«Δεν έλαβα ποτέ το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ.»

Παραπολιτικά
«Δεν έλαβα ποτέ το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φύλλο και φτερό» έκανε το πρωτόκολλο του Δήμου Αγίου Βασιλείου ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, από την περασμένη Παρασκευή που αποκάλυψε η «ΝΚ» το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος που εστάλη στην Ελληνική Περιβαλλοντική Εταιρεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2020 και έδινε οδηγίες για το πώς θα προστατευτεί ο Παλίγκρεμνος, προκειμένου να το εντοπίσει! Εις μάτην όμως!

Γιατί, όπως ο ίδιος λέει, ποτέ δεν έγινε αποδέκτης ούτε από το ΥΠ.ΕΝ. ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αυτού του εγγράφου, το οποίο, αν είχε στα χέρια του, προφανώς δε θα είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας χάνοντας χρόνο, αλλά θα ακολουθούσε τη διαδικασία της κήρυξης του βράχου σε προστατευόμενο μνημείο και θα ενεργοποιούσε τη δυνατότητα του Νόμου 2242/1994 για την έκδοση απόφασης υπουργού, προκειμένου να χορηγηθεί αναστολή οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών, αναθέτοντας απλώς την ειδική έκθεση τεκμηρίωσης που σκοπεύει τώρα να αναθέσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, αυτό το έγγραφο δεν έφτασε ποτέ στον Δήμο, ο ίδιος δε γνώριζε προφανώς τη διαδικασία, αλλά δεν έλαβε και ποτέ απάντηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, στον οποίο είχε απευθυνθεί με επιστολή για το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο προκλήθηκε με επιστολή προς το ΥΠ.ΕΝ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και σχετικού ερωτήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Απαντήθηκαν στις 3 Απριλίου από το ΥΠ.ΕΝ., όμως όπως φαίνεται να υποστηρίζει η πλευρά Ταταράκη ουδέποτε ήρθε υπ’ όψιν του!

Στο έγγραφο αυτό, που αποκάλυψε την ύπαρξή του η «ΝΚ» την περασμένη Παρασκευή και εξ όσων είναι γνωστό βρίσκεται ακόμη υπ’ όψιν δυο-τριών υπηρεσιών της Κρήτης αλλά και φορέων, αναφέρθηκε προχθές στη Βουλή, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι τοπικοί φορείς (Δήμος, Περιφέρεια Κρήτης και Αποκεντρωμένη) δεν έκαναν τίποτε από όσα θα έπρεπε να έχουν κάνει με βάση και το έγγραφο αυτό!

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι η προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ενδεχομένως να υπογραφεί στις 21 Ιουνίου, καθώς δεν πρόκειται να περάσει νωρίτερα από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης για έγκριση. Με την προγραμματική σύμβαση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναλαμβάνει να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα προστασίας όχι μόνο του Παλίγκρεμνου, αλλά και των πτυχώσεων του Αγίου Παύλου.

Το σημείο, ωστόσο, αιχμής είναι ότι την 21η Ιουνίου εκδικάζονται και τα οριστικά ασφαλιστικά μέτρα κατά της επένδυσης που έχει καταθέσει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου πετυχαίνοντας την προσωρινή διαταγή για απαγόρευση χρήσης των επίδικων δρόμων πάνω στον Παλίγκρεμνο, από τους επενδυτές του υπόσκαφου ξενοδοχείου, για έναν μήνα!

«Ξετινάζουν» την οικοδομική άδεια του ξενοδοχείου

Μόνο η Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου που εξέδωσε την οικοδομική άδεια στον Παλίγκρεμνο έχει δικαίωμα να την ελέγξει ξανά και να την ανακαλέσει ή να την ξαναελέγξει! Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς από τη Βουλή, δείχνοντας ουσιαστικά με το δάχτυλο ότι το μέλλον του βράχου τη δεδομένη στιγμή, που έχουν φτάσει οριακά τα πράγματα, βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Δήμου Ρεθύμνου και τις υπηρεσίες του! Πάντως, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, που έχει ανακαλέσει τη βεβαίωση μη κατάληψης δημοτικού χώρου που είχε χορηγήσει στους επενδυτές, απέστειλε αίτημα στην Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου να ακυρωθεί η άδεια, καθώς δε διαθέτει την εν λόγω βεβαίωση ο επενδυτής, που είναι απαραίτητη για την έκδοση άδειας.

Πληροφορίες τώρα της «ΝΚ» αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι, χωρίς το άγχος των εξωδίκων που είχαν λάβει από τους επενδυτές το προηγούμενο διάστημα να «τρέξουν» την άδεια, επανελέγχουν τα δικαιολογητικά και τις μελέτες, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα τοπογραφικά που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία από τους αιτούμενους, εξετάζοντας πόντο-πόντο την περιγραφή και τον χαρακτηρισμό των δρόμων! Έτσι σύντομα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα, καθώς αναμένεται η Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου, μετά την ολοκλήρωση του επανελέγχου, να προβεί σε σχετικές ενέργειες είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Για να μην προκαταλάβουμε τις εξελίξεις, η «ΝΚ» δε θα δημοσιεύσει, πριν αποφανθεί η Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου, τις πληροφορίες που έχει ήδη συλλέξει για την κατεύθυνση στην οποία ήδη οδεύει η έκβαση της υπόθεσης!

Δεν πτοήθηκε και παρουσίασε ψηφοδέλτιο

Και παρά τον κουρνιαχτό που έχει «σηκώσει» εδώ και μέρες η υπόθεση του Παλίγκρεμνου, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, δεν πτοήθηκε! Το βράδυ της Δευτέρας παρουσίασε σε μεγάλη εκδήλωση τις βασικές αρχές και το νέο ψηφοδέλτιο της παράταξής του «Κοινή Πορεία στο Μέλλον» για τις εκλογές του 2023. Μάλιστα, στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, καθώς και ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, οι οποία χαιρέτισαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν με τα πιο θερμά λόγια στο όραμα, στο πάθος, στην προσφορά, στην εργατικότητα, στην αποφασιστικότητα και στην έντονη διεκδικητικότητα του δημάρχου Αγίου Βασιλείου.

Χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Ρεθύμνου και πρ. υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Δεν ξέρω αν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θα εκπροσωπούσε και το κόμμα του, πάντως στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Ταταράκης για την παρουσίαση της παράταξής του δεν αναφέρει ότι παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Ν.Δ., την ώρα που έκανε ονομαστική μνεία στον παπα-Γιάννη Βάθη και τη Χρυσούλα Μανουσάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Θεόδωρο Δουλουμπέκη και τον Γιώργο Βλαστό, καθώς και στο μέλος της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ρεθύμνου Μιχάλη Σαρρή! Αυτά και καλή επιτυχία, αλλά τώρα ας τρέξει σπριντ για τον Παλίγκρεμνο!

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές»

Με αφορμή την εκ νέου προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, όπως είχε συμβεί στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την επιτήρηση και τη διαφύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων όσο και κατά της Τουρκίας».

Αναλυτικά η ερώτηση: «Στη μεταναστευτική κρίση του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, η Ευρώπη είχε δείξει άμεσα αντανακλαστικά αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υβριδική απειλή. Η ευρωπαϊκή αφύπνιση στην τότε προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές είχε φανεί εμπράκτως αφενός με βοήθεια στην επιτήρηση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και αφετέρου με την επίσκεψη, εκείνες τις ημέρες, στον Έβρο, των πρόεδρων των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις μεταναστευτικές ροές το επόμενο διάστημα. Ήδη οι μεταναστευτικές ροές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και στον Έβρο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόλις σήμερα (σ.σ. χθες) μεταξύ Χίου και Σάμου σημειώθηκε νέο περιστατικό όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα. Άμεσα παρενέβησαν δυνάμεις του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα κανένα από τα πλεούμενα να μην καταφέρει να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με μαζικές εισόδους, που φαίνονται μεθοδευμένα, δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και είναι η ώρα να φανεί η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη στη διαφύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω περιστατικά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών μας συνόρων από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει κατά της Τουρκίας που συνεχίζει να εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές;».

Μητσοτάκης: «Δεν είναι μόνο οι δουλειές» και «τα λεφτά»

Όπως ακριβώς το λέτε... «Για μένα το ζήτημα δεν είναι μόνο οι δουλειές» και «τα λεφτά...». Μεγαλοστομίες, σε μια χώρα όπου ο λαός υποφέρει και, αντί να ανασάνει, δέχεται καθημερινά όλο και μεγαλύτερα «χαστούκια»...

Σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτά τα απίστευτα, την ώρα που η πλειοψηφία του λαού παλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Μάχεται κατά της ακρίβειας, υποφέρει από την ανεργία και την ημιανεργία.

«Για μένα το ζήτημα δεν είναι μόνο οι δουλειές. Δουλειές δημιουργούμε και θα δημιουργούμε περισσότερες. Είναι η προσδοκία και η πίστη ότι η χώρα μακροπρόθεσμα θα πάει καλά, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής. Στην Ελλάδα, ναι, έχουμε πληθωρισμό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Το κόστος ζωής παραμένει πιο χαμηλό από ό,τι σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και το ίδιο ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και υπάρχει πάντα και στην Ελλάδα ένας μηχανισμός υποστήριξης, οικογένεια, φίλοι, που κάνουν τη ζωή μας εδώ πιο εύκολη και πιο ευχάριστη», είπε ο πρωθυπουργός...

«Η Ελλάδα... μπορεί»

Και συνέχισε: Η Ελλάδα «μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική ποιότητα ζωής και σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα αυτά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, όπου ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συνολικά καλές δουλειές, καλές απολαβές, οικογένεια, φίλους και ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο οποίο να εργάζεται κανείς αλλά και να ζει».

Μα καλά... Κυβερνάει μια χώρα και μιλάει σαν να μην ξέρει ότι ένας στους τρεις ιδιωτικούς υπαλλήλους ζει με μισθό 480 ευρώ (μικτά);

«Χαμηλό κόστος ζωής;»

«Χαμηλό κόστος ζωής»; Αλήθεια; Πού, κύριε Μητσοτάκη; Στην Ελλάδα με τις 800άρες και τις χιλιάρες για το ρεύμα; Στη χώρα με τις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν ξαφνικά χωρίς ρεύμα, γιατί τους έκατσαν τη ληστρική εφεύρεση που λέγεται “ρήτρα αναπροσαρμογής”; Στη χώρα με τα ενοίκια που σου προκαλούν ζάλη; Με τα “κόκκινα” δάνεια; Με την αισχροκέρδεια στην αγορά; Για ποια χώρα, κύριε πρωθυπουργέ, μιλούσατε; Για την Ελλάδα; Με έναν λαό που πληρώνει ακόμα και τον αέρα που αναπνέει;

Όσο για τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων, αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Μέσα στην οικονομική κρίση εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα... Να σας θυμίσω ποιοι συγκυβερνούσαν τότε;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News