Βρετανοί στηρίζουν τους σεισμόπληκτους

Παραπολιτικά
Βρετανοί στηρίζουν τους σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ζευγάρι Βρετανών, η Mary και ο Phillip Campfield, που βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη, είδαν συγκινημένοι στην τηλεόραση το δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας και προσέφεραν, δύο φορές, χρήματα για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων.

Χθες επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανόλη Φραγκάκη και μέσω του ξενοδόχου Μανόλη Ζερβάκη, στο ξενοδοχείο του οποίου διαμένουν στην περιοχή της Σταλίδας, έδωσαν χρήματα! Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Οι συγκεκριμένοι Βρετανοί βρίσκονταν πέρυσι για διακοπές στην Κρήτη και βλέποντας από την τηλεόραση - κατά τη διάρκεια των διακοπών τους - εικόνες του δήμου, αμέσως μετά τον σεισμό, συγκινήθηκαν πάρα πολύ, δίνοντας και τότε μια οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, φέτος που ξαναήρθαν στην Κρήτη, θέλησαν και πάλι να ενισχύσουν τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα Πεδιάδας!

«Η πράξη των δύο φιλελλήνων Βρετανών, που έρχονται στο νησί μας κάθε χρόνο από το 2006, φανερώνει πως η κοινωνική αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τις δύο προσφορές των φίλων μας, της Mary και του Phillip, που με τρόπο ουσιαστικό συμβάλλουν στην προσπάθεια στήριξης της πολύπαθης κοινωνίας του δήμου μας. Συνάμα αποτελεί και μια κίνηση αγάπης με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας», είπε ο κ. Φραγκάκης.

Ενδιαφέρεται για τον Δήμο χωρίς να βρέξει… πόδι!

Στην εκδήλωση με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη δωρεά της Επιτροπής 1821 για την αγορά τηλεσκοπίου για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα με 500.000 ευρώ, χθες στις Γούβες, είχε, λέει, και πολιτική είδηση! Τοπική πολιτική είδηση...

Ρωτήθηκε, λέει, ο γνωστός ακαδημαϊκός αν ενδιαφέρεται για τον Δήμο Ηρακλείου και απάντησε, όπως μας το μετέφεραν, ότι όχι μόνο τον ενδιαφέρει, αλλά έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα. Κι αναρωτιόμαστε: Εμφανίστηκε ο αφ’ υψηλού του ακαδημαϊκού χώρου να είναι πρώτος πρόθυμος και εις εκ των μεγαλοϊδιοκτητών της πόλης που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για αυτήν ή μήπως προσφέρθηκε να είναι ο διάδοχος της συνέχειας και τώρα ψάχνει κόμμα να τον στηρίξει; Δηλαδή, επειδή το έχουν συζητήσει και στην ομάδα τού νυν, τον πιέζουν για να είναι η συνέχεια; Και το γεγονός ότι δεν έχει καν βρέξει το πόδι του - μια παραλλαγή της λαϊκής ρήσης χρησιμοποιούμε - για την πόλη δεν προβληματίζει κανέναν; Άντε να δούμε την ομάδα...

Τι, θα μείνει ο Πασπάτης απ’ έξω; Μπααα!

Αν όντως πάμε σε σκληρή πολιτική μάχη και το Ηράκλειο είναι από τις πόλεις- “κλειδιά” για τα κόμματα στις εθνικές εκλογές, είναι δυνατό η Ν.Δ. να μη θέλει να βγει ενισχυμένη; Δηλαδή, είναι δυνατόν το κυβερνών κόμμα να βλέπει τον γιο του δημάρχου υποψήφιο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης να μην έχει συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιό της για το Ηράκλειο; Ιδίως με τέτοιες διασυνδέσεις στον μηχανισμό του Δήμου; Δηλαδή τι, θα χαρίσει τον εκλογικό μηχανισμό που ξέρουμε πως είναι στημένος στη Λότζια στο ΠΑΣΟΚ; Μπαααααα..!

Η μετατόπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος

Τελικά ό,τι και να λέμε, όσο και αν καταγράφουμε το πρόβλημα, απλά βρίσκουμε πόρτες κλειστές. Πότε επιτέλους οι αρμόδιοι θα σκεφτούν πώς μπορεί να απλοποιηθεί η κατάσταση με την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου; Οι παρεμβάσεις στη συμβολή με την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τις τελευταίες μέρες έχουν μετατοπίσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στο ρεύμα προς Παγκρήτιο. Το τι γίνεται καθημερινά... δεν περιγράφεται, αν και αποτυπώνεται και από τον φωτογραφικό φακό. Είναι από αυτές τις φορές που οι ίδιοι οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι όταν είναι εγκλωβισμένοι σε ουρά που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο...

Πότε επιτέλους θα αντιμετωπιστεί η ουσία του προβλήματος για να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που διογκώνεται, όταν υπάρχουν ακόμα και μικρές παρεμβάσεις όπως αυτές που είναι τις τελευταίες μέρες σε εξέλιξη; Δεν είναι κακό σε ώρες αιχμής κλιμάκιο ένστολων υπηρεσιών να μπορεί να προχωρά σε μια σειρά από ρυθμίσεις της κυκλοφορίας, μιας και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας το πρόβλημα είναι έντονο.

Επειδή λοιπόν βρισκόμαστε και στο καλοκαίρι, καλό θα ήταν τα λόγια που ακούμε κατά καιρούς να γίνουν πράξη, όπως αυτές οι επισημάνσεις που έγιναν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, και όχι απλά να αποδεχόμαστε το μέγεθος του προβλήματος χωρίς να κάνουμε κάτι για την επίλυσή του. Για να δούμε, αυτή τη φορά θα ληφθούν πρωτοβουλίες;

Με το βλέμμα στη γαλλική κάλπη της Κυριακής

Ξαναζεσταίνεται το θέμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών στη διεθνή επικαιρότητα. Ο λόγος είναι φυσικά το ότι προσεγγίζουμε την ώρα της κάλπης, αυτή την Κυριακή, και μαζί την ώρα της αλήθειας για τον φρεσκο-επανεκλεγέντα πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αναμετρηθεί με την Αριστερά σε μια σκληρή μονομαχία που θα κρίνει την αυτοδυναμία της παράταξής του και άρα την ευχέρεια των πολιτικών κινήσεων ή τη σκληρή και επίπονη συγκατοίκηση με τον Μελανσόν, επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η παράταξη του Μακρόν εμφανίζεται πρώτη σε έδρες, ωστόσο δεύτερη σε ψήφους. Όμως ακόμα και αυτή η πρωτιά που ενδιαφέρει πρώτιστα τον Μακρόν δεν είναι σε επίπεδα ασφαλείας για την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σφυγμομέτρηση για το FranceTV και το Radio France, η συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίζεται να προηγείται με 28%, έναντι 27% της συμμαχίας που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών. Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 19,5% και στην τέταρτη οι Κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 11%. Το αποτέλεσμα, όμως, σε επίπεδο εδρών είναι διαφορετικό, καθώς εκτιμάται πως στον δεύτερο γύρο θα έλθει πρώτη η παράταξη Μακρόν, κερδίζοντας από 260 έως 300 έδρες, δηλαδή χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Η συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς πιστώνεται με 175 έως 215 έδρες, ενώ τρίτοι θα είναι οι

Χωρίς αυτοδυναμία ο Μακρόν δε θα μπορεί να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και φυσικά δύσκολα θα περάσει από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση την ατζέντα του, που περιλαμβάνει αρκετές σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα υποχρεωθεί, όπως έχουν εκτιμήσει εδώ και καιρό αναλυτές, να χρίσει ως πρωθυπουργό τον Μελανσόν.

Και βεβαίως οι γαλλικές εκλογές και γενικώς τα δρώμενα στη γαλλική πολιτική σκηνή έχουν έντονο ενδιαφέρον και στα καθ’ ημάς, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δεδομένο ότι η πάλαι ποτέ γερμανογαλλική «ατμομηχανή» σέρνεται στις... ράγες λόγω ενός Σολτς που παραμένει στη σκιά της Μέρκελ, με την όποια σύγκριση των δύο καγκελαρίων να μην είναι ουδόλως τιμητική προς το πρόσωπό του. Οπότε πλέον ο ρόλος του “ηγέτη” της Ευρώπης νομοτελειακά πέφτει στα χέρια του Μακρόν, κάτι που εξηγεί το γιατί ένας ισχυρός Γάλλος πρόεδρος έχει τεράστια διαφορά για ολόκληρη την ήπειρο, και φυσικά για την Ελλάδα, από έναν αποδυναμωμένο.

Τι ζητούσαν οι πυροσβέστες τότε;

Έχουμε και λέμε... Όταν τον Νοέμβριο του 2021 οι πυροσβέστες μας έβγαιναν στον δρόμο, μήπως θυμόμαστε τι ζητούσαν; Ξέρετε πότε... Όταν στο κέντρο της Αθήνας τούς έδειραν τα ΜΑΤ... Σκηνές απείρου κάλλους με ένστολους εναντίον ενστόλων... Τι ζητούσαν, λοιπόν, τότε οι πυροσβέστες;

«α) Άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με αύξηση της οργανικής δύναμης πλέον των 4.000 οργανικών θέσεων και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων, με άμεση αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

β) Άμεση τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4662/2020 που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων του με την περιφορά τους ανά το πανελλήνιο μέσω άσκοπων, συνεχών μεταθέσεων και μετακινήσεων, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό.

γ) Αποσαφήνιση των όρων «Διαβάθμιση κατάστασης ετοιμότητας», «Γενική-μερική επιφυλακή» και «Αυξημένη ετοιμότητα», διότι παρατηρείται απίστευτη κατάχρηση του μέτρου που εξουθενώνει το πυροσβεστικό προσωπικό.

δ) Θεσμοθέτηση και άμεση αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετη εργασία).

ε) Θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού για την προστασία του από τον κορωνοϊό με μέτρα πρόληψης, δωρεάν τεστ και όχι επιβολή τιμωρητικών λογικών και κυρώσεων.

στ) Την έμπρακτη, κατά τις ρήσεις του πρωθυπουργού της χώρας μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και την επικοινωνία του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, στήριξη των πυροσβεστών που “αντιμετώπισαν με αυταπάρνηση μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση”»!

Αντλίες νερού κατά... πυροσβεστών!

Αντίθετα, στο κέντρο της Αθήνας τι συνάντησαν οι πυροσβέστες μας, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μέτρα που θα ήταν υπέρ της ίδιας μας της κοινωνίας;

Μα, να μην ξεχνάμε: την απροκάλυπτη επίθεση από ΜΑΤ... Την εκτεταμένη χρήση χημικών από τους άνδρες των ΜΑΤ σε βάρος τους, την ώρα που έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους πυροσβέστες και με βλήματα κρότου-λάμψης. Οι πυροσβέστες δέχτηκαν καταιγισμό από χημικά. Η Αστυνομία έκανε, επίσης, χρήση της «αύρας» και προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση των πυροσβεστών πετάγοντάς τους νερό!

Η απροκάλυπτη επίθεση κατά των πυροσβεστών είχε σοκάρει την κοινή γνώμη τότε, καθώς η κυβέρνηση κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 τους αποκαλούσε «ήρωες»...

Ο τραυματισμός του πυροσβέστη

Μάλιστα, κατά τα επεισόδια εκείνα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στο χέρι, ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές, εκ των οποίων οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αυτή λοιπόν ήταν τότε η αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, που, κατά τα λοιπά, τους έλεγε «ήρωες», αλλά μόλις εκείνοι κατέβηκαν και διαδήλωσαν για την ίδια την κοινωνία, τα «αντανακλαστικά» της κρατικής καταστολής ήταν άμεσα, «προσφέροντας» στην κοινή γνώμη εικόνες με ένστολους να δέρνουν άλλους ένστολους, κάτι που πραγματικά δε θυμάμαι να το έχουμε ζήσει, τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News