«Φως» για τη σωτηρία της Κεραλιμανιώτισσας…

Παραπολιτικά
«Φως» για τη σωτηρία της Κεραλιμανιώτισσας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φως» για τη σωτηρία του Ναού της Παναγίας Κεραλιμανιώτισσας; Μακάρι να είναι έτσι και η προσπάθεια τόσων χρόνων (Αύγουστος 2018-Ιούνιος 2022), τόσων μηνών και ημερών - γιατί κάθε μέρα είχαμε και κάτι άλλο - να φέρει το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Κτίσμα του 855, σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες, με πρωτοβουλία των φορέων της περιοχής, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του εφημέριου, που δεν είπε όχι, σκεπάστηκε με νάιλον, καθώς οι πληγές του είναι σοβαρές και το νερό της βροχής πλημμύριζε το εσωτερικό του, η δε πόρτα του κλειδώθηκε για την προστασία των προσκυνητών, αφού τοποθετήθηκε υποστύλωμα στο μέσο του ναού.

Αρχαιολόγος που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της αναλαμβάνει - μαθαίνω - την επιστασία των εργασιών (θα μένει στην Ψαρή Φοράδα). Ο εργολάβος που έχει εγκατασταθεί εδώ και τρεις μήνες, αλλά δεν μπορούσε να «ακουμπήσει» αν δεν ήταν παρών αρχαιολόγος, «τρέχει» τη μεταφορά των συνεργείων του.

Ο πατήρ Νικόλαος και οι κάτοικοι εύχονται τα εμπόδια από ’δω και κάτω να εκλείψουν, η γραφειοκρατία να παραμεριστεί και ο Δεκαπενταύγουστος να φέρει Εσπερινό και Παράκληση την παραμονή, σε ένα προαύλιο χώρο όπου θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν οι πιστοί.

Για όποιον έχει ζήσει τις στιγμές αυτές, έχει πάει για προσκύνημα στον χώρο, έχει προσευχηθεί στη χάρη της, πιστεύω καταλαβαίνει απόλυτα τη συγκίνηση και τα χαμόγελα σήμερα στην Ψαρή Φοράδα!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία

Όσο κι αν λέμε ότι ο εκσυγχρονισμός έφτασε και στο πάλαι ποτέ «Ελλαδιστάν», υπάρχουν ακόμη «θύλακες» - μη σας πω και «φύλακες» - της γραφειοκρατίας, που μένουν «αθάνατοι». Ο λόγος για μια οικογένεια, που είχε την ατυχία να ψάξει λίγο περισσότερο την αρνητική απάντηση από τον ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή του παιδιού της σε παιδικές κατασκηνώσεις. Το παιδί απορρίφθηκε και η οικογένεια, προσπαθώντας να καταλάβει το γιατί, εντόπισε ότι στον ΑΦΜ της συζύγου αντιστοιχούσε ο ΑΜΚΑ άλλου παιδιού, ενώ στον ΑΜΚΑ του παιδιού τους ο ΑΦΜ άλλου γονέα. Απόρησαν οι άνθρωποι και θέλησαν να εξακριβώσουν τι είχε συμβεί. Από τον τοπικό ΟΑΕΔ τούς ζήτησαν να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού (τα μέτρα για τον COVID, βλέπετε). Έκλεισαν ραντεβού οι άνθρωποι, πήγαν στο ραντεβού, αλλά εκεί δοκίμασαν μία ακόμη απογοήτευση. Επί της ουσίας, τους απαγορεύτηκε (ενώ είχαν ραντεβού) να μπουν στον χώρο και η συνεννόηση με τον υπάλληλο γινόταν μέσω του σεκιούριτι που ήταν στον χώρο (ποιο μέτρο επιβάλλει κάτι τέτοιο, δεν ξέρω). Είδε και απόειδαν οι άνθρωποι, έφυγαν οργισμένοι και απευθύνθηκαν, όπως μάθαμε, στον Συνήγορο του Πολίτη.

Μήπως να το ξαναδείτε αυτό με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και κατά πόσο συνεπείς είστε, κύριοι και κυρίες του Δημοσίου, απέναντι σε πολίτες που χάνουν εργατοώρες, ταλαιπωρούνται, καθυστερούν να βρουν ραντεβού και στο τέλος δεν εξυπηρετούνται κιόλας; Λέω μήπως;

Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα... ξέρετε τι παθαίνει!

«Άμα ανακατεύεσαι με τα πίτουρα, στο τέλος σε τρώνε οι κότες»... Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η δημοσιογραφία για να φέρνει στην επιφάνεια κινήσεις που αποτελούν ολισθήματα ολκής... Βέβαια ζητούμενο «γραφικών» αιρετών είναι η φωτογραφία και τα διθυραμβικά σχόλια των εντεταλμένων αυλικών κάτω από αυτή.

Αλήθεια, πού είναι σήμερα όλοι αυτοί να σχολιάσουν, να καυτηριάσουν και να κριτικάρουν; Ναι, βρε, μπήκαν πάλι στο λαγούμι, μιας και τώρα σιωπή...

Ωραία η προβολή, ωραία και η μάχη για το «χτίσιμο» της εικόνας, όταν όμως το ολίσθημα εκθέτει την ίδια την αξιοπρέπεια, τότε απλά «τουμπεκί»... Πού είναι το “μαγαζάκι”; Πού είναι σήμερα και οι εντεταλμένοι εργαζόμενοί του; Θα μου πεις, ποιος θα τα βάλει με τον τοπικό «σουλτάνο» που για μια ακόμα φορά δεν τα είχε σκεφτεί όλα ώστε να μην εκτεθεί. Όταν η αγωνία είναι μόνο η προβολή, τότε γιατί να σκεφτεί τις λεπτομέρειες; Τελικά η αξιοπρέπεια... κατέβηκε από το βάθρο. Ο «φελλός» μπορεί να επιπλέει, όμως τα ρέματα τον πάνε μακριά. Αν υπήρχε έστω και λίγο σεβασμός, οι «αυλικοί» σήμερα θα έλεγαν έστω κάτι. Θα μου πεις, γιατί να το κάνουν αφού ξέρουν ότι θα κοπούν από τη λίστα; Και δεν είναι εποχή για απώλειες... έτσι δεν είναι;

Ονοματοδοσία οδού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα

Το όνομα της αείμνηστης αρχαιολόγου, καθηγήτριας και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας σε ηλικία 83 ετών, θα πάρει προσεχώς δρόμος στο Ηράκλειο.

Όπως έγινε γνωστό, το θέμα θα έρθει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, όπου θα γίνει σχετική εισήγηση για την ονοματοδοσία δρόμου ως οδού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς τη σπουδαία συντοπίτισσά μας, με καταγωγή από το Αρκαλοχώρι, η οποία έγραψε μια σπουδαία διαδρομή σε διάφορα μετερίζια και έβαλε το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια ανύψωσης του πολιτιστικού επιπέδου της σύγχρονης Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, «το Ηράκλειο οφείλει να δείξει εμπράκτως τη μεγάλη αναγνώριση της προσφοράς της, τιμώντας το έργο, την προσωπικότητα και τη μνήμη της με την ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλεώς μας ως οδού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα».

Μείωση τελών πολιτικών γάμων

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για τη μείωση των τελών των πολιτικών γάμων στο Ηράκλειο!  Εδώ και κοντά έναν χρόνο, συγκεκριμένα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, έχει αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου σημαντική μείωση των τιμών (από τα 100 στα 50 ευρώ για τους πολιτικούς γάμους που τελούνται το πρωί και από 150 σε 100 ευρώ για τους απογευματινούς πολιτικούς γάμους ή τους γάμους που τελούνται σε εξαιρέσιμες ημέρες), λόγω της γενικότερης κατάστασης με την πανδημία.

Ωστόσο, άγνωστο γιατί, το θέμα έρχεται μόλις τώρα, με αξιοσημείωτη - αν μη τι άλλο - καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καλείται στην προσεχή συνεδρίασή του, το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, να επικυρώσει τη μείωση τιμών.  Τι θα ισχύσει, όμως, σε περίπτωση γάμου ετεροδημότη με δημότη;

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική εισήγηση προς το Σώμα, σε περίπτωση επικείμενου γάμου ετεροδημότη με δημότη του δήμου Ηρακλείου, θα καταβάλλεται το προβλεπόμενο τέλος που ισχύει για τους δημότες.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι, κατά τη λήψη της απόφασης μείωσης των τελών στην Οικονομική Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλίας Λυγερός είχε διαφωνήσει και είχε καταθέσει δική του αντιπρόταση, να θεσπιστεί ένα πολύ χαμηλό, συμβολικό τέλος, ύψους 10 ευρώ, για τους πολιτικούς γάμους, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής...

Κοινός παρονομαστής ο πόνος

Μέσα σε πέντε μήνες δύο οικογένειες στα Χανιά και μία στο Ηράκλειο θρηνούν την απώλεια των νεαρών μελών τους που σπούδαζαν σε διαφορετικές πόλεις. Στις 20 Φεβρουαρίου ο 22χρονος φοιτητής Νίκος Μπιτσάκης από τα Χανιά, αθλητής του Ποδηλατικού Ομίλου «Τάλως», έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο ετοιμόρροπου σπιτιού στη Λάρισα. Ο άτυχος νέος “έσβησε” στη θεσσαλική πόλη πριν προλάβει να ολοκληρώσει τις σπουδές του και κυρίως πριν προλάβει να ζήσει.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Ιουνίου, ένας ακόμη νέος, 21 ετών, φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στα Κουνουπιδιανά. Είχε μια ολόκληρη εβδομάδα να δώσει σημεία ζωής και βρέθηκε όταν αναζητήθηκε από άλλους φοιτητές κι από μέλη της οικογένειάς του.

Το τελευταίο περιστατικό με τον θάνατο της 22χρονης αθλήτριας στίβου από τα Χανιά, φοιτήτριας στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, ήταν το τρίτο. Πέρα από τα αίτια θανάτου των νέων παιδιών και τις διαφορετικές σαφώς παραμέτρους, κοινός παρονομαστής είναι ο πόνος της απώλειας για τους γονείς και τα αδέλφια. Ο αβάσταχτος πόνος, η οδύνη του θανάτου ανθρώπων που “έσβησαν”, όταν όλος ο κόσμος, τα όνειρα και οι προσδοκίες απλώνονταν μπροστά τους.

Προβλήματα στην Παιδοψυχιατρική

Σε καταγγελία για την οριακή κατάσταση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, προχώρησαν γονείς. Τα νοσηλευόμενα παιδιά πήραν εξιτήριο χθες, για να επιστρέψουν σήμερα, γιατί δεν υπήρχε εφημερεύων παιδοψυχίατρος.

Σύμφωνα με τους γονείς, σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, στην Ψυχιατρική Κλινική εργάζεται μόνο ένας νοσηλευτής, ενώ το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό ειδοποιήθηκε να βρίσκεται στις οικίες του και στην περίπτωση που υπάρξει κατεπείγον και μόνο περιστατικό να επιστρέψει στην κλινική. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι εφημερίες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχουν σταματήσει...

Σημειώνεται ότι η Παιδοψυχιατρική Κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ, με μόλις τρεις παιδοψυχίατρους, εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News