«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Κρήτη

Παραπολιτικά
«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Κρήτη, αλλά και η στεφανιαία νόσος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών μελετών που εκπορεύονται από τρεις προγραμματικές συμβάσεις που είχε συνάψει η Περιφέρεια Κρήτης με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο στην Κρήτη, με στόχο τη στήριξη και προάσπιση της δημόσιας υγείας στο νησί.

Μάλιστα, όπως αναδείχτηκε από την παρουσίαση των μελετών, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός και με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και απαιτείται έγκαιρη διάγνωση, όπως επισήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς.

Η πρώτη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αφορά στη διατήρηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Αρχείου Καταγραφής του Καρκίνου (Κ.Κ.Κ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το έργο του οποίου μίλησε ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιστημονικά υπεύθυνος Έργου, όπου παρουσίασε αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις περιοχές ανάπτυξης νοσηρότητας και τα αποτελέσματα από την έρευνα 30 ετών για το θέμα του καρκίνου στην Κρήτη, καθώς και προτάσεις για τη συνέχεια, που περιλαμβάνουν από εξειδικευμένες εκστρατείες ενημέρωσης έως παρεμβάσεις σε πληθυσμούς-στόχους αναφορικά με την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών υγείας.

Η δεύτερη μελέτη αφορά στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, βασισμένη στο ιστορικό και στη συμπτωματολογία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την Ογκολογία, την οποία παρουσίασε η Ιωάννα Τσιλιγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Μαυρουδής, διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στην τοποθέτησή του για τις μελέτες επισήμανε πως μόνο στην Κρήτη έχει γίνει καταγραφή του καρκίνου σε επίπεδο όλη της ελληνικής επικράτειας κι αυτό είναι ένα έργο που έχει στηρίξει η Περιφέρεια Κρήτης, σημειώνοντας πως υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι που μπορείς να ανιχνεύσεις πρόωρα τον καρκίνο και να αυξήσεις την πιθανότητα επιβίωσης.

Για τη μελέτη για το Παρατηρητήριο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την Περιφέρεια Κρήτης μίλησαν τόσο ο κ. Λιονής, ως υπεύθυνος έργου, όσο και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης, διότι είναι μια προσπάθεια που είναι πρωτοποριακή τόσο για τον καρκίνο όσο και τη στεφανιαία νόσο στην Κρήτη. Θα πάρουμε διάφορα στοιχεία, από τα οποία θα προκύψουν εύστοχες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο επιστημονικό έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής.

Σύλληψη αιρετού για τα «ορφανά» πρόβατα

Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Κισσάμου για μία ακόμη υπόθεση καταστροφής καλλιεργειών από αδέσποτα κοπάδια αιγοπροβάτων. Υπήρξε καταγγελία ότι τα κοπάδια κατέτρωγαν καλλιέργειες σε περιοχές όπως τα Τρία Αλώνια, το Σφακοπηγάδι, τη Ρόκα και το Μαλάθυρο, ενώ κλιμάκιο από το Α.Τ. Κισσάμου, τα ΤΑΕ Χανίων και την ΟΠΚΕ εντόπισε περίπου 250 αιγοπρόβατα να βόσκουν χωρίς επιτήρηση. Μάλιστα, ζήτησαν από τον Δήμο Κισσάμου να παραλάβει τα πρόβατα και ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε. Εν συνεχεία ο αντιδήμαρχος συνελήφθη γιατί δεν είχε φροντίσει για την απομάκρυνση των ζώων, του ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος και αφέθηκε ελεύθερος για να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, μιλώντας στη Ν.Κ., εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος, και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι να σηκώνουν το βάρος της καταστολής του φαινομένου της ανεξέλεγκτης βόσκησης. Θεωρούμε ότι είναι αποκλειστικά έργο της Αστυνομίας». Εξήγησε πως η θέση της δημοτικής Αρχής δεν έχει να κάνει με τις ελλείψεις σε δημοτικούς υπαλλήλους και υπογράμμισε πως όσο προσωπικό κι αν είχε δε θα μπορούσε να το διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Μυλωνάκης εξέφρασε την άποψη πως απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να απαλλαγεί η Αυτοδιοίκηση από την αρμοδιότητα αυτή, που ουσιαστικά δεν της ανήκει. Πρόσθεσε δε πως σε μικρούς Δήμους οι αντιδήμαρχοι και συνολικά τα στελέχη της δημοτικής Αρχής, για ευνόητους λόγους, δεν μπορούν να έρχονται σε κόντρα με την τοπική κοινωνία.

Είναι εξάλλου γνωστό πως στην περιοχή της Κισσάμου το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης είναι διαχρονικά οξυμμένο και μάλιστα για την έντασή του έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα την αντιμετώπισή του.

Ταλαιπωρία, συγνώμη, διπλή ενημέρωση...

Θα εξηγηθώ για όλα, μην απορείτε.

 Ταλαιπωρία γιατί για 300 μέτρα αλλαγής ασφαλτοτάπητα επί της Στ. Καζαντζίδη σε πρωινή ώρα αιχμής, με λαϊκή αγορά σε παράπλευρο δρόμο, έφερε πανικό. Από τη ΒΙ.ΠΕ., την εθνική, τον κόμβο αεροδρομίου, τον παλιό δρόμο από Καρτερό, την Αλικαρνασσό... Λες και δεν υπήρχαν άλλες ώρες εμείς οι «Ευρωπαίοι» να βγάλουμε τα μηχανήματα έξω, γνωρίζοντας το βάρος του φορτίου που σηκώνει η Καζαντζίδη.  Συγνώμη και ενημέρωση διά στόματος του πολιτικού προϊσταμένου της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου. «Πάλι συγνώμη και πάλι ταλαιπωρία».

Ενημέρωση, γιατί μάθαμε επιτέλους εν μέσω μποτιλιαρίσματος ότι για να πάρει την άδεια έγκρισης ένα δημόσιο έργο προτείνονται πρωτίστως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Τροχαία κι εφόσον εγκριθούν, τότε τοποθετείται η σήμανση.

Ενημέρωση γιατί οι βραδινές ώρες απορρίφθηκαν για λόγους ασφαλείας, καθώς δεν έχουμε το επίπεδο ως χώρα, ως φορείς, ως υπηρεσίες, ως εταιρείες που εκτελούν τα έργα να προχωρήσουμε στο εγχείρημα αυτό.

Ενημέρωση γιατί τα σαββατοκύριακα είναι σαββατοκύριακα και το συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει σε διάρκεια επτά ημερών συνεχόμενα.

Διπλή ενημέρωση γιατί επισημάνθηκε πως η ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ στάλθηκε μεν μισή μέρα πριν, αλλά δυστυχώς κάποιοι πολίτες δεν είναι των ΜΜΕ και δεν ενημερώθηκαν, κι έτσι εγκλωβίστηκαν στους δρόμους. Όμως τώρα που το γνωρίζουμε, καθώς ακολουθεί επταήμερο έργων τμηματικά, θα ξέρουμε και θα αναζητούμε πηγές ενημέρωσης.

Στην ολοκλήρωση αυτής της κουβέντας ο πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών εκτιμά πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη και πως έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Άντε, «τρέχα γύρευε», που λέει κι ο σοφός λαός.

Τα κουμπάκια

Ή να τα καταργήσουμε τα κουμπάκια ή να τα ενεργοποιήσουμε. Γιατί ντροπιαζόμαστε αφενός, κι αφετέρου δοκιμάζουμε τα νεύρα των τουριστών. Στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου αναφέρομαι, εκεί που στις διαβάσεις πεζών - στο ύψος των ΚΤΕΛ - υπάρχουν στα φανάρια κάτι καταπληκτικά κουμπάκια, που αν και καλά τα πατήσεις, ουσιαστικά ανάβει πράσινο για τους πεζούς για να περάσουν απέναντι. Και καλά! Τα κουμπάκια δε λειτουργούν, οι τουρίστες πατάνε και ξαναπατάνε, και στο τέλος έξαλλοι περνάνε κι ό,τι θέλει ας γίνει...

Στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Τρία χρόνια έχει να συνεδριάσει διά ζώσης η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ εξαιτίας της πανδημίας, αλλά φέτος θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία στην Ουάσινγκτον, όπως διαβάζω στον “Βηματοδότη”, ο οποίος συνεχίζει: «Να ξέρετε ότι στις συνεδριάσεις αυτές ελάχιστα διαρρέουν προς τα έξω, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι ξεχωριστή σημασία θα δοθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, για τη σχέση του δυτικού κόσμου με τη Ρωσία, και βεβαίως για την ενεργειακή κρίση.

Στην Ουάσινγκτον στη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης έχουν προσκληθεί και Έλληνες, ήτοι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο CEO Phizer Άλμπερτ Μπουρλά και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Μάρκος Βερέμης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Λέσχης θα μετέχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, η (γνωστή από τις επισκέψεις της σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα) υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο υπερήλικας πλέον Χένρι Κίσινγκερ.

Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι για την κίνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μελών της που θα μετάσχουν στη συνεδρίαση, ίσως επειδή θέλει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Έτσι, πέραν του κ. Σχοινά, θα είναι και ο Βέλγος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς».  Έτσι λοιπόν... τα λέει η στήλη!

Φωτογραφία αρχείου Rawpixel

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News