Τα είπαν με τον γενικό για την υποστελέχωση

Παραπολιτικά
Τα είπαν με τον γενικό για την υποστελέχωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αστυνομικό Τμήμα της Νεάπολης, έθεσαν επί τάπητος σε συνάντηση - η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα - που είχαν με τον νέο γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, Γιώργο Λυμπινάκη, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Καρτσάκης, μαζί με τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Γιαννόπουλο, ευχήθηκαν στον υποστράτηγο καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στο Λασίθι.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό δεν είναι το μόνο σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει τους αστυνομικούς στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης, καθώς, όπως έγινε γνωστό, το Λασίθι δεν ενισχύθηκε καθόλου με τις καλοκαιρινές αποσπάσεις που έγιναν ενόψει της τουριστικής σεζόν σε περιοχές της χώρας όπου συρρέουν πλήθος επισκεπτών!

«Η έναρξη της τουριστικής σεζόν, η οποία φαίνεται ήδη αυξημένη, επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση στους εναπομείναντες συναδέλφους, αφού ο νομός μας δεν ενισχύθηκε καθόλου με τις καλοκαιρινές αποσπάσεις και εξαιρέθηκε, παρόλο που διαχειρίζεται τεράστιο όγκο τουρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου στον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών αναφέρουν ως μόνη λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης την αύξηση των οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου. Πάντως, επισημάνθηκε και το θέμα των υπηρεσιακών οχημάτων της Υ.Α. Αγίου Νικολάου, τα οποία χρήζουν αντικατάστασης, καθώς στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας... άνω των 15 ετών.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Λυμπινάκης εμφανίστηκε πρόθυμος για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υφίστανται στο Λασίθι, τονίζοντας ότι θα σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών.

Αχ αυτός ο υφυπουργός και το… «κατόπιν ενεργειών του»!

Είναι μια ακόμη υπέρβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, “κατόπιν ενεργειών του”, ο οποίος συμπεριφέρεται περίπου ως ένα υπουργείο-κυβέρνηση για όλα. Ή αυτό είναι ομολογία ότι όλη η άλλη κυβέρνηση “κάααθεται” και ευτυχώς που τρέχει αυτός; Δηλαδή, επειδή κοτσάρουμε έναν τίτλο περί κρητικής διατροφής, ευζωίας και αθλητισμού με τουρισμό, με χώρο προβολής το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (!!!), δικαιολογούμε μετά δελτία Τύπου, ανακοινώσεις και παρουσίες της “αφεντιάς μας”; Αμ’, πώς...

Αυτά να τα βλέπουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ανάπτυξης λοιπόν, γιατί μεταξύ Ράλι “Ακρόπολις”, μπιτς βόλεϊ, καρτ και “τάπας” ποδοσφαίρου, τώρα και για την κρητική διατροφή ο πανταχού παρών υφυπουργός Αθλητισμού. Να αναλάβει μήπως και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με φόρουμ για την ύψιστη τεχνική της διπλωματίας που παράγει η παρασκηνιακή χειραγώγηση σε εκλογές Ομοσπονδιών και Ενώσεων αθλητικού χαρακτήρα; Κι ως άψογος χορευτής του “Μαλεβιζιώτη”, γιατί όχι, να υποκαταστήσει και την προϊστάμενό του υπουργό Πολιτισμού στο αίτημα διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με ειδική θεματική «Το παραδοσιακό χορευτικό ζάλο της Κρήτης, ως εργαλείο πρόκλησης θαλασσοταραχής που βούλιαξε το αγγλικό “Μέντωρ” στα Κύθηρα με το μισό φορτίο της κλοπής του Έλγιν από την Ακρόπολη, αποδεικτικό επιχείρημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα». Μήπως με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό να αναλάβει το υπουργείο Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, εντός κι εκτός Μαξίμου;

Στο 95%  η συμμετοχή στην απεργία από το Ηράκλειο

Στο 95% έφτασε η συμμετοχή στο Ηράκλειο των διαγνωστικών κέντρων που κατέβασαν χθες ρολά, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που συνεχίζεται ως και αύριο Σάββατο, με κυριότερο αίτημα το ClawBack (επιστροφή χρημάτων) - ουσιαστικά με την παρακράτηση και την αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ. Η Αθηνά Σπανάκη, που είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων Biomedigen, κατέβασε ρολά σε όλα τα σημεία που διατηρεί κέντρα, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον κλάδο.

Όπως εξήγησε η κ. Σπανάκη στη “Νέα Κρήτη”, «οι εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία απεργούν στις 26, 27 και 28 Μαΐου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά για τον τρόπο αποζημίωσης των δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013, εν μέσω μνημονίων, επιβλήθηκε με νομοθετική ρύθμιση ως έκτακτο μέτρο για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία το γνωστό σε όλους ClawBack. Τι είναι όμως το ClawBack; Είναι ένα μέτρο αυτόματης επιστροφής, το οποίο διαμορφώνεται με βάση τη μηνιαία υπέρβαση του προβλεπόμενου κρατικού προϋπολογισμού για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες ξεπερνά το 60% του συνόλου των μηνιαίων υποβολών που καταθέτουμε στον ΕΟΠΥΥ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διενεργούμε εξετάσεις χωρίς να πληρωνόμαστε για αυτές.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως στο κομμάτι των διαγνωστικών εξετάσεων πάνω από το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών αυτών, αν όχι το μεγαλύτερο, επίσης, εξυπηρετείται από τα μικρότερα ιατρεία-εργαστήρια της γειτονιάς, τα οποία δυστυχώς οδηγούνται στο κλείσιμο και τον αφανισμό».

Θετική εντύπωση

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσαν ο νέοι πάγκοι για τις λαϊκές αγορές που παρουσίασε ο Δήμος Χανίων. Και είναι θετική η εντύπωση τόσο για τη μέριμνα που επέδειξε η δημοτική Αρχή για ασφαλείς αλλά και καλαίσθητους πάγκους για τους παραγωγούς, που θα ενισχύσουν σημαντικά την εμπορική τους δραστηριότητα, όσο και για τη σύμπραξη που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η εν λόγω πρωτοβουλία. Η σύμπραξη αφορά τόσο τον Δήμο, όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, με τη βοήθεια του οποίου έγινε η τελική επιλογή του καταλληλότερου τύπου πάγκου. Η παρουσίαση του πρότυπου πρώτου πάγκου, όπως ενημέρωσε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έγινε χθες από τους ερευνητές και τους φοιτητές, με όλες τις πλευρές να μένουν ικανοποιημένες. Όταν μιλάμε για διασύνδεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακαδημαϊκής κοινότητας, αυτό ακριβώς εννοούμε και τα εύσημα πρέπει να αποδίδονται!

Άλλος για τον θώκο

Άλλος για τον θώκο!.. Και μαθαίνω πως τα όργανα έχουν αρχίσει για τα καλά να βαράνε σε πολλούς Δήμους της Κρήτης, με πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά και νέα να βολιδοσκοπούν την κατάσταση με στόχο την πιθανή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, πέρα από τους μεγάλους Δήμους της Κρήτης όπου οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, φαίνεται πως και κάποιοι μικρότεροι Δήμοι μπαίνουν δυναμικά στον χώρο. Ο Δήμος Χερσονήσους, ας πούμε, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα άρχισαν τη λεγόμενη “έρευνα” για να δουν τι... “ψάρια” μπορούν να πιάσουν. Μάλιστα στον εν λόγω Δήμο δεν αποκλείονται και οι μετακινήσεις με σημείο αναφοράς τη μεγαλύτερη πιθανότητα εκλογής.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Πλατανιά και Μυλοποτάμου. Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη μάλλον έρχεται από τον Δήμο Ρεθύμνου, με μια πιθανή συνεργασία που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας... Τελικά τα όργανα βαρούν και κάποιοι στην ενδοχώρα μπορεί να χορέψουν και τον χορό των αναστενάρηδων... Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Καλή δύναμη!

Καταργούνται οι... παρατάξεις!

Εντάξει. Αυτό δεν υπάρχει... Λίγες μόνο μέρες μετά την παταγώδη ήττα των νεολαίων της κυβερνώσας παράταξης στον χώρο των πανεπιστημίων, με την Πανσπουδαστική να σαρώνει ανά την Ελλάδα, και η υπουργός τι ανακοίνωσε; Η Νίκη Κεραμέως, μέσα από τις ανακοινώσεις της, ουσιαστικά μας λέει πως... καταργεί τις παρατάξεις! Ναι... καλά διαβάσατε... Στο εξής, λέει, οι εκλογές θα διεξάγονται σε όλα τα ΑΕΙ με... ενιαίο ψηφοδέλτιο!

Μα καλά, τώρα, μιλάμε σοβαρά; Δηλαδή, τόσα χρόνια που έβγαινε η ΔΑΠ “όλα καλά”; Και τώρα ξαφνικά “θυμήθηκε” ότι δεν πρέπει στον χώρο των πανεπιστημίων να υπάρχουν παρατάξεις; Απίστευτο, πραγματικά... Τι λέει για όλα αυτά ο πρωθυπουργός; Εγκρίνει; Εγκρίνετε, κύριε Μητσοτάκη; Όχι, γιατί έχω πρόταση... Σε περίπτωση που δείτε πως δε σας “βγαίνουν τα κουκκιά” για να ξαναεκλεγείτε κυβέρνηση, έχετε όλο τον καιρό μπροστά σας να... καταργήσετε τις εκλογές, ή να τις κάνετε αλλά με... κατάργηση όλων των κομμάτων και μέσα από ένα... ενιαίο ψηφοδέλτιο...

Τι άλλο θα δούμε ακόμα σε αυτή εδώ τη χώρα; Όχι άλλη αριστεία, ρε παιδιά. Όχι άλλη αριστεία!

«Συμβούλιο φοιτητών που θα εισηγείται» (!)

Μάλιστα, η υπουργός τόνισε ότι θα... «υπάρχει συμβούλιο φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα κάνει εισηγήσεις για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές, ενώ οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Κάποιοι, μάλιστα, προφανώς για να τη δικαιολογήσουν, έγραψαν πως η πρόταση αυτή είχε γίνει και παλιότερα από την ίδια τη Νίκη Κεραμέως, αλλά δεν προχώρησε, καθώς δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της. Αλλά ακόμα και αν ισχύει κάτι τέτοιο, εμείς καταλαβαίνουμε πως, επειδή τότε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ήταν στην ηγεσία του φοιτητικού κινήματος της χώρας, προφανώς και η άρνησή της εισακούστηκε. Ενώ τώρα...

Πραγματικά, αυτό το... “ό,τι δεν είναι μαζί μας εμείς το καταργούμε” δεν ξέρω αν συμβαίνει σε άλλη χώρα του κόσμου με Δημοκρατία, υποτίθεται. Πάντως, η Ελλάδα μας... “πετάει” σε θέματα Δημοκρατίας, Παιδείας, Ελευθεροτυπίας και Προόδου... Δεν πιανόμαστε, βρε. Δεν πιανόμαστε. Τόσο... άριστοι που είμαστε...

«Δεν είναι αβγό αλλά το έκανε η κότα»...

Τι απάντησε η Νίκη Κεραμέως σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε σχετικά; Ότι, λέει... όχι ακριβώς... Δεν καταργεί τις παρατάξεις, γιατί η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα. Αυτό που αλλάζει, είπε, είναι ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ.

«Μιλάμε για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα. Αν θέλει κάποιος να συγκροτήσει ένα σωματείο, φυσικά μπορεί», όπως είπε. Μα, αφού δε θα έχουν το δικαίωμα οι παρατάξεις να εκπροσωπούνται στα όργανα των ΑΕΙ, στην πραγματικότητα δεν παύουν να υπάρχουν; Σαν να λέμε, δηλαδή, “δεν είναι αβγό, το έκανε η κότα”... Τι, όχι;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News