Διόρθωσε το λάθος… το Μουσείο Ακρόπολης μετά την αποκάλυψη της ΚΡΗΤΗ TV

Παραπολιτικά
Διόρθωσε το λάθος… το Μουσείο Ακρόπολης μετά την αποκάλυψη της ΚΡΗΤΗ TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την αποκάλυψη της εκπομπής «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV με τον Γιώργο Σαχίνη για την έμμεση αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας ως Μακεδονία από το Μουσείο της Ακρόπολης, φαίνεται ότι το Μουσείο προχώρησε σε άμεση διόρθωση, αναγνωρίζοντας το λάθος! Στην εκπομπή είχε παρουσιαστεί η καταγγελία του Έλληνα τουριστικού πράκτορα κ. Λασκαράτου, πως στο επίσημο σάιτ για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια η διαθέσιμη επιλογή χώρας προέλευσης του επισκέπτη αναγράφει ως «Μακεδονία» τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο τουριστικός πράκτορας, μάλιστα, έκανε γνωστό πως προχώρησε γραπτώς σε σχετική καταγγελία, η οποία ωστόσο αρχικά είχε πέσει στο κενό...

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας Λασκαράτου από την ΚΡΗΤΗ TV, το Μουσείο προχώρησε μόλις χθες σε διόρθωση και μάλιστα απεστάλη και σχετικό μήνυμα στον καταγγέλλοντα. Καθοριστική και άμεση υπήρξε η αντίδραση του νέου διευθύνοντος συμβούλου και διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Σταμπολίδη, με το που του γνωστοποίησε το όλο θέμα το απόγευμα του Σαββάτου η ΚΡΗΤΗ TV και ενώ βρισκόταν σε συνεδρίαση της UNESCO στο Παρίσι.

Στην απάντηση γίνεται λόγος για «λανθασμένη απόδοση» της χώρας, για «έτοιμη πλατφόρμα που αγοράστηκε» και πως «αύριο» (δηλαδή σήμερα) κιόλας θα αποσταλεί στον κ. Λασκαράτο σχετική εκτύπωση με τη διόρθωση της χώρας. Η απάντηση προέρχεται από την προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποδοχής Επισκεπτών του Μουσείου Ακρόπολης, είναι πρωτοκολλημένη με αριθμό 5160 και ημερομηνία 23/5/2022 και αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Λασκαράτε, σε σχέση με το ηλεκτρονικό μήνυμά σας (αρ. πρωτ. 4532/5.5.2022) και τη λανθασμένη απόδοση της ονομασίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του Μουσείου Ακρόπολης, σας ενημερώνουμε ότι οι πλατφόρμες αγοράς ηλεκτρονικών εισιτηρίων έρχονται έτοιμες κατά την αγορά τους. Μόλις υπέπεσε στην αντίληψή σας, και ακολούθως στη δική μας, προβήκαμε άμεσα στην παραγγελία της διόρθωσης, με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας να έχει ήδη εφαρμοστεί, ενώ επίκειται και η διόρθωση της γλώσσας, τις οποίες θα σας αποστείλουμε, ως εκτύπωση οθόνης, με τα διορθωμένα στοιχεία αύριο». Πάντως, για την ιστορία, η τελευταία ενημέρωση της επίσημης ιστοσελίδας του Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 και είναι από τα πιο επισκέψιμα του κόσμου, είχε γίνει το 2021.

Υποψήφιος δήμαρχος και ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης

Πολύφερνη νύφη αποδεικνύεται ο δημαρχιακός θώκος στη Χερσόνησο, καθώς, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023, καταγράφεται ήδη από τώρα συνωστισμός υποψηφίων!

Ο κύβος ερρίφθη οριστικά για τη διεκδίκηση της δημαρχίας και από τον νυν αντιδήμαρχο Γιώργο Μεραμβελιωτάκη, κι ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει τις δικές τους υποψηφιότητες ανοιχτά ο τέως αντιδήμαρχος Ευθύμης Μουντράκης και εμμέσως, πλην όμως σαφώς, ο πρώην δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης είχε προαναγγείλει την πρόθεση καθόδου του στην εκλογική κούρσα πριν από ένα τρίμηνο περίπου. Ωστόσο τώρα, μέσω σχετικής του ανακοίνωσης, δηλώνει επισήμως και κατηγορηματικά ότι θα κατέλθει υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο της Χερσονήσου, κόντρα, όπως σημειώνει, σε όσα λέγονται ή ακούγονται περί άλλων σκέψεών του.

«Τρεις μήνες πριν έκανα γνωστή, μέσω ανάρτησής μου, την πρόθεσή μου να θέσω τον εαυτό μου ως υποψήφιο δήμαρχο στις επικείμενες εκλογές.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση, μετά τα αισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης με τα οποία περιβάλατε αυτή την προσπάθεια, να ανακοινώσω την οριστική και αμετάκλητη κάθοδό μου στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Χερσονήσου. Θέτοντας, έτσι, ένα τέλος σε συζητήσεις, παραφιλολογίες και υπαινιγμούς που αφορούν σε συμμετοχή μου σε πιθανούς συνδυασμούς που μπορεί να σχηματιστούν. Κάνοντας ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο όχι μόνο δε θα συμβεί, αλλά δεν τέθηκε καν σαν θέμα διαπραγμάτευσης.

Η κάθε κίνησή μου πηγάζει από την αλήθεια και την αγάπη μου για τον τόπο μας και η κινητήριος δύναμή μου είναι πάντα η εμπιστοσύνη που εισπράττω από τον κόσμο.

Γι’ αυτό, αυτή μου η προσπάθεια είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατική κίνηση, που στόχο έχει να αφήσει ελευθερία λόγου και χώρου σε όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις, με μοναδικό σημείο αναφοράς τον Δήμο Χερσονήσου και τον πολίτη του, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Με παλιούς συναδέλφους που θα καταθέσουν την εμπειρία τους, αλλά και νέες και νέους με όρεξη για δουλειά και πάθος για τον τόπο μας.

Με απόλυτη ευθύνη και σεβασμό, και έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, καλώ όσους σταθήκατε στο πλάι μου από την αρχή, αλλά και όσους με εμπιστευτήκατε στην πορεία, να φτάσουμε μέχρι το τέλος.

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες για τον Δήμο μας είναι πολλές και είναι μπροστά μας.

Δε χρειαζόμαστε άλλα μεγάλα λόγια, υποσχέσεις και διαπιστώσεις. Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε στον δημότη μια ρεαλιστική πρόταση που θα αποτελεί για εμάς απόλυτη δέσμευση η υλοποίησή της», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης.

«Για μένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης»

Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

«Από σήμερα για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δε θα δεχτώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο, δυναμιτίζοντας περισσότερο το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει χτίσει δέκα βάσεις. Εναντίον ποιας χώρας;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία», σημείωσε οργισμένος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Ερντογάν προέβη σε προεκλογικό «σόου» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην πανηγυρική τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου “Hizirreis” (γερμανικής κατασκευής υποβρύχια τύπου “Παπανικολής”) στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν φρόντισε να επαναφέρει και το προκλητικό αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας». «Τα τελευταία 5 χρόνια τρέχουμε 750 σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό, για την ασφάλεια της “γαλάζιας πατρίδας”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», “φωτογραφίζοντας” την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Πλατφόρμα για τον καιρό στην Κρήτη

Μια καινοτόμα πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι επισκέπτες της Κρήτης θα μπορούσαν να αντλούν πληροφορίες για τις συνθήκες καιρού στην περιοχή που έχουν καταλύσει και να προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα, ανέπτυξε το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες πρόγνωσης τοπικού καιρού αλλά και συγκεκριμένων δεικτών μέτρησης της φυσιολογικής άνεσης του επισκέπτη.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιώντας περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα που συλλέγονται τοπικά, από μετεωρολογικό σταθμό που φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής των Γουβών, οι επιστήμονες του ΙΤΕ δημιούργησαν αυτή την οπτικοποιημένη υπηρεσία που με ελάχιστη αβεβαιότητα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που εξασφαλίζουν την άνεση των επισκεπτών της περιοχής.

Το εργαλείο αυτό, το “smartourism”, σε βάθος χρόνου θα μπορούσε - λειτουργώντας ως παρατηρητήριο - να αξιοποιηθεί για τη βιοκλιματική βελτίωση εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής με φόντο και την κλιματική αλλαγή. Να σημειωθεί ότι το “smartourism” χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη».

«Βρέχει» χρήμα από... Βρυξέλλες;

Αν κάποιος δεν ξέρει, θα νομίσει πως... «το αφεντικό τρελάθηκε». Και, εν προκειμένω, οι Βρυξέλλες είναι το... «αφεντικό»... «Χαράς ευαγγέλια», σαν να λέμε... «“Πράσινο φως” για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών έως 15.000 ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία»... Έτσι είναι ο τίτλος του θέματος που μπορεί κάποιος να διαβάσει και να πει... «ουάου... λεφτά, ε;».

Μάλιστα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε, λέει... «αυξημένη στήριξη προς τους γεωργούς της μέσω κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως 15.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 100.000 ανά αγροτική επιχείρηση»! Μα τι λες τώρα... Αλήθεια, δηλαδή; Μια πρώτη εξειδίκευση, λέει, των λεπτομερειών αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και στη συνέχεια η σκυτάλη επί του θέματος θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πού πάνε τα λεφτά;

Δε λέω, βέβαια, πως δε δίνονται πάρα πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίθετο, μάλιστα. Αλλά το ερώτημα είναι «σε ποιους δίνονται;»... Ή ακόμα και «πώς» δίνονται, καθώς και το «γιατί»... Δηλαδή, θα δώσουν οι Βρυξέλλες γενναίες χρηματοδοτήσεις στους μικρομεσαίους αγρότες; Στους φτωχούς; Σε εκείνους που πραγματικά παράγουν; Ή μήπως τα λεφτά στο μεγαλύτερό τους μέρος πάνε στους μεγάλους; Στις εταιρείες; Στους εκάστοτε τσιφλικάδες σε μια χώρα, που έχει αρχίσει ήδη να διαπιστώνει πόσο σοβαρό ήταν σε βάρος της το μέχρι σήμερα «έγκλημα», βλέποντας πια ότι δεν παράγει παρά ελάχιστα από αυτά που καταναλώνει; Και αλήθεια... Δεν επιδοτούνταν μέχρι σήμερα με λεφτά που κόπηκαν από την Κρήτη, με τεράστια ποσά, οι αροτραίες καλλιέργειες; Για να υπάρχουν σιτηρά και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αλεύρι; Αφού σήμερα διαπιστώνεται τραγικότατη έλλειψη στα σιτηρά, πού πήγαν τόσα χρόνια τα λεφτά των Βρυξελλών; Μήπως εκεί που θα πάνε τώρα και τα νέα της κονδύλια; Υποκριτές...

Κατά τα λοιπά... αισθητήρες

Την ίδια ώρα διαβάζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε ποιες χώρες εφαρμόζονται... Για παράδειγμα, επιστήμονες προσπαθούν, λέει, να δώσουν φωνή στα φυτά, έτσι ώστε να προλαμβάνεται το στρες της ξηρασίας. Μέσω φορητών αισθητήρων που δημιούργησαν, μεταδίδονται, ασύρματα, δεδομένα σε μια εφαρμογή επιτρέποντας την απομακρυσμένη διαχείριση των καλλιεργειών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό “ACS Applied Materials & Interfaces”, «τα φυτά δεν μπορούν να μιλήσουν όταν διψούν και τα οπτικά σημάδια, όπως η συρρίκνωση ή το καφέ χρώμα των φύλλων, δεν εμφανίζονται μέχρι να υπάρξει μεγάλη απώλεια νερού.

Οι συσκευές που δημιούργησαν βοηθούν, όπως καταγράφεται, τους αγρότες να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την υγεία των καλλιεργειών τους συμπεριλαμβανομένων της περιεκτικότητας σε νερό στα φύλλα, του βασικού δείκτη του μεταβολισμού και του στρες λόγω ξηρασίας»... Αυτό ήταν, τελικά, που έλειπε από... τη χώρα μας...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News