Έφτασαν μέχρι τα Λιοντάρια...

Παραπολιτικά
Έφτασαν μέχρι τα Λιοντάρια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στα Λιοντάρια, στο κέντρο του Ηρακλείου, ξεδίπλωσαν πανό ακτιβιστές του κινήματος για τη διάσωση του Παλίγκρεμνου από την επιχειρούμενη και αδειοδοτημένη επένδυση υπόσκαφου ξενοδοχείου που κρίνεται σήμερα ως προς τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου (αναλυτικά στη σελ. 4). Για χάρη της ενημέρωσης της δράσης, που προγραμματίζεται να παρασταθεί κόσμος και κοσμάκης στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου σήμερα το πρωί, υπήρξε ενημέρωση και στο κέντρο του Ηρακλείου και ξετύλιξαν πανό μπροστά από το έμβλημα της πόλης, την Κρήνη Μοροζίνι. 

Εντάξει, «πέφτουν» στοιχήματα: 18, 25, 2 ή 9! Τι δεν καταλάβατε; Ημερομηνίες πιθανές για εκλογές. Για να καταλάβετε, 18 ή 25 Σεπτεμβρίου, 2 ή 9 Οκτωβρίου! Πραγματικά δεν ξέρω να σας πω, κι αν ήξερα δε θα το διακινδύνευα, αλλά τα στοιχήματα πέφτουν σύννεφο! Και μάλιστα ακούω και βουλευτές να ποντάρουν σε μία από τις τέσσερις ημερομηνίες έχοντας υπόψη, λέει, και μια οδηγία... Όχι στα πολιτικά πρόσωπα, αλλά σε ιδιωτικό φορέα! Λες;

Κορυφαίο γεγονός το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά

Κορυφαίο λογοτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός για το φετινό καλοκαίρι στα Χανιά χαρακτηρίζεται το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, από την επόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου. Η διοργάνωση, που στόχος της είναι να καθιερωθεί ως θεσμός, ουδεμία σχέση έχει με την έκθεση βιβλίου που γινόταν πριν από αρκετά χρόνια στο παλιό λιμάνι.

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, με τη σύμπραξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης και άλλων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων αλλά και βιβλιοπωλείων της πόλης, θα απλώσει τις δράσεις του στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων όπως η Φορτέτζα και ο Χώρος Τέχνης Χανίων.

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών-συγγραφέων Ελλήνων, Κυπρίων, από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδοτών, ακαδημαϊκών, μεταφραστών και διανοουμένων και περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διερευνήσει την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο», και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων».

Επί πέντε μέρες, στην καρδιά του καλοκαιριού, τα Χανιά γίνονται τόπος συνάντησης διακεκριμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο, που θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα συνομιλήσουν με Έλληνες συναδέλφους τους.

Ψάχνουν ακόμη για τη μόλυνση του νερού

Ακόμα ψάχνουν την άκρη του νήματος στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου για να βρουν τα σημεία εκείνα στο Ίστρον (Καλό Χωριό) στα οποία έχουν με κάποιο τρόπο ενωθεί τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, με συνέπεια να μολυνθεί το νερό του υδρευτικού δικτύου που καταλήγει στις βρύσες των σπιτιών και να καταστεί ακατάλληλο προς πόση.

Όπως ενημερώνει η ΔΕΥΑΑΝ, γίνονται συστηματικά, σε καθημερινή βάση, έλεγχοι και δειγματοληψίες, ωστόσο η έρευνα θα απαιτήσει αρκετό χρόνο και υπομονή.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΑΝ έχει ως εξής: «Σχετικά με την υπόθεση της μόλυνσης του πόσιμου νερού που διατίθεται στην περιοχή Καλού Χωριού, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι ποιότητας με καθημερινές δειγματοληψίες στους οικισμούς του Καλού Χωριού.

Η απολύμανση του νερού γίνεται με χλωρίωση σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και πραγματοποιούνται μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου.

Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον ΤΟΕΒ, ερευνάται η ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τής ή των θέσεων που γίνεται η διασύνδεση των δικτύων ύδρευσης (ευθύνης της ΔΕΥΑΑΝ) με το δίκτυο άρδευσης (ευθύνης του ΤΟΕΒ).

Το έργο αυτό είναι επίπονο και χρονοβόρο, καθόσον εντός των ορίων του οικισμού έχουν εντοπιστεί πολλές ιδιοκτησίες και τουριστικές επιχειρήσεις που διαθέτουν παροχή νερού και από τα δύο δίκτυα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου και καταλήγει: «Καλούμε όσους καταναλωτές της ΔΕΥΑΑΝ που έχουν συνδεθεί παράλληλα και στο αρδευτικό δίκτυο του Καλού Χωριού να προβούν σε εντατικούς ελέγχους εντός των ιδιοκτησιών τους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν προκαλείται διασύνδεση των δύο δικτύων και ως εκ τούτου εισροή αρδευτικού νερού στο δίκτυο ύδρευσης.

Η διασύνδεση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 8 του ισχύοντος κανονισμού ύδρευσης, ακόμη και στην περίπτωση που μεσολαβεί βαλβίδα αντεπιστροφής ή διακόπτης. Εφόσον διαπιστωθεί αυτό, θα διακόπτεται άμεσα η παροχή ύδρευσης».

Σε «αναμμένα κάρβουνα»

Σε «αναμμένα κάρβουνα» εξακολουθούν να κάθονται πολλοί κάτοικοι στις Βασιλειές, αφού μπορεί η ΔΕΥΑΗ να παραδέχτηκε το δίκιο τους για τα... χιλιάδες ευρώ που τους ζήτησε να πληρώσουν μέσω του τελευταίου λογαριασμού νερού λόγω... “κοπανιστού αέρα” που έγραφαν τα υδρόμετρα, ωστόσο μέχρι να εκδοθούν οι νέοι «διορθωτικοί» λογαριασμοί τα υδρόμετρα εξακολουθούν να γυρίζουν σαν ανεμιστήρες...

Σκάνδαλο το έχουμε χαρακτηρίσει. Και δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι σκάνδαλο. Αν η «Νέα Κρήτη» δεν αναδείκνυε την υπόθεση, αν οι κάτοικοι δεν ξεσηκώνονταν, αν δεν ήξεραν πολλοί ότι τον τελευταίο καιρό η ΔΕΥΑΗ απροειδοποίητα αντικατέστησε τα προηγούμενα υδρόμετρά τους με καινούργια τα οποία είναι... ογκομετρικά (κατά δήλωση του προέδρου Γιώργου Βουρεξάκη), τότε... Μα, θέλει κι ερώτημα; Από 300 έως και... 7.000 ευρώ που ήρθαν οι λογαριασμοί, οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΗ θα έλεγαν στους κατοίκους «ναι... αυτά τα εκατοντάδες κυβικά νερού τα έχετε καταναλώσει. Και θα τα πληρώσετε»...

Γι’ αυτό, τώρα: Το πρώτο πράγμα που περιμένει ο κόσμος είναι, μετά τις ενστάσεις που έγιναν, να εκδοθούν οι νέοι λογαριασμοί που θα στηρίζονται στον μέσο όρο των προηγούμενων και δε θα λαμβάνουν καθόλου υπόψη τον τελευταίο. Δεύτερον: Να δοθεί λύση και με τα “τρελά” νούμερα που έχουν γράψει τα ρολόγια στο μεσοδιάστημα, μετά τον τελευταίο λογαριασμό. Και τρίτον: Να γίνει η αντικατάσταση των “τρελαμένων” ρολογιών με σύγχρονα... Που δε θα γράφουν αέρα. Και να τοποθετηθούν ταυτόχρονα και κεντρικοί εξαεριστήρες στο δίκτυο. Περιμένουμε...

Ο Καραντινός καθησύχασε...

Πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός ως μια ψύχραιμη φωνή καθησύχασε με την τοποθέτησή του σε σχέση με τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ. Θα τιμολογηθεί σε αυτό το εξάμηνο μεσοσταθμικά η κατανάλωση του προηγούμενου εξαμήνου και αυτά θα πληρώσουν οι δημότες. Φυσικά ανέφερε για τα ρολόγια τα γερμανικά και τα κινέζικα, τα ακριβά και τα φτηνά και τα ISO. Σωστά όλα αυτά, αλλά ο κόσμος περιμένει να πληρώσει ό,τι κατανάλωσε και όχι ό,τι έγραψε το ρολόι, που όπως φαίνεται ήταν αέρας! Για αυτό και ο Καραντινός είπε: ό,τι και το προηγούμενο εξάμηνο! Για να δούμε...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News