωρίς το πρωί, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία στην παραλία του «Αρίνα».

Το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιουνίου, ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 35 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές του νησιού μας, ενώ «σκαρφάλωσε» ακόμη και στους 39 βαθμούς, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Μεσαράς.

Δημότες και επισκέπτες προσπάθησαν να δροσιστούν με διάφορους τρόπους, στο κύμα ζέστης το οποίο θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, ενώ το σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η προσαγωγή

Η προσαγωγή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Αστυνομία τα προηγούμενα 24ωρα, στην κατάμεστη από τουρίστες λεωφόρο Δικαιοσύνης, ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις τριτοκοσμικές συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και λειτουργίας της πόλης.

Έντρομοι οι διερχόμενοι τουρίστες έβλεπαν τους οπλισμένους αστυνομικούς να συνοδεύουν με αυτόματα τους κατηγορουμένους και έσπευδαν να ρωτήσουν τους δημοσιογράφους τι συμβαίνει. Το «πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς;» προφανώς δεν έφτασε ποτέ στα αφτιά των τοπικών αρχόντων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που κάποτε πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν υπάρχει ακόμη στον κόσμο καμία τριτοκοσμική χώρα που οι επικίνδυνοι - κατά τα φαινόμενα - κακοποιοί «κάνουν βόλτα» σε κεντρικούς πεζόδρομους μέχρι να μπουν μέσα στο δικαστήριο.

Οι τουρίστες

Ερώτημα δεύτερο από τους τουρίστες, εξίσου ντροπιαστικό... «Μα, τι είναι αυτό το κτήριο;». Πώς να τους απαντήσεις ότι θεωρείται Δικαστικό Μέγαρο, μάλιστα! Τσάμπα πήγε η φιλότιμη προσπάθεια της δημοσιογράφου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. «Μην το βλέπετε έτσι, έγινε πρόσφατα μια πορεία και πέταξαν μπογιές, αλλά θα το φτιάξουν... Βλέπετε, κάνουν εργασίες»! Ελλάς το μεγαλείο σου.

Ιχνηλάτηση χρήματος

Βασικό στοιχείο στην έρευνα της Αστυνομίας για το κύκλωμα της τοκογλυφίας, που κανείς δεν «άγγιζε» μέχρι τώρα, είναι το αλάνθαστο “follow the money”. Γνωστό και αναμενόμενο...

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι, άμα την εμπλοκή του, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έστειλε «ράμπο» στην πόλη του Ηρακλείου... Οι οποίοι έκαναν αξημέρωτα ποδαρικό σε τραπεζικό υποκατάστημα σε κεντρική λεωφόρο της πόλης. Σταμάτησαν κάθε συναλλαγή και ζήτησαν από το προσωπικό του υποκαταστήματος να «ξεσκονίσει» τους φακέλους και τους λογαριασμούς εμπλεκόμενων προσώπων. Και όπως φαίνεται, «έγινε δουλειά», καθώς έχουν ιχνηλατήσει την πορεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από λογαριασμό σε λογαριασμό.

40άρια το πρωί, καταιγίδες και χαλάζι το απόγευμα

Σύγκρουση αέριων μαζών η αιτία του κακού με τα 40άρια, τις καταιγίδες και το χαλάζι, δηλαδή τον... παλαβωμένο καιρό των ημερών.

Ο μετεωρολόγος Κλ. Μαρουσάκης τα λέει, που προειδοποιεί ότι η έντονη αυτή αστάθεια ελλοχεύει και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς τόσο στα ηπειρωτικά με τους κεραυνούς, όσο και στα ανατολικά και νότια εξαιτίας του λίβα που προκαλείται.

Σαραντάρια το πρωί, καταιγίδες και χαλάζι το απόγευμα και τη νύχτα. ΟMG!

Είμαστε έτοιμοι;

«Πανέτοιμοι σε 12μηνη βάση» - τόσο η Πυροσβεστική όσο κι οι λοιποί φορείς, παρά τις αδυναμίες με τα οικονομικά τους - «είμαστε», μου απαντά ο διοικητής της Π.Υ. στην ερώτηση «πόσο έτοιμοι είμαστε;»...

Υπενθυμίζω όσα έχουν ειπωθεί δημόσια μέχρι στιγμής περί υποστελεχωμένων υπηρεσιών και οικονομικής ενίσχυσης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο από την Αντιπεριφέρεια Πολιτικής Προστασίας όσο και από το Δασαρχείο.

Δασοπυροσβέστες, πρόσθετο ελικόπτερο, υδροφόρες όλοι στις επάλξεις, λέει. Δεν πήρα όμως απάντηση στο τι να κάνω την υδροφόρα αν δεν υπάρχει δρόμος για να φτάσω στη φωτιά (βλέπε τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα στους αγροτικούς δρόμους). Δε μου λύθηκε η απορία τι να κάνω την υδροφόρα που θα μου στείλουν αν δεν έχουν συντηρηθεί και καθαριστεί ο πυλώνας της ΔΕΗ...

Δεν υπάρχει αμέλεια

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αμέλεια όταν προκαλείται μια φωτιά στο μοτίβο «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει», με βάση την κοινή λογική. Κι όμως το 60-70% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, από τα ξερόκλαδα και τα υπολείμματα που καίμε ή από εργασίες με σπινθήρες ή φλόγα στα χωράφια, καθώς του ανάμματος της σπίθας ακολουθεί η φυγή κι ο φόβος της συνέπειας των πράξεών μας, με την αμέλεια να μετατρέπεται σε κακούργημα...

Ζόρικο το επόμενο τετραήμερο

Κρατήστε την πληροφορία που δίνει τόσο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης όσο και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γιώργος Τσικαλάς. Θα είναι έντονη η αστάθεια του καιρού. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ας το κάνουμε.

Βελτιώσεις μετά την αποχή των δικηγόρων

Ποιος είπε ότι οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες δε φέρνουν ποτέ ουσιαστικά αποτελέσματα; Όπως έγραψε σε προ ημερών ρεπορτάζ η «ΝΚ», οι δικηγόροι - και της Κρήτης - αποφάσισαν να προβούν προχθές Τρίτη σε αποχή από τις ποινικές δίκες, διατρανώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφορικά με τα αιτήματα αναβολής από την πλευρά των συνηγόρων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και η οποία αναρτήθηκε και στον ιστότοπο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε - μετά την ομόθυμη συλλογική παρέμβαση του δικηγορικού Σώματος - σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στην επίμαχη διάταξη, οι οποίες, μάλιστα, υπερψηφίστηκαν.

Ποιες είναι, ωστόσο, οι αλλαγές αυτές; Πρώτον, «ο σοβαρός λόγος υγείας (που προβάλλεται προς τον σκοπό αναβολής της δίκης) αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου». Δεύτερον, «το δικαστήριο, πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο αναβάλλει στη συντομότερη δικάσιμο, η οποία δε δύναται να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες».

Τρίτον και αρκετά σημαντικό: «Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος της αναβολής. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία φορά. Κατ’ εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερη, στην περίπτωση που το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής».

Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια, παρά το ότι οι βελτιώσεις αυτές «δεν επιλύουν το σύνολο των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί για την απονομή της Δικαιοσύνης, αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της αρχικά κατατεθείσης ρύθμισης και προλαμβάνουν σημαντικές ανεπιεικείς καταστάσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικηγόρους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News