Έριξαν 4 εκατ. ευρώ σε έκταση του ΤΑΙΠΕΔ;

Παραπολιτικά
Έριξαν 4 εκατ. ευρώ σε έκταση του ΤΑΙΠΕΔ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγινε μεγάλη ιστορία με το χθεσινό σχόλιο της Νέας Κρήτης και τη φωτογραφία που τους δείχνει όλους πάνω στο βάθρο, υφυπουργό, περιφερειάρχη, δημάρχους, και τον χρυσό παραολυμπιονίκη κάτω από αυτό με το αμαξίδιό του καθηλωμένο, στα εγκαίνια, γιατί δεν είχαν προβλέψει ράμπα για το βάθρο! Προσωρινό ή όχι, κάνεις πρόβλεψη για ράμπα... Η συγγνώμη γίνεται δεκτή, όχι όμως η δικαιολογία. Και επειδή η στήλη ήδη έχει στηλιτεύσει την εργολαβία των 4 εκατ. ευρώ με την ειδική πρόσκληση τριών εργολάβων, που στο τέλος εκτέλεσε υπεργολάβος και είναι αμφίβολο αν έχουν προβλεφθεί και αντιπλημμυρικά σήμερα, θα ήθελε να θέσει ένα άλλο θέμα: το ιδιοκτησιακό!

Αλήθεια, η εγκατάσταση σε τι έκταση έγινε; Δηλαδή, θέλω να πω, σε ποιον ανήκει; Αν δεν κάνω λάθος, η περιοχή ανήκει στα 250 στρέμματα που είχαν κάποτε παραχωρηθεί στις κοινότητες από τον ΕΟΤ και έφτασαν να περάσουν στη Νέα Αλικαρνασσό και τον Δήμο Γουβών και εν συνεχεία στους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου. Είναι σωστό αυτό; Η παραχώρηση ξεκίνησε κάπου το 1992, τους το έδωσαν το «φιλέτο» να το αξιοποιήσουν, οι Δήμοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να το πράξουν, το 2012 έληξε το παραχωρητήριο χωρίς να έχουν γίνει τα έργα και το ακίνητο «έφυγε» από τους Δήμους γιατί δεν κατόρθωσαν να το αξιοποιήσουν. Δεν έκαναν και καμιά προσπάθεια να ζητήσουν παράταση της παραχώρησης, με αποτέλεσμα το ακίνητο, μαζί με το «Ξενία» στον Kαρτερό, να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ερωτώ τώρα: Αν το ακίνητο όλο αυτό ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, πώς μπόρεσε ο υφυπουργός να εξαιρέσει μερικά στρέμματα για να γίνει η εγκατάσταση; Δηλαδή, θέλω να πω η εγκατάσταση είναι τμήμα του ΤΑΙΠΕΔ ή όχι; Κι αν είναι κομμάτι του ΤΑΙΠΕΔ, πώς το ΤΑΙΠΕΔ «έκοψε» ένα μέρος και το έδωσε στη Γ.Γ. Αθλητισμού για να το εκμεταλλευτεί το ΕΑΚΗ; Να, αυτά σκέφτεσαι και λες... κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα! Γιατί, αν το ΤΑΙΠΕΔ εξαιρεί αυτό το κομμάτι γης από το ακίνητο των 250 στρεμμάτων που διαχειρίζεται, τότε γιατί δε δίνει και το υπόλοιπο στους Δήμους να το αξιοποιήσουν, ή γιατί δεν κάνει το ίδιο με άλλες περιοχές ιδιοκτησίας του όπως τη Βάση; Μπαίνουν ζητήματα, λοιπόν, και για τη νομιμότητα ως προς το ιδιοκτησιακό! Εκτός κι αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν το ξέρει και εκεί «έπεσαν» τα 4 εκατ. ευρώ! Γιατί, αν δεν το ξέρει το ΤΑΙΠΕΔ, τότε και το ΕΑΚΗ έχει κάνει την ίδια παράβαση που έχουν κάνει και τα τροχόσπιτα και τα γύρω γήπεδα: κατάληψη και καταπάτηση σε βάρος του Δημοσίου! Καμιά ιδέα; Καμιά απάντηση; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής για το ΚΔΑΠ/ΑμεΑ

Φτηνά τη γλίτωσαν οι 37 δημοτικοί σύμβουλοι της πρώτης θητείας Λαμπρινού που διώκονταν για παράβαση καθήκοντος επειδή ψήφισαν υπέρ της λύσης της εργολαβίας του ΚΔΑΠ/ΑμεΑ του Δήμου Ηρακλείου, που σχεδιαζόταν στο κτήριο της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και με τον τρόπο αυτό ζημίωσαν το Δημόσιο. Σύμφωνα με το πειθαρχικό όπου παραπέμφθηκαν για την παράβαση καθήκοντος οι κατηγορούμενοι, η ομάδα Λαμπρινού της πρώτης θητείας 2014-2019 απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής που έγκειται στην παρέλευση πενταετίας από το αδίκημα της παράβασης. Η εργολαβία, παρά τις οχλήσεις της δημοτικής Αρχής προς τον εργολάβο, δεν έλεγε να ξεκινήσει, η υπηρεσία είχε κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, και παρ’ όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο απάλλαξε τον τελευταίο, κατά έναν τρόπο, από την όποια υπαιτιότητα, αποφασίζοντας λύση της εργολαβίας! Μάλιστα, στη συνέχεια ο εργολάβος που είχε βγει “λάδι” προσέφυγε στα δικαστήρια αξιώνοντας και αποζημίωση!

Τότε δεν είχε ψηφίσει η παράταξη Κουράκη τη λύση της εργολαβίας, ξέροντας πολύ καλά τι σήμαινε αυτό υπέρ του εργολάβου!

Η υπόθεση έφτασε στο Πειθαρχικό, την Αποκεντρωμένη και φυσικά στη Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι οι 37 απαλλάχθηκαν λόγω παρέλευσης 5ετίας και παραγραφής δε σημαίνει ότι δε διαπράχθηκε παράβαση. Απλώς διαδικαστικά, σύμφωνα με τον νόμο, με την παραγραφή δεν εξετάζεται επί της ουσίας η υπόθεση για να κρίνει αν έπραξαν οι κατηγορούμενοι ή όχι το αδίκημα και μάλιστα με δόλο ή χωρίς! Εντάξει, βόλεψε την ομάδα Λαμπρινού η παραγραφή, αν και «έβγαλαν λάδι» τον εργολάβο τότε!  Θυμίζουμε ότι την υπόθεση είχε αποκαλύψει η Νέα Κρήτη το 2018.

Πράσινο φως για τη έξοδο από την εποπτεία

 Πάει κι αυτό... Το Εurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία βάζοντας και μια σημειολογική «πινελιά» με την αναφορά πως στις 20 Αυγούστου κλείνει μια περίοδος προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πριν από μερικά χρόνια, αυτή η είδηση θα ήταν πρωτοσέλιδο με βαρύγδουπους τίτλους, ωστόσο τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει. Όχι, όμως, και η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, αλλά αυτό είναι μια άλλη... θλιβερή ιστορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωομάδας, «μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η ανάπτυξη αναμένεται να ωθηθεί κυρίως από τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό από την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές. Η ανάπτυξη ενισχύεται επίσης από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική φέτος».

Και στο... εν κατακλείδι, το Eurogroup σημειώνει ότι «η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η κατάργηση των capital controls κλείνουν μια περίοδο προκλήσεων από το 2010 που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη διεθνή εστίαση στις ελληνικές οικονομικές πολιτικές και θα ολοκληρώσει την επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική για την Ελλάδα», καθώς επιτεύχθηκε «ένας μεγάλος εθνικός στόχος». Και εμείς θα αρχίσουμε οσονούπω τα επετειακά αφιερώματα για να θυμόμαστε το θρίλερ που συνεχίζει να στοιχειώνει την καθημερινότητα και τη ζωή μας...

Ευρωπαϊκή συνδρομή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ευρωπαϊκή συνδρομή και αλληλεγγύη στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα... Που δε βρέθηκαν στα «χαλάσματα ή στα μπάζα» όπως ανιστόρητα ισχυρίζεται η βρετανική πλευρά, αλλά εκλάπησαν πριν από διακόσια χρόνια περίπου από τον λόρδο Έλγιν και πολλές λίθοι της ζωοφόρου και μετόπες του Παρθενώνα πριονίστηκαν βάναυσα, και μάλιστα κάποια από τα Γλυπτά έσπασαν στην προσπάθεια καταβίβασής τους, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ένα διαχρονικό έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Παρά την επίσημη θέση της UNESCO για την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο καταγωγής τους και δημιουργίας τους και την επανένωσή τους, το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθούν να απέχουν από κάθε μορφής διάλογο για αυτό το μείζον θέμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, που εγκρίθηκε ομόφωνα, καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για αυτό το κορυφαίο θέμα Πολιτισμού, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με αυτή την απόφαση αναγνωρίζεται μια πάγια θέση της Ελλάδας που έρχεται σε αντίθεση με αυτή της βρετανικής πλευράς, ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά μόνο το Βρετανικό Μουσείο και τη σχέση του με τα ελληνικά μουσεία.

Παρ’ όλα αυτά, το Βρετανικό Μουσείο σε ανακοινώσεις του αφενός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Μουσείο και αφετέρου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν αλλά τα βρήκε στα μπάζα ή βρέθηκαν στα «χαλάσματα» γύρω από μνημείο. Ένας ανιστόρητος και αστείος ισχυρισμός, καθώς η ιστορική αλήθεια είναι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν, ενώ πολλές λίθοι της ζωοφόρου και μετόπες του Παρθενώνα πριονίστηκαν βάναυσα και μάλιστα κάποια από τα Γλυπτά έσπασαν στην προσπάθεια καταβίβασής τους. Ο δε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ουσιαστικά με πρόσφατες δηλώσεις επανάφερε το θέμα του δανεισμού από το Μουσείο στην Ελλάδα μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα για κάποιο διάστημα και επιστροφή τους στο Λονδίνο... κάτι που έχει εδώ και χρόνια απορριφθεί από την Ελλάδα, καθώς έτσι θα αναγνωριζόταν ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο.

Λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν, η Ελλάδα δεν αποδέχεται και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι στρατιές των ανέργων...

Στη δεύτερη θέση, μετά το Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο ποσοστό 19,9%, βρίσκεται ως προς την ανεργία η Κρήτη! Ναι, το νησί μας, που υποτίθεται ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πήγαινε καλά λόγω τουρισμού αλλά και αγροτικής οικονομίας...

Αναλυτικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, οι στρατιές των ανέργων στη χώρα μας αυξήθηκαν σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου. Δηλαδή, από το 13,2%, το ποσοστό έφτασε στο 13,8%. Βέβαια, έχουμε μεγάλη μείωση της ανεργίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν το ποσοστό έφτανε το 17,1%.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 647.196 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 13,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, περίπου 380.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι, αναζητώντας, χωρίς επιτυχία, εργασία πάνω από ένα έτος.  Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 18%, έναντι 10,5% των ανδρών.

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ηλικίες 15-19 ετών (60,8%) και 20-24 ετών (31,8%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25-29 ετών (21,3%), 30-44 ετών (13,4%), 45-64 ετών (10,5%) και άνω των 65 ετών (9,4%).

Δεύτερη η Κρήτη!

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Νότιο Αιγαίο (24,4%), η Κρήτη (19,9%) και τα Ιόνια Νησιά (19,8%). Ακολουθούν, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (17,4%), η Δυτική Μακεδονία (16,7%), η Κεντρική Μακεδονία (15,4%), το Βόρειο Αιγαίο (15%), η Στερεά Ελλάδα (14,7%), η Δυτική Ελλάδα (14,6%), η Θεσσαλία (14,4%), η Ήπειρος (12,3%), η Αττική (10,5%) και η Πελοπόννησος (10,4%).

Οι λόγοι που σταματούν την εργασία

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (37,9%) είτε διότι απολύθηκαν (15,2%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20%.

Η πλειονότητα των ανέργων (58,7%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). Επίσης, η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση (61,1%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 15,3%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 17,1%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News