Το Μουσείο Ακρόπολης αναγνωρίζει… Μακεδόνες!

Παραπολιτικά
Το Μουσείο Ακρόπολης αναγνωρίζει… Μακεδόνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση προκάλεσε, στη διάρκεια της εκπομπής “Αντιθέσεις” στην “ΚΡΗΤΗ TV” η αποκάλυψη Έλληνα τουριστικού πράκτορα πως στο επίσημο σάιτ για ηλεκτρονικά εισιτήρια του Μουσείου της Ακρόπολης, η διαθέσιμη επιλογή χώρας προέλευσης του επισκέπτη αναγράφει ως “Μακεδονία” τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως ο ίδιος είπε, επισκεπτόμενος στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης για να κλείσει εισιτήρια, είδε στις διαθέσιμες επιλογές χωρών τη χώρα “Μακεδονία”. Ο τουριστικός πράκτορας, μάλιστα, έκανε γνωστό πως προχώρησε γραπτώς σε σχετική καταγγελία, η οποία ωστόσο προς το παρόν έπεσε στο κενό...

Η τελευταία ενημέρωση της επίσημης ιστοσελίδας του Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 και είναι από τα πιο επισκέψιμα του κόσμου, έγινε το 2021, ενώ και μέχρι αυτή την ώρα η διαθέσιμη επιλογή ως χώρα “Μακεδονία” είναι ενεργή, όταν στην άλλη επίσημη ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού συστήματος εισιτηρίων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που κάποιος μπορεί να κλείσει ηλεκτρονικό εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους, η διαθέσιμη επιλογή είναι: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελευταία ενημέρωση του συστήματος έγινε το 2021, με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου να απαντά ότι δε γνώριζε το θέμα, σημειώνοντας παράλληλα πως άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθεί και βέβαια να αποκατασταθεί το όλο θέμα.

Αν και η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα αποτελεί από τον Φεβρουάριο του 2019 που τέθηκε σε ισχύ μέχρι και σήμερα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και έντασης, επηρεάζοντας ψηφοθηρικά δυναμικό ποσοστό για τα κόμματα ανάλογα με τη στάση τους και τη θέση τους στο θέμα, εντούτοις σε επίσημα δίκτυα φαίνεται ότι είναι απόλυτα διαφοροποιημένο, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ και όχι στα ψιλά γράμματα υπάρχουν στη χώρα διαθέσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου που αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως “Μακεδονία”.

Τι απάντησε ο διευθυντής του Μουσείου

Σε επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Νίκο Σταμπολίδη, μετά την αποκάλυψη και την επίσημη καταγγελία που έχει αριθμό πρωτοκόλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα το οποίο, όπως ανέφερε, αγνοούσε, σημειώνοντας ότι, εφόσον υπάρχει και γραπτή καταγγελία, το θέμα θα διερευνηθεί και θα γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές, που προφανώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς έφτασαν στο σημείο να πρέπει να γίνουν, καθώς τέτοιου είδους υπηρεσίες όπως οι ιστοσελίδες - πολύ δε περισσότερο για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή κρατικές υπηρεσίες - προκειμένου να δημιουργηθούν, οι ανάδοχοι πληρώνονται αδρά και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι σχολαστικοί.

Πόσω μάλλον για ένα θέμα εθνικής σημασίας με φόντο μια συμφωνία, έντονες διαφωνίες και εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως με σημείο αναφοράς ένα από τα στολίδια της Ελλάδας, το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι από τα δημοφιλέστερα του κόσμου, σε διά ζώσης επισκέψεις, όπως το ίδιο δημοφιλής είναι και η ιστοσελίδα του.

Παρουσία Χαρδαλιά οι εκδηλώσεις για τον Ηλιάκη

Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, θα τιμηθεί σήμερα στον χώρο του μνημείου του, στην Κάρπαθο, η μνήμη του αείμνηστου “Ίκαρου” Κώστα Ηλιάκη, με τη συμπλήρωση 16 ετών από τον θάνατό του.

Ο Κώστας Ηλιάκης, χειριστής μαχητικού αεροσκάφους F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, πέταξε στις 23 Μαρτίου 2006 για τελευταία φορά σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών ανατολικά της Κρήτης. Πάνω από την Κάρπαθο, κατά τις αερομαχίες, δέχτηκε δολοφονικό χτύπημα - για πολλούς σκόπιμο, για κάποιους άλλους λόγω αδεξιότητας - από τουρκικό αεροσκάφος και κατέπεσε στο Αιγαίο, με τραγική δυστυχώς κατάληξη.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΕΘΑ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη νήσο Κάρπαθο, για να παραστεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνουν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από τον θάνατο του ήρωα σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη και θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Κάρπαθο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στη νήσο Κίναρο, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στους τρεις ήρωες πεσόντες εν ώρα καθήκοντος αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και θα συναντηθεί με τη μοναδική κάτοικο του νησιού, την κυρά Ρηνιώ (κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνουν στην Κάρπαθο η Πολεμική Αεροπορία, ο Δήμος Καρπάθου και ο Δήμος Χανίων έχει ως εξής:

Στις 12 μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία στις 12:15 μ.μ. πραγματοποιηθούν ομιλίες. Ακολούθως στις 12:25 μ.μ. θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων, στις 12:35 μ.μ. θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στις 12:36 μ.μ. θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι νέοι στον ΕΦΚΑ

Μια μέρα στα κατά τόπους τμήματα Μητρώου του ΕΦΚΑ θα ήταν πραγματικά κατατοπιστική για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας. Εκατοντάδες πιτσιρίκια - του 2004 και του 2005 γεννημένα π.χ. - συρρέουν καθημερινά για να αποκτήσουν τον πολυπόθητο Α.Μ. για να ξεκινήσουν στη δουλειά. Στην πλειοψηφία τους φυσικά κατευθύνονται προς την εστίαση και τον τουρισμό. Στα πρόσωπά τους - πέρα από τη νεότητα - καταγράφεται κι ο προβληματισμός: Τι θα συναντήσουν; Είναι όντως “γαλέρα” ο κλάδος όπως ακούν; Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν; Θα καταφέρουν να σταδιοδρομήσουν;

Η ανιούσα των τιμών

Το ότι οι τιμές στα αγαθά έχουν πάρει τον ανήφορο το ξέρουμε όλοι καλά. Μπαίνεις στα καταστήματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με κρατημένη την αναπνοή. Από εβδομάδα σε εβδομάδα, οι τιμές στα ίδια προϊόντα απέχουν παρασάγγας. «Εβδομάδα; Κάθε μέρα κι αλλιώτικα είναι», εξομολογείται υπάλληλος σε σούπερ-μάρκετ. Όπως λέει χαρακτηριστικά, παλιά άλλαζαν οι τιμές μια-δυο φορές τον μήνα. Τώρα αλλάζουν κάθε μέρα κι από τα 0,01 και 0,03 ευρώ, που ήταν οι αλλαγές παλιά, έχουμε φτάσει να ανεβαίνουν κατά 0,50 € και παραπάνω τη μέρα.

«Κάθε φορά που αλλάζουμε μια τιμή πονά η ψυχή μας. Γιατί ξέρουμε πως, αν συνεχίσει αυτό, σύντομα ελάχιστοι θα μπορούν να ανταποκριθούν», λέει, με τη θλίψη στα μάτια να πιστοποιεί την αγωνία...

ΠΑΣΟΚ ανέστη...

Το ΠΑΣΟΚ «ανέστη», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του κόμματος.

Με αιχμές για το προηγούμενο συνέδριο του κόμματος - το «διορισμένο», όπως είπε - υπενθύμισε πως τότε είχε προειδοποιήσει: «Ό,τι θάψετε εδώ μέσα θα αναστηθεί αύριο εκεί έξω». Ας μην ξεχνάμε ότι είχε έρθει σε ανοιχτή ρήξη το 2019 με την αείμνηστη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, ζητώντας μάλιστα αλλαγή ηγεσίας.

«ΠΑΣΟΚ ανέστη, συντρόφισσες και σύντροφοι», δήλωσε εμφατικά ο Παύλος Γερουλάνος, που ήταν από τα πρώτα στελέχη τα οποία τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στα ερωτήματα πολλών συνέδρων περί μετεκλογικών συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι «οι πατερίτσες δε γράφουν Ιστορία. Ιστορία γράφουν τα κόμματα που μένουν ενωμένα, προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου και διεκδικούν πραγματική εξουσία για να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα του τόπου».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στην ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει μπλε ΠΑΣΟΚ και ροζ ΠΑΣΟΚ. Ένα είναι το ΠΑΣΟΚ. Ενιαίο, πράσινο, δυνατό».

Ο Παύλος Γερουλάνος τάχθηκε στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για μια νέα γενιά πολιτικών - συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό του - που θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή στον τόπο.

Αρχίζουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Η Παρασκευή 20 Μαΐου ήταν η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών. Σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου. Ειδικότερα, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α’ και της Β’ τάξης των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. διεξάγονται από σήμερα έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ’ τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. διεξάγονται από σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου έως την Τρίτη 31 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα από πέρσι θα διεξαχθούν αυτή τη χρονιά οι πανελλαδικές εξετάσεις. Για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕ.Λ. έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. στις 2-17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου. Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και στα Γυμνάσια, με την τελευταία ημέρα μαθημάτων να είναι η 30ή Μαΐου. Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου. Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα κλείσουν αργότερα, στις 15 Ιουνίου.

Μάχη της Κρήτης, η μεγάλη υπέρβαση

Σε δήλωση για τα 81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί τη μεγάλη υπέρβαση, στην οποία προχώρησε ενσυνείδητα και χωρίς κανένα δισταγμό ο περήφανος κρητικός λαός, ορθώνοντας το ανάστημά του απέναντι στην αήττητη ως τότε γερμανική πολεμική μηχανή.

Στη δήλωσή του ο κ. Κουράκης ανέφερε ακόμη: «Οι ηρωικοί μαχητές της Κρήτης είχαν μια και μοναδική επιδίωξη να αμυνθούν απέναντι στους εισβολείς για να παραμείνουν ελεύθεροι άνθρωποι.

Χωρίς να υπολογίσουν τη λογική των αριθμών, χωρίς να λυγίσουν από τα πρωτοφανή για την εποχή πολεμικά μέσα του επιτιθέμενου, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στον ιερό εκείνο αγώνα.

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η αποθέωση του ηρωισμού.

Σήμερα εμείς, 81 χρόνια από τότε, τιμούμε τη γενναιότητα και τις θυσίες τους. Αντλούμε δύναμη από τον ηρωισμό τους, την αντίσταση και το αγωνιστικό τους σθένος και αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έπος που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News