Σχεδιάζουν εγκαίνια 19 Ιουλίου για τον ναό του Προφήτη Ηλία

Παραπολιτικά
Σχεδιάζουν εγκαίνια 19 Ιουλίου για τον ναό του Προφήτη Ηλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου ξαναχτίζεται και, αν όλα πάνε καλά, θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία, όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας.

Στις 27 Μαρτίου μπήκε ο θεμέλιος λίθος, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, με την οικοδόμηση να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου με την υπουργό Πολιτισμού. Ο φωτογραφικός φακός της Ν.Κ. βρέθηκε στο σημείο, καταγράφοντας τις εργασίες, οι οποίες κυλούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Όπως εκτιμάται, σε ενάμιση μήνα το εκκλησάκι θα στέκει και πάλι στον λόφο του Αρκαλοχωρίου και θα αποτελεί πηγή ανάτασης και ελπίδας για την ευρύτερη περιοχή!

Καλές εντυπώσεις για τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη

Τα πολύ θετικά σχόλια των συνέδρων της ΟΝΝΕΔ απέσπασε η ομιλία του Κωνσταντίνου Β. Κεφαλογιάννη, συντονιστή Παραγωγικών Φορέων Ν.Δ., που καταχειροκροτήθηκε στο 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Την εμπιστεύεται και αυτή θα δώσει τη μάχη στο πλευρό του για μία καλύτερη Ελλάδα, για την Ελλάδα που μας αξίζει. Ενώ σημείωσε εμφατικά ότι είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στη μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας και έβαλε την Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε αυτή την παράταξη που πάντα βαδίζει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Γιατί σωστή πλευρά σημαίνει «Βιβλιοθήκη» και όχι «βαριοπούλα». Σημαίνει ανοικτό Πανεπιστήμιο πραγματικής γνώσης για τους φοιτητές. Όχι Πανεπιστήμιο άντρο ανομίας και αποθήκη μολότοφ. Ένα Πανεπιστήμιο, πραγματικό άσυλο ιδεών. Όχι ένα Πανεπιστήμιο άσυλο εγκληματιών».

Και οι Βρετανοί λένε «ναι» στην επιστροφή

Το διάσημο πια “θραύσμα Fagan” από το Παλέρμο της Σικελίας επανενώθηκε οριστικά στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, εκεί που ανήκει, για πάντα. Μια προσπάθεια χρόνων με αίσια κατάληξη, που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή και άλλων θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, με τελικό στόχο την επιστροφή των μαρμάρων που λεηλάτησε ο Λόρδος Έλγιν και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Μια πρωτοβουλία που θα κάνει σίγουρα τη Μελίνα Μερκούρη να χαμογελάει από εκεί ψηλά και που βρίσκει συνεχώς όλο και πιο θερμούς υποστηρικτές, ακόμη και μέσα στη Βρετανία. Ακόμη και από παλιούς πολέμιους της ιδέας της επιστροφής των γλυπτών.

Απανωτά αφιερώματα στον βρετανικό και διεθνή Τύπο, ντοκιμαντέρ και μια στρατιά από προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους αναφέρονται πια στο δίκαιο του ελληνικού αιτήματος, με τη σχετική επιχειρηματολογία να βρίσκει ακόμα και την κοινή γνώμη σύμφωνη, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, που παραμένουν οχυρωμένοι πίσω από την απαρχαιωμένη πια και μονότονη επανάληψη των θέσεών τους, που έχουν καταδειχτεί ως διάτρητες.

Ενδεικτική είναι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας το 59% των Βρετανών απάντησε πως πιστεύει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα». Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις το 18% υποστήριξε το αντίθετο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει άποψη. Και αυτό είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην πορεία του μεγάλου αγώνα που δίνει η Ελλάδα για να γυρίσουν πίσω οι ξενιτεμένες αρχαιότητες.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των «Μινωικών Γραμμών»

Ο Λουκάς Σιγάλας είναι από την 1η Ιουνίου, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος των «Μινωικών Γραμμών» μετά την αποχώρηση του Αντώνη Μανιαδάκη. Ο κ. Σιγάλας εξελέγη στις 31 Μαΐου, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. των «Μινωικών Γραμμών» και μετά το πέρας της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

«Σιδεροκέφαλος και καλά ταξίδια», οι ευχές όλων για τη νέα εποχή που αρχίζει.

Τα επόμενα βήματα

Στο Μαυροβούνιο μεταβαίνει σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της περιοδείας που έχει ξεκινήσει στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις επαφές του στο Μαυροβούνιο, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ράνκο Κριβοκάπιτς, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, και την πρόεδρο της Βουλής Ντανιέλα Ντούροβιτς.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Άλλος με τη βάρκα μας;

Δώσε και σε μένα, μπάρμπα, μια υποψηφιότητα, έτσι για να έχω να πορεύομαι και να ’χω να το λέω, εκεί στα πηγαδάκια τα ωραία, που ο οσμή τους ακόμη και από πολύ μακριά σε φέρνει σε μια αμηχανία τουλάχιστον. Δεν ακούς τίποτα άλλο στη γνωστή πιάτσα ή αλλιώς στο «τρίγωνο των φερόμενων υποψήφιων», που έχουν στέκια από την πλατεία Ελευθερίας, τη Δικαιοσύνης, μέχρι και πιο κάτω από τα Λιοντάρια... Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε, σε ποια κτήρια, ποια γραφεία και ποιες γωνιές γίνονται οι συζητήσεις. Μη δείτε, δε, όταν ο ένας φερόμενος συναντήσει τον άλλο φερόμενο τι γίνεται. Συνεχίστε το λίγο ακόμη, κύριοι φερόμενοι, θα έχει «πολύ χάζι» όταν θα δείτε την αντίδραση του κόσμου, τόσο προς εσάς όσο και προς τα “πουλάκια” που «τιτιβίζουν» και καλά αμέριμνα. Γλέντια προβλέπω!

Τετραήμερη εργασία

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου - από ένα τοπικό εστιατόριο μέχρι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες - έχουν αρχίσει να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δοκιμή “νέου τύπου” εργασίας που συμβαίνει και αφορμή γι’ αυτό ήταν τα δύο χρόνια πανδημίας. Φυσικά, κάτι τέτοιο αποτελεί όνειρο κάθε εργαζομένου, ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί και στην Ισπανία πριν μερικούς μήνες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να εξαπλωθεί στο μέλλον και αν είναι κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και για τις επιχειρήσεις, πέρα από τους εργαζόμενους!

«Προχωρούμε σε συμβολαιακή γεωργία»

«Έρχονται οι παραγωγοί οινοσταφύλων και μου λένε “θα σας φέρουμε και φέτος τα σταφύλια μας”», μας έλεγε με συγκίνηση χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι φέτος η ΕΑΣΗ θα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου μέσα από την οινοποίηση να στηρίξει πραγματικά τα συμφέροντα του σταφυλοπαραγωγικού κόσμου.

«Τώρα γίνεται μια προσπάθεια, με χρηματοδότηση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, να προχωρήσουμε με κάποιους παραγωγούς που τους χρειαζόμαστε, τους έχουμε ανάγκη, στη συμβολαιακή γεωργία. Αν το πετύχουμε αυτό, ο κόσμος θα πληρώνεται στην πλάστιγγα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω να καταφέρουμε από φέτος να μπούμε στη συμβολαιακή γεωργία και έτσι ο κόσμος να ωφεληθεί περισσότερο», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς.

Καταλήγοντας μας είπε: «Ακόμα και τώρα πήραμε σταφύλια αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε δώσει περίπου 1.700.000 ευρώ. Έχουμε ένα υπόλοιπο. Και όμως έρχονται άνθρωποι που τους χρωστούμε και μας λένε “εγώ θα συνεχίσω να φέρνω τα σταφύλια μου στην Ένωση”»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News