Μέσα από την τραγωδία, ξεπηδά η ελπίδα για το αύριο

Παραπολιτικά
Μέσα από την τραγωδία, ξεπηδά η ελπίδα για το αύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα Χανιά οι εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές και περιλάμβαναν κινήσεις με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Κορυφαία στιγμή, όταν τα παιδιά που συμμετείχαν άναψαν 100 κεριά και φύτεψαν 100 λουλούδια, συμβολίζοντας τα χρόνια που έχουν περάσει από το μαρτυρικό τέλος της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία.

Κάθε τραγωδία είναι η ευκαιρία για μια αχτίδα ελπίδας και το κοριτσάκι της φωτογραφίας που φυτεύει ένα συμβολικό λουλούδι είναι η ελπίδα για το αύριο.

Έχει... ξεφύγει ο Ερντογάν

Έχει βάλει «προσωπικά» στο στόχαστρο τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος «σουλτάνος» Ερντογάν. Και συνεχίζει με νέο... παραλήρημα: «Τελειώσαμε τις συναντήσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ω, Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δε συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν και συνέχισε: «Ασχολούμαι με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε και θα πούμε “ας μη βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”. Θα μου υποσχεθείς αυτό, θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ και θα μιλήσεις εναντίον της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα που θα πάρεις εκεί; Συγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μαζί τους (...). Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς που “τρέχουν” αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε: Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν καλά: ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρούς».

Προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού

Με ενθουσιασμό και αγωνία αναμένει ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Χανίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, για το έργο ασχολείται και ενημερώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανακοίνωσή του, ο Ναυτικός Όμιλος τονίζει ότι «η χανιώτικη νεολαία και όλοι όσοι αγαπούν τον αθλητισμό περιμένουν με αγωνία τις εξαγγελίες, πολύ δε περισσότερο την έναρξη των εργασιών για την ιστορική ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Χανίων».

Τι έγινε στην ΠΕΔ Κρήτης

Σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ της Κρήτης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, εκτός από το σημαντικό θέμα των Δασικών Χαρτών, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα γενικότερα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι η διεκδίκηση και αναζήτηση λύσεων στα διάφορα προβλήματα από την Πολιτεία επιδιώκεται με τη συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ακολούθησε συζήτηση για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και για το πόσο έχουν πληγεί οικονομικά από αυτήν οι ΟΤΑ και οι ΔΕΥΑ, ενώ κατέστη σαφές ότι, για να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση τα προβλήματα που επισωρεύονται, θα πρέπει να τύχει περαιτέρω ενίσχυσης από την Πολιτεία, αλλά και της οικονομικής στήριξής της προς τους ΟΤΑ για να αναπτύξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο σοβαρό θέμα της αύξησης των τιμών των υλικών, που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην κατασκευή και υλοποίηση των διαφόρων έργων. Όπως τονίστηκε, πρέπει να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για άμεση και ουσιαστική αναθεώρηση των τιμών αυτών.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η περαιτέρω ενεργοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και η ένταξη και άμεση χρηματοδότηση των έργων.

Επίσης υπογραμμίστηκε, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού πρέπει να συμμετέχουν τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην κατανομή των πόρων.

Η συζήτηση περιστράφηκε και στο σοβαρό θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, και τονίστηκε ότι είναι αναγκαίο να γίνει ανασχεδιασμός του όλου προγράμματος του υπουργείου με βάση τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης συμφώνησαν ότι οι ΟΤΑ απολογιστικά πρέπει να τύχουν περαιτέρω ενίσχυσης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά έξοδα της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Επίσης έγινε γνωστό ότι η ΠΕΔ Κρήτης στηρίζει την εκδήλωση με θέμα «Οι σπόροι της Σμύρνης», ένα έργο πρωτότυπης μουσικής, η σύνθεση του οποίου θα γίνει ειδικά για την Κρήτη και για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τέλος, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της κοινής συνεδρίασης μεταξύ ΠΕΔ Κρήτης, ΚΕΔΕ, ολομέλειας δημάρχων και αντιπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Κρήτη.

Κριάρι... καταδικάστηκε!

Πώς το ’λεγε ο Οβελίξ; «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι»... Ε, στην περίπτωσή μας όπου «Ρωμαίοι» βάλτε «Σουδανοί». Ένα κριάρι κρίθηκε ένοχο για θανατηφόρα σωματική βλάβη και θα περάσει τα επόμενα τρία χρόνια της ζωή του στη φυλακή, σύμφωνα με την εφημερίδα “Gulf News”. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Νότιο Σουδάν.

Ειδικότερα, το κριάρι επιτέθηκε στη 45χρονη Adhieu Chaping με κουτουλιές, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να υποστεί σοβαρά τραύματα στα πλευρά και τελικά να υποκύψει.

«Το κριάρι επιτέθηκε χτυπώντας τα πλευρά της και η ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε αμέσως. Αυτό λοιπόν συνέβη στο Rumbek East, σε ένα μέρος που ονομάζεται Akuel Yol. Ο ρόλος μας ως αστυνομία είναι να παρέχουμε ασφάλεια και να χωρίζουμε στους καβγάδες. Το κριάρι συνελήφθη και βρίσκεται υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Maleng Agok Payam. Η υπόθεση θα περάσει στο εθιμικό δικαστήριο, όπου μπορεί να εκδικαστεί ειρηνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τοπικός εκπρόσωπος της αστυνομίας Elijah Mabor Makuach.

Τα... πήρε πάνω του το κριάρι

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης του ζώου θεωρήθηκε αθώος, με αποτέλεσμα το κριάρι να παίρνει πάνω του όλη την ευθύνη και να καταδικάζεται για τριετή φυλάκιση. Μετά την απελευθέρωσή του θα περάσει στην οικογένεια του θύματος, όπως υπαγορεύει το τοπικό εθιμικό δίκαιο, ενώ άλλο δικαστήριο της πόλης Rumber αποφάσισε πως ο ιδιοκτήτης του ζώου θα πρέπει να προσφέρει 5 αγελάδες στην οικογένεια του θύματος ως αποζημίωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News