Μια Ελληνίδα στην κυβέρνηση Μακρόν

Παραπολιτικά
Μια Ελληνίδα στην κυβέρνηση Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό ρόλο στις γυναίκες δίνει ο Γάλλος πρόεδρος στη νέα κυβέρνησή του, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα, για πρώτη φορά μάλιστα, η ως τα σήμερα ευρωβουλευτής με το κόμμα του Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γυναικολόγος με καταγωγή από την Κόρινθο, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, με άμεσους προϊστάμενους τους υπουργούς Ευρώπης και Εξωτερικών.

Γυναίκα αναλαμβάνει τα ηνία και της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, η Κατρίν Κολονά, ως τα σήμερα πρέσβης της Γαλλίας στο Λονδίνο. Η νέα υπουργός Εξωτερικών, που διαδέχεται τον Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, είχε θητεύσει και στο παρελθόν σε κυβερνητικά πόστα ως σύμβουλος στο υπουργείο Δημοσίων Έργων επί Μιτεράν, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών από το 1990 και εκπρόσωπος Τύπου του “Ελιζέ” στην κυβέρνηση Σιράκ από το 1995. Το 2004 επέστρεψε στη διπλωματία, απ’ όπου και ξεκίνησε την καριέρα της και πλέον ξαναπιάνει το “τιμόνι” σ’ ένα καίριο πολιτικό πόστο.

Υπενθυμίζεται ότι στη θέση του πρωθυπουργού ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την Ελιζαμπέτ Μπορν, τη δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το πόστο στη Γαλλία από την εποχή που η Εντίθ Κρεσόν βρέθηκε για λίγο στο αξίωμα αυτό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα επόμενα... νεότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες καθώς θα απαντήσουν στο βασικό ερώτημα αν ο Μακρόν θα παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού ή θα αναγκαστεί σε μια καθόλου βολική συγκατοίκηση ενδεχομένως με τον Μελανσόν, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θεωρείται σίγουρος νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Οπότε τότε θα γνωρίζουμε αν αυτή η κυβέρνηση που μόλις ανακοινώθηκε θα είναι βραχύβια ή μεγαλύτερης πνοής..!

Σύριγγες και σκουπίδια στις παραλίες

Τι μπορεί να βρει κανείς περπατώντας στις παραλίες; Η σωστή απάντηση θα ήταν κάτι σε άμμο, φύκια, βότσαλα... Η πραγματικότητα; Σκουπίδια, σύριγγες χρησιμοποιημένες κ.λπ... Άλλωστε, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Πρόκειται για ευρήματα στο παραλιακό μέτωπο από τον Καρτερό ως το “Αρίνα”, σε πολυσύχναστες παραλίες που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από ντόπιους και τουρίστες. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για νέα στέκια τοξικομανών. Ξέρουμε όμως πως είναι ανάγκη να επιληφθούν οι Αρχές, γιατί μια τέτοια κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους αμέριμνους επισκέπτες - ενήλικους κι ανήλικους - που δίπλα στις βουτιές απολαμβάνουν και το περπάτημα ή τα παιχνίδια τους. Και βέβαια, αν πρόκειται για νέες πιάτσες, κατά την άποψή μου οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν - με τη βοήθεια και τις υποδείξεις των ειδικών επί των εξαρτήσεων - σε γενναίες αποφάσεις! Ίσως η δημιουργία χώρων ασφαλούς χρήσης ουσιών να είναι μια λύση για να είμαστε όλοι - χρήστες και μη - ασφαλείς.

Ικανοποίηση Φραγκάκη για τα αντιπλημμυρικά

Να και η ανακοίνωση μετά την αποκάλυψή μας για τα αντιπλημμυρικά στο Καστέλι!

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μπαίνουν πλέον σε φάση εκκίνησης οι μελέτες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, και μάλιστα διά χειρός της αναδόχου εταιρείας του νέου αεροδρομίου, όπως γράψαμε αναλυτικά τις προάλλες σε σχετικό αναλυτικό μας δημοσίευμα εδώ στη “Ν.Κ.”, εξέφρασε ο δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ίδιος σημειώνει: «Θετικές είναι οι εξελίξεις για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων και τη θωράκιση της περιοχής του Καστελίου, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από τα αλλεπάλληλα αιτήματα και τις πιέσεις του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μανόλη Φραγκάκη, “άναψε” το “πράσινο φως” για την πραγματοποίησή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα έργα αυτά θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη της παραχωρησιούχου εταιρείας “Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.”, που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, με στόχο να εξασφαλιστεί τελικά η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και να μην επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ετών, τα οποία είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, επηρεάζοντας δυνητικά και τη λειτουργία του νέου αερολιμένα.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό είχε θέσει από τον Μάη του 2021 ο δήμαρχος, μέσα από επιστολές του προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, όπως και η Περιφέρεια Κρήτης, ζητώντας τη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση της επίλυσης των σοβαρότατων πλημμυρικών προβλημάτων και την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».

Μνημόσυνο για τον Σ. Αγγελιδάκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο του Σήφη Αγγελιδάκη, που διετέλεσε αντινομάρχης Παιδείας στο Ηράκλειο επί σειρά ετών. Το ετήσιο μνημόσυνό του θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 28 Μαΐου, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας Μασταμπά.

Επιστρέφει ο γερανός

Τελικά αποφασίστηκε και είναι ένα δυνατό “όπλο” στη μάχη κατά της παράνομης στάθμευσης στο Ηράκλειο. Ναι, μετά τις παραινέσεις στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” για την κατάσταση που επικρατεί με τα διπλοπαρκαρίσματα, πιάνει δουλειά ο γερανός και μάλιστα πολύ σύντομα, με βάση τις προθέσεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Η αλήθεια πως ο γερανός θα μπορούσε να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στο να μειωθεί ουσιαστικά ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη, όπως είναι αυτό της παράνομης στάθμευσης. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων με τη βοήθεια του γερανού, με την ευχή να δοθεί λύση σε συγκεκριμένα σημεία που η κατάσταση είναι τραγική.

Πάντως, στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα, που έγιναν αναφορές στο θέμα, καλό θα είναι ο γερανός να ξεκινήσει από την οδό Μάχης Κρήτης, που ίσως είναι ο δυσκολότερος δρόμος της πόλης όσον αφορά στην παράνομη στάθμευση, μιας και αρκετές φορές κλείνει εντελώς το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να δούμε θα γίνει κάτι ουσιαστικό;

Κουίζ

Μα καλά, είναι αλήθεια ότι έχει στείλει στο κόμμα του πρώην βουλευτής και νυν πολιτευτής επιστολή με την οποία ζητάει να τον στηρίξει ώστε να κατέλθει επισήμως δήμαρχος Ηρακλείου; Αν το δεχτεί το κόμμα ένα τέτοιο αίτημα, μάλλον βρίσκεται σε τρελή απελπισία με τα τοπικά στελέχη! Ποιος και ποιο κόμμα; Σκεφτείτε έξυπνα..!

Απολογίες για Βαλυράκη

Αύριο Τρίτη 24 Μαΐου αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή της Χαλκίδας οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη.

Υπενθυμίζεται πως το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εντοπίστηκε νεκρό το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2021. Η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί στο αρχείο. Κατόπιν όμως προσφυγής της οικογένειας Βαλυράκη με νέα στοιχεία, επέστρεψε στο στάδιο τής ανάκρισης.

50 χρόνια από την απόδραση

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την κινηματογραφική απόδραση του Χανιώτη Σήφη Βαλυράκη από τις φυλακές της Κέρκυρας. Ξημέρωνε Κυριακή 22 Μαΐου του 1972, όταν έσκασα σαν βόμβα η είδηση της απόδρασής του από τις φυλακές της Κέρκυρας.

Ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ, και ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, οπότε βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Απέδρασε, καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στη στέγη ενός τρένου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία.

Για κακή του τύχη όμως, το τρένο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα και οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Απέδρασε τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου μαζί με τον συγκρατούμενό του Μπάμπη Γεωργακάκη.

Ο Σήφης Βαλυράκης, χάρη σε ένα καλώδιο του ΟΤΕ, κατάφερε να πέσει από τον φράκτη των 8 μέτρων. Ο Γεωργακάκης όμως έσπασε το πόδι του κατά την πτώση και συνελήφθη.

Τρεις μέρες κρυβόταν στα βουνά του νησιού. Ελικόπτερα, όλη η δύναμη του Στρατού και της Αστυνομίας στο νησί ήταν επί ποδός, αλλά δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν.

Στις 22 του μήνα κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει εκεί. Κι έκανε το τόλμημα. Κολύμπησε μέχρι τις ακτές της Αλβανίας.

Οι Αρχές του Εμβρέρ Χότζα τον πέρασαν για κατάσκοπο. Τον συνέλαβαν, πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε. Από εκεί άρχισε η κινητοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου για την απελευθέρωσή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News