Το κομφούζιο, οι «περίεργοι» και ο διοικητής!

Παραπολιτικά
Το κομφούζιο, οι «περίεργοι» και ο διοικητής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ένα μεγάλο συμβάν λαμβάνει χώρα, πάντοτε υπάρχει η περιέργεια του κόσμου. Να πλησιάσει, να μάθει, να δει τι συμβαίνει... Αυτό συνέβη και χθες με τη μεγάλη πυρκαγιά σε επιχείρηση ξυλείας στη Φοινικιά. Από την πλευρά του καιόμενου κτηρίου όσο και από την άλλη, στον δρόμο των Μαλάδων, πολύς κόσμος είχε προσεγγίσει προσπαθώντας να δει την επιχείρηση πυρόσβεσης και να μάθει τι ακριβώς συνέβη. Ωστόσο η περιέργεια αυτή δυσκολεύει την Πυροσβεστική και όσους επιχειρούν εκείνη τη στιγμή. Αφενός γιατί οι ίδιοι οι περίεργοι πολίτες θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο και αφετέρου γιατί κλείνουν δρόμους και στενά με οχήματα που προσεγγίζουν, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διέλευση των πυροσβεστικών και των υδροφόρων. Έτσι χθες, καθόλου τυχαία ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Κρήτης, Γ. Τσικαλάς, απηύθυνε ζωντανά από την ΚΡΗΤΗ TV, που κάλυψε πρώτη και σε έκταση το γεγονός πληροφορώντας τους τηλεθεατές για τη μεγάλη φωτιά, έκκληση να απομακρυνθούν οι «περίεργοι» πολίτες. Αλήθεια είχε άδικο; Αυτοκίνητα δεν προχωρούσαν, ουρές οχημάτων είχαν δημιουργηθεί και πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να μάθουν από πρώτο χέρι τα καθέκαστα!

Στη Βουλή ο νόμος για το Μουσείο Ηρακλείου

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και στο Ηράκλειο, η υπουργός Πολιτισμού δε δείχνει διατεθειμένη να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο που μετατρέπει πέντε από τα πλέον εμβληματικά μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι που είχε αναλυθεί εκτενώς μέσα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα πέντε αυτά μουσεία, ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό του Ηρακλείου. Σε δηλώσεις της με αφορμή τα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε κι άλλα μουσεία που έχουν εξίσου σημαντικούς και μοναδικούς θησαυρούς. Εδώ όμως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, γιατί υπάρχει ένα διαφορετικό νομικό και διοικητικό καθεστώς που επιτρέπει στο συγκεκριμένο μουσείο να προσφέρει πολύ πιο φιλικές υπηρεσίες στους πολυπληθείς επισκέπτες του. Αυτό το μουσείο (σ.σ. της Ακρόπολης) αποτελεί το πρότυπο για τη δημιουργία των πέντε μεγάλων μουσείων ως ΝΠΔΔ και το νομοσχέδιο πολύ σύντομα, μετά από κάποιες εβδομάδες, θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Ελλήνων. Διότι το παράδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης μάς δείχνει σαφώς τον δρόμο», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός. Κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη μάχη μετά τους δρόμους θα δοθεί στη Βουλή.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την επιχειρηματολογία του υπουργείου και των βουλευτών και βεβαίως να διαπιστώσουμε τι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο νέο καθεστώς φιλοδοξεί να εντάξει το υπουργείο Πολιτισμού επίσης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Βραδιά κλήδονα στη Βίγλα από τους Μικρασιάτες

Ιδιαίτερα και ξεχωριστά για τις παραδόσεις των Μικρασιατών αυτά τα βράδια πριν τη γιορτή του Αϊ Γιάννη και σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, οι κυρίες του Συλλόγου Μικρασιατών Ηρακλείου «Ο Άγιος Πολύκαρπος» διοργανώνουν εκδήλωση για τον κλήδονα στη Βίγλα. Το ραντεβού έχει δοθεί στο «σύστημα των προσκόπων» και βέβαια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Και φυσικά, αύριο το βράδυ υπάρχει και το έθιμο με τις φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές και όσοι πιστοί ας το συνεχίσουν...

Ο κλήδονας είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου...

Απλήρωτα νυχτερινά, αργίες και εφημερίες

Απλήρωτο παραμένει το υγειονομικό προσωπικό από τον Απρίλιο και στην Πρόνοια από την αρχή του χρόνου για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις εφημερίες. Η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά, στην οποία αναφέρει:

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Χθες (σ.σ. προχθές), τελευταία ημέρα που μπορούσαν να αναρτηθούν στην ΕΑΠ τα οφειλόμενα τεσσάρων μηνών (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) των νυχτερινών, αργιών και εφημεριών του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να πληρωθούν τέλος του μήνα Ιουνίου, έστω με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, και το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να εγκρίνει τις πιστώσεις του τριμήνου (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος). Προφασίζονται δικαιολογίες προκειμένου να καθυστερήσουν κι άλλο τα δεδουλευμένα.

Στο προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων οι πρόσθετες αμοιβές οφείλονται από την αρχή του χρόνου. Οφείλονται τα δεδουλευμένα νυχτερινών και αργιών έξι μηνών.  Την ίδια ώρα που αρνούνται να αυξήσουν τους πενιχρούς μισθούς, μας οφείλουν και τα ψίχουλα των δεδουλευμένων, αργιών, νυχτερινών και εφημεριών τεσσάρων μηνών.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας να παρέμβουν άμεσα και να καταστεί εφικτή η εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού τέλος Ιουνίου».

Συνεχίζει γραμματέας ο Γιώργος Μπελούκας

Στο «τιμόνι» της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συνεχίζει για μια ακόμα θητεία ο απερχόμενος γραμματέας Γιώργος Μπελούκας, ο οποίος επανεκλέχτηκε κατά πλειοψηφία κατά τις αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ των εκλεγέντων μελών της νέας Ν.Ε., όπως αυτή αναδείχθηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου.  Αναπληρώτρια γραμματέας εξελέγη η Φωτεινή Ραπάνη.

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. απαρτίζεται επίσης από τα εξής μέλη: Γιάννη Σμυρνάκη (από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου), Μιχάλη Μαυρικάκη (από τον Δήμο Αγίου Νικολάου), Δέσποινα Χατζάκη (από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου), Βασίλη Ορφανάκη (από τον Δήμο Αγίου Νικολάου), Παύλο Χριστοδουλάκη (από τον Δήμο Σητείας), Σταύρο Καρνιαδάκη (από τον Δήμο Σητείας) και Ουρανία Καραβυράκη (από τον Δήμο Ιεράπετρας).

Κρέας αντί για... χαβιάρι

Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις τιμές του κρέατος. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχει να κάνει με μια παγκόσμια κατάσταση. Και όταν λέω παγκόσμια, εννοώ φυσικά και την κατάσταση που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Την ώρα, δηλαδή, που οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρο τον κόσμο μάχονται να αντέξουν τις τιμές- «φωτιά» στις ζωοτροφές, έχουμε και τις προμήθειες σιτηρών και σόγιας που συρρικνώνονται δραματικά.

Και βέβαια, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, το κόστος των καλλιεργειών και της ενέργειας αυξάνονται ασταμάτητα. Έτσι, πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλούν ζώα ή να εκτρέφουν όλο και λιγότερα, για να μείνουν στην παραγωγική διαδικασία και να μην τα παρατήσουν ολοκληρωτικά.

Συνεπώς, κάτω από αυτές τις καταστάσεις, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Και, κατά συνέπεια, οι ήδη πολύ υψηλές τιμές στο κρέας θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ή, έστω, δε θα υποχωρήσουν σύντομα. Άρα η επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών θα είναι συνεχής.

Αυξήσεις που σοκάρουν

Αυξήσεις που σοκάρουν και προβληματίζουν... Ο δείκτης τιμών του κρέατος, βάσει στοιχείων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, αυξήθηκε κατά 10% από την αρχή του έτους, σημειώνοντας ρεκόρ τον Απρίλιο. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, οι τιμές των μπέικον, στήθους κοτόπουλου και κιμά δεν ήταν ποτέ υψηλότερες. Η παγκόσμια παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βόειου κρέατος θα επιβραδυνθεί σε άνοδο 1,4% το 2022, έναντι 5,4% πέρυσι, όπως προβλέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία αναφέρονται και στο χοιρινό. Συγκεκριμένα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο, θα μειωθεί κατά 3% φέτος - η πρώτη πτώση από το 2019 σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg. Η Tyson Foods Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για συρρίκνωση των προμηθειών.

Υπάρχει, λέει, και η... «έξυπνη»

Την ίδια ώρα, διαβάζω σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι υπάρχει και... «έξυπνη γεωργία και κτηνοτροφία»... Δηλαδή:

Η «έξυπνη» γεωργία και κτηνοτροφία και ευρύτερα η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο χωράφι ή στον στάβλο μπορεί να φέρει δραστικές μειώσεις στο κόστος παραγωγής. Σύνδεση της ζωικής με τη φυτική παραγωγή, παραγωγή ζωοτροφών με στόχο την απεξάρτηση από τις εισαγωγές, καλλιέργεια εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης, εξορθολογισμό της διατροφής των ζώων αλλά και χρήση «νέων» καινοτόμων ζωοτροφών, όπως τα μικροφύκη και τα εντομάλευρα, προτείνουν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι υπάρχουν σχετικές μελέτες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Δε θα διαφωνήσω σε αυτό. Πράγματι μπορεί να υπάρξουν θαυμάσιες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, ο αγροτοκτηνοτροφικός μας κόσμος είναι πια κουρασμένος και απογοητευμένος. Πώς θα τον πείσουν αρμόδιοι; Και σε όλα αυτά, πού βρίσκεται το κράτος; Στηρίζει; Δε θα το ’λεγα. Ναι, αλλά έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εναλλακτική και καινοτόμος προσπάθεια...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News