Η πρώτη εμφάνιση του ΓΑΠ μετά την επέμβαση

Παραπολιτικά
Η πρώτη εμφάνιση του ΓΑΠ μετά την επέμβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρώτη του εμφάνιση, μετά την επιτυχή επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη, πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του στο 10ο Regional Growth Conference στην Πάτρα.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε διαδικτυακά με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις το περασμένο Σάββατο, σε μια εξ αναβολής συζήτηση, καθώς ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει με φυσική παρουσία την περασμένη Πέμπτη, ημέρα έναρξης του συνεδρίου.

Ο ίδιος πάντως ευχαρίστησε όλους για τις ευχές που δέχτηκε για ταχεία ανάρρωση, μετά την ξαφνική περιπέτεια της υγείας του και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαι στις επάλξεις μετά από δύο ημέρες διακοπής. Πολύ σύντομα θα συνεχίσω τον νέο τρόπο ζωής, με συνεχή άσκηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός, γνωστός για την αγάπη του στην άθληση, έδωσε και μία συμβουλή: «Όσο μπορεί κανείς να αθλείται, γιατί είναι σημαντικό κομμάτι για τη ζωή όλων μας».

Η «Τιτίκα»… έκλεψε την παράσταση!

Μακάρι να γίνονταν παρόμοιες εκδηλώσεις - σε μόνιμη βάση - σε όλα τα σχολεία της Κρήτης. Μιλάμε για το βιωματικό πρόγραμμα της Ζωφόρου με τίτλο «Ενσυναίσθηση και Ζώα», το οποίο πραγματοποιήθηκε λίγο πριν πέσει η αυλαία της σχολικής χρονιάς σε μαθήτριες και μαθητές της Δ’ τάξης του 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Η δράση έλαβε χώρα από τις εθελόντριες εκπαιδεύτριες της Ζωφόρου μετά από πρόσκληση της εκπαιδευτικού Κατερίνας Φουντουλάκη. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα, ενώ την παράσταση «έκλεψε» η πανέμορφη και απόλυτα συνεργάσιμη σκυλίτσα Τιτίκα.

Ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα «εγκρίνεται από το ΙΕΠ για τη σχολική χρονιά 2022-2023 για όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας», με τους φιλόζωους - και όχι μόνο - να εκφράζουν την ελπίδα να εγκριθεί το πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά του δημοτικού» σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου.

Η κατάρα που καθόρισε τον σύγχρονο κόσμο

Πριν το 1859, όταν ο Αμερικανός τυχοδιώκτης Έντβιν Ντρέικ, όπως είναι ευρέως αποδεκτό, έφτασε στην Πενσιλβάνια αναζητώντας πετρέλαιο με τη χρηματοδότηση τραπεζιτών που έβλεπαν το μέλλον μέσα από το «μαύρο χρυσό», το πετρέλαιο δεν ήταν παρά μια κατάρα. Όσοι έπεφταν πάνω του αναζητώντας νερό κάκιζαν τη μοίρα τους, καθώς το άχρηστο τότε υγρό το μόνο που κατάφερνε ήταν να κάνει τη γη άγονη και να μολύνει το νερό.

Απίστευτο; Αν έχετε διαβάσει ή αν διαβάζετε ακόμα «Αστερίξ», το κλασικό κόμικ που έχει αφήσει εποχή, θα έχετε σίγουρα «πέσει» πάνω στην ιστορία που όπως πολλές άλλες που αναπαράγει η σειρά έχει αληθινή ιστορική βάση. Τότε λοιπόν η καινοτομία του Ντρέικ με την επιτυχή του γεώτρηση ήρθε να ταράξει τα νερά. Αρχικά άλλαξε ριζικά τη ζωή των ανθρώπων, ειδικά στην ύπαιθρο που μπορούσαν να ξεπεράσουν τις συμβάσεις του χρόνου ο οποίος όριζε τους ρυθμούς εργασίας, ξεκούρασης και ύπνου με βάση την ανατολή και τη δύση του ήλιου, χάρη στην τροφοδοσία των φωτιστικών λαμπών που έως τότε είχαν ως καύσιμο το λάδι φάλαινας στον δυτικό κόσμο - τεχνολογική εξέλιξη των πανάρχαιων λύχνων με λάδι ελιάς. Πετρέλαιο και αέριο... απεξάρτησαν το εργατικό, κυρίως, δυναμικό από τους ρυθμούς που καθόριζε με την πορεία του ο ήλιος, βάζοντας τη λέξη «ενέργεια» στο λεξιλόγιο όλων και αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα στις απαρχές της βιομηχανικής εποχής. Η συνέχεια είναι απλά ιστορία, οδηγώντας τον άνθρωπο στη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από αυτό τον υγρό πλούτο με όλα τα δεινά που κληροδότησε στην ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων.

Μόνο να σκεφτεί κανείς πόσοι πόλεμοι έχουν ξεσπάσει για αυτόν τον «μαύρο χρυσό», πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους για το πετρέλαιο και τι δεινά κληροδότησε για την επιβίωσή μας ως ανθρώπινο γένος στον πλανήτη, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος των κατακλυσμιαίων αλλαγών που επέφερε και συνεχίζει να σέρνει μαζί του σαν φάντασμα στην ανθρωπότητα.

Δύσκολος ο δρόμος για τον Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές και η παράταξη «Μαζί!» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθε μεν πρώτη, αλλά με διαφορά στήθους από την Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν. Η διαφορά είναι στους μόλις 20.000 ψήφους, με τον Μακρόν να συγκεντρώνει το 25,75% και τον Μελανσόν το 25,66%, κάτι που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να συγκατοικήσουν στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχοντας πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς μπροστά τους.

Η εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από τη μικρή συμμετοχή, με λιγότερους από τους μισούς ψηφοφόρους να προσέρχονται στην κάλπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σκηνικό παραμένει ρευστό, καθώς από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο πέντε βουλευτές, αυτοί που στις εκλογικές τους περιφέρειες συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψηφισάντων, με το ραντεβού να ανανεώνεται για τον δεύτερο γύρο. Καθώς δεν είναι όλοι δεδομένοι, αλλά και αρκετοί υποψήφιοι με σχετικά «αδιαφανή» πολιτική τοποθέτηση που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο, ουδείς γνωρίζει πού την κεφαλήν κλίνη, κάτι που δείχνει ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Πάντως, στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι σε ψήφους στις κάλπες της Κυριακής, ενώ υπάρχουν και οκτώ περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους και να στείλουν τον πρώτο στην Εθνοσυνέλευση. Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, και συγκεκριμένα σε 278, θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με ένα υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν. Οπότε μοιραία το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μέχρι να κατασταλάξει το σκηνικό. Αν ο Μακρόν έχει απέναντί του μια ισχυρή αντιπολίτευση, αυτό θα κάνει τη ζωή του δύσκολη για την επόμενη πενταετία, ενώ ένα από τα πιθανά σενάρια που συζητούνται ήδη από την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές είναι εκείνο που θέλει ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας (ο οποίος διορίζεται όπως και όλα τα μέλη της κυβέρνησης από τον πρόεδρο) να είναι ο Μελανσόν, που τα κατάφερε άψογα. Όχι μόνο κονταροχτυπήθηκε με αξιώσεις με τον Μακρόν στις προεδρικές, συγκεντρώνοντας ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, όχι μόνο κατάφερε να συνασπίσει την Αριστερά, αλλά πέτυχε και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Πυρηνοτρήτης

Υπάρχει πυρηνοτρήτης και είναι και σε αυξημένους πληθυσμούς, ενώ η καρπόβια γενιά του βρίσκεται σε εξέλιξη! Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών του Ηρακλείου για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών. Το έντομο άρχισε να ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση. Όπως αναφέρει το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο, στις όψιμες περιοχές συστήνεται «καταπολέμηση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς στο διάστημα μεταξύ 12 έως 15 Ιουνίου», δηλαδή αυτές τις μέρες. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι σε ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία οι ελαιώνες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Ρυγχίτης

Υπάρχει, βέβαια, και ο ρυγχίτης. Είναι σκαθάρι πολύ μικρού μεγέθους (0,5 εκ.), χρώματος κεραμιδί, με χαρακτηριστικό ρύγχος. Σχηματίζει τρύπες μορφής “κρατήρα” στην επιφάνεια των καρπών αρχικά για να τραφεί και στη συνέχεια για να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους παρουσιάζονται εξάρσεις πληθυσμών που μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.

Εδώ το αρμόδιο κέντρο συνιστά στους παραγωγούς των όψιμων ελαιώνων να προχωρούν σε «συχνό και τακτικό έλεγχο της πυκνότητας του πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια». Όταν θα καταμετρήσουν περισσότερα από 3-4 ακμαία ανά κλάδο, χρειάζεται να γίνει καταπολέμηση. Μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός και τακτικός έλεγχος. Σε ελαιώνες που σημειώθηκε ζημιά στην παραγωγή από το έντομο τα τελευταία δύο χρόνια, συστήνεται προληπτικά επέμβαση συνδυασμένη με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

Περιμένοντας την ετυμηγορία του χρόνου

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι το φάντασμα της πείνας θα ήταν δυνατόν να χτυπάει την πόρτα του προηγμένου υπερ-τεχνολογικού δυτικού κόσμου; Όχι, βέβαια. Όπως θα ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης, ή ότι θα ήταν δυνατόν να εμφανιστεί μια τόσο τρομακτική πανδημία που θα μας έκλεινε όλους δύο χρόνια στα σπίτια μας. Το ίδιο αδιανόητο με μια τόσο σοβαρή οικονομική κρίση προ μερικών χρόνων που δοκίμασε τις αντοχές πολιτών σε πολλές χώρες, της Ελλάδας υπερ-παθούσας, τη συνοχή της Ευρώπης και τις διεθνείς ισορροπίες. Κι όμως... Όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν και θα αποτελέσουν στο κοντινό μέλλον διδάγματα που θα προστεθούν στη λίστα όλων εκείνων που έχουν μείνει αναξιοποίητα στο... ράφι από την ίδια την ιστορία. Πέρα φυσικά από το ότι θα δώσουν τροφή στις νέες γενιές των ιστορικών ώστε να βασανίσουν τη σκέψη τους και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Το τι θα προκύψει φυσικά από όλα αυτά είναι ακόμα ζητούμενο, όπως και το αποτύπωμά τους στη ζωή όλων μας. Οπότε μοιραία αρκούμαστε στην καταγραφή του δεδομένου-αδιανόητου, περιμένοντας την ετυμηγορία του χρόνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News