Όλοι στο βάθρο εκτός απο το «χρυσό»

Παραπολιτικά
Όλοι στο βάθρο εκτός απο το «χρυσό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμένα αυτή η εικόνα με πληγώνει. Ως άνθρωπο και ως πολίτη και ως φίλαθλο, ως μέλος αυτής της κοινωνίας, ως όλα. Με πληγώνει και με θυμώνει. Ένας άνθρωπος, ένας Πολυνίκης της ζωής και των αθλητικών χώρων, ολυμπιονίκης, που τίμησε τη χώρα και ύψωσε τη σημαία μας στο ψηλότερο σημείο, να “στέκεται” παράμερα, σαν φτωχός συγγενής δίπλα στην εξέδρα, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον - επιτρέψτε μου να νιώθω έτσι - πιο υψηλό απ’ όλους τους προσκεκλημένους στα εγκαίνια των παράκτιων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΗ στον Καρτερό.

Αυτοί είμαστε λοιπόν! Αυτή την εκτίμηση έχουμε στους ανθρώπους με αναπηρία. Η ευαισθησία μας εξαντλείται στις βαρύγδουπες ανακοινώσεις και τα τσιτάτα την παγκόσμια ημέρα. Κι ύστερα τέλος. Αν οι ταγοί του τόπου - ένας κι ένας διαλεχτοί είναι πάνω στη σκηνή - συμπεριφέρθηκαν σε μια τέτοια στιγμή με αυτόν τον τρόπο, απαξιώνοντας έναν ολυμπιονίκη - πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής είναι ο Γιώργος Καπελλάκης - τι απαιτήσεις να έχει κανείς από την κοινωνία; Γιατί δεν είναι ατόπημα, παιδιά. Είναι νοοτροπία. Αν δεν ήταν, αυτοί που σχεδίασαν και επόπτευσαν τα εγκαίνια θα είχαν σκεφτεί, αντί για σκαλιά, να κατασκευάσουν ράμπα. Με συγχωρείται, κύριε υπουργέ του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, αλλά τόσα λεφτά δώσατε για τούτη τη νέα εγκατάσταση, δεν περίσσεψε κάτι για τη ράμπα; Και κάτι ακόμα: Αν η ευαισθησία, που εκφράζεται απ’ όλους τους... ταγούς στα δελτία Τύπου και τα τσιτάτα στα social για την ισότιμη πρόσβαση όλων σε όλα, ήταν αληθινή, κάποιος απ’ όσους στέκονται στην εξέδρα θα είχε δείξει τη δυσαρέσκειά του (για την άθλια αυτή “παράβλεψη”) και θα ’χε κατέβει από τη σκηνή για να σταθεί πλάι στον Καπελλάκη... Δύο σκαλιά κάτω, κύριοι, άπειρα βήματα μπροστά.

Νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΠΕΔ Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση της πρότασης της ΠΕΔ Κρήτης για τους δασικούς χάρτες, μιας και, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς την Πέμπτη ή την Παρασκευή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη, με βάση αυτά τα οποία τόνισε στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”.

Με βάση το ρεπορτάζ, αυτό που ετοιμάζονται να ζητήσουν οι φορείς της Κρήτης, με μπροστάρη την Περιφερειακή Ένωση Δήμων του νησιού, είναι έναν καθαρό νόμο, που δε θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δικαιώματα του Δημοσίου και των ιδιωτών, έτσι ώστε η διαδικασία διόρθωσης των πρόδηλων λαθών να γίνεται πιο εύκολα. Μάλιστα, στην παρέμβαση αυτή οι δήμαρχοι και οι φορείς της Κρήτης θα επιμείνουν σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση και όχι σε μια απλή εγκύκλιο, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύκλο προβληματισμών.

Η πρόταση που θα κατατεθεί στους δύο αρμόδιους υπουργούς αλλά και στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών στοχεύει στο να γίνει ξεκάθαρο το μέγεθος του προβλήματος, που εμφανίζεται απόλυτα διογκωμένο στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Χαλκιδική, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου. Παράλληλα, στην πρόταση θα ενταχθεί και το αίτημα των δημάρχων για μια ακόμα παράταση, που ίσως να αφορά μόνο την Κρήτη, όσο αυτή είναι εφικτή.

Στα δυνατά “χαρτιά” της πρότασης της ΠΕΔ φαίνεται να είναι και το αίτημα δημάρχων, βουλευτών, φορέων, αγροτών και κτηνοτρόφων για μια στοχευμένη άμεση συνάντηση στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς, με ουσιαστική δέσμευση για επίλυση του προβλήματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να γίνει και μια ακόμα συνάντηση σε επίπεδο Κρήτης, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων να πιέζει ασφυκτικά για συντονισμό των φορέων, με σημείο αναφοράς τους βουλευτές, που θα πρέπει άμεσα να φέρουν την πρόταση της ΠΕΔ στη Βουλή, βάζοντας στο παιχνίδι και βουλευτές άλλων περιφερειών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες.

Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, ήδη οι νομικοί που συμμετέχουν στη σύσταση της πρότασης έχουν βάλει με προσεκτική μελέτη στο “μικροσκόπιο” όλες τις νομικές δικλίδες για τη νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά το ζήτημα των δασικών χαρτών. Όλα αυτά βέβαια μετά τη “βόμβα” του νομικού Νίκου Κοτζαμπασάκη, ότι η ρύθμιση των δασικών χαρτών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, που πρέπει να κλείσει τον Σεπτέμβριο, αλλά και την παραδοχή της διοικήτριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ότι τους τελευταίους 14 μήνες δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στο θέμα των δασικών χαρτών, που έβαλαν στην κυριολεξία “φωτιά” στη συζήτηση στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, με την ένταση να χτυπά “κόκκινο” και τη θέση μάχη αγροτών και κτηνοτρόφων να είναι δεδομένη, τονίζοντας ότι το θέμα των δασικών χαρτών αλλάζει την ίδια την ιστορία της Κρήτης. 

Η Πισπιρίγκου, η Βλαντή και ο Κοκκινόπουλος

«Επειδή κάποια στιγμή θα το κάνω το έγκλημα, να πείτε στον Κοκκινόπουλο πως θέλω να με υποδυθεί η Βλαντή». Αυτήν την ανάρτηση είχε κάνει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η φερόμενη παιδοκτόνος Ρούλα Πισπιρίγκου, τον Δεκέμβριο του 2019. Περίπου 2,5 χρόνια μετά την εκδήλωση της εν λόγω επιθυμίας από την Πισπιρίγκου, ο ίδιος ο Πάνος Κοκκινόπουλος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις τηλεοπτικές σειρές “Κόκκινος Κύκλος” και “Δέκατη Εντολή”, όπου μετέφερε στη μικρή οθόνη εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, απάντησε στην επίμαχη ανάρτηση της Πισπιρίγκου.

Ο δημοφιλής σκηνοθέτης έγραψε χαρακτηριστικά: «Πες το κι έγινε»! Πλέον, αυτό που απομένει να μάθουμε είναι εάν ο Κοκκινόπουλος θα κάνει πράξη τα γραφόμενά του, “μεταφέροντας” στην τηλεόραση τη σοκαριστική υπόθεση της Πάτρας, καθώς και αν θα επιλέξει την ταλαντούχα Παναγιώτα Βλαντή για να πρωταγωνιστήσει στο εν λόγω επεισόδιο...

Τα προβλήματα με τα σχολεία μετά το σεισμό

Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο των Κάτω Ασιτών. Το θέμα όμως είναι ότι οι Δήμοι μάλλον βολεύτηκαν με τις προσωρινές λύσεις και τις αίθουσες από συλλόγους των περιοχών, και τα προβλήματα στα σχολεία μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί. Μαθαίνουμε ότι συμβαίνει και σε άλλους Δήμους. Και μπορεί χθες τα σχολεία να έκλεισαν, ωστόσο με τους ρυθμούς που κινούνται οι Δήμοι, βλέπω να έρχεται ο Σεπτέμβριος και τα παιδιά και πάλι σε λυόμενες και σε αίθουσες σχολείων θα κάνουν μάθημα. Κοντεύει ένας χρόνος από τον σεισμός και το ερώτημα είναι: Τι έχουν κάνει οι Δήμοι για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία; 

Πορεία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση-πορεία που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά, ενόψει της έναρξης της δίκης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Στη συγκέντρωση καλούσαν, μεταξύ άλλων, η κατάληψη “Rosa Nera”, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και η ΚΕΕΡΦΑ. Αρχικά διαβάστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιφασιστικά κείμενα στη μνήμη των δολοφονημένων από ναζί Παύλου Φύσσα και Σαχζάτ Λουκμάν, και στη συνέχεια ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί προχώρησε σε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. 

Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει αρκετά... 2019, όταν οι λέξεις πανδημία και κορωνοϊός ήταν άγνωστες, καθώς ελάχιστα μέτρα αντιμετώπισης του ιού είναι σε ισχύ. Ουσιαστικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει πανδημία, κάτι που είναι αρκετά ανθρώπινο, καθώς η κόπωση είναι δεδομένη! Το ζήτημα είναι να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση από τον Σεπτέμβριο, που θα είναι ο επόμενος μήνας από τη χαλάρωση του καλοκαιριού! Ποιος άραγε θα αντέχει νέα μέτρα συμπληρώνοντας σχεδόν τρία (!) χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Η απάντηση είναι κανείς! Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο, που θέλει τον ΠΟΥ να κηρύττει σύντομα τη λήξη της πανδημίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον προβλέπεται αρκετά αβέβαιο... 

Ευχές στη νεοφώτιστη Εβελίνα Πετράκη

Ημέρα χαράς ήταν η περασμένη Κυριακή για τον διευθυντή Πωλήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” και του 98,4 FM, Κώστα Πετράκη. Κι αυτό διότι βάφτισε την τρισχαριτωμένη κορούλα του! Και το όνομα αυτής, Εβελίνα (Ευαγγελία).

Η βάφτιση, υπό τα όμματα του Κώστα και της συζύγου του, Μαρίας Φαρσάρη, πραγματοποιήθηκε στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Καρτερό, και οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν κάθε ευτυχία στη μικρή Εβελίνα και στους τυχερούς γονείς.

Άπειρες ευχές και απ’ όλους εμάς στον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV”!

Μα καλά, τι κόλπα είναι αυτά με τη Δικαιοσύνη;

Ως ήπιας κυκλοφορίας δε δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε ο άξονας Δικαιοσύνης- Ίδης- Καλοκαιρινού ή κάνουμε λάθος; Ναι αυτή ήταν η μελέτη. Όταν θα τελείωνε, θα περνούσαν οχήματα. Κι αν αναρωτιέστε γιατί τώρα έχει μπάρα, είναι απλό: γιατί είναι ακόμη εργοτάξιο κι αν κάποιος χτυπήσει εκεί, θα βρουν μπελά ο εργολάβος και ο Δήμος!

Ας επιστρέψουμε όμως στη χρήση του δρόμου. Αφού έγιναν δύο εργολαβίες για την ήπια κυκλοφορία, η μία σας θυμίζω έμεινε μισή ενώ δόθηκαν πολλά λεφτά, και ήρθε η δεύτερη για να τελειώσει το έργο, στον δρόμο ως ήπιας κυκλοφορίας έρχεται τώρα ο Δήμος Ηρακλείου και σου λέει “θα τον κάνω πεζόδρομο”! Και καλά θα κάνει... αλλά γιατί δε δημοπράτησε το έργο ως πεζόδρομο από την αρχή να στοιχίσει και λιγότερο; Δόθηκαν συνολικά 3-4 εκατ. ευρώ για να φτιάξουν πεζοδρόμια, άξονα στο κέντρο του δρόμου με άλλο υλικό για τα αυτοκίνητα που υποτίθεται θα περνούσαν, άλλο χρώμα κυβόλιθος, υλικά κόκκινα, υλικά άσπρα, υλικά από την Ελλάδα, υλικά από το εξωτερικό... λεφτά, λεφτά, λεφτά, και ξαφνικά σου λέει πεζόδρομος! Αλήθεια, οι μηχανικοί και οι μελετητές, που ξέρετε αν το έργο είχε χαρακτηριστεί εξαρχής ως πεζόδρομος, το κόστος δε θα ήταν λιγότερο; Τσιμέντο, πέτρα κατά μήκος και τέλος! Ούτε χαράξεις, ούτε άξονες, ούτε διαφορετικά υλικά που ανεβάζουν και το κόστος αλλά και τον χρόνο κατασκευής; Αλήθεια, υπάρχει απάντηση σε αυτό; Ξόδεψε ο Δήμος Ηρακλείου λεφτά για την ανάπλαση του άξονα Δικαιοσύνης- Ίδης- Καλοκαιρινού για να επιτρέπει διέλευση υπό προϋποθέσεις βεβαίως οχημάτων, και αφού τα ξόδεψε τα λεφτά και το τελείωσε το έργο, το ονομάζει πεζόδρομο, που αν είχε δημοπρατηθεί ως πεζόδρομος θα είχε κοστίσει λιγότερο; Κάτι δεν πάει καλά... και φυσικά τα λεφτά έφυγαν για ένα ακριβό έργο, το οποίο θα έχει χρήση τέτοια που θα κόστιζε φθηνότερα!

Αδιανόητο μέν, αλλά...«εδώ δεν είναι τουαλέτα»!

Δε θέλω ούτε καν να σκεφτώ από πού και πώς προέκυψε η ανάγκη, έξω από την πόρτα του οικίσκου που χρησιμοποιείται στην πλατεία Ελευθερίας για να γίνονται τα ράπιντ τεστ, να τοποθετείται η επιγραφή “No toilet here”. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις μονάδες του ΕΟΔΥ, μετά από τις βρισιές που έφαγαν επί μήνες, τα αρνητικά σχόλια που άκουγαν (λες και έφταιγαν εκείνοι για τον κορωνοϊό), βρέθηκαν τώρα να απολογούνται και για την έλλειψη χαρτιού υγείας;;;;;;;

Πιθανότατα κάποιοι τουρίστες, που αγνοούσαν ότι στο σημείο διενεργούνται ράπιντ τεστ, πέρασαν τον χώρο για τουαλέτες και για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να μπει η πρόχειρη αυτή πινακίδα. Εύχομαι οι τουρίστες που μπερδεύτηκαν να μην είχαν και τόση ανάγκη, γιατί λυπάμαι διπλά τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ...

Καλό θα ήταν βέβαια να τοποθετηθεί κάτι πιο κατατοπιστικό, γιατί αν κάποιος έχει πάρει φόρα, το έχει ήδη μπερδέψει και ταυτόχρονα έχει και “μεγάλη ανάγκη”, δε νομίζω ότι γλιτώνουμε το ατύχημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News