Κλειστός ο Κούλες κάθε Τρίτη με... ΦΕΚ

Παραπολιτικά
Κλειστός ο Κούλες κάθε Τρίτη με... ΦΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα κρουαζιερόπλοιο έδεσε χθες στο λιμάνι του Ηρακλείου! Το φρούριο του Κούλε όμως, αν και έχει διευρυμένο ωράριο, ήταν κλειστό. Δηλαδή οι επισκέπτες της κρουαζιέρας δεν μπορούσαν να μπουν στο φρούριο. Ήδη έχουμε γράψει και για τα προβλήματα όπως η ράμπα που δεν είναι σε καλή κατάσταση για να ανέβει κάποιος στις πολεμίστρες. Ωστόσο, γιατί να κλείσει ο Κούλες για το κοινό χθες; Ωραία ερώτηση, την οποία και απευθύναμε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, για να λάβουμε την απάντηση ότι κάθε Τρίτη το φρούριο είναι κλειστό εδώ και 5 χρόνια, και μάλιστα τη βούλα του κράτους! Δηλαδή υπάρχει ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, η απάντηση από την Εφορία Αρχαιοτήτων, την οποία ευχαριστούμε για τα άμεσα αντανακλαστικά στο ερώτημά μας, αναφέρει: «Το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του κράτους καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση δύο φορές τον χρόνο που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, ένα για το διάστημα από 1/11 έως 31/3 και ένα για το διάστημα από 1/4 έως 31/10. Για το θερινό ωράριο του 2022 το ισχύον ΦΕΚ είναι το 1843/Β/14.4.2022.

Το φρούριο αναφέρεται στη σελίδα 18.638 και ο αστερίσκος που σημειώνεται στην τρίτη στήλη δηλώνει ποια μνημεία παραμένουν κλειστά κάθε Τρίτη (βλ. σελ. 18.614). Ο Κούλες περιλαμβάνεται στην ομάδα αυτή και εφαρμόζεται την τελευταία πενταετία. Συνεπώς, δεν έχει ανακύψει κάποιο θέμα, είναι η καθιερωμένη Τρίτη.

Το ωράριο του φρουρίου αναφέρεται αναλυτικά, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, στην επίσημη ιστοσελίδα του http://koules.efah.gr, όπως και στο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», το επίσημο site του ΥΠΠΟΑ». Αυτά... Έχει να πει κάποιος κάτι; Είναι νόμος του κράτους το κάθε Τρίτη κλειστά, δεν ευθύνονται οι εδώ αρχαιολόγοι! Ιδού και το ΦΕΚ...

Τελευταίο αντίο στην Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Το τελευταίο «αντίο» στη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είπαν χθες συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου από τον πολιτισμικό και πολιτικό χώρο από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου τελέστηκε η κηδεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακή κρητική στολή συνόδευσαν τη σορό της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στην τελευταία της κατοικία. Ανάμεσα στα γλυπτά του Χαλεπά, του Τόμπρου, του Παρμακέλη, του Βαλσάμη και τόσων ακόμα σπουδαίων της νεότερης τέχνης που τόσο αγάπησε, αναπαύεται στο εξής η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ονόματα του πολιτικού και πολιτισμικού χώρου, που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη της, αλλά και τη σπουδαία πορεία της στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα. Ανάμεσά τους, η ιστορικός και βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μαζί με τον σύζυγό της Μίνωα Μάτσα, η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού, και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), και με θέμα «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ήταν ιστορικός Τέχνης, αρχαιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ από το 1992 υπηρετούσε ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015 διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Εθνική Πινακοθήκη, την 9η Ιανουαρίου 2012, εκλάπη το έργο «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο - το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στην Ελλάδα προς τιμήν της γενναίας αντίστασης του ελληνικού λαού στους Γερμανούς κατακτητές - μαζί με δύο ακόμα σπάνια έργα τα οποία βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2021 σε ένα ρέμα από την Ελληνική Αστυνομία.

Υποστελέχωση

Όμως το σοβαρό πρόβλημα που εμείς εντοπίζουμε είναι το συνεχώς μειούμενο προσωπικό στις αρχαιολογικές υπηρεσίες και φυσικά η υποστελέχωση και η έλλειψη φυλάκων! Μη νομίζετε ότι η δουλειά ας πούμε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου γίνεται εύκολα. Λίγο προσωπικό, λίγοι φύλακες και ειδικά σε μια περιοχή που οι αρχαιολογικοί χώροι είναι πολλοί, τα μνημεία περισσότερα και όλη η πόλη ουσιαστικά έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος! Δυστυχώς τον πολιτισμό στη χώρα τον μετράμε με τα εισιτήρια και από τα υπερκέρδη ελάχιστα επιστρέφουν στο Ηράκλειο για επανεπένδυση και συντήρηση, αλλά και την πρόσληψη προσωπικού!

Άρχισαν τα όργανα...

Τα όργανα και οι διεργασίες άρχισαν για τα ψηφοδέλτια και ήδη, όπως μαθαίνουμε, συγκεκριμένο πρόσωπο από τον επιστημονικό χώρο δέχεται τις πρώτες διακριτικές πιέσεις για ένταξή του σε εθνικό ψηφοδέλτιο. Οι πρώτες κινήσεις-βολιδοσκοπήσεις έχουν βάθος χρόνου και μάλιστα με τηλεφωνική επικοινωνία του προσώπου με κορυφαίο στέλεχος κόμματος από τον ίδιο χώρο. Βέβαια ο συγκεκριμένος κρατά κλειστά τα χαρτιά του λαμβάνοντας υπόψη και τους πιθανούς «εχθρούς» που μπορεί να τον εμποδίσουν. Αξίζει, δε, να αναφέρουμε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας δεν έχει κλείσει, με τον επιστήμονα να δηλώνει ανοιχτός για συνέχεια της συζήτησης. Το ωραίο βέβαια είναι το στοιχείο ότι έτερος επιστήμονας δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι δέχεται προτάσεις, κάτι που δεν ισχύει, και άλλος είναι αυτός που ήδη βρίσκεται σε επαφές με συγκεκριμένη παράταξη. Τελικά μάλλον πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, μιας και αυτές οι διεργασίες χρειάζονται και γερό στομάχι. Πάντως, αν τελικά πείσουν τον συγκεκριμένο να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο, ίσως να αλλάζουν και οι ισορροπίες... Για να δούμε...

Μένει να γίνουν ακόμη πολλά

Η παραδοχή χθες από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ότι διαχρονικά οι δημοτικές Αρχές δεν έχουν πράξει όσα οφείλουν για την προσβασιμότητα των κινητικά αναπήρων, αποτελεί προφανώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που κάνει δύσκολη την καθημερινότητα συνανθρώπων μας και την οποία μέχρι σήμερα ομολογουμένως ο Δήμος προσπαθεί να αλλάξει. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις κυρίως σε πεζοδρόμια στο κέντρο των Χανίων, όμως μένει να γίνουν πολλά ακόμη.

Αυτό βεβαίως που δεν άπτεται της αρμοδιότητας του δημάρχου, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ο έμπρακτος σεβασμός και η ενσυναίσθηση.

Της μανιέρας...

Έχει αρχίσει να γίνεται πολύ προβλέψιμη η μανιέρα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση που σκοπεύει να δώσει χρήματα στον κόσμο, διαρρέουν κάποιοι τις προηγούμενες μέρες μινιμαλιστικά σενάρια, μέχρι που έρχεται ο πρωθυπουργός και κάνει την ανακοίνωση και... θαύμα, θαύμα (!), τα λεφτά είναι σημαντικά περισσότερα απ' ό,τι είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Η «δημιουργία κλίματος» είναι ειδικότης του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης και με την αγαστή συνεργασία του συνόλου των μίντια των Αθηνών κάνουν... παπάδες! Βγαίνανε ας πούμε τις προηγούμενες ημέρες και λέγανε ότι θα είναι αυξημένη μεν σε σχέση με το προηγούμενο Fuel Pass η επιδότηση, αλλά περίπου 20 ευρώ. Και βγήκε ο Κυριάκος και ανακοίνωσε διπλασιασμό του Fuel Pass. Που και πάλι - μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας - σταγόνα στον ωκεανό είναι σε σχέση με τις αυξήσεις στα καύσιμα, αφού και πάλι πάνω από 2,05-2,10 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή αν υπολογίσουμε τις μέσες καταναλώσεις του τριμήνου. Αλλά με μια κίνηση αιφνιδιασμού... τσακ, κέρδισε τις εντυπώσεις!

Και, ναι, φυσικά, όλες αυτές οι κινήσεις «μυρίζουν» κάλπη. Σύντομα (φθινοπωριάτικα) φοβούμαι...

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News