Το ιδιοκτησιακό της Χρυσής και η εκκαθάριση

Παραπολιτικά
Το ιδιοκτησιακό της Χρυσής και η εκκαθάριση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ν.Κ. για τη νήσο Χρυσή και το Μικρονήσι αναφορικά με το ιδιοκτησιακό τους. Η εφημερίδα αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα έφερε στο φως πληροφορίες για τους σημερινούς ιδιοκτήτες, που, μεταξύ αυτών, μνημονεύονται ο Δήμος Ιεράπετρας, συγγενείς νυν και πρώην πολιτικών προσώπων, πολλοί ιδιώτες εντός και εκτός Κρήτης και ένα κοινωφελές ίδρυμα.

Γιατί ανακινείται τώρα το θέμα, θα μου πείτε! Η προστασία της Χρυσής δεν μπορεί να προχωρήσει ξεχωριστά από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για αυτό και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναθέτει σε δικηγορικά γραφεία το ξεκαθάρισμα. Δηλαδή πόσο ισχυροί είναι οι τίτλοι, τι διοικητικές πράξεις έχουν γίνει, και όλα αυτά που ξετύλιξε χθες η εφημερίδα “Ν.Κ.” μέσα από την έκθεση του δασολόγου Ματθαίου Φιλιππάκη για το πώς πουλήθηκαν από την ΕΤΕ τα νησιά ως ανταλλάξιμα! Εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αποκάλυψη ότι ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της Fiat, Gianni Agnelli, ενδιαφέρθηκε να φτιάξει ξενοδοχείο, αλλά και το γεγονός ότι η Χούντα επίταξε το νησί για να φτιάξει στρατιωτική μονάδα. Τώρα αρχίζει η εκκαθάριση σε σχέση με τις ιδιοκτησίες και να θυμηθείτε ότι θα γίνει χαμός!

Το ΣτΕ έκανε πάλι άνω – κάτω τη Λότζια

Είχε πολλά η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, είχε όμως και δικαστικό-αυτοδιοικητικό “άρωμα”. Για την ακρίβεια, “άρωμα” από ΣτΕ!

Βλέπετε, τέθηκε από την αντιπολίτευση (εύλογο κι αναμενόμενο γαρ) η πρόσφατη απόφαση- “ράπισμα” της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε οριστικά αντισυνταγματικές τις μετεκλογικές αλλαγές της Ν.Δ. του 2019 για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τη διάταξη για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Την απόφαση ανακοίνωσε στο Σώμα ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» Γιάννης Κουράκης, επισημαίνοντας πως η νομοθετική αλλαγή κρίθηκε από το ΣτΕ αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όπως ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Ηλίας Λυγερός και ο Πέτρος Ινιωτάκης, τόνισαν βεβαίως πως η απόφαση αυτή αποτελεί προπομπό άλλης απόφασης που αναμένουμε από την ολομέλεια πια του ΣτΕ, όσον αφορά τη μετεκλογική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

Ήδη οι σχετικές διατάξεις έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, και θεωρείται δεδομένο, όπως ειπώθηκε χθες στο Συμβούλιο, ότι θα κριθούν οριστικά αντισυνταγματικές και από την ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Κι εκεί θα έχουμε «χορούς και πανηγύρια», εκτιμούν οι αιρετοί της αντιπολίτευσης, με τον Ηλία Λυγερό να συστήνει με νόημα στη δημοτική Αρχή να αρχίσει διορθωτικές κινήσεις, διότι μετά την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας θα αρχίσουν, όπως είπε, να καταπέφτουν «βροχή» αποφάσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης με νέο χαρτοφυλάκιο

Δεν είναι μόνο ο Κώτσογλου που αναβαθμίστηκε από τις εσωτερικές ανακατατάξεις και από εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού έγινε αντιπεριφερειάρχης. Είναι και ο Νίκος Σκουλάς, ο οποίος έχει επιδείξει δυναμικότητα, έχει δημόσιο λόγο, είναι νέο πρόσωπο και οι ικανότητές του είχαν διαφανεί. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι τον περασμένο Απρίλιο διορίστηκε «εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα συντονισμού και υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης» και χθες ανακοινώθηκε ως αντιπεριφερειάρχης και μάλιστα με χαρτοφυλάκιο τα Τεχνικά Έργα, που πριν δεν υπήρχε ως αντικείμενο! Εξάλλου, μην ξεχνάτε με τα τεχνικά έργα τι έπαθε τελευταία η Περιφέρεια Κρήτης. Ένας άνθρωπος που τα «τρέχει» αυτά τα θέματα θα ξέρει και τι να κάνει! Καλή θητεία, λοιπόν!

Αναμετράται με τον εαυτό του στη δημοσκόπηση

Είδαμε λοιπόν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» μια δημοσκόπηση με «κρητικό ενδιαφέρον», η οποία αφορά στην αποδοχή του έργου του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Καλώς μέχρι εδώ, αλλά... τα νούμερα που εμφανίζονται έχουν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Καταρχήν μια δημοσκόπηση στην οποία δεν υπάρχουν αντίπαλοι μπορεί να καλύπτει το μότο «ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εαυτός σου», αλλά σε επίπεδο ουσίας λίγο... πάσχει.

Ο Σταύρος δε συγκρίνεται με κάποιον αλλά... αναμετράται με τον εαυτό του. Και ακόμη κι έτσι, ζορίζεται λίγο για να κερδίσει. Ας πούμε η συνολική αποδοχή του (δηλαδή εκείνοι που κρίνουν θετικά το έργο του, λίγο ή πολύ) είναι παγκρήτια στο 63,8%. Αν το πάρουμε στατιστικά το θέμα, είναι σα να τρέχεις μόνος σου σε μια κούρσα και να κερδίζεις... 63 φορές στις 100.

Δηλαδή, αν υπήρχε και αντίπαλος, πόσοι θα ήταν οι «ικανοποιημένοι» με το έργο του περιφερειάρχη;  Όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές πάντως, τόσο περισσότερα τέτοια δείγματα γραφής θα έχουμε, και είναι αρκετά διασκεδαστικό να τα βλέπεις. Άλλωστε οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με τη «διακριτική ενίσχυση» αλλά θένε και δημόσιες σχέσεις.

Αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά εργασίας στην Κρήτη

Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρώτο συνέδριο για τον «Περιφερειακό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας και την Αγορά Εργασίας στην Κρήτη και την Ελλάδα», το οποίο διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Π.Κ., σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφης Κουτεντάκη, με θέμα «Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης και της Απασχόλησης». Άλλωστε είναι η καθ’ ύλην αρμόδια στην Περιφέρεια Κρήτης και ο ρόλος της στη στρατηγική της Περιφέρειας είναι ζωτικός.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης, οι τάσεις, οι μετασχηματισμοί και οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας της Κρήτης αλλά και η κατάσταση των πραγμάτων στην ελληνική αγορά εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News