Τα σημεία των καιρών για το αύριο

Παραπολιτικά
Τα σημεία των καιρών για το αύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία σε κλοιό επίμονου καύσωνα. Νέο αφόρητο κύμα ζέστης σε Ινδία και Πακιστάν. Οι πρώτες σοβαρές πυρκαγιές λόγω και των ακραίων θερμοκρασιών στην Ιβηρική. Ξηρασία-ρεκόρ στην Πορτογαλία. Αντιμέτωπη με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου, η Ιταλία... Και είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού, με τους ειδικούς να προβλέπουν τα πολύ χειρότερα για την πορεία.

Σημεία των καιρών; Σχεδόν με βεβαιότητα, καθώς όλο και πιο έντονες γίνονται οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι αιτία του κακού είναι η κλιματική αλλαγή. Αν αυτό το ζοφερό μέλλον που ξεκίνησε και οι φωνές - αν όχι κραυγές - της επιστημονικής κοινότητας που προειδοποιούν όλο και πιο έντονα για τα επερχόμενα δεινά δεν είναι αρκετά για να αφυπνίσουν όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις, τότε τι πρέπει να γίνει; Για την ιστορία, η φωτογραφία είναι από ένα ποτάμι της Γαλλίας που στέρεψε, συνεπεία της ζέστης και της ξηρασίας.

Καλές εντυπώσεις

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Κρήτη. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποδείχτηκε καλός γνώστης προσώπων και πραγμάτων στο νησί, δείχνοντας ότι έχει μελετήσει πολύ καλά τα δεδομένα και πολύ περισσότερο τις δυνατότητες του νησιού σε όλα τα επίπεδα. Αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από τους τοπικούς φορείς και μάλιστα για το γεγονός ότι επισκέφτηκε τρεις νομούς σε δύο ημέρες σε ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα. Μάλιστα, στις προθέσεις ήταν να επισκεφτεί και την ανατολική Κρήτη, όπως αρχικά προέβλεπε το πρόγραμμα, αλλά ανατράπηκε λόγω υποχρεώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και με χιούμορ...

Πάντως το χιούμορ του υπουργού χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικό... Μάλιστα, οι ατάκες ανάμεσα στον ίδιο και τον Λιβάνιο ήταν η μία πίσω από την άλλη, δείχνοντας την καλή «χημεία» μεταξύ τους από τότε που ο δεύτερος ήταν μαζί του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έως ότου μετακόμισε στο Εσωτερικών. Στο... παιχνίδι της ατάκας δεν άργησε να μπει ο και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. «Βρίσκεστε ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Λιβάνιο», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης προς τον Σταύρο Αρναουτάκη, συμπληρώνοντας τη φράση του με νόημα «...άρα νιώθετε για τα καλά την κυβερνητική θαλπωρή».

Κλειστόν για το κοινό

Η επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο Μηχανολογικό Ηρακλείου σίγουρα απαιτούσε προετοιμασίες και παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά η Διεύθυνση Μεταφορών χρειάστηκε να κλείσει νωρίτερα, με αποτέλεσμα να προκύψει ταλαιπωρία. Κάποιοι πολίτες που θέλησαν να εξυπηρετηθούν είδαν την πόρτα κλειστή, γεγονός που σίγουρα δεν ήταν πρόθεση των αρμοδίων, καθώς αποτελεί νευραλγική υπηρεσία...

Ο ιός είναι εδώ

Εδώ και ημέρες υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηράκλειο και οι Κινητές Ομάδες Υγείας καταγράφουν τα θετικά δείγματα παρακολουθώντας την πορεία των νέων μολύνσεων. Το γεγονός ότι σε μία μόνο μέρα καταγράφηκαν 49 θετικά κρούσματα ανάμεσα σε 209 δείγματα θα πρέπει να μας προβληματίζει, αφού μπορεί να μην αποτελεί τον κανόνα, αλλά αποδεικνύει ότι υπάρχει διασπορά του ιού και ότι χρειάζεται προσοχή...

Λεφτά για τους αγροτικούς δρόμους της Σητείας

Καλά νέα έρχονται για τον αγροτικό - και όχι μόνο - κόσμο της Σητείας, καθώς εγκρίθηκε μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ προς τον Δήμο της περιοχής για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.

Το ποσό αυτό βεβαίως δεν μπορεί επουδενί να λύσει το πρόβλημα αλλά θα δώσει μια «ανάσα», καθώς θα αποκατασταθούν αρκετοί αγροτικοί δρόμοι που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκοπεί ακόμα και η πρόσβαση αγροτών σε περιουσίες τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, «το ποσό αντλείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατόπιν αιτήματος του Δήμου Σητείας για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των φθαρμένων οδοστρωμάτων της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής, έπειτα από τη θεομηνία της 6ης Απριλίου 2019, αλλά και τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 12 Οκτωβρίου του 2021».

«Οι σημαντικές καταστροφές που υπέστησαν τα οδοστρώματα της αγροτικής οδοποιίας κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με ύφος... «βασιλικό»

Αυτή η... «λογική» των τυπάκων που με ύφος «βασιλικό» και με τουπέ περνάνε από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου έχοντας στο τέρμα την ένταση της μουσικής έχει καταλήξει μια γραφική συνήθεια που προκαλεί γέλιο και εκνευρισμό. ΟΚ, ρε τυπάκια, καλό είναι που έχετε διάθεση για μουσική, ωστόσο προσπαθούμε να κατανοήσουμε το γιατί πρέπει να «σηκώνετε στο πόδι» ολόκληρες συνοικίες και μάλιστα σε ώρες μετά τα μεσάνυχτα... Χαρακτηριστικό το περιστατικό μιας παρέας... θερμόαιμων νεαρών που, έχοντας τη μουσική στο τέρμα, περνούσε από δρόμους των Καμινίων. Μάλιστα όταν οι νεαροί δέχτηκαν παρατήρηση από περίοικο, αντί να κατανοήσουν το σφάλμα τους, σταμάτησαν και έστησαν και τον χορό. Τελικά η κακώς εννοούμενη... «μαγκιά» είναι κάτι που έχει γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας... Αλλά αν αυτοί οι τύποι νομίζουν ότι έτσι θα εντυπωσιάσουν μάλλον καταφέρνουν να εκνευρίσουν. Θα μου πεις, γιατί να χαλάσουν τη... ζαχαρένια τους; Αφού και η λέξη «σεβασμός» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους... Ωστόσο καλύτερα πάλι η μουσική, παρά τα μηχανάκια με τις «πειραγμένες» εξατμίσεις που κάθε σαββατοκύριακο τη νύχτα κάνουν «πάρτι» στην παραλιακή του Ηρακλείου...

Ξανά ερώτηση για το Εργαστήρι Τοξικολογίας

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αποκατάσταση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Συγκεκριμένα, επανακατατίθεται η από 3/5/2022 ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφορικά με την αποκατάσταση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, «θέμα εξαιρετικής σπουδαιότητας τόσο για την περιφέρεια Κρήτης, όσο και πανελλαδικά, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητη.

Την Τρίτη 26 Απριλίου 2022, στελέχη του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστρέφοντας στην εργασία τους μετά τις αργίες του Πάσχα, αντίκρισαν πλημμυρισμένο και ολοσχερώς κατεστραμμένο το Εργαστήριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών, η ζημιά οφειλόταν σε διαρροή στο σύστημα πυρασφάλειας.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, καθώς το Εργαστήριο είχε υπερσύγχρονα μηχανήματα. Επιπρόσθετα, τη δεδομένη στιγμή θα διακοπούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες», αναφέρεται στην ερώτηση. Για τους λόγους αυτούς οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Περαστικά

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου διαγνώστηκε ύστερα από rapid test, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο Twitter θετικός στον κορωνοϊό. Του ευχόμαστε περαστικά και σιδερένιος».

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News