Ανανέωση επιβράβευσης για τη Μαρία Κοζυράκη

Παραπολιτικά
Ανανέωση επιβράβευσης για τη Μαρία Κοζυράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «τιμόνι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης θα συνεχίσει για μία ακόμα 5ετία (αυτός τουλάχιστον είναι ο τυπικός χρόνος) η Μαρία Κοζυράκη, καθώς ανανεώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η θητεία στη θέση της συντονίστριας που έληγε τώρα στο τέλος Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με την αριθμ. 34010/25.5.2022 απόφαση (ΦΕΚ 435/26.5.2022 τ. ΥΟΔΔ) αποφάσισε την ανανέωση της θητείας της Μαρίας Κοζυράκη, η οποία είχε πενταετή διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου.

Αν μη τι άλλο η ίδια πρέπει να αισθάνεται τιμή και δικαίωση, διότι η ανανέωση της θητείας συνιστά μια έμπρακτη επιβράβευση και αναγνώριση του έργου της.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι αφενός η Μαρία Κοζυράκη είχε μέτωπα αντιπαράθεσης στο διάβα της τρέχουσας θητείας της και πως παρασκηνιακά είναι σίγουρο ότι είχαν εκφραστεί γκρίνιες και ψίθυροι προς την κυβέρνηση, και αφετέρου ότι δεν είναι και πολλοί εκείνοι οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που συνεχίζουν στα πόστα τους.  Για την ακρίβεια, μόλις δύο, αν δεν κάνουμε λάθος, από τους 7 συντονιστές συνεχίζουν.

Βλέπετε, από την 7άδα των συντονιστών, τρεις έχουν αποχωρήσει με σύνταξη, ενώ σε δύο άλλες περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους γενικοί διευθυντές των Αποκεντρωμένων.

Ουσιαστικά μονάχα η δική μας εδώ, η Μαρία Κοζυράκη, ανανέωσε θητεία και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας.

Οπότε δεν είναι και λίγο πράγμα για τη Μαρία να ανανεωθεί η θητεία της για μια ακόμα 5ετία. Και εδώ που τα λέμε, υπάρχει μια γενική αίσθηση στα αυτοδιοικητικά και δημοσιογραφικά γραφεία πως υπάρχουν και αρκετοί που δε χάρηκαν, που δεν είδαν με καλό μάτι την ανανέωση θητείας της, για να μην πούμε δηλαδή ότι μπορεί να “πόνταραν” ή προσδοκούσαν και στο αντίθετο σενάριο.

Γιαγιά και εγγονή βρήκαν οβίδα στο χωράφι

Βρέθηκε οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της Ιεράπετρας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Καλογέροι το απόγευμα της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, μια γιαγιά με την εγγονή της πήγαν στο χωράφι που έχουν στο συγκεκριμένο χωριό για να βάλουν λίγο νερό στις πατάτες που έχουν φυτευτεί εκεί. Το χωράφι είναι γεμάτο με ελαιόδεντρα και υπάρχει ένα μέρος με πατατοκαλλιέργεια. Εκεί η κυρία Μαρία Σετάκη, σκαλίζοντας και ποτίζοντας τις πατάτες, είδε μια απίστευτη εικόνα, και πιο συγκεκριμένα μια οβίδα, δηλαδή ένα βλήμα πυροβολικού που ανήκει χρονολογικά στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κ. Σετάκη, έκπληκτη μπροστά σε αυτήν την εικόνα, κάλεσε την εγγονή της και άμεσα έσπευσαν οι αστυνομικές Αρχές, οι οποίες επέστησαν την προσοχή και την αποφυγή της επαφής ανθρώπων με την οβίδα. Μέχρι αργά χθες δεν είχε μεταβεί στο σημείο κάποιος πυροτεχνουργός, ενώ η οβίδα βρίσκεται σε ασφαλές μέρος

Συνάντηση Ζερβάκη με Αμυρά για τη μελέτη Natura

Κατανόηση και ρητές διαβεβαιώσεις ότι δε θα βρεθεί ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία προ δυσάρεστων τετελεσμένων στο μέτωπο της μελέτης Natura έλαβε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, κατά την επίσκεψή του, μαζί με προέδρους Κοινοτήτων, στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Η συνάντηση, που έγινε στο γραφείο του υφυπουργού, έγινε με θέμα «Διερεύνηση/τροποποιήσεις για τη μελέτη Ναtura στις περιοχές Παλαικάστρου, Ζάκρου και Ζήρου του Δήμου Σητείας».  Εκτός του δημάρχου Σητείας, συμμετείχαν και οι πρόεδροι των παραπάνω Κοινοτήτων, κ.κ. Νίκος Χατζηδάκης, Κωστής Κεκερίδης και Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σητείας, «στη συζήτηση, η οποία έγινε σε κλίμα σύμπνοιας και αλληλοκατανόησης, έγινε σαφές ότι οι θέσεις του υπουργείου καλύπτουν πλήρως τις εκφρασμένες, από την τοπική κοινωνία, απόψεις, μέσω των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, και δόθηκε η διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι δε θα εφαρμοστεί καμία μελέτη για θέματα περιβάλλοντος που θα έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση των τοπικών φορέων και κοινωνιών».

«Άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των ελληνόκτητων τάνκερ»

Ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την κατάληψη από το Ιράν δύο ελληνόκτητων τάνκερ, μια πράξη κρατικής πειρατείας και την αιχμαλωσία των πληρωμάτων τους, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση λήψη μέτρων για την απελευθέρωσή τους.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Επιδρομή ενόπλων σημειώθηκε σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, από το πολεμικό ναυτικό του Ιράν. Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο “Delta Poseidon” της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο “Prudent Warrior” της εταιρείας Polembros Shipping.

Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία.  Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας. Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων και των ναυτικών;».

Έρχεται νέο fuel pass; Μας… κακομαθαίνετε!

Σκέψεις για νέο fuel pass από την κυβέρνηση, με τον κύκλο των αιτήσεων να ανοίγει - πιθανότατα - τον Ιούλιο! Μας... κακομαθαίνει! Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, η πλειοψηφία του κόσμου θα συνεχίσει να δηλώνει ότι, όχι μόνο δεν είναι αρκετό, αλλά είναι απλά... ψίχουλα μπροστά στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων, αλλά και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες! Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έδειξε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το πλέον υψηλότερο, αναλογικά με το εισόδημα, κόστος καυσίμων! Για παράδειγμα, όπως ανέδειξε η έρευνα, για να προμηθευτεί 60 λίτρα βενζίνης τον μήνα, ο Έλληνας οδηγός πρέπει να καταβάλει το 5,58% του μέσου μηνιαίου μισθού του, την ίδια στιγμή που στη Γερμανία η αντίστοιχη αναλογία είναι στο 2,92% και στις ΗΠΑ μόλις 1,22%!

Περιορίζουν τις εξαγωγές τους...

Είναι λογικό. Είναι αναμενόμενο. Και αν είχαμε κι εμείς... προϊόντα σε τέτοιες ποσότητες και τόσο μεγάλης διατροφικής σημασίας, θα κάναμε το ίδιο... Είναι γύρω στις 30 οι χώρες που λένε «περιορίζουμε τις εξαγωγές ειδών διατροφής. Κι αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε επάρκεια τροφίμων, αλλά και να ανακόψουμε την περαιτέρω άνοδο των τιμών τους»... Βέβαια, ας τα λέμε όλα. Κάνοντας αυτές οι χώρες περιορισμό των εξαγωγών τους, προκαλούν ελλείψεις σε άλλες χώρες. Και αυτές οι ελλείψεις ουσιαστικά θεωρούνται τεχνητές. Κι αυτό, βάσει των στοιχείων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο 2007-2008.

Μη βλέπετε τι γίνεται στη χώρα μας. Εμείς είμαστε...«οι φτωχοί συγγενείς» των άλλων Ευρωπαίων... Είμασταν τα... γκαρσόνια τους...

Ανά χώρα τι ισχύει

Μόλις η Μαλαισία ανακοίνωσε απαγόρευση στις εξαγωγές πουλερικών, προκάλεσε τεχνητές ελλείψεις στη Σιγκαπούρη. Περισσότερο θόρυβο και προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση της Ινδίας να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών και ζάχαρης. Προκάλεσε άλμα του δείκτη τιμών σιτηρών κατά σχεδόν 6% στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγου.

Η Αίγυπτος, εκτός από τα σιτηρά, έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές καλαμποκιού, φυτικών ελαίων, οσπρίων, αλεύρων, ζυμαρικών και φασολιών.

Στο Ιράν επιβλήθηκαν ανάλογοι περιορισμοί σε πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες και κρεμμύδια, ενώ στην Τουρκία, εκτός από τα φυτικά έλαια και τα μαγειρικά έλαια κάθε είδους, υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς οι πωλήσεις κάθε είδους κρέατος, βοδινού, χοιρινού, αιγοπρόβειου, αλλά και βουτύρου. Η Τυνησία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών και το Κουβέιτ πουλερικών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των περιοριστικών μέτρων είναι να επιταχύνεται η άνοδος των τιμών των τροφίμων.

Αγώνας για τροφή...

Ο αγώνας για την εξεύρεση τροφής, φυσικά, εκτός από τους ευάλωτους των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, αγγίζει απειλητικά και τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με τη Σόνια Άκτερ, καθηγήτρια Αγροτικής Οικονομίας στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, «σε Βρετανία και ΗΠΑ τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αγωνίζονται να διασφαλίσουν επαρκή τροφή». Στοιχεία του βρετανικού κράτους φέρουν, άλλωστε, 10 εκατομμύρια Βρετανούς να έχουν μειώσει την τροφή τους τον Απρίλιο εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, με την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων να πλήττει κυρίως τα φτωχότερα στρώματα, που δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τη διατροφή τους.

Άρα, ντόμινο είναι οι δραματικές συνέπειες στον κόσμο. Και προφανώς, αν στις αναπτυγμένες χώρες ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και μειώνει την κατανάλωση τροφής, όλοι μπορούμε να φανταστούμε, ή... δεν μπορούμε να φανταστούμε, τι γίνεται στις λεγόμενες φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες... Τραγικό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News