Τρέχει το νερό και χάνεται…

Παραπολιτικά
Τρέχει το νερό και χάνεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές τις απαράδεκτες εικόνες αντικρίζουν δημότες στον Προφήτη Ηλία, καθώς, όπως καταγγέλλουν, το αρδευτικό νερό χάνεται τόσο άδικα εδώ και έναν μήνα.

Συνέπεια, ορισμένοι αγρότες να διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ την ίδια ώρα σε αδιέξοδο βρίσκεται ο αγρότης κ. Μανόλης Μανιάς, ο οποίος αντικρίζει... πλημμυρικές καταστάσεις στις καλλιέργειές του, όπου καταλήγουν οι επίμαχες ποσότητες νερού άρδευσης, οι οποίες κατεβαίνουν από το βουνό.

Τα σπασίματα στον αγωγό είναι συχνά, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας του Προφήτη Ηλία κ. Μανόλης Τσατσαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις... μπαλωματικές λύσεις στον επίμαχο αγωγό, χωρίς όμως οι προσπάθειες αυτές να έχουν αποτέλεσμα.

«Το δίκτυο είναι άχρηστο και κατά την άποψή μου δεν έπρεπε να παραληφθεί το έργο», σχολίασε ο ίδιος.  Και ενώ χάνεται πολύτιμο νερό άρδευσης, οι αρμόδιοι από τον Δήμο Ηρακλείου απαντούν στους δημότες ότι δεν έχουν χρήματα για να αντικαταστήσουν το δίκτυο.

Την ανάγκη τοποθέτησης νέου αγωγού για το αρδευτικό νερό, καθώς ο υφιστάμενος παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο οποίος παράλληλα περιέγραψε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που το αρδευτικό νερό καταλήξει στις πηγές, απ’ όπου υδρεύεται το χωριό.

Εντός διμήνου οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Τέλη Ιουλίου προς αρχές Αυγούστου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το άκρως... «θολό» αυτή τη στιγμή τοπίο σε σχέση με το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, μετά την αποχώρηση- «βόμβα» του γαλλικού κολοσσού Total από τις συμβάσεις παραχώρησης. Το σχετικό στίγμα έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος προσδιόρισε τις τελικές αποφάσεις εντός ενός 2μήνου.

Η σχετική αναφορά προέκυψε κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Εκεί ο διευθύνων σύμβουλος ρωτήθηκε για το θέμα της αποχώρησης της Total από την κοινοπραξία με την ExxonMobil και τα ΕΛ.ΠΕ., που διαχειρίζεται τα δικαιώματα ερευνών στα «οικόπεδα» «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Ο Ανδρέας Σιάμισιης δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας πως δεν έχει επί του παρόντος να κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, και προσδιόρισε τις εξελίξεις μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες.

Για να δούμε λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι ως προς το πολύπαθο εγχείρημα έρευνας-αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, διότι μετά την αποχώρηση των Γάλλων, και με ορατό το ενδεχόμενο να μας κουνήσουν... μαντίλι και οι Αμερικανοί της ExxonMobil, υπάρχει έκδηλη αγωνία και «παγωμάρα».

Εδώ χτυπάει η «καρδιά» των κρεοπωλών

Στο Ηράκλειο χτυπάει τις μέρες αυτές η «καρδιά» του κλάδου των κρεοπωλών της χώρας μας, καθώς, υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών της πανελλήνιας οργάνωσης αύριο Κυριακή. Η δευτεροβάθμια επαγγελματική οργάνωση (Ομοσπονδία με την επωνυμία Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών - ΠΟΚΚ), με έδρα την Αθήνα, θα συζητήσει ζητήματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς της. Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοποί της Ομοσπονδίας είναι η διεκδίκηση, η διαφύλαξη, η μελέτη και η προαγωγή των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία σκοπό έχει την ανάπτυξη και διάδοση του πνεύματος του συνδικαλισμού στους κλάδους των λιανοπωλητών καταστηματαρχών κρεοπωλών με τη γενίκευση της συμμετοχής όλων στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μέσω αυτών στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Ενδιαφέρεται για τη συστηματική μελέτη των προβλημάτων του κλάδου, για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση αυτών. Ακόμη, σκοπός της είναι η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών της και την εξασφάλιση συνθηκών βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης και της ανόδου του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου αυτών.

Όπως μας έλεγε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, επί τάπητος θα τεθούν αύριο όλα τα ζητήματα που πλήττουν τον κλάδου αλλά και τους καταναλωτές, αναφορικά με την ακρίβεια και το κόστος λειτουργίας της αγοράς. Αλλά θα συζητηθούν και τα θέματα της παραγωγικής διαδικασίας, σε σχέση με την κρίση στον πρωτογενή τομέα, που επηρεάζει άμεσα φυσικά και τον κλάδο των κρεοπωλών, οι οποίοι και έχουν άμεση εξάρτηση και συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους.

Όταν η ανθρωπότητα πάει... στο ταμείο

Φυσικά και δεν πάμε καλά. Ο κόσμος καίγεται, ψήνεται, πνίγεται, νοσεί βαριά και οι ηγέτες αυτού του πλανήτη τσακώνονται για λίγη γη, για πετρέλαιο και για... χωράφια. Η βαρβαρότητα ενός όντος που από τις απαρχές της ύπαρξής του ήταν διχασμένο ανάμεσα στη δημιουργική φύση, που του επέτρεπε ολόφωτες εμπνεύσεις, και στην καταστροφική, που διέλυε όσα ο ίδιος πέτυχε, παραμένει απαράλλακτη ως δομικό συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης από τα βάθη της προϊστορίας. Ένα άγριο ζώο που χαλιναγωγείται από τον φόβο, είτε αυτός είναι των νόμων και της εξουσίας είτε γενικά των συνεπειών των πράξεών του, και που ελέγχει τα βάρβαρα ένστικτά του μέσα από τον πολιτισμό που ο ίδιος δημιουργεί, θα μπορούσε να αποτελεί ένα συντομογραφικό ψυχογράφημα της ανθρωπότητας. Μόνο που πλέον τα πράγματα δείχνουν ότι έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Η ανθρωπότητα οδεύει προς τον όλεθρο, είτε αυτός έχει να κάνει με τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, άμεσες όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε έμμεσες όπως οι ασθένειες και οι πανδημίες, είτε με την επανάληψη των ίδιων εκείνων λαθών που έχει πληρώσει άπειρες φορές στο παρελθόν.

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πάμε καλά... Καθόλου καλά. Συνεχίζουμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το περιούσιο είδος σε αυτόν τον πλανήτη, ότι είμαστε οι κυρίαρχοι των πάντων, ότι μπορούμε να λεηλατούμε τον πλούτο των επόμενων γενιών για το δικό μας όφελος, φορώντας ένα στέμμα που αποδεικνύεται διαρκώς χάρτινο. Όμως τα λάθη επαναλαμβάνονται με μια συχνότητα που αντιβαίνει τα τεχνολογικά άλματα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Και το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πόσο βαρύ θα είναι το τίμημα όταν η ανθρωπότητα θα κληθεί στο... ταμείο!

Ένα μοναδικό έθιμο στα Ανώγεια!

Ένα μοναδικό έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στα Ανώγεια την Κυριακή της Πεντηκοστής! Έθιμο που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο!  Οι γυναίκες τιμούν τους νεκρούς στολίζοντας ένα πανέρι με τρία γλυκά κουλούρια κι ένα ανθότυρο ή τυρί στη μέση, με καρυδόφυλλα... και τριαντάφυλλα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία προσφορά γι’ αυτούς που έχουν φύγει.

Το τυρί βρίσκεται εκεί καθώς τα Ανώγεια είναι κτηνοτροφικό χωριό, ενώ τα φύλλα της καρυδιάς συμβολίζουν την πικρή και στυφή γεύση που έχουν την ημέρα αυτή οι ψυχές, τη μέρα που οι νεκροί επιστρέφουν στον Άδη.  Τα τρία κουλούρια συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Μάλιστα, στη συνέχεια επισκέπτονται οι γυναίκες το νεκροταφείο, στολίζουν με φύλλα καρυδιάς τους τάφους και τους πλένουν με αυτά.

Μετά τη λειτουργία, οι προσφορές κόβονται και μοιράζονται στους πιστούς, στη μνήμη των νεκρών. Σύμφωνα με τη λαϊκή θρησκευτική παράδοση, οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο κάθε Ανάσταση για 50 μέρες.  Πεντηκοστή, δηλαδή, είναι η τελευταία ημέρα του ταξιδιού των νεκρών, η μέρα που γυρίζουν πίσω.

Την ώρα του γονατίσματος στη λειτουργία της εκκλησίας, οι ψυχές των νεκρών γυρίζουν στον κάτω κόσμο και οι ζωντανοί κλείνουν τα μάτια τους, ώστε να μη δουν τις ψυχές που λυπημένες γυρνούν στον Άδη.  «Εδώ στ’ Ανώγεια οι γυναίκες γονατίζουν πάνω σε φύλλα καρυδιάς, γιατί συμβολίζουν την πικρία που κατέχει τις ψυχές των νεκρών την ημέρα αυτή, μιας και τα φύλλα είναι πικρά.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι η καρυδιά με το βαθύ πράσινο (μαυροπράσινο) χρώμα ήταν το δέντρο του θεού Πλούτωνα, και ότι μόνο αυτό υπήρχε στον Άδη, και πως στη σκιά του ξάπλωναν και αναπαύονταν οι ψυχές τους. Άρα είναι απόλυτα συναφές με τα έθιμα για τις ψυχές των νεκρών».

Το έθιμο μάς το περιέγραψε ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης, και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, ένας άνθρωπος που τιμά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγει πολιτισμό αλλά και σημαντικό κοινωνικό έργο στο χωριό του, με οδηγό την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News