Στο Δήμο Μαλεβιζίου με τα sm «Χαλκιαδάκης»

Παραπολιτικά
Στο Δήμο Μαλεβιζίου με τα sm «Χαλκιαδάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας χώρος πρασίνου ξαναγεννιέται! Από νωρίς το πρωί στην Αμμουδάρα ενώσαμε δυνάμεις με τα σούπερ-μάρκετ «Χαλκιαδάκης» και τις «Παρκοδράσεις» τους σε μια δενδροφύτευση γεμάτη παιδικά χαμόγελα! Με τον κ. Μηνά Χαλκιαδάκη χαρήκαμε τους μικρούς κηπουρούς από τα ΚΔΑΠ, τα «Μελισσάκια» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαζίου, που μας έδειξαν ότι είναι στο χέρι μας να πλάσουμε τον κόσμο όπου θέλουμε να ζήσουμε. Γιατί πάντα τα παιδιά θα δείχνουν τον δρόμο», ανέφερε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στις χθεσινές «Παρκοδράσεις» στην Αμμουδάρα. Μια πρωτοβουλία των σούπερ-μάρκετ «Χαλκιαδάκης», που αγκάλιασε θερμά ο Δήμος Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο στήριξης της τοπικής κοινωνίας μέσω δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας, που αναπτύσσονται από επιχειρήσεις.

Χθες στην Αμμουδάρα, μικροί κηπουροί από τα ΚΔΑΠ του Δήμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαζίου και τον παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο «Τα Μελισσάκια» άλλαξαν όψη στον χώρο πρασίνου γύρω από την παιδική χαρά. Λουλούδια, θάμνοι και δέντρα φυτεύτηκαν με την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου, με τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα και τον κ. Μηνά Χαλκιαδάκη να ανανεώνουν το ραντεβού για ανάλογες δράσεις σε γειτονιές και τοπικές κοινότητες του Μαλεβιζίου.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γρηγόρης Περυσινάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης, η πρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου Ελένη Ξυλούρη.

Εορτασμός «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Μια σημαντική ημέρα για τους απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η χθεσινή. Την Κυριακή των Αγίων Πάντων γιορτάστηκε πανελλαδικά η καθιερωμένη «Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας».

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρήτης και αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τελέστηκαν δοξολογίες υπέρ των αποστράτων αστυνομικών στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Χανιά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ρέθυμνο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο και στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσημοι και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, πρόεδροι και μέλη των Ενώσεων αποστράτων αστυνομικών, πρόεδροι και μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του πολιτικού προσωπικού και των τοπικών διοικήσεων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, καθώς και αστυνομικό προσωπικό.

Η απόλυτη… αντίθεση!

Η απόλυτη αντίθεση, τα δύο... άκρα! Σε κεντρική οδό του Ηρακλείου, άνθρωποι καλοντυμένοι κάθονται σε τραπέζια, χαρούμενοι, σε γνωστό μαγαζί διασκέδασης, με τα ποτά και το φαγητό σε αφθονία, και χαμογελάνε αμέριμνοι, απολαμβάνοντας τη βραδινή τους έξοδο! Χορεύουν και αφήνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας στην άκρη! Σε απόσταση μερικών μέτρων ένας άνθρωπος, άστεγος, απλά προσπαθεί να κοιμηθεί για βράδυ, δίχως να σκέφτεται εξόδους, γλέντια και μουσική! Από δίπλα του η συντριπτική πλειοψηφία των περαστικών απλά περνάνε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και δίχως να δίνουν και ιδιαίτερη... σημασία!

Γι’ αυτούς είναι ένας ακόμη άστεγος στην πόλη του Ηρακλείου! Τελικά, πόσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα συγκρίνονται με τα προβλήματα του συγκεκριμένου κυρίου, που δεν έχει δικιά του στέγη και για τον οποίο λίγοι ασχολούνται;!

Και το όνομα αυτού… Μίκης Θεοδωράκης!

Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, την 21η Ιουνίου, επέλεξε ο Δήμος Μαλεβιζίου για να τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, που η μουσική του αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο, τον διανοούμενο, ανθρωπιστή Μίκη Θεοδωράκη, δίνοντας το όνομά του στο Δημοτικό Θέατρο Γαζίου.

Πρόκειται για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα στη συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2021.

Η ονοματοδοσία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 8 μ.μ., και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, στην οποία θα συμμετέχουν: η mezzo soprano Εύα Θανάση με τη συνοδεία της πιανίστα Εύας Στρατάκη, η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου, η χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και το μουσικό συγκρότημα “Αρμός” (με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης).

Μια εφαρμογή... SOS

Μια γυναίκα μόλις έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας και αναστατωμένη δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Πιάνει το κινητό της τηλέφωνο στο χέρι, αναζητώντας την εφαρμογή Bruise Down, την οποία έχει εγκαταστήσει προ καιρού και πατάει το πλήκτρο SOS, ενεργοποιώντας έναν ψηφιακό συναγερμό. Αμέσως “ξεκλειδώνει” στην οθόνη του κινητού της ένας ψηφιακός χάρτης της πόλης όπου ζει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται μία ομάδα εθελοντών ή ειδικών, αλλά και η Αστυνομία - όταν κρίνεται απαραίτητο - προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη στο θύμα, μέσω ενός δικτύου σταθμών παροχής βοήθειας.

Σταθμοί βοήθειας

Οι σταθμοί παροχής βοήθειας μέσα στην πόλη μπορεί να είναι καταφύγια, κτηριακά αποθέματα για αποκλειστική χρήση, εμπορικά ή μη καταστήματα, καθώς και υπηρεσίες υγείας ή καταλύματα όπου θα μπορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προσέλθουν για να βρουν αρχική προστασία, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους. Στις πληροφορίες που θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η απόσταση που βρίσκονται τα καταφύγια και με ποιο μέσο μπορεί κάποιος να μεταβεί σε αυτά.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Η παραπάνω εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτας Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου, με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece και κατάφεραν όχι μόνο να προκριθούν στη δεκάδα του εθνικού τελικού, αλλά και να κατακτήσουν την τρίτη θέση.

«Παρατηρώντας την περίοδο της πανδημίας τα ποσοστά της βίας να αυξάνονται, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα έδινε λύσεις στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πόλη. Να βοηθήσουμε τα θύματα άμεσα και πρακτικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ερικαίτα Κουναλάκη.

Δωρεάν

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα παρέχεται δωρεάν και στόχος των τριών φοιτητριών είναι να την κατεβάσουν όλοι στα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς, πέρα από βοήθεια και στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μπορεί να παρέχει το κομμάτι της ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Παράλληλα, σε μελλοντικό χρόνο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί ένας τομέας που θα συμπεριλαμβάνει ψυχομετρικά τεστ για ανίχνευση των περιστατικών βίας.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι θέμα όλων και πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά πάντοτε με απόλυτη ασφάλεια και διακριτικότητα», συμπληρώνει η κ. Κουναλάκη και προσθέτει πως «ως αρχιτέκτονες μηχανικοί έχουμε πάει την ιδέα μας σε ένα καλό στάδιο. Αναπτύξαμε τη στρατηγική μας, και από ’δω κι έπειτα στόχος μας είναι να εισέρθουμε στο πρακτικό κομμάτι της εφαρμογής. Να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν και να την πραγματοποιήσουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News