Κλιματική αλλαγή: Από εφιάλτη σε… εφιάλτη

Παραπολιτικά
Κλιματική αλλαγή: Από εφιάλτη σε… εφιάλτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σας σοκάρει αυτή η φωτογραφία; Φυσικά και πρέπει να το κάνει... Πολύ απλά γιατί αποτυπώνει στιγμιότυπα από το μέλλον. Όχι για την Ινδία, όπως εν προκειμένω, αλλά πιθανότατα για ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι όπως οδεύει ο άνθρωπος, με τα σημεία των καιρών όλο και πιο έντονα, αυτοί που προέβλεψαν ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό μάλλον δεν έχουν άδικο... Και αυτό καθώς ελάχιστοι αμφιβάλλουν πια ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.  Η φωτογραφία εικονίζει τους πολίτες στο Νέο Δελχί να προσπαθούν να γεμίσουν μπουκάλια και δοχεία με νερό από ένα βυτίο, καθώς ένας ακόμα καύσωνας πλήττει την Ινδία και το πολύτιμο νερό είναι σε έλλειψη. Και αν η Ινδία σάς φαίνεται μακρινή, μην πάτε μακριά από τη «γειτονιά» μας...

Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά και περιοχές της Γαλλίας «ψήνονται» αυτές τις μέρες, καθώς ο υδράργυρος έχει αγγίξει και κατά περιοχή ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις δείχνουν τις επόμενες μέρες πιθανές αντίστοιχες θερμοκρασίες και για την Ιταλία. Το ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο πρόωρο κύμα καύσωνα για την Ισπανία ξεκίνησε το προηγούμενο σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους ως τους 43 βαθμούς, ειδικά στον Νότο. Στη δε Γαλλία, το ένα τέταρτο της χώρας έχει τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό για τον πρόωρο καύσωνα, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 34 και 38 βαθμών, και τοπικά ακόμη και γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τιμή στους νεκρούς του Αστεριού

Τη μνήμη των νεκρών ηρώων της γερμανικής κατοχής που εκτελέστηκαν στο Αστέρι Ρεθύμνου, πριν οι Γερμανοί ισοπεδώσουν το χωριό τους, τίμησαν χθες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης κάτοικοι και φορείς του Ρεθύμνου.

Φέτος, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, οι διοργανωτές βράβευσαν και τους αριστούχους μαθητές του Αρσάνειου Σχολείου της περιοχής, ενώ ξεχωριστή τιμή επιφύλαξαν σε τρεις αυτοδιοικητικούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στην περιοχή του Σταυρωμένου.

Και παιδιά

Η μνήμη 16 συγχωριανών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και παιδιά, και οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, τιμήθηκε χθες το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στον αύλειο χώρο του λαογραφικού μουσείου της περιοχής, από τους κατοίκους του μικρού παραδοσιακού οικισμού Αστέρι στο Ρέθυμνο.

Οι εκτελέσεις αμάχων, σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, έγιναν μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στον Σταυρωμένο, ενώ δύο ημέρες αργότερα οι ναζί επέστρεψαν για να πυρπολήσουν το Αστέρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για τη δική τους δύσκολη “μάχη” στα χρόνια της πανδημίας και οι αριστεύσαντες μαθητές του Αρσάνειου Σχολείου της περιοχής που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τιμητικές πλακέτες όμως απονεμήθηκαν και σε τρεις προσωπικότητες της Αυτοδιοίκησης, τον Σταύρο Αρναουτάκη, τη Μαίρη Λιονή και τον Γιώργο Μαρινάκη, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης τουριστικής περιοχής.

Η τιμητική εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά από την πανδημία από την Τοπική Κοινότητα, ενώ το «παρών» έδωσαν σύσσωμες οι Αρχές του τόπου.

Το νερό... νεράκι

Είναι πολλές οι περιοχές της Κρήτης οι κάτοικοι των οποίων το καλοκαίρι λένε το νερό... νεράκι! Περιοχές με προβληματικά δίκτυα, κάποιες με λίγα αποθέματα... βάλτε και τις κάθετα αυξημένες ανάγκες λόγω του τουρισμού και του θέρους και... πολύ θέλει να γίνει το κακό; Σε μια τέτοια περιοχή αναφέρεται ο αναγνώστης Κωνσταντίνος Γεωργιάδης στο παρακάτω σχόλιο που μας έστειλε με e-mail:

«Εδώ και 7 χρόνια κατοικώ στο χωριό της Αγίας Παρασκευής Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή «Πλακωτή».

Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο φαινόμενο. Τις τελευταίες δύο ημέρες όλη η γειτονιά είναι χωρίς νερό. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού αρκετά συχνά. Και μπορεί να μείνει η περιοχή χωρίς νερό μέχρι και πέντε ημέρες. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους και «αν» τα καταφέρουμε η απάντηση είναι... πρώτον, ότι υπάρχει πρόβλημα στην αντλία του ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου και, δεύτερον, ότι γεμίζουν οι συμπολίτες μας πισίνες! Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη του νερού! Κάποιοι δεν έχουμε νερό για τις καθημερινές μας “ανάγκες” και κάποιοι γεμίζουν πισίνες για τη διασκέδαση και την πολυτέλειά τους... Πολίτες δύο κατηγοριών! Οι φόροι και οι πληρωμές όμως για όλους! Εκεί είμαστε όλοι ίσοι! Ντροπή!!!».

Μέχρι το επόμενο «και μη χειρότερα»

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά από το μεγάλο σοκ της πανδημίας, μετά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και τα πολλαπλά μηνύματα κινδύνου που εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα για το πού βαδίζει η ανθρωπότητα, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί ο οποιοσδήποτε ότι είναι πιθανά τα χειρότερα. Κι όμως... Ο άνθρωπος αποδεικνύει ότι είναι το πιο επικίνδυνο των όντων βάζοντας «τρικλοποδιές» ακόμα και στην ίδια του την ύπαρξη, αδιαφορώντας ακόμα και για την ίδια τη ζωή, όπως κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, όσα ο πολιτισμός και η εξέλιξη συμβαδίζουν με τη βαρβαρότητα με μύρια όσα προσχήματα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να γκρεμίσει πολλά από εκείνα που θεωρούνταν δεδομένα για τον «πολιτισμένο» κόσμο μας: την αίσθηση της ασφάλειας, την αίσθηση ότι ήταν μακρινός ο εφιάλτης ενός πολέμου, ότι είχαμε διδαχτεί ως είδος από τα λάθη μας και δε θα τα επαναλαμβάναμε... την αίσθηση ότι ισχυρές συμμαχίες μπορούν να αποτρέψουν τα δεινά και το κακό στη γειτονιάς μας και πολλές ακόμα «σταθερές» που αναθεωρούνται με τρόπο δραματικά επικίνδυνο. Στο κατώφλι μιας νέας άγνωστης, τρομακτικής και ουδόλως ελπιδοφόρας εποχής, κανείς πια δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Και η άβυσσος ανοίγεται για άλλη μια φορά κάτω από τα πόδια μας σκοτεινή και αβυσσαλέα. Μέχρι το επόμενο «και μη χειρότερα»...

Βρήκαν... θέμα

Φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πρόταση νόμου για την ισότητα και ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και γίνεται ένας... χαμούλης. Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν την έφερε αυτήν την πρόταση όταν ήταν κυβέρνηση (ε, τότε προφανώς... προηγούνταν οι καλές σχέσεις με την Εκκλησία που προσπαθούσε να «χτίσει» ο Αλέξης Τσίπρας) προκαλώντας την αντίδραση των ΣΥΡΙΖαίων. Όπως για παράδειγμα το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Νάσου Ηλιόπουλου για ανάρτηση του κ. Μάντζου, που αναφέρει: «Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μάντζος ξέχασε ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, το πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα έφερε στη Βουλή και τα ψήφισε. Ό,τι δίσταζαν να κάνουν επί χρόνια οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έγιναν πράξη από μια κυβέρνηση που δε λογάριαζε το πολιτικό κόστος. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές. Ωστόσο δεν απάντησε στο μείζον: Θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας για την ισότητα στον γάμο; Δεν έχουμε ακούσει κάτι μέχρι στιγμής».

Άλλη μια τραγωδία;

Μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που θαλασσοπνίγηκαν, καθώς το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο 2,5 ναυτικά μίλια νότια του νησιού Ρηνεία, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μύκονο, και 1,8 ναυτικά μίλια νότια της Δήλου, ήταν σε εξέλιξη ως αργά χθες. Το έργο των λιμενικών Αρχών είναι δύσκολο, αφού οι 108 διασωθέντες μετανάστες δεν έδιναν έως χθες ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αγνοουμένων. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τέσσερις αγνοούμενους ανθρώπους, όμως οι Αρχές δεν απέκλειαν ο αριθμός τους να έφτανε και τους οκτώ, σύμφωνα με έως αργά χθες μαρτυρίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν τρία παιδιά, ηλικίας 3, 8 και 15 ετών. Η διαδικασία γινόταν χθες με τη βοήθεια δύο διερμηνέων. Οι Αρχές μέσω έρευνας προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους διακινητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι δύο ή τρεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News