Τα προβλήματα του Ενυδρείου και η ρύπανση των θαλασσών

Παραπολιτικά
Τα προβλήματα του Ενυδρείου και η ρύπανση των θαλασσών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, όπου είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο του Ενυδρείου Κρήτης, δρ. Ιωάννη Παπαδάκη, την υπεύθυνη Ενυδρειολογίας δρ. Ασπασία Στεριώτη, την υπεύθυνη Προώθησης και Επικοινωνίας, κ. Φωτεινή Πατεράκη, και την υπεύθυνη εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, κ. Θάλεια Πολυχρονάκη.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τρόποι και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διατήρηση αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Τα στελέχη του Ενυδρείου σημείωσαν τη βαρύτητα που έχει η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτά τα θέματα όπως και τη σημαντικότητα της έρευνας.

Η συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ρύπανσης των θαλασσών, που αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αλόγιστες συνέπειες, όπως αναδεικνύει και το ΜέΡΑ25, και ένα παραπάνω στην Ελλάδα όπου οι θάλασσες αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο.

Τονίστηκε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης στο κόστος της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Κοσμοσυρροή στη Βασιλική της Χερσονήσου

Μεγάλη επισκεψιμότητα παρουσιάζει η παλαιοχριστιανική Βασιλική Καστρίου στο λιμάνι Χερσονήσου, η οποία άνοιξε για το κοινό, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Χερσονήσου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με αναφορές από τα πρωτομινωικά χρόνια, με την είσοδο για το κοινό να είναι δωρεάν. Οι αρχαιολογικές έρευνες στον βράχο τεκμηριώνουν τη διαρκή χρήση του χώρου από τα πρωτομινωικά χρόνια έως το τέλος της πρωτοβυζαντινής περιόδου, ενώ στους ελληνιστικούς χρόνους ο λόφος οχυρώθηκε.

Η Βασιλική διέθετε σύνθρονο και πλούσιο μαρμάρινο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, ενώ τα δάπεδά της ήταν στρωμένα με ψηφιδωτά γεωμετρικού, κυρίως, διακόσμου.

Κάτω από τον σύγχρονο οικισμό του Λιμένα Χερσονήσου βρίσκεται ο πυρήνας της αρχαίας Χερρονήσου.

Ο Γιάννης Σέγκος αναφέρθηκε στον ανεκτίμητο πλούτο του τόπου μας και πώς αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Το «έριξε» έξω ο Κυριάκος

Εντύπωση προκάλεσε σε όσους γνωρίζουν τις διατροφικές συνήθειες του πρωθυπουργού η επίσκεψή του σε ψαροταβέρνα στην Καλαμάτα, όπου, αντί να φάει ψάρι ή έστω γαριδομακαρονάδα, προτίμησε μια μεσσηνιακή ροδοκοκκινισμένη γουρουνοπούλα, με συνδαιτυμόνες τους βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ., τον περιφερειάρχη και τους τρεις δημάρχους της περιοχής. Έκανε όντως εντύπωση γιατί ο πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι προσέχει τη διατροφή του και δε συνηθίζει τέτοια εδέσματα. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη των συνεργατών του που ξέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πολύ συχνά ζητά μόνον επτά αμύγδαλα για δεκατιανό. Αυστηρά επτά. Μία φορά μάλιστα ζήτησε δύο ακόμα, για να παρατηρήσει ο παριστάμενος Κωνσταντίνος Ζούλας (τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.): «Τι βλέπω; Το “ρίχνουμε έξω” σήμερα, κύριε πρόεδρε;».

Άλλο όμως αμύγδαλα και άλλο γουρουνόπουλο και μάλιστα μέσα σε... ψαροταβέρνα.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς η γουρουνοπούλα έφτασε στην ψαροταβέρνα, σας πληροφορώ ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του πρωθυπουργού, η αποστολή έκλεισε την προηγούμενη ημέρα της περιοδείας του στην Καλαμάτα, όταν τον επισκέφτηκε στο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ένας φωτισμένος ποιμενάρχης

Η παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμέντου του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, με τίτλο “Κείμενα από τη Γερμανία - Επί τον ποταμόν Ρήνον”, την ερχόμενη Δευτέρα στα Χανιά, αποτελεί μια αφορμή για να μνημονευτεί το έργο ενός ποιμενάρχη με μεγάλη προσφορά στους ανθρώπους αυτού του τόπου και κάθε τόπου από όπου πέρασε.

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης, όπως σε όλα τα κείμενά του, γράφει με τα γράμματα της ψυχής του. Έρχεται στο φως η κοινωνική δράση του Ειρηναίου στη Γερμανία, το παρασκήνιο της απόφασης για τη μεταφορά του εκεί, αλλά και οι σκέψεις, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του για τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της εποχής. Ιδέες που δεν έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους και παραμένουν επίκαιρες. Το συγκεκριμένο βιβλίο, μαζί με το έργο του “Επανάσταση των Συνειδήσεων”, που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς”, συμπυκνώνουν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη του σπουδαίου αυτού ιεράρχη, κοινωνικού αγωνιστή και φιλοσόφου, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και τη μεγάλη προσφορά του στον λαό και στον τόπο.

Αστικός Σταθμός Παρακολούθησης

Έναν ακόμη Αστικό Σταθμό Παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης, αυτόν που έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, εγκαινίασε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για τον τρίτο νέο σταθμό στο νησί - οι άλλοι δύο είναι εγκατεστημένοι στο Ηράκλειο και στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών - και είναι μέρος του δικτύου σταθμών για την παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης.

Καλούν σε σύσκεψη για τις διώξεις φοιτητών

Αντιδράσεις στους κόλπους των φοιτητών, και μάλιστα εν μέσω εξετάσεων, έχει προκαλέσει η αποστολή κλήσεων από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, για τις ανάγκες προανάκρισης, σε οκτώ μέχρι σήμερα μέλη συλλόγων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση των φοιτητών, «την εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε η ίδια η υπουργός Νίκη Κεραμέως, στοχοποιώντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών μας συλλόγων ενάντια σε προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης συνδικαλιστικής δράσης φοιτητή (ανάρτησης αφίσας) και μάλιστα παρακάμπτοντας ακόμη και την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, που είχε ήδη δηλώσει ότι δε θα προχωρήσει καμία πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση και είχε θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν».

Οι φοιτητές μιλούν για πρωτοφανή κίνηση μαζικών διώξεων φοιτητών και φοιτητριών για τη συνδικαλιστική τους δράση και την υλοποίηση αποφάσεων των φοιτητικών τους συλλόγων και σημειώνουν πως «έρχεται κατευθείαν από τα σκοτεινά χρόνια της επταετίας, όπου οι συνδικαλιστές φοιτητές αντιμετωπίζονταν με διώξεις και εξοντωτικά μέσα». Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι φοιτητές καλούν τους φορείς των Χανίων σε σύσκεψη αύριο το απόγευμα στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών.

Ένταση για το αφ' υψηλού ύφος της αντιδημάρχου

Έγινε συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη χθες. Και ακούσαμε τον Γιώργο Αγριμανάκη, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”, να βάζει στη θέση της για πρώτη φορά την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, για τον τρόπο και το αφ’ υψηλού ύφος της! Καλά, πρόκειται για διαπίστωση από το 2014, από τότε που ανέλαβε δηλαδή, αλλά έτσι δεν της τα είχε πει ποτέ κανένας! Ο Γιώργος Αγριμανάκης τής είπε ότι φτάνει αυτό το υποτιμητικό ύφος κι ότι μπορεί να είναι από μια μεγάλη οικογένεια αλλά δε σημαίνει αυτό ότι μπορεί να προσβάλλει τους άλλους. «Μας περνάτε για αγράμματους, αμόρφωτους, λίγο πιο δεύτερους, μην το κάνετε αυτό συνέχεια...»: Αυτά της είπε ο κ. Αγριμανάκης, συνεχίζοντας ότι είναι χούι αυτό που έχει η αντιδήμαρχος!

Διαπιστώσεις ετών..! Τόλμησε και τα είπε κάποιος από τους εκλεγμένους δημόσια! Εν συνεχεία όταν πήγαν να την καλύψουν δήμαρχος, Πασπάτης και λοιποί, ο Νίκος Γιαλιτάκης εξερράγη λέγοντας ότι όλοι το έχουν διαπιστώσει για τη συμπεριφορά της και ο κ. Γιαλιτάκης είπε ότι μιλάει υποτιμητικά για όλους, τονίζοντας ότι πηγαίνει στη Βικελαία αλλά δε θα της υποβάλλει και τα σέβη όποτε πηγαίνει! Η κ. Πλεύρη συνέχισε να απαντάει εκτός μικροφώνου φεύγοντας από την αίθουσα, ενώ και ο δήμαρχος εξεμάνη εκτός μικροφώνου προκειμένου να προστατεύσει τη συνεργάτιδά του. Μέχρι που ο δήμαρχος ζήτησε συγνώμη για τον ενικό που χρησιμοποίησε όταν δημιουργήθηκε περαιτέρω ένταση! Για να ξέρετε πάντως, όσα ακούγονται εκτός μικροφώνου δεν καταγράφονται στα πρακτικά...

Είναι αστείο έτσι; 

Νέα επιδότηση στα καύσιμα και μείωση της τιμής κατά 0,4 λεπτά φέρεται να εξετάζει και να ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Μολύβι και χαρτί: Χρειάζομαι καύσιμα κάθε τρεις ημέρες. Είκοσι ευρώ κάθε τρεις ημέρες, που αντιστοιχούν σε 8 λίτρα. Το πηγαινέλα στη δουλειά είναι καθημερινό, όπως και οι στοιχειώδεις μετακινήσεις. Δέκα πηγαινέλα στο πρατήριο και 80 λίτρα τον μήνα χωρίς να εκτροχιαστώ: 200 ευρώ, δηλαδή, τον μήνα. Θα με πριμοδοτήσει με τι; Μείον 0,4 λεπτά; Για πόσο; Κι επειδή είναι αστείο ενώ ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ παραμένουν στα ύψη και το σύστημα εισροών-εκροών τοποθετήθηκε μόνο στον ένα κρίκο της αλυσίδας εμπορίας των καυσίμων, σας στέλνω πίσω την επιδότηση της πλάκας.

Με ξεπερνάει κι αυτός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ταχύτητα των δηλώσεών του, ότι «η Ελλάδα και σε αυτή την κρίση προηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση στη στήριξη της κοινωνίας», καθώς οι αιτήσεις για το Fuel Pass έχουν ήδη φτάσει τις 250.000.

Δε φτάνει το επικοινωνιακό για ό,τι λείπει από το τραπέζι του φτωχού, σας το είπαν ή παραμένετε στο μοτίβο “ο χορτασμένος δεν πιστεύει του νηστικού”;

Ποιούς αφορά ο προσωπικός γιατρός; 

Όσο εσείς στο υπουργείο Υγείας αφήνετε να αιωρούνται θέματα, σενάρια και λύσεις περί του προσωπικού γιατρού, τόσο μας ταλαιπωρείτε...

Αφορά μόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ ή και στους ανασφάλιστους;

Καλά... Κι αν εγώ που είμαι σε άλλο ταμείο ή ο γιατρός μου δε θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, κι εγώ χρειαστώ νοσοκομείο κι αυτός δεν μπορεί να μου δώσει προτεραιότητα να πάω, κι αν για τα φάρμακα που μου συνταγογραφήσει πληρώσω μεγαλύτερη συμμετοχή, τι θα γίνει;

Η μνημονιακή επιταγή του προσωπικού γιατρού θα ανακατέψει και πάλι το σύμπαν χωρίς λόγο κι αποτέλεσμα διαδικαστικά, να το ξέρετε, απλά και μόνο για να μας υπενθυμίσουν τα “λάθη” της δημόσιας Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News