Γαμήλιος τουρισμός στην Κρήτη

Παραπολιτικά
Γαμήλιος τουρισμός στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλο και περισσότερα είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν την Κρήτη για να παντρευτούν, με τον γαμήλιο τουρισμό να κάνει θραύση και τη μεγαλόνησο να μπαίνει δυνατά στο «κάδρο». Η Σαντορίνη όμως εδώ και χρόνια αποτελεί μια βασική βιομηχανία του τουρισμού κυρίως για τουρίστες από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία, δεκάδες είναι οι γάμοι που έχουν κλειστεί σε σημεία της Κρήτης, με Γερμανούς, Γάλλους και Αυστριακούς να επιλέγουν ειδυλλιακά τοπία του νησιού αλλά και χώρους ξενοδοχείων για τις δεξιώσεις. Είναι σημαντικό η Κρήτη να κινητοποιηθεί και να καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες για γαμήλιο τουρισμό, που αφήνει και αρκετά χρήματα στο νησί. Μάλιστα, η Σαντορίνη και η Μύκονος αυτό το έχουν κατανοήσει και το διαφημίζουν δυναμικά στο εξωτερικό. Στην Κρήτη, αν εξαιρέσουμε ιδιώτες και τουριστικά πρακτορεία, η επίσημη Πολιτεία μάλλον δεν έχει εκτιμήσει στο 100% τη δυναμική του γαμήλιου τουρισμού, που αυξάνει τις πληρότητες και σε περιόδους όπως ο Απρίλιος, ο Μάιος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Έστω και τώρα, ας κινητοποιηθούν οι φορείς της Κρήτης, για να έχει το νησί τη θέση που του αξίζει στον γαμήλιο τουρισμό.

Η «απομυθοποίηση»

Διά στόματος Γιώργου Χότζογλου: «Μόνο το 10% των επιχειρηματιών στον τουρισμό εφαρμόζουν τις ΣΣΕ. Ένα μήνα μετά, περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό παραιτήθηκαν, καθώς δεν άντεχαν την πίεση. Δεν μπορείς να εργάζεσαι ώρες ατελείωτες για 700 και 800 ευρώ»...

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, όπως και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στο Ρέθυμνο Κώστας Νικολιδάκης περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και για άλλη μια φορά χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου, καθώς η έλλειψη εξειδικευμένων χεριών ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο για τη δυσφήμηση της χώρας.

Κι όμως, υπάρχει λύση

«Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία έχουν τις προτάσεις μας κοστολογημένες, που θα φέρουν τους εργαζόμενους στη δουλειά τους, αλλά και θα ενισχύσουν τον ΕΦΚΑ», υποστηρίζουν, καθώς οι μνημονιακές επιταγές του 2013 έχουν φέρει τον κλάδο και τους εργαζόμενους σε δεινή θέση.

Ζητούν την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας παράλληλα στα προ των μνημονίων επίπεδα, αναλογικά, ώστε ο χρόνος να καθορίζεται από τις ημέρες εργασίας και τα ένσημα ετησίως.

«Χρυσά» τα νούμερα των αφίξεων, αλλά...

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως το εγχείρημα της αξιοποίησης προσφύγων-μεταναστών ελλοχεύει τον κίνδυνο για τους ίδιους να μπουν στη δίνη μιας αγοράς εργασίας όπου θα είναι απροστάτευτοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στους κινδύνους που καταγράφουν, επίσης, η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς έχουν παντελή απουσία γνώσης του αντικειμένου.

Δε μας τα λένε καλά

Ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει να με ανησυχεί ή να με τρομάζει περισσότερο. Οι εκθέσεις- «κόλαφος» του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν για την Τουρκία; Τα εξ... απαλών «χαστούκια» Ευρωπαίων και Αμερικανών στην Άγκυρα; Οι πισώπλατες «μαχαιριές» από άλλους γείτονες; Η «αφωνία» πολλών εταίρων; Τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής; Οι «πανίσχυρες» συμμαχίες που έχουμε, η δήλωση της Πελόζι, ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλειά μας, η στήριξη από Μακρόν, που τελευταία μοιάζει - και ενόψει βουλευτικών εκλογών - να έχει χάσει τη φωνούλα του. Ή μήπως τα περίεργα παιχνίδια Τούρκων δημοσιογράφων, που θυμίζουν εποχές εικοσαετίας πίσω, και ο τρόπος με τον οποίο οι δυτικοί εταίροι χειρίστηκαν και χειρίζονται το Ουκρανικό, αφήνοντάς τους μόνους, με την παροχή ωστόσο όπλων και πληροφοριών, να βγάλουν τον «καβρό από την τρύπα»;

Επίσκεψη στη Θοδώρου

Ευκαιρία γνωριμίας με έναν από τους λίγους τόπους της Κρήτης που αποτελεί καταφύγιο για τον κρητικό αίγαγρο είναι η σημερινή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων και η καθιερωμένη λειτουργία στο ομώνυμο εκκλησάκι της νησίδας Θοδωρού, απέναντι από την Αγία Μαρίνα. Είναι η μοναδική μέρα του χρόνου κατά την οποία η νησίδα είναι επισκέψιμη, με τους περιορισμούς βέβαια που επιβάλλει το καθεστώς προστασίας της.

Τα καραβάκια για τους προσκυνητές θα αναχωρούν από νωρίς το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι από την προβλήτα της Αγίας Μαρίνας.

Σημειώνεται πως η νησίδα Θοδωρού έχει ανακηρυχθεί εκτροφείο για τη διατήρηση του κρητικού αιγάγρου από το 1963 και ανήκει στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».

Μπάλωμα στον ποταμό στις Γούρνες

Οι πλημμύρες του 2020 στον Δήμο Χερσονήσου προφανώς δε συνέτισαν κανέναν! Ούτε πολίτες, ούτε τον Δήμο τον ίδιο και τις υπηρεσίες του! Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας! Κανονικό μπάζωμα στον Γουρνιώτη ποταμό και μάλιστα στην τελευταία ιρλανδική γέφυρα προς την εκβολή του στη θάλασσα, όπου ούτως ή άλλως, λόγω της ιρλανδικής που είναι υπερυψωμένη, γίνεται ανάσχεση νερού! Τώρα τη φαρδαίνουν ρίχνοντας βράχους, προφανώς θα ακολουθήσει τσιμεντόστρωση και άσφαλτος δρόμος!

Το ερώτημα εδώ είναι πολλαπλό: Ποιος τα ρίχνει; Είναι ιδιώτης ή ο Δήμος; Κι αν είναι ο Δήμος, δεν ξέρει ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο; Εκτός κι αν έχει έγκριση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, γιατί την ευθύνη στον Γουρνιώτη έχει η Περιφέρεια Κρήτης. Και τι είδους έγκριση έχει, προφορική ή γραπτή; Κι αν από Σεπτέμβρη πάλι - ο μη γένοιτο - πλημμυρίσει η περιοχή, τι θα πει ο δήμαρχος; Πολύ δε περισσότερο τι θα πει ο Αρναουτάκης, που έχει την ευθύνη του ποταμού, διαμέσου των υπηρεσιών του; Είναι ξεκάθαρο ότι το μπάζωμα αυτό είναι παράνομο και η μελέτη διευθέτησης του ποταμού δεν έχω ακούσει να έχει τελειώσει ή να έχει καν γίνει! Τα πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα προφανώς ορισμένους τούς απασχολούν λιγότερο από την εξυπηρέτηση κάποιων ιδιωτών τουριστικών καταλυμάτων το καλοκαίρι, που θέλουν να δουλέψουν! Αλήθεια, είστε δίπλα στους πολίτες; Σοβαρά τώρα; Μπα...!

Θρασύτατη οδηγός: «Σιγά, αφού χωράς»

«Σιγά, αφού χωράς». Αυτή ήταν η απάντηση της οδηγού που για χάρη της περίμενε όχι μόνο το όχημα καθαριότητας του Δήμου, αλλά και πολλοί οδηγοί πίσω από αυτό σε δρόμο στις Πατέλες. Φυσικό και επόμενο να αρχίσουν να κορνάρουν και να κάνουν όπισθεν, καθώς η ώρα περνούσε και η αναμονή μέσα στη ζέστη είναι κομματάκι δύσκολη.

Δεξιά κι αριστερά αυτοκίνητα παρκαρισμένα, αλλά και με λάθος τρόπο, αφού προεξείχαν αρκετά από το πεζοδρόμιο. Επομένως, μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση «δε χωράς». Αλλά και να χωρούσε το απορριμματοφόρο - έστω και με δυσκολία - να περάσει από εκεί, είναι σίγουρη η εν λόγω οδηγός πως θα ήθελε να το ρισκάρει;

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News