Θα ζήλευε και ο σεναριογράφος του «Σασμού»

Παραπολιτικά
Θα ζήλευε και ο σεναριογράφος του «Σασμού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και ο σεναριογράφος του «Σασμού» θα ζήλευε όσα κατήγγειλε σε έγγραφό του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων «Κρήτη 1». Σε μια επιστολή- «φωτιά» με ημερομηνία 1 Απριλίου, η οποία βγήκε χθες στη δημοσιότητα, γίνεται λόγος για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της φυλακής, του σωφρονιστικού κώδικα και του κανονισμού ασφαλείας. Γίνεται αναφορά σε μεροληπτική συμπεριφορά της διοίκησης σε κρατουμένους και για τιμωρητική σε κάποιους άλλους, επισημαίνονται σοβαρές παραβάσεις και παρατυπίες σε σχέση με τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η πρόσβαση, ενώ καταγγέλλεται η δημιουργία ολόκληρου γυμναστηρίου με πάσης φύσης όργανα γυμναστικής, αλλά και η έξοδος ασυνόδευτων κρατουμένων στον εξωτερικό χώρο για εργασίες!

Στην ίδια επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον εισαγγελέα, στη διεύθυνση και στον αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης, καταγγέλλεται ότι υπάρχουν περί τα 25 κενά κρεβάτια, επειδή κάποιοι κρατούμενοι θέλουν να μένουν μόνοι τους! Αυτά και πολλά ακόμη, για τα οποία το υπουργείο είναι άγνωστο αν απάντησε, αν διατάχθηκε έρευνα για να διαπιστωθούν όσα καταγγέλλονται και εντέλει αν αποδόθηκαν ευθύνες...

Επισπεύδουν τον μεγάλο ναύσταθμο στη Σούδα

Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες οι διαρροές, τα σενάρια και τα δημοσιεύματα με φόντο την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις κινήσεις στρατιωτικής-επιχειρησιακής θωράκισης από πλευράς Αθήνας, με αιχμή του δόρατος, μάλιστα, εδώ, το νησί μας. Γεγονός εύλογο κι αναμενόμενο, αν μη τι άλλο, αφού η Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει μπει κι αυτή για τα καλά στο «κάδρο» των σεναρίων για πιθανές τουρκικές προκλήσεις, ένεκα, βλέπετε, του περίφημου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Στην κατεύθυνση αυτή, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όπως είδαμε, παραχώρησε ανώτατος αξιωματικός του ελληνικού «Πενταγώνου» στα «Νέα», μιλώντας για τα όσα γίνονται στο Αιγαίο και για το... καυτό καλοκαίρι που έρχεται.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα...

Θα μας πείτε, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε αυτό...

Πρόκειται για μια απόφαση μάλιστα που έχει περάσει από τη Βουλή, και έχει εγκριθεί προ δύο ετών η Δομή Δυνάμεων 2021-2034, που θα έχει αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές που διαθέτει ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι τα σχέδια πλέον προχωρούν ακόμα πιο γρήγορα, με τις διαδικασίες να γίνονται αστραπιαία, αφού η προκλητικότητα από την Τουρκία δε λέει να σταματήσει.

Οι ειδικοί όπως προείπαμε περιμένουν ένα αρκετά... καυτό καλοκαίρι και έτσι θέλουν έτοιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται έναν υπερσύγχρονο ναύσταθμο, που θα είναι ο Νο2 του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί άλλο είναι να υπάρχει μια πρόκληση από την Άγκυρα στα νότια της Κρήτης, για παράδειγμα, και να υπάρχει στη Σούδα ένα ορμητήριο πλοίων με 20 πλοία κάθε τύπου, και άλλο ο σημερινός ναύσταθμός του Π.Ν. όπου σταθμεύουν σε μόνιμη βάση φρεγάτα, πυραυλάκατος και υποβρύχιο.

Με τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη, αντίστοιχου της Σαλαμίνας, θα μπορεί να ελλιμενίζεται ο μισός στόλος. Παράλληλα όμως τα καράβια δε θα έχουν εκεί απλώς δυνατότητες ανεφοδιασμού, αλλά θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις και υποδομές συντήρησης και επισκευών, όπως δηλαδή και στη Σαλαμίνα.

Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό... αλλά!. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο μόνιμος ελλιμενισμός πολλών μονάδων σημαίνει ότι θα χρειαστούν και υποδομές στέγασης των στελεχών του Ναυτικού και των οικογενειών τους. Αυτό είναι, δε, ένα στοιχείο που κάνει αρκετούς στο Π.Ν. να μην είναι τόσο αισιόδοξοι για την υλοποίηση του πρότζεκτ ή τουλάχιστον για την άμεση υλοποίησή του.

Για παράδειγμα, για τη μόνιμη στάθμευση 5 φρεγατών στη Σούδα (με 150 άτομα πλήρωμα) θα απαιτούταν η κατασκευή υποδομών γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, συνολικά για 2.250 άτομα.  Χρειάζονται δηλαδή και κονδύλια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Το κόστος, εξάλλου, είχε «φρενάρει» παρόμοια σχέδια που υπήρχαν στο παρελθόν...

Έχει προτίμηση σε συγκεκριμένες κοινότητες;

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στο Ηράκλειο έχει κάποια ιδιαίτερη αδυναμία ή κάποιον άλλο προσωπικό λόγο να δίνει 15 εκατομμύρια ευρώ (!!!), παρακαλώ, για τσιμεντοστρώσεις, μόνο στην 3η και την 4η δημοτική κοινότητα του Ηρακλείου; Δηλαδή οι άλλες δημοτικές κοινότητες δεν υπολογίζονται ή είναι δεύτερης κατηγορίας οι δικοί τους δημότες, για να καταλάβουμε και εμείς και αυτοί...

Έγγραφο για ραδιενεργό ατύχημα

Μα κυκλοφορεί διαβαθμισμένο έγγραφο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και του νησιού με οδηγίες και μέτρα σε περίπτωση ραδιενεργού συμβάντος σε οποιαδήποτε γειτονική χώρα; Τι είναι πάλι αυτό; Ή προληπτικά μέτρα ελέω Ουκρανίας αλλά δεν τα λέμε με το όνομά τους;

Πάντως, το έγγραφο διακινείται σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ακόμη κι εκείνες που ανακαλύπτεις με το ζόρι, ελέω πρωτοκόλλου, ότι υφίστανται.

Εξελίξεις μετά τις… 148 «μαχαιριές» στην πλάτη

Οριακά επιβίωσε ο Μπορίς Τζόνσον της «Νύχτας των ξανθών μαχαιριών», όπως αποκαλεί εκείνη της Δευτέρας η εφημερίδα “Sun”, φέροντας ωστόσο 148 «πληγές» στην πλάτη του, όσοι οι βουλευτές που ήραν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Πρόκειται για έναν από τους ευρηματικότερους τίτλους που περιγράφουν τα τεκταινόμενα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο ποσοστό βουλευτών του κόμματός του, το οποίο αντιστοιχεί στο ουδόλως ευκαταφρόνητο 41%, οι οποίοι υπερψήφισαν την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τους συντηρητικούς μετά από μήνες σκανδάλων, με αποκορύφωμα την επιβολή προστίμου στον Τζόνσον για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των λοκντάουν της πανδημίας. Από την πλευρά τους οι “Times” του Λονδίνου κάνουν λόγο για έναν «πληγωμένο νικητή», τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από ό,τι αναμενόταν» για τον Τζόνσον, ενώ η εκτίμηση της “Daily Telegraph” είναι ότι «η κατ’ επίφαση νίκη διαλύει τους Τόρις», με την εφημερίδα να διαπιστώνει ότι «οι αντάρτες συσπειρώνονται προκειμένου να αποτελειώσουν» τον Τζόνσον. Όσο για τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό, το μήνυμα που στέλνει είναι απλά ότι «θα συνεχίσουμε τη δουλειά».

Η πύρρειος νίκη του Τζόνσον τού προσφέρει μεν ένα χέρι για να... επιπλεύσει, ωστόσο ουδείς αμφιβάλλει ότι δρομολογεί εξελίξεις, με δεδομένο ότι, εκτός από τους «αντάρτες», και η κοινή γνώμη επιθυμεί αλλαγή φρουράς στο κόμμα και στην πρωθυπουργία. Τα πρωτοσέλιδα σχεδόν σύσσωμου του τύπου της Αλβιόνας είναι «βιτριολικά», όπως αυτό της “Guardian” που σχολιάζει ότι «ο πρωθυπουργός γαντζώνεται στην εξουσία μετά την ταπείνωση της ψηφοφορίας», ενώ η “Daily Mirror” έχει ως κεντρικό τίτλο: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αντιστοιχίες με το παρελθόν. Οι “Times” υπενθυμίζουν ότι η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, είχε επιβιώσει το 2018 μετά από πρόταση μομφής με μικρότερο ποσοστό αρνητικών ψήφων, πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί λίγους μήνες αργότερα, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 1990 με τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Την ταφόπλακα στη δημοτικότητα του Τζόνσον βάζουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι πλέον σαφές προβάδισμα έχουν οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ, ενώ οι απώλειες στην παράταξη του Τζόνσον δρομολογούν μοιραία εξελίξεις, αφού δυσκολεύουν το έργο του, με δεδομένο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει γαντζωθεί στην καρέκλα του χωρίς καμιά διάθεση να την εγκαταλείψει.

«Η ζωή του άξιζε τόσο λίγο...»

Με το αίμα της εργατικής τάξης, δίχως υπερβολή, έχει βαφτεί η διοργάνωση των αγώνων του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν πως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έχει μετατραπεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε μια καλοστημένη «μπίζνα» των πολυεθνικών. Χιλιάδες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην κατασκευή των γηπέδων και των υποδομών που θα “φιλοξενήσουν” τους αγώνες, δουλεύοντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της “Daily Mail”, 239 εργάτες από το Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ρούμπα, η σύζυγος του οποίου μίλησε στο βρετανικό Μέσο για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν...

«Μου είπαν ψέματα»

«Η ζωή του φαίνεται πως άξιζε τόσο λίγο τελικά... Ήθελα απλά να είναι εδώ μαζί μου, χωρίς να ζητάω χρήματα για τη ζωή του. Όταν μου είπαν ότι πέθανε, ένιωσα σαν να έπεφτα από τον ουρανό. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πώς μπορώ να τον ξεχάσω;», είπε στην εφημερίδα η Παχρίν.

«Είπαν ότι η καρδιά του ευθύνεται για τον θάνατό του, αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Μου έλεγε για τη ζέστη εκεί έξω, πως ένιωθε τη ζέστη του δρόμου κάτω από τα παπούτσια του. Μου έλεγε ότι δεν υπήρχε σκιά στο γήπεδο όταν κρεμόταν στα σχοινιά. Δούλευε πολλές ώρες, αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την υγεία του», συμπλήρωσε η γυναίκα.

Ολοένα και μακραίνει η μακάβρια λίστα

Όσο για τη χώρα μας; Η λίστα των εργατικών δυστυχημάτων ολοένα και μακραίνει. Είναι τραγικό και συνάμα χαρακτηριστικό ότι φέτος η 28η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, «γιορτάστηκε» στην Ελλάδα με έναν ακόμα τραυματισμό λιμενεργάτη, ο οποίος έπεσε από ύψος 12 μέτρων στην προσπάθειά του να δέσει ένα κοντέινερ σε πλοίο και από θαύμα γλίτωσε τη ζωή του... Κι αυτό ήρθε λίγες μέρες μετά τον χαμό ενός άλλου εργαζομένου στην Κρήτη...

Κάθε φορά, βέβαια, το ίδιο σκηνικό. Οι αρμόδιοι εκφράζουν την οδύνη τους, επιτροπές εμπειρογνωμόνων ορίζονται γρήγορα, αλλά η ταχύτητα έκδοσης πορισμάτων και καταλογισμού των ευθυνών είναι αργή. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά τα εργατικά δυστυχήματα ποτέ ένα θανατηφόρο δε γίνεται «κατά τύχη» ή επειδή «είναι κακιά η ώρα». Είναι πάντα το τελευταίο μιας σειράς ελαφρύτερων περιστατικών που έχουν επαναληφθεί λόγω επικίνδυνων συνθηκών.

«Μαύρη» πρωτιά

Να μην ξεχνούμε βέβαια ότι στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τους φορείς, έχουμε και φέτος αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Τη «μερίδα του λέοντος» κατέχει ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος εργάστηκε την περίοδο της καραντίνας, ενώ κατέχει και τη «μαύρη» πρωτιά σε θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News