Παρέμβαση απο τον Άρειο Πάγο για τα ξερόχορτα

Παραπολιτικά
Παρέμβαση απο τον Άρειο Πάγο για τα ξερόχορτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την προστασία του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, καλώντας σε εγρήγορση τις εισαγγελικές Αρχές, μετά τις τραγωδίες των τελευταίων ετών. Η εγκύκλιος του αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εστάλη και στην Εισαγγελία Ηρακλείου και μέσω αυτής κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης.

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπυρική περίοδος, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας, όπως δηλώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου, με τον ίδιο να εξηγεί τους λόγους.

Η άλλη όψη του νομίσματος, τα ακαθάριστα οικόπεδα και κοινόχρηστοι χώροι που είναι πνιγμένοι στα ξερόχορτα και που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV, με τις εικόνες να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές μια ανάσα από σχολεία και παιδικές χαρές, στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σχεδόν καθημερινές είναι οι καταγγελίες προς τη Δημοτική Αστυνομία για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αποφευχθούν εφιαλτικές καταστάσεις με την πύρινη λαίλαπα.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και Δημοτική Αστυνομία απευθύνουν σχετική έκκληση στους δημότες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους από τα ξερόχορτα, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Για “βροχή” καταγγελιών προς τη Δημοτική Αστυνομία έκανε λόγο ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, ενώ την ίδια στιγμή δημότες αφήνουν αιχμές και για ορισμένα ακαθάριστα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου, στην περιοχή της Κηπούπολης.

Μπαϊράκι… σήκωσαν οι στενοί συνεργάτες του!

Σε ποιο Δήμο της Κρήτης σηκώνουν «μπαϊράκι» κοντινοί συνεργάτες του δημάρχου, κάνοντας κινήσεις για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα μου πεις, αυτά συμβαίνουν παντού, ωστόσο στον συγκεκριμένο Δήμο η διαδικασία έχει πάει ένα στάδιο παραπάνω, σε σημείο που μπορεί και να κλειδώσει η υποψηφιότητα. Τι κι αν τα «δαχτυλίδια» κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία, όταν υπάρχει θέληση και επιμονή όλα μπορούν να αλλάξουν. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιοχή οι διεργασίες και το παρασκήνιο αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μιας περιόδου που μπορεί να φέρει και πολλές ανατροπές. Για να βολευτούν αυτοί που θα απομείνουν εκτός λίστας, δέχονται υποσχέσεις για μετεκλογικούς ρόλους και, γιατί όχι, θέσεις. Μόνο που, όπως λέει και ο σοφός λαός, «κάποιοι υπολογίζουν... χωρίς τον ξενοδόχο». Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο αιρετός μάλλον δεν έχει αντιληφθεί το παρασκήνιο. Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν αρκετό καιρό πριν τις τοπικές κάλπες, φανταστείτε τι έχει να γίνει όσο πλησιάζουμε στην επίσημη περίοδο των διεργασιών! Παιδιά, το ρεπορτάζ τρέχει...

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Χρυσή

Επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ζητώντας την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση από το Σώμα, υπέβαλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανόλης Συντυχάκης, Νίκος Μανουσάκης και Αλέκος Μαρινάκης, αναφορικά με το θέμα της προστασίας και το ιδιοκτησιακό της Χρυσής.

Το κείμενο απευθύνεται προς τον περιφερειάρχη και αφορά την προστασία της νήσου, και μεταξύ άλλων αναφέρει: «(...) Συνυπεύθυνες στην καταστροφή της Χρυσής είναι η περιφερειακή και οι δημοτικές Αρχές, που προωθούν αυτή την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης και, συν τοις άλλοις, αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν στον λαό τις καπιταλιστικές επενδύσεις, τη στρατηγική του κράτους σε ενέργεια (η Χρυσή βρίσκεται στο περιβόητο ενεργειακό οικόπεδο 15) και τουρισμό, που ευνοεί τα μονοπώλια και τσακίζει λαϊκά δικαιώματα, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στήριξε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, που, με πρόσχημα την προστασία της βιοποικιλότητας, δίνει άλλοθι σε αδειοδοτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και άλλες δραστηριότητες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η νήσος Χρυσή, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η περιφερειακή Αρχή αποδέχεται τον στόχο μετατροπής της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο και έχει αναλάβει να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που δικαιολογημένα εκφράστηκε από τον λασιθιώτικο λαό, με την ΕΠΜ για τις προστατευόμενες περιοχές στην Ανατολική Κρήτη.

Στα πλαίσια αυτά, είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον με τη χρηματοδότηση προγραμματικών συμβάσεων-δράσεων του «Σχεδίου Διαχείρισης Νήσου Χρυσής», όταν η Περιφέρεια στηρίζει και υλοποιεί όλη την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος της Κρήτης.

Συνάμα, είναι υποκριτική η συζήτηση για αξιοποίηση της Χρυσής στο όνομα της «ήπιας τουριστικής αξιοποίησης», αφού στόχος είναι πώς θα ικανοποιηθούν, όσο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, τα συμφέροντα των ομίλων και όχι πώς θα στηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της περιοχής ή η ανάγκη των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών για αναψυχή και τουρισμό. Ανάγκη που συνθλίβεται λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς και της ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Επιπλέον, είναι φανερό ότι υπάρχει μεθόδευση στο ζήτημα του λεγομένου «ιδιοκτησιακού» της Χρυσής. Ενώ ο δημόσιος χαρακτήρας της Χρυσής είναι αδιαπραγμάτευτος, κανείς αρμόδιος φορέας ουδέποτε επιδίωξε να δοθεί οριστική λύση με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν. Αυτή η στάση των υπευθύνων κατοχυρώνει την εμπορευματοποίηση του νησιού και αξιοποιείται για την αποποίηση ευθύνης από αρμόδιους φορείς ή για τη γνωστή αλληλομετάθεση ευθυνών ανάμεσα στα επίπεδα του κράτους.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος, ζητούμε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η προστασία της Χρυσής. Η Χρυσή ή θα προστατευτεί για τον λαό και τις ανάγκες του ή θα συνεχίσει να αφήνεται έρμαιο στα συμφέροντα του κεφαλαίου (ενεργειακού, τουριστικού κ.ά.).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει έστω και τώρα τη σωστή θέση, τη θέση των πολλών για κατοχύρωση της νήσου ως λαϊκή περιουσία με δημόσιο χαρακτήρα, να προστατευτεί το νησί κατόπιν επιστημονικών υποδείξεων και να γίνουν προσλήψεις για τη φύλαξή του».

Προβληματικός κόμβος

Κόμβος Γιαμαλάκη, ίσως ο πιο προβληματικός κόμβος στο Ηράκλειο. Μάλιστα, το μπλοκάρισμα του κόμβου σε συνδυασμό με το Μπεντενάκι προκαλούν μια εκρηκτική κατάσταση. Ο συγκεκριμένος κόμβος μαζί με τον αντίστοιχο στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων προκαλούν το απόλυτο μπάχαλο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αλήθεια είναι πως, παρά τις επισημάνσεις και ελάχιστες παρεμβάσεις, η κατάσταση παραμένει άσχημη. Για να απλοποιηθεί η ταλαιπωρία στον κόμβο Γιαμαλάκη πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στην ομώνυμη οδό, αλλά και καλύτερη αστυνόμευση στην οδό Μητσοτάκη. Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει ένας επί της ουσίας σχεδιασμός, μιας και κυρίως για τον κόμβο στην 62 Μαρτύρων όλοι συμφωνούν πως δεν έχει βοηθήσει καθόλου στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος;

Επειδή λοιπόν εδώ και χρόνια μέσα από τα ρεπορτάζ γίνονται αναφορές για την κατάσταση στους δύο κόμβους, οι λύσεις μένουν μόνο στα χαρτιά. Άλλωστε, η φωτογραφία, και μάλιστα όχι σε ώρα αιχμής, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος στον κόμβο της Γιαμαλάκη, στη συμβολή με την παραλιακή.

Προβλήματα χωρίς λύση

Ρε παιδιά, πόσο ακόμα θα παίζουν με την υπομονή μας όλοι εκείνοι που πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στην οδό Μητσοτάκη; Τελικά, μας αξίζει ως πολίτες να ζούμε τον κυκλοφοριακό εφιάλτη επειδή πολύ απλά δε λαμβάνονται μέτρα στην περιοχή; Ναι, βεβαίως και η ευθύνη είναι μοιρασμένη, με δεδομένο ότι όσο υπάρχουν οδηγοί που κάνουν αυτό που τους βολεύει και την ίδια ώρα η αστυνόμευση είναι ελλιπέστατη, τότε αυτός ο δρόμος θα είναι ο διαχρονικός εφιάλτης του παράκτιου μετώπου του Ηρακλείου. Ερώτημα είναι τόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος δρόμος ή μήπως μόνο εμείς σε αυτή την πόλη το ζούμε έτσι;

Δε θέλουμε απάντηση, θέλουμε λύσεις, όταν μάλιστα όλοι συμφωνούν για το πόσο προβληματικός είναι ο συγκεκριμένος δρόμος. Η ολιγόλεπτη στάθμευση με αναμμένα αλάρμ είναι πλέον συνήθεια, που σίγουρα δεν έγινε λατρεία από τους οδηγούς, αλλά και τους μόνιμους κάτοικους, που βιώνουν ένα απίστευτο κυκλοφοριακό εφιάλτη. Μια ακόμα επισήμανση μέσα από σχόλιο, που θα μπορούσε να είναι και επεισόδιο από σαπουνόπερα 5 χιλιάδων επεισοδίων. Λέτε με την επιμονή να σηκωθούν και από την καρέκλα;

Ο δήμαρχος «ξέφυγε»...

Ένας ηθοποιός (από το «ποιώ ήθος») είναι άνθρωπος του πολιτισμού και ως τέτοιος θα πρέπει σε όλη του τη ζωή να πορεύεται και να συμπεριφέρεται. Τι γίνεται όμως όταν ο ηθοποιός ανακατεύεται με τα κοινά και σε μία δεδομένη στιγμή αυτοαναιρείται ως άνθρωπος του πολιτισμού;

Αναφέρομαι στην περίπτωση του ηθοποιού Γιάννη Βούρου, που από τη θέση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, καταγγέλλεται για ανάρμοστη συμπεριφορά και ύβρεις κατά των εργαζομένων...

Συγκεκριμένα, «φωτιά» έχει ανάψει στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων κατά του δημάρχου Γ. Βούρου με τίτλο «Θαυμάστε ήθος δημάρχου, ανθρώπου του πολιτισμού...».

Το Σωματείο το προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρει, παρέθεσε μια σειρά από αιτήματα στη δημοτική Αρχή, τα οποία αγνοήθηκαν και γι’ αυτό αποφάσισε να κινητοποιηθεί την άλλη Πέμπτη έξω από το Δημαρχείο.

Ακολούθησαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, τηλεφωνικές απειλές από τον Γιάννη Βούρο προς τον πρόεδρο του Σωματείου, που χαρακτηριστικά του είπε: «Είστε αχάριστοι, θα πάρετε τα αρ@@δια μου, θα σας κυνηγήσω και εσένα ειδικά, μέχρι να βρεις μαύρο χιόνι»... Το θέμα πήρε διαστάσεις και δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητοι (Αλέκος Γούλας και Ευτυχία Παπαλουκά), το φέρνουν το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας απαντήσεις».

Είχε φύγει από το Δημαρχείο

«Και βέβαια, υπάρχει και ένα παρελθόν με τον συγκεκριμένο δήμαρχο, σε άλλες υποθέσεις κινητοποιήσεων. Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στον συγκεκριμένο Δήμο είχαν σημειωθεί τραγικές καταστάσεις με πλημμυρισμένα σχολικά συγκροτήματα.

Ήταν σε αυτό τον δήμο, όπου καταγράφηκαν εικόνες ντροπής, με τη γέφυρα που έστησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές, για να βγουν από τα πλημμυρισμένα κοντέινερ. Με αιτήματα την άμεση λήψη μέτρων για να μην πνίγονται μέσα στα ίδια τους τα σχολεία, την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και να μη γίνουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποιούσε κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Μόλις όμως συγκεντρώθηκαν οι μαθητές, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, έφυγε από το Δημαρχείο!».

«Θέλουμε δημάρχους αγωνιστές»

Να λοιπόν γιατί το μήνυμα «θέλουμε δημάρχους αγωνιστές» δε θα έπρεπε να ακούγεται μόνο στις προεκλογικές περιόδους, αλλά να είναι πάντα η «πυξίδα» των ανθρώπων σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία. Αγωνιστές δήμαρχοι σημαίνει δήμαρχοι που δε διστάζουν ποτέ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων για το καλό των δήμων τους. Να μην αρνούνται ποτέ να συνομιλούν με τους δημότες. Να συνεργάζονται μαζί τους και να έχουν πάντοτε κατά νου τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στους δήμους τους, εφαρμόζοντας πολιτικές επίλυσης προβλημάτων και να μην έχουν ποτέ κλειστές τις πόρτες των γραφείων τους στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News