«Κολλήσαμε» στην… Τουρκία για την ανάπλαση στο κέντρο του Ηρακλείου;

Παραπολιτικά
«Κολλήσαμε» στην… Τουρκία για την ανάπλαση στο κέντρο του Ηρακλείου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και γιατί έχουν σταματήσει για μια φορά ακόμη τα έργα, οέο, πέριξ του περίφημου «σταυρού» της πόλης του Ηρακλείου στο κέντρο, εδώ και δύο βδομάδες επί της ουσίας; Γιατί έχουν σταματήσει να βάζουν πλάκες εδώ και τέσσερις βδομάδες; Μα, γιατί, φυσικά, έχουν ξεμείνει πάλι από υλικά, αφού έχουν κάνει εδώ κι ένα χρόνο αλλαγές στα αρχικά σχέδια και χρησιμοποιούν περισσότερες πλάκες. Και πότε περίμεναν να βάλουν μπροστά για παραγγελία; Μα, ως φαίνεται όταν ήρθαν στην κάτω προς το κέντρο μεριά της οδού 1821! Και πότε θα έρθουν τα υλικά; Άγνωστο!

Έχουν μέχρι τώρα πάρει τρεις αναβολές και βλέπουμε, αφού πρακτικά δεν ξέρουν πότε θα έρθουν τα υλικά και από πού... Από την Τουρκία; Έτσι... για να συμβάλουμε στο ΑΕΠ της γείτονος, που τόσα έξοδα κάνει για να «σηκώνει» μαχητικά για παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις σε βάρος μας; Αυτά για την οργάνωση και τον προγραμματισμό των έργων και... φίσκα οι επιβλέποντες και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, που, εκτός μιας τυπικής βόλτας, αν έμπαιναν σε επίβλεψη ουσίας, θα καταλάβαιναν ότι θα μπορούσε ένα μήνα πίσω να έχει ολοκληρωθεί το έργο... Αλλά τώρα μπορεί να προλάβουμε και την αρχή του καλοκαιριού...

Πρόσφυγες ή φτηνή ευκαιρία για εργατικό δυναμικό, μέσω Πολωνίας;

Την ώρα που πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι απομακρύνονται από τον τουριστικό τομέα εξαιτίας των κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας, της καταστρατήγησης συμφωνιών και συμβάσεων ή της μη εφαρμογής τους, ο επιχειρηματικός κόσμος του κλάδου στρέφεται στους Ουκρανούς, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, αλλά στην πραγματικότητα αρκετοί από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες που προσφέρονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Μέχρι τώρα, βέβαια, δεν παρατηρείται κάποιο μεγάλο ρεύμα Ουκρανών προς την Ελλάδα, όπως αντίθετα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία ή η Γερμανία. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στην Ελλάδα έχουν έρθει 29.496 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.588 ανήλικοι.

Αρκετοί από αυτούς έχουν συγγενείς ή φίλους στην Ελλάδα ή έχουν ξαναέρθει στη χώρα μας. Ορισμένοι, επίσης, είναι πάμπλουτοι, μεταξύ αυτών και «ολιγάρχες», οι οποίοι ζούσαν και πριν στην Κύπρο και την Ελλάδα.  Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πλούσιοι Ουκρανοί οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα, προσπαθώντας να βγάλουν στο εξωτερικό βαλίτσες ολόκληρες με εκατομμύρια δολάρια και ευρώ (!). Ως επί το πλείστον, “προϊόντα” καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Ωστόσο, πολλοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες στέλνονται εδώ, κυρίως από την Πολωνία, προκειμένου να εργαστούν. Δηλαδή, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολωνικά γραφεία ευρέσεως εργασίας (!) στέλνουν Ουκρανούς “πρόσφυγες” στην πραγματικότητα ως οικονομικούς μετανάστες. Έστω και προσωρινά...

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι σημαντικοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αναζητούν... υπαλλήλους ανάμεσα στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτό συμβαίνει, μάλιστα, τη στιγμή που, όπως αναγνωρίζουν ειδικοί, αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερα αμειβόμενες αλλά και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.

Από τη μια, δηλαδή, ο τουριστικός και επισιτιστικός τομέας προσφέρουν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας στους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απομακρύνονται από αυτούς τους κλάδους, κι από την άλλη σπεύδουν να προσλάβουν Ουκρανούς ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Στη χώρα μας παρατηρείται κύμα αποχωρήσεων εργαζομένων από τις δουλειές τους. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης, συχνά κακοπληρωμένες, ασφαλισμένες εποχικές θέσεις απασχόλησης, με μεγάλη ψυχολογική πίεση. Έτσι, εκτιμάται ότι φέτος το καλοκαίρι στον τουρισμό και στον επισιτισμό θα λείψουν περίπου 50.000 εργαζόμενοι. Τώρα, λοιπόν, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να καλύψουν κάποιες από αυτές τις θέσεις με Ουκρανούς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Περίπου 3,2 εκατομμύρια έχουν καταφύγει στην Πολωνία.

Ήδη, κάποιες ελληνικές εταιρείες έχουν συνδεθεί με πολωνικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, τα οποία στέλνουν στην Ελλάδα Ουκρανούς για να εργαστούν. Μάλιστα, κάποιοι ξενοδοχειακοί όμιλοι στην Ελλάδα έχουν ανακοινώσει ότι προσφέρουν απασχόληση σε εκατοντάδες Ουκρανούς πρόσφυγες.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι είδους δουλειές μπορούν να κάνουν οι Ουκρανοί, εκτός από τις κακοπληρωμένες στα ξενοδοχεία, αφού φέτος δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα Ρώσοι τουρίστες και πολύ περισσότερο Ουκρανοί; Εάν έρχονταν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην κοινή γλώσσα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στον τουριστικό τομέα.

Φέτος, όμως, η Ελλάδα δε θα δει Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες ούτε με κιάλια... Κάτι που, εκτός των άλλων, θα αποτελέσει πλήγμα στην “τουριστική βιομηχανία” της χώρας μας. Πόσω μάλλον, αφού οι Ρώσοι τουρίστες ειδικά, που συχνά ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ετησίως, φημίζονται ότι, σε αντίθεση με τους Δυτικούς τουρίστες, είναι... ανοιχτοχέρηδες. Πιθανότατα, οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία, τώρα μάλιστα που οι ηγέτες των χωρών τους εμφανίζονται και ως “κολλητοί”...

Οδός Μητσοτάκη; Τραγικά...

Μόνο ως τραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με το «καλημέρα» χθες η κατάσταση στην οδό Μητσοτάκη του Ηρακλείου, όταν μάλιστα έγινε η αιτία για να μπλοκάρει ολόκληρη η παραλιακή... Ναι, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας από τους πιο προβληματικούς στην πόλη, χωρίς οι παρεμβάσεις να είναι επί της ουσίας. Μπορεί οι εικόνες που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV να μην αποτελούν είδηση, όμως τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνουν κάποιες κινήσεις μήπως και βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Η μπλοκαρισμένη Μητσοτάκη προκάλεσε ουρά των οχημάτων μέχρι την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ η διέλευση μέχρι την πλατεία 18 Άγγλων χρειαζόταν μόνο... υπομονή. Μια πρώτη λύση θα ήταν η απομάκρυνση όλων των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων που βρίσκονταν ακόμα και πάνω στις διαβάσεις και πέριξ του Αγίου Πέτρου. Και μπορεί η εκπομπή να προκάλεσε την αντίδραση για να βγει ξανά ο γερανός, όμως το πρόβλημα παραμένει και χρειάζεται να δοθεί λύση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις... Ελπίδα όλων η αρχή να γίνει από την προβληματική οδό Μητσοτάκη. Γιατί, καλές οι ανακοινώσεις, όμως περιμένουμε να τις δούμε να γίνονται πράξεις. Για ρωτήστε τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους οδηγούς να σας πουν τι ζουν καθημερινά... Όλα αυτά βέβαια σε ένα δρόμο που βρίσκεται μια «ανάσα» από υπηρεσίες και Αρχές που ασχολούνται με την κυκλοφορία. Άραγε θα υπάρξει αντίδραση;

Επιθετική η Αλβανία

Το ζήτημα των Τσάμηδων έθιξε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάκα κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, η Αλβανίδα ΥΠ.ΕΞ. έθεσε ζήτημα «άρσης εμπόλεμου» που το συνέδεσε με τους Τσάμηδες, ενώ μίλησε και για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε άμεσα ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα.

Η απάντηση Δένδια ήταν ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε, ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται», τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το himara.gr, σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την εντόπιση κοινών προβλημάτων και ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News