Χτίζουν τον ναό που γκρέμισε ο σεισμός!

Παραπολιτικά
Χτίζουν τον ναό που γκρέμισε ο σεισμός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του γραφικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο Σητείας, που είχε καταρρεύσει από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ της 12ης Οκτωβρίου του 2021.

Την ίδια μέρα της καταστροφής, ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και είχε ανακοινώσει την απόφασή του να χρηματοδότηση ο ίδιος την ολική επανακατασκευή του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ξερόκαμπου.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση τότε έγινε αισθητή σε όλη την Κρήτη, στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και ήταν εντάσεως 6,3 ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη, σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στην Αττική, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη της χρονική διάρκεια. Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4 ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

«Αλλάζει» χέρια ο Δήμος Μυλοποτάμου

Την απόφασή του να μη διεκδικήσει εκ νέου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τη θέση του δημάρχου Μυλοποτάμου εξέφρασε, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που έδωσε στη δημοσιότητα, ο νυν και επί σειρά ετών δήμαρχος Δημήτρης Κόκκινος.

Με βάση την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυλοποτάμου», ο κ. Κόκκινος, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της παράταξής του, τους κάλεσε, μεταξύ άλλων, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του συνδυασμού.

Μάλιστα, έπειτα από πολλές συζητήσεις, ενδιαφέρον ώστε να ηγηθεί του συνδυασμού εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος.

«Σύσσωμη η παράταξη δήλωσε ότι αποδέχεται και στηρίζει ομόφωνα την εν λόγω υποψηφιότητα και συνεχίζει ενωμένη, σεβόμενη τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πρωταρχικό σκοπό τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του Μυλοποτάμου», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο έτερος διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου Μυλοποτάμου είναι ο νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπακωνσταντής.

150 κιλά σκουπίδια στο φαράγγι

Μόνο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στη διάρκεια του εθελοντικού καθαρισμού που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατωχωρίου «Αγ. Γεώργιος» και τον Ορειβατικό Σύλλογο, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 κιλά απορριμμάτων! Μπορεί οι καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος να ευνόησαν τη μεταφορά φερτών υλικών, από την άλλη όμως δε δικαιολογείται σε περιοχή σαν αυτή να συναντά κανείς από πλαστικά και ελαστικά, μέχρι μεταλλικά αντικείμενα.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, πάντως, μέσα από τον εθελοντισμό προσπάθησε να περάσει το μήνυμα της προστασίας και ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς του φαραγγιού. Ευχής έργον θα είναι να έχει και την προσδοκώμενη απήχηση.

Προβάλλεται διεθνώς

Μετά τις ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού, που στηρίζουν και προβάλλουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αναλαμβάνει δράση για τη διεθνή προβολή του ως σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο επικράτειας.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, επισκεπτόμενος το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο υψηλής αρχιτεκτονικής κτήριο που πλέον στεγάζεται, έκανε γνωστό ότι ο ΕΟΤ ήδη έχει προχωρήσει στην προβολή του μουσείου μέσω του visitgreece.gr κι άλλων ψηφιακών εργαλείων και πως σχεδιάζει περαιτέρω ενέργειες για την προβολή του στις χώρες του εξωτερικού, όπως η διοργάνωση ειδικών ταξιδιών εξοικείωσης ξένων δημοσιογράφων, η ειδική προβολή του σε ψηφιακά μέσα με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΤ κι ακόμα μια ειδική παρουσίαση του μουσείου στο περίπτερο του ΕΟΤ, σε μια μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Γεγονός είναι πως το νέο μουσείο είναι, κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, ένα ακόμη πλεονέκτημα για ολόκληρη την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό.

Μετρημένη στάση

Τη μετρημένη στάση της Αθήνας εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας πως «δε θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση». Η στάση του υπουργού Εξωτερικών είναι σωστή, καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνει σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα δε θα εμπλακεί σε περαιτέρω εντάσεις και... «παιχνίδια» εντυπώσεων, ενώ με τη δήλωση ότι «με υπερπτήσεις, διάλογος δε γίνεται» διαμηνύει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία.

Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι το φετινό καλοκαίρι να επικρατήσει ηρεμία και η Τουρκία να μείνει στα... λόγια όσον αφορά στις απειλές της! Οι ιθύνοντες από την ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση και να χειριστούν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς μια λάθος κίνηση-δήλωση μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.

Έχει γούστο..;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία, λέει, θα πρέπει να υπομείνουν υψηλότερες θερμοκρασίες στους χώρους εργασίας τους αυτό το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έχει γούστο να βγουν κι εδώ οι βεντάλιες... για να γλιτώσουμε τη ρήτρα!

«Πιο ολιστικά»...

«Ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε δικαιολογημένα κύμα αντιδράσεων στο Twitter, με αρκετούς χρήστες να ασκούν δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι ότι καλό θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικός σε μια εποχή όπου η ακρίβεια «δαμάζει» και οι μισθοί παραμένουν χαμηλά, καθώς δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να δουν τη ζωή «λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά», όπως ο ίδιος προτρέπει!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News