Ένα αόρατο πέπλο γαλήνης...

Παραπολιτικά
Ένα αόρατο πέπλο γαλήνης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα γατάκι απολαμβάνει τη θαλπωρή και φροντίδα μέσα στα ανθρώπινα χέρια.

Ένα τόσο απλό, συνάμα όμως και τόσο μεγαλειώδες στιγμιότυπο σε φωτογραφικό ενσταντανέ του συμπολίτη μας ερασιτέχνη φωτογράφου Χρήστου Δουκάκη από το Ηράκλειο, τραβηγμένο στη Μονή Βωσάκου, κοντά στο χωριό Δοξαρό Ρεθύμνου.

Το ειδυλλιακό περιβάλλον του ξεχωριστού μοναστηριού δε θα μπορούσε παρά να έχει έναν γαλήνιο, μαγευτικό αντίκτυπο στους δύο πρωταγωνιστές της φωτογραφίας μας.

Άνθρωπος και γάτα γίνονται ένα. Το γατάκι κουρνιάζει ευτυχισμένο σε ένα αόρατο πέπλο γαλήνης ανάμεσα στα ανθρώπινα χέρια, απολαμβάνοντας στιγμές γαλήνης, ηρεμίας, ασφάλειας.

Άλλωστε εκεί, στο όμορφο Μοναστήρι Βωσάκου, στους πρόποδες του όρους Κουλούκωνα, μακριά από τη βουή της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας, ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Και οι ίδιοι οι ρυθμοί της ζωής και της καθημερινότητας σού δίνουν την ευκαιρία και χαρά να απολαύσεις τέτοιες όμορφες στιγμές στην απόλυτη απλότητα και συνάμα στο κρυφό μεγαλείο τους!

Τι συμβαίνει στην Ιατρική Σχολή;

Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται για την εκλογή επίκουρου καθηγητή σε πολύ ευαίσθητη ειδικότητα, ότι, αν και με βάση τα κατατεθέντα σε κλινικό έργο, διδακτική εμπειρία και βιβλιογραφικούς δείκτες των πλήρων δημοσιεύσεων σε ιατρικά περιοδικά, άλλος υποψήφιος υπερτερούσε, σύμφωνα και με την εισήγηση της τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής, στην ψηφοφορία επί των 15 παρόντων εκλεκτόρων, και για μία ψήφο αυτός έχασε τη θέση από συνυποψήφιό του, με λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα; Αλλά, άντε και πες η πλειοψηφία έκρινε με άλλα κριτήρια, να το καταλάβουμε... Όμως, στην ίδια συνεδρίαση, υπήρξε από μέλος της Επιτροπής Εισήγησης για την κρίση και προφορική αναφορά, πως η διατριβή του υποψηφίου, που τελικά κατά πλειοψηφία επιλέχτηκε, κατά κάποιο τρόπο είναι μια αναπαραγωγή ενός ερευνητικού πρωτοκόλλου του υποψηφίου που, αν και επικρατέστερος σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έμεινε εκτός!!! Αν αυτή ήταν μια έμμεση σπόντα για «λογοκλοπή» διατριβής, δεν όφειλαν να τη λάβουν υπόψη τους;

Και αν οι εκλέκτορες δεν την έλαβαν υπόψη τους, ο ενδιαφερόμενος που έχασε την εκλογή δεν το προσπέρασε και το έψαξε... Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι όχι απλά βρήκε ό,τι βρήκε, αλλά έχει κάνει ήδη και επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με κοινοποίηση σε πρύτανη και κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής; Οι δύο τελευταίοι μπορεί να μη γνώριζαν τα όσα προηγήθηκαν για την επιλογή στη θέση του επίκουρου καθηγητή, αλλά μετά την επίσημη καταγγελία μπορούν να το αφήσουν έτσι; Ο καταγγέλλων, όπως ακούγεται, έχει κάνει μέχρι και αντιπαραβολή του ερευνητικού του Πρωτοκόλλου με τη διδακτορική διατριβή τού τελικά επιλεχθέντος για τη θέση και, όπως υποστηρίζει, ο επιλεγείς έχει αντιγράψει πλήρως στη διατριβή του το δικό τους Πρωτόκολλο, που μάλιστα προηγείται κατά πολύ και χρονικά. Μάλιστα, όπως λέει, η αντιγραφή είναι σχεδόν αυτολεξεί του Πρωτοκόλλου του, ακόμη και στους τίτλους, χωρίς σε κανένα σημείο της διατριβής να αναφέρει το όνομα πραγματικού συντάκτη, ούτε καν σε παραπομπή.

Το θέμα για το κύρος και την υπόσταση του Πανεπιστημίου και της Σχολής δεν είναι απλό και χρήζει οπωσδήποτε άμεσης διερεύνησης, ώστε να μη μένουν σκιές σε τέτοια επιστημονικά επίπεδα. Αλλά το ερώτημα έχει και προέκταση: Αν τελικά διαπιστωθεί ότι τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει ο καταγγέλλων, μπορεί να σταθεί και μια τέτοια εκλογή σε θέση επίκουρου καθηγητή, με λογοκλοπή Πρωτοκόλλου άλλου, και μάλιστα συνυποψηφίου για την ίδια θέση;

Σκονάκια... hi-tech!

Άλλη εποχή, άλλοι οι τρόποι ακόμη και για τα παραδοσιακά «σκονάκια» που έγιναν hi-tech και εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπούν στο καλύτερο «όπλο» κάποιων μαθητών για να αντιγράψουν σε εξετάσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σε σχολεία και της Κρήτης οι οδηγίες στο πλαίσιο των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, που ήδη έχουν ξεκινήσει στα λύκεια, το συμπεριελάμβαναν ρητά και κατηγορηματικά, απαγορεύοντας στους μαθητές να φορούν smart watches, δηλαδή «έξυπνα» ρολόγια τεχνολογίας τέτοιας που άνετα θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε πληροφορίες μέσα από τα βιβλία και τη διδακτέα ύλη.

Σωστό. Σωστότατο. Ίσχυε το ίδιο, όμως, και όταν γίνονταν διαγωνίσματα στη διάρκεια της χρονιάς; Γιατί, αν δεν ίσχυε, φοβάμαι πως το ψηφιακό σκονάκι θα έχει «πάει» σε πολλές περιπτώσεις «σύννεφο».

Στους δρόμους οι φεμινίστριες

«Γεωργία, δεν είσαι μόνη, εμείς σε πιστεύουμε!». Αυτό προτάσσεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου, η οποία παίρνει σαφή θέση υπέρ της Γεωργίας Μπίκα, της 24χρονης κοπέλας που κατήγγειλε πριν από λίγους μήνες ότι έπεσε θύμα βιασμού μέσα σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση, μετά και την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζητά από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να απαλλαχθεί ο 27χρονος σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί αρχικά ποινική δίωξη, έχουν προκαλέσει, σε πανελλαδικό επίπεδο, αντιδράσεις.

Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για το αν τελικά ο νεαρός άνδρας θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη, η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου προχωρά αύριο Πέμπτη, στις 7:30 το απόγευμα, στα Λιοντάρια, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην 24χρονη Γεωργία.

Στην ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση-κάλεσμα της ΦΑΗ, η υπόθεση της Γεωργίας χαρακτηρίζεται ως «η επιτομή της ταξικής μεροληψίας» της Δικαιοσύνης. «Γεωργία, δεν είσαι μόνη, έχεις δίπλα σου όλες εμάς που θαυμάσαμε την αξιοπρέπεια και το θάρρος σου, να ζητήσεις το δίκιο σου από την πρώτη στιγμή, να δείξεις το πρόσωπό σου και να μιλήσεις με τη φωνή σου λέγοντας την αλήθεια», αναφέρουν οι φεμινίστριες, οι οποίες καλούν τον κόσμο να δώσει το «παρών» στην αυριανή κινητοποίηση.

Τηλεοπτικός «κανιβαλισμός»

Το μούδιασμα που νιώθουμε με την πιο φρικιαστική ίσως υπόθεση των τελευταίων ετών γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονο... Κι εκεί που σκέφτεσαι ότι τα έχεις ακούσει όλα, έρχεται μια πιο καταιγιστική εξέλιξη για τα τρία αγγελούδια στην Πάτρα. Όμως, σε όλες τις υποθέσεις υπάρχουν και «κόκκινα» όρια, και μάλιστα πολύ αυστηρά, που θα πρέπει να γίνουν σεβαστά απ’ όλους. Η λογική ίσως να χάθηκε κάπου ανάμεσα στις «αποκαλύψεις» για το τι ζήτησε η κατηγορούμενη μέσα στις φυλακές, το πιστολάκι που χρησιμοποίησε (!), τα μηνύματα που έστειλε στον Μάνο και τις ύβρεις που αντάλλαξαν. Και μόνο από σεβασμό στη μνήμη των τριών μικρών παιδιών, καλό θα ήταν όλοι να επικεντρωθούμε μόνο στην ουσία της υπόθεσης. Και όπως λένε πολλοί, τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους από τον «τηλεοπτικό κανιβαλισμό»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News