Όταν γυναίκες ρίχνονται στη μάχη της φωτιάς

Παραπολιτικά
Όταν γυναίκες ρίχνονται στη μάχη της φωτιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για όσους αναρωτιούνται ακόμη αν οι γυναίκες ρίχνονται σε μάχες, η φωτογραφία αυτή τους απαντάει και μάλιστα με τον πιο ωμό και ξεκάθαρο τρόπο. Στην πυρκαγιά της περασμένης Τρίτης στη Φοινικιά, οι στολές των πυροσβεστών ντύνουν και προστατεύουν τα σώματα των ανθρώπων που μάχονται με τις φλόγες. Όταν όμως ο κίνδυνος παύει να είναι άμεσος και η επιχείρηση δείχνει να έχει καλή εξέλιξη και το κράνος φεύγει, όχι αιφνιδιάζεσαι αλλά νιώθεις περήφανη αν είσαι γυναίκα και βλέπεις μια άλλη γυναίκα, εκεί μπροστά στα μάτια σου, να έχει μόλις δώσει μια μεγάλη μάχη και να ανακουφίζεται που τα κατάφερε μαζί με τους συναδέλφους της και θα καταφέρει να γυρίσει πίσω στο σπίτι της και στα παιδιά της ήσυχη και ανακουφισμένη που και αυτή την ημέρα επιτέλεσε το δύσκολο καθήκον της. Ο λόγος για τη διοικήτρια Α’ Σταθμού Ηρακλείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ειρήνη Ιωάννου, η οποία επί το έργο δε διστάζει ούτε λεπτό. Η εικόνα της ας μείνει ως απάντηση σε όσους ακόμη αναρωτιούνται... και εύχομαι πολύ να μην είναι πολλοί!

ΥΓ: Δε χρειάζεται να το προσθέσω αλλά θα το κάνω. Την ΚΥΡΙΑ Ιωάννου στο σπίτι το βράδυ της Τρίτης περίμεναν πέντε παιδιά, υπερήφανα για τη μητέρα τους.

Πληρωμένη το 2002 και ξαναπληρωμένη το 2022 η ίδια μελέτη;

Ένα σχόλιο που εν συνεχεία διαγράφτηκε κάτω από την ανάρτηση του Δήμου Ηρακλείου στο Facebook, για τη ράμπα αναπήρων τύπου seatrack στην ακτή Καρτερού, «άναψε» τις συζητήσεις! Το σχόλιο αυτό έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η μελέτη για τη ράμπα υπήρχε στα συρτάρια του Δήμου Ηρακλείου από το 2002 και ήταν πληρωμένη μελέτη σε ιδιωτικό γραφείο! Τα ερωτήματα είναι πολλά:

- Πρώτον, γιατί τώρα εφαρμόζεται η μελέτη και όχι τόσα χρόνια;

- Δεύτερον, μήπως έχει εφαρμοστεί και σήμερα ξαναεφαρμόζεται;

- Τρίτον, μήπως σήμερα εμφανίστηκε κάποιος άλλος να πληρώνεται και να έχει εκπονήσει τη μελέτη που είχε εκπονήσει κάποιος άλλος πριν από 20 χρόνια και ήταν ήδη πληρωμένη;

- Τέταρτον, δηλαδή η μελέτη που ήταν στο συρτάρι εμφανίστηκε ως καινούργια με καινούργιο μελετητή;

Τι ακριβώς αλήθεια συμβαίνει; Τζάμπα πεταμένα λεφτά από τον δημοτικό κορβανά δεξιά και αριστερά; Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε είναι σκάνδαλο..! Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι έτσι...

Καλοκαιρινό ταξίδι για το «Καλό Μεσημέρι»

Η εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» ξεκινάει το καλοκαιρινό της ταξίδι σε ολόκληρη την Κρήτη! Πρώτος σταθμός το «διαμάντι» της ανατολικής Κρήτης, ο Μακρύς Γιαλός. Ο Λευτέρης με τη Χριστιάννα συναντούν όμορφους ανθρώπους, δροσιστικούς προορισμούς και «ταξιδεύουν» μουσικά με σχήματα της περιοχής.

Συντονιστείτε σε μια άκρως καλοκαιρινή εκπομπή!

Άνοιξαν τον κλήδονα οι Μικρασιάτες στη Βίγλα

Σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, στον λόφο των προσκόπων στη Βίγλα, οι γυναίκες του Συλλόγου Μικρασιατών «O Άγιος Πολύκαρπος» άνοιξαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τον κλήδονα. Άλλωστε, πιστοί στις ρίζες τους οι απόγονοι των Μικρασιατών και στην Κρήτη, τηρούν τα έθιμα των προγόνων τους.

Ένα από τα πιο παλιά και πιο ωραία έθιμα του Ελληνισμού είναι ο κλήδονας. Με τη Σμύρνη το έθιμο αυτό συνδέεται περισσότερο, γιατί στην αρχαία πόλη της Σμύρνης υπήρχε το «ιερό των κληδόνων».

Στη Σμύρνη κάθε νοικοκυρά, μόλις βράδιαζε, άναβε μπροστά στην πόρτα της τον «φανό» με το στεφάνι της Πρωτομαγιάς για προσάναμμα και με ό,τι είχε στο σπιτικό της περιττό για κάψιμο. Γύρω από τον φανό μαζεύονταν άντρες, γυναίκες και παιδιά και πηδούσαν πάνω από τη φωτιά. Και σαν έπεφτε πια η φλόγα, έπαιρναν με τη συράνα λίγη χόβολη στο σπίτι για να φύγουν οι ψύλλοι.

Για το έθιμο των φανών, οι παλιές Σμυρνιές διηγούνται ένα θρύλο: Η μητέρα του Αϊ Γιάννη, η Ελισάβετ, που κατοικούσε στη Χεβρώνα της Ιουδαίας, σε κάποιο ύψωμα, είχε συνεννοηθεί με την ξαδέλφη της τη Μαριάμ πως, αν την έπιαναν οι πόνοι της γέννας βράδυ, θα την ειδοποιούσε με το άναμμα μιας φωτιάς στον λόφο.

Η ποιητική αυτή παράδοση μπορεί να είναι αληθινή, πάντως το έθιμο του φανού υπήρχε και στην προχριστιανική εποχή, στους Εβραίους και σχετιζότανε με τη γιορτή του ηλιοτροπίου, κατά την οποία άναβαν φωτιές κι έκαναν κλήδονες, δηλαδή οιωνούς.

Θετικός στον κορωνοϊό ο δήμαρχος Χανίων

«Βράζουν» τα Χανιά από κρούσματα και από το 6ο κύμα δε γλίτωσε ούτε ο δήμαρχος Χανίων! Χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο Παναγιώτης Σημανδηράκης βγήκε θετικός στον ιό κι ότι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ παραμένει ασυμπτωματικός. Σε δήλωσή του τονίζει: «Πριν από λίγο, σε προληπτικό έλεγχο COVID, βρέθηκα θετικός. Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες μέρες θα βρίσκομαι στο σπίτι. Σημαίνει, όμως, ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί με τις επαφές μας, καθώς όλα δείχνουν πως ένα νέο κύμα της πανδημίας «χτυπάει» την πόρτα μας. Καλή συνέχεια και περισσότερη προσοχή απ’ όλους μας».

Όλα τα μέλη της δημοτικής Αρχής και οι στενοί συνεργάτες έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι θα επαναληφθούν όπως προβλέπεται, ενώ αποφασίστηκε προληπτικά να μην παρευρεθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, για το επόμενο διάστημα. Τον δήμαρχο θα αναπληρώνει ο αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου.

Περαστικά στον δήμαρχο Χανίων και γρήγορη επάνοδο στα καθήκοντά του!

Γιώργος Φασουλάκης: Δήλωσε υποψήφιος για τον Δήμο Μαλεβιζίου

«Παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται δηλώνει για τον Δήμο Μαλεβιζίου ο χρυσοχόος και πρόεδρος της παράταξης «Αυτόφωτο Επιμελητήριο», Γιώργος Φασουλάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι οικονομικός επόπτης και πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενώ είναι ο πρώτος που ανακοινώνει ότι θα κατέβει στον στίβο των δημοτικών εκλογών και θα διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Μαλεβιζίου.

Η δήλωση που εξέδωσε ο Γιώργος Φασουλάκης έχει ως εξής:

«Δηλώνω “παρών” στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται για να δώσουμε στο Μαλεβίζι αυτό που του αξίζει. Ο Δήμος μας, ως γνωστόν, είναι προικισμένος με θάλασσα, βουνό, νερό και, σε συνδυασμό με τη γειτνίασή του με τον Δήμο Ηρακλείου, με κάνει να είμαι σίγουρος ότι το Μαλεβίζι μας έχει όλα όσα χρειάζονται για να το εκτινάξουν στην κορυφή των εξελίξεων. Δε θέλω να πω περισσότερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σήμερα απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας να συνεργαστούμε, για να δώσουμε στους δημότες του Μαλεβιζίου αυτό που τους αξίζει».

Οι τράπερ και τα βραβεία... «ΒΛΑΚ»

Προσωπική γνώμη. Ναι. Για μένα, όσοι πάνε στα βραβεία αυτά (εγώ τα λέω ΒΛΑΚ), πρέπει να έχουν IQ πιο χαμηλά κι από μιας κότας... Ένα πανηγυράκι είναι, ρε παιδιά. Ένα ηλίθιο πανηγυράκι, με τη συμμετοχή υποτίθεται... μουσικών και καλλιτεχνών, που κάνουν καριέρα με τραγουδάκια... του κιλού... για να κονομάνε από τις διαφημίσεις οι πολυεθνικές που σπονσοράρουν την ηλίθια αυτή διοργάνωση.

Αυτοί, λοιπόν, οι... «τράπερ», που πλακώθηκαν μεταξύ τους, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να επιβεβαιώσουν το επίπεδο όσων συμμετέχουν στα βραβεία... «ΒΛΑΚ», όπως τα λέω εγώ από το ουσιαστικό: «Βλακεία»...

Όσο λοιπόν ο λαός και κυρίως η νεολαία είναι στραμμένη στα ηλίθια αυτά πανηγυράκια των πολυεθνικών και της σύγχρονης τηλεόρασης των ανάλογης σοβαρότητας προγραμμάτων, σαφώς και δεν ξεσηκώνεται εύκολα απέναντι σε οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία, που μπορεί να τους αφαιρέσει τα περισσότερα και σοβαρότερα δικαιώματά του χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Τηλε...αποχαύνωση

Κάτσε λοιπόν αποχαυνωμένος μπροστά στην οθόνη σου... Και «διασκέδασε» με τους τράπερ που θεοποιούν τα λεφτά, το σεξ και τα... ναρκωτικά (αλήθεια, η Δικαιοσύνη πού είναι;)... Και «ξέχνα» έτσι τα προβλήματά σου. Βγαίνει και η Παπαρίζου με το μίνι, για να ακολουθήσει η Τάμτα με το... «μαγιό»; Και το άλλο το... «μωρό» μετά... στην πίστα...

Και την ώρα που εσύ θα λες πως... έτσι «ξεχνιέσαι» και «διασκεδάζεις», εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις για σένα, χωρίς εσένα, να ’ξερες τι μέλλον σου ετοιμάζουν, μάγκα μου... Γι’ αυτό σου λέω. Ξύπνα πριν να είναι εντελώς αργά για σένα και τα παιδιά σου... Και στείλε εκείνους στο... «σαρβάϊβορ»...

Τηλεκουλτούρα για χαζούς

Αλλά πέρα από βραβεία... «ΒΛΑΚ»... Ας δούμε συνολικά την τηλεόραση που έχουμε στη χώρα μας... Από το πρωί μας βομβαρδίζει με εκατομμύρια άχρηστες «πληροφορίες», με ανάλαφρες εκπομπούλες, του λεγόμενου lifestyle, όπου εμείς «πρέπει» να ασχολούμαστε με την προσωπική ζωή της μιας ή της άλλης τηλεπερσόνας, λες και έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα ή έστω τα σοβαρότερα προβλήματα, και έχουμε πλέον χρόνο άπλετο στη διάθεσή μας που κάπως θα πρέπει να τον «σκοτώσουμε»...

Α, και για να μην αδικούμε τα λεγόμενα πρωινάδικα ή μεσημεριανάδικα... Τους τελευταίους...μήνες, τα προγράμματά τους είναι πολύ εμπλουτισμένα και με θέματα του αστυνομικού και δικαστικού ενδιαφέροντος, όπως την υπόθεση Πισπιρίγκου, για παράδειγμα, όπου η ενασχόληση των αλαφροΐσκιωτων εκπομπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπερβολής... Έλεος, δηλαδή. Αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και δείτε τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά θα μου πεις... Αν γινόταν αυτό, αυτές οι εκπομπούλες του κιλού δε θα είχαν λόγο ύπαρξης στην ελληνική τηλεόραση... Ψέματα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News