Παραπολιτικά

Εμείς εδώ έχουμε… Χριστούγεννα!

Τελικά σε αυτή την πόλη είμαστε εκτός τόπου και χρόνου, αλλιώς δεν υπάρχει εξήγηση. Ναι, και έτσι ξαφνικά φωταγωγήσαμε πάλι τον «σταυρό» του Ηρακλείου, για να θυμόμαστε, βρε παιδί μου, ότι βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν τα Χριστούγεννα... Βέβαια, τα φλας ντόπιων και τουριστών, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία, πήραν «φωτιά», μιας και φέτος ξεπεράσαμε και το Λονδίνο, που στολίζεται από τον Σεπτέμβριο. Ναι, γίναμε Ευρώπη, μιας και το Μεγάλο Κάστρο στην ντάλα του καλοκαιριού φόρεσε τα γιορτινά του. Δεν ξέρω αν είμαστε για τα πανηγύρια, μιας και σε αυτή την πόλη ο γιορτινός διάκοσμος είναι... παντός καιρού.

Πάντως, αν κανείς ανατρέξει στην περίοδο των εορτών, θα θυμηθεί πως τη μεγαλύτερη περίοδο σε πολλά σημεία ο φωτισμός δεν υπήρχε, λόγω προβλημάτων. Λέτε στον Δήμο να κάνουν απόσβεση τώρα για την περίοδο των εορτών και είπαν «ας ανάψουμε ξανά τον διάκοσμο»; Το επόμενο βήμα είναι να περπατάμε στην πόλη και να λέμε και καλές γιορτές μεταξύ μας. Τώρα, λέτε να δούμε και χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Ελευθερίας... έτσι για να ξεφύγουμε τελείως; Παιδιά, καλές γιορτές μαζί με καλές βουτιές...

Αφού δεν είναι Αντιπεριφερειάρχες, είναι υποψήφιοι βουλευτές;

Εντάξει, τι συμπέρασμα να βγάλουμε τώρα; Ξέροντας τις δεσμεύσεις ότι όποιος θέλει να κατέβει υποψήφιος βουλευτής δε θα είναι αντιπεριφερειάρχης, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε τον Αρναουτάκη το 2019, του έχει βάλει το... μαχαίρι στον λαιμό γι’ αυτό το θέμα, αντιλαμβάνεται κάποιος αμέσως ότι δεν πήραν χαρτοφυλάκιο ο Λάμπρος Βαμβακάς και η Ευχαριστία Κουτεντάκη. Ξέρουμε και για τα δύο ονόματα ότι υπάρχει από πλευράς τους ενδιαφέρον και αφού «καθάρισε» ο Ανδρουλάκης το ψηφοδέλτιο από τη Μαρία Καναβάκη, που την έβαλε στο Πολιτικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι έκλεισε τη συμφωνία με την κυρία Κουτεντάκη, η οποία δύσκολα δεν αντιπεριφερειοποιείται τα τελευταία 12 χρόνια! Και για τον Λάμπρο Βαμβακά φαίνεται ότι ισχύουν τα ίδια!

Τώρα μη με ρωτάτε για τον Τζεδάκη... Η μέθοδος είναι ίδια. Είπε όνομα ο Αρναουτάκης; Δεν είσαι υποψήφιος βουλευτής! Δεν είπε; Μπορεί και να είσαι!

Η ανάρτηση του Γρηγόρη και οι... ερμηνείες

Ο Γρηγόρης έκανε την ανάρτησή του, αρκετοί «παπαγάλοι» την μετέφρασαν ήδη ως απόφαση καθόδου και αναγγελία του για το εθνικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Άλλοι πάλι την ερμήνευσαν ως τέτοια, αφού ζουν στον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ του Νίκου», εκεί δηλαδή που οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι για... «τα μάτια του κόσμου», αφού ήδη όποιος δήλωνε ήταν και υποψήφιος, στην ουσία με αυτο-ανακηρύξεις και πολλοί εξ αυτών ήδη σε περιοδείες!!! Αλλά τι λέει η ανάρτηση του Γρηγόρη:

«Αν και, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, πιστεύω ότι οι εθνικές εκλογές αργούν, είμαι πεπεισμένος ότι απαιτούν την κύρια προσοχή μας.

Η φιλελεύθερη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα χρειαστεί τη μέγιστη συσπείρωση και υποστήριξη. Ο δε νομός Ηρακλείου έχει σοβαρά προβλήματα κι έχει ανάγκη από ανθρώπους με αποδεδειγμένη εμπειρία, φιλελεύθερο όραμα και πολιτική φωνή».

Αν κρατήσεις μία απόσταση, τότε αντιλαμβάνεσαι πως ο Γρηγόρης πρόθεση και ενδιαφέρον εκδηλώνει, θέτει δηλαδή τις υπηρεσίες του πρώτα στη διάθεση του κόμματος. Αν πάλι το δεις όπως το αναλύουν οι «καιόμενοι» να τον δουν υποψήφιο, ότι ανήγγειλε υποψηφιότητα στο εθνικό ψηφοδέλτιο, τότε ή υπάρχει αμετροέπεια, δηλαδή χωρίς η ηγεσία του κόμματος να έχει πάρει αποφάσεις αυτός εμφανίζεται υπεράνω να δηλώνει ήδη υποψήφιος ή, στην απίθανη περίπτωση που του έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, τότε όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν άλλη μεταχείριση, οπότε η ηγεσία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις; Να μας επιτρέψετε να παραμείνουμε στην εκδοχή της πρόθεσης του Γρηγόρη και μόνο, και όχι της αναγγελίας. Άλλωστε, αν η εκτίμησή του πως «οι εθνικές εκλογές αργούν» επιβεβαιωθεί, τότε κάτι μας λέει πως συντομότερα θα κληθεί να αναλάβει άλλο βαρύτιμο ρόλο για τα σοβαρά προβλήματα του Ηρακλείου. Μήπως γι’ αυτό έσπευσαν όσοι ενοχλούνται από μια τέτοια προοπτική, επειδή αλλιώς φτιάχνουν τα “κουμάντα”, να τον «ξεφορτώσουν” άρον-άρον ως αυτοπροτεινόμενο στο εθνικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.;

Είναι αδιανόητο

Με συγχωρείται, αλλά δε θα καταλάβω ποτέ πώς είναι δυνατόν να έχεις ένα παιδί που αγαπάει τον αθλητισμό, το κίνητρό του για να προσπαθήσει είναι μόνο αυτή η αγάπη, και να το βλέπεις στην κυριολεξία να κακοποιείται από προπονητές, ως ανάγκη πειθαρχίας και αποτελεσματικής προσπάθειας. Πέρα απ’ όλα αυτά τα ανήκουστα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και άλλα το ίδιο ανήκουστα κατά το παρελθόν, δεν είναι λίγα και τα στιγμιότυπα που κυκλοφορούν από αγώνες ή και προπονήσεις, που οι τακτικές των προπονητών για να «ενεργοποιήσουν» ή και να «παθιάσουν» τα παιδιά, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα κακοποιούν. Τι σφαλιάρες, τι μπουνιές, τι βρισιές βλέπεις και κοκκαλώνεις. Να με συγχωράτε, αλλά αυτό αθλητισμός δεν είναι και όσοι βάφτισαν αυτές τις συνθήκες βάση για τον πρωταθλητισμό (το ακούσαμε κι αυτό, ελπίζω να είναι η εξαίρεση), πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να απομονωθούν.

Τι τα θες; Τάζουν πρωταθλητές, υπόσχονται μετάλλια και διακρίσεις, φουσκώνουν το «εγώ» των γονιών πρώτιστα και τελικά τι μένει; Δε θα μπορούσα ούτε καν να σκεφτώ να μειώσω την προσπάθεια που κάνουν χιλιάδες παιδιά να πετύχουν και πολλών προπονητών που τα βοηθούν με την ψυχή τους. Εδώ όμως χάθηκε η μπάλα. Συνέλθετε...

Απέξω «πράσινο», από μέσα δε μας αφορά;

Μια μπαταρία αυτοκινήτου για το ηλεκτρικό όχημα ζυγίζει περίπου 500 κιλά, ο όγκος είναι όσο περίπου το μέγεθος μιας βαλίτσας. Περιέχει 12 kg λίθιο, 30 kg νικέλιο, 20 kg μαγγάνιο, 15 kg κοβαλτίου, 100 kg χαλκό, 200 kg αλουμίνιο (η παραγωγή είναι εξαιρετικά ηλεκτρικά κλειστή), χάλυβα και πλαστικό. Υπάρχουν 6.831 κύτταρα λιθίου μέσα.

Θα πρέπει να ανησυχείτε ότι όλα αυτά τα τοξικά συστατικά προέρχονται από την εξόρυξη. Για να φτιάξετε μια μπαταρία αυτοκινήτου, πρέπει να επεξεργαστείτε 10 τόνους αλατιού για την παραγωγή λιθίου, 15 τόνους μεταλλεύματος για το κοβάλτιο, 2 τόνους μεταλλεύματος σε νικέλιο και 12 τόνους χαλκού μεταλλεύματος. Συνολικά, 200 τόνοι εδάφους εκσφενδονίζονται για μία μπαταρία.

Η ασθένεια και η παιδική εργασία βρίσκονται πίσω από το 68% του κοβαλτίου του κόσμου και ένα σημαντικό μέρος μιας μπαταρίας προέρχεται από το Κονγκό. Τα ορυχεία τους δεν έχουν έλεγχο της ρύπανσης και απασχολούν παιδιά που πεθαίνουν με αυτό το τοξικό υλικό. Πρέπει να μετρήσουμε όλα αυτά τα άρρωστα παιδιά ως μέρος των δαπανών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Γι’ αυτά όμως δε μιλάει κανείς, είναι μεγάλο το «παιχνίδι» των επενδυτών του green deal και φυσικά «πράσινο» για τον πελάτη-καταναλωτή, τα υπόλοιπα να μην τα ρωτάμε οι πολιτισμένοι, ανήκουν στον τρίτο κόσμο έτσι;

Ομοιότητες και διαφορές

Όσο και να τις ψάξεις μεταξύ «χορτασμένων» και «πεινασμένων», δεν πρόκειται να τις βρεις, έλεγαν οι «παλιοί» στις φτωχογειτονιές και του Ηρακλείου.

Το ίδιο ισχύει και σήμερα στα χρόνια των κρίσεων. Μνημόνια, πανδημία, ενεργειακή κρίση και πάει λέγοντας. Τι να πεις για τους 18 επικουρικούς νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, που τους πήραν για να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν, αλλά πάνω στις υπογραφές ανακάλυψαν οι «φωστήρες» του υπουργείου ότι υπήρχε τεχνικό λάθος που έπρεπε να διορθωθεί.

Λάθος που εκκρεμεί ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, 5 Μαΐου-6/7 Ιουνίου...  Μόνο που ξέχασαν ότι οι άνθρωποι αυτοί, που τους έχουν στο περίμενε, δούλευαν για να ζήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους έως ότου μπουν σε μια θέση. Ξέχασαν πως για να συνεχίσουν έπρεπε να παραιτηθούν, γιατί ο νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα δεύτερης εργασίας, μιας και θα... χρυσοπληρώνονται. Ξέχασαν να φτιάξουν κι εκείνο το τεχνικό λάθος, που θα περίμενε κάποιος να είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες, δύο, τρεις, άντε πέντε...

Κι ακόμα περιμένουν με νοίκια κι υποχρεώσεις να «τρέχουν»... Τόσο μεγάλο το λάθος... αλλά είπαμε τι λέγανε οι παλιοί...  Άσε που θέλανε να ξεκουραστούνε κι οι παλιοί, καθώς οι άδειες που «τρέχουν» ξεπερνούν τις... τάδε ημέρες μετά από 2,5 χρόνια και τόση πίεση στα νοσοκομεία...  Τους ξέχασε και η 7η Υ.ΠΕ.;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια