Η πρώτη εορτή του Κρητικού Αγίου

Παραπολιτικά
Η πρώτη εορτή του Κρητικού Αγίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νεότερος Κρητικός Άγιος, προσφάτως ανακηρυγμένος, εορτάζει. Πρόκειται για τον Άγιο Ευμένιο, κατά κόσμο Σαριδάκη, που γεννήθηκε στην Εθιά και προσφάτως αγιοποιήθηκε. Η εορτή του ορίστηκε για την 23η Μαΐου κάθε έτους, ημέρα της κοίμησής του το έτος 1999. Για να τιμηθεί ο Άγιος, σήμερα Σάββατο θα γίνει εσπερινός, αύριο Κυριακή Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός εορτής του Αγίου και λιτάνευση της εικόνας γύρω από τον ναό και στον ιερό χώρο ταφής του, και ιερά παράκληση και αγρυπνία, ενώ μεθαύριο Δευτέρα, ημέρα της γιορτής, θα γίνει Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου!

Και όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθιάς Γιώργος Δολαψάκης, η χαρά τους είναι απερίγραπτη που θα γιορτάσουν τον Άγιό τους με μεγάλη ευλάβεια και πίστη, γι’ αυτό και μας προσκαλούν στις παρακάτω ακολουθίες, για να λάβουμε βοήθεια από τη χάρη του!

Ο Άγιος Ευμένιος γεννήθηκε στην Εθιά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων την Πρωτοχρονιά του 1931 και ήταν το 8ο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας.

Σε ηλικία 17 ετών, πήγε σαν μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα και αφιερώθηκε πλήρως στον Θεό και από εκεί, έχοντας κολλήσει λέπρα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας.

Όταν έγινε καλά, αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κρήτη και ως ιερέας πλέον διακονούσε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού), που βρισκόταν εντός του νοσοκομείου όπου θεραπεύτηκε. Οι αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες για θαύματα στους Αγίους Αναργύρους οδήγησαν την Εκκλησία της Κρήτης να εισηγηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την εγγραφή του στο επίσημο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε στις 14 Απριλίου 2022 και ομόφωνα αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.

Μαζί του έως την “κοίμησή” του ήταν ο Γέροντας τότε και Άγιος σήμερα Νικηφόρος ο Λεπρός, ο οποίος ήταν και ο πνευματικός πατέρας του, που αν και τυφλός, έγινε ο μεγάλος δάσκαλός του.

Έφυγε για την αιωνιότητα στις 23 Μαΐου 1999, μετά από διετή νοσηλεία του στον “Ευαγγελισμό”, με τελευταία επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρά του, την Εθιά, και μάλιστα σε μνήμα που να μην ανοίξει ποτέ.

Απάντηση της ΟΝΝΕΔ για το αβγό

Ανυπόστατη χαρακτήρισε την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ η ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου για επεισόδιο το πρωί της Παρασκευής 20 Μαΐου, στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, με τη ρίψη αβγού προς τον γραμματέα της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απάντησή της η ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου αναφέρει: «Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε ότι η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δραστηριοποιείται στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, προέβη σε μια ανυπόστατη καταγγελία αναφορικά με επεισόδιο που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

Επικαλούμενη εικασίες, η εν λόγω φοιτητική παράταξη καταλογίζει ψευδώς τη ρίψη αβγού προς τον γραμματέα της σε μέλος της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου. Στην ίδια κατεύθυνση, επικαλείται ψευδείς ισχυρισμούς περί τραμπουκισμών κατά τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών από μέλη της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου.

Οι πρακτικές και οι τακτικισμοί της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πλέον γνωστά. Επικαλούμενοι εικασίες και φαντάσματα και διαρρέοντας στον Τύπο ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες δυστυχώς αναπαράγονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, επιδιώκουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και εντυπώσεις, πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου είναι γνωστά στην πόλη μας και ουδεμία σχέση έχουν με τα παραπάνω φαινόμενα. Καλούμε λοιπόν τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την ήττα της στο σύνολο των φοιτητικών συλλόγων του Ρεθύμνου, αφήνοντας στην άκρη τις οπορτουνιστικές τακτικές προκειμένου να κερδίσει δύο παραπάνω λεπτά δημοσιότητας».

Υπέρογκη αύξηση τελών ελλιμενισμού

Το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Αντωνακάκης, σχολίασε για την υπέρογκη αύξηση των τελών ελλιμενισμού τα εξής: «Την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Την ώρα που οι υπέρογκες αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη, ως συνέπεια της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα ταλανίζουν κάθε ελληνικό σπίτι. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση με στοχευμένα μέτρα προσπαθεί να απαλύνει ή και να εκμηδενίσει το κόστος και την επιβάρυνση από τις αυξήσεις στις τιμές...

Αυτή την ίδια ώρα ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, με μία ανεξήγητη απόφασή του ως προς τη χρονική συγκυρία, αποφάσισε φέτος να αυξήσει το κόστος των τελών ελλιμενισμού και να μειώσει το ποσοστό έκπτωσης έγκαιρης πληρωμής (!!!). Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον τουρισμό και για τις μεταφορές των κρητικών προϊόντων.

Το 2022 η χώρα μας βγαίνει από δύο χρόνια καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με όλες τις συνέπειες που έπληξαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που σήμερα προσπαθεί να δαμάσει τις αυξήσεις.

Όλα τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τουρισμού αυτή τη χρονιά, μετά από δύο χρόνια “μερικής τουριστικής ανομβρίας”, δημιουργούν την πεποίθηση σε όλους τους φορείς του κλάδου, αλλά και στην κυβέρνηση, ότι το 2022 θα είναι η χρονιά του τουρισμού.

Περιμένουμε από τη διοίκηση του ΟΛΗ να αποσύρει άμεσα αυτήν την ανεξήγητη απόφασή της. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε θετικά. Αλλιώς “πυροβολούμε τα πόδια μας”».

Η δύναμη της Δικαιοσύνης

Πολλές φορές ασκείται έντονη κριτική στη Δικαιοσύνη για διάφορες αποφάσεις της! Ωστόσο, όσον αφορά στην ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή εξαντλώντας τα όρια της αυστηρότητας του νόμου σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση και των δύο κατηγορουμένων για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Μπορεί η κόρη τους να μην επιστρέφει πίσω και ο πόνος και η οδύνη να μείνουν για πάντα, αλλά οι γονείς της, έστω κι έτσι, θα νιώσουν μια μικρή ανακούφιση!

Μέτρα κατά της Τουρκίας

«Άμεση λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας» ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης

Ο κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει την απαράδεκτη τουρκική προκλητική ενέργεια και ζητά την άμεση λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, που αποτελεί μία υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε. και μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως λέει, η Τουρκία παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, καθώς δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 2,5 ν.μ. «Μία ενέργεια που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου».

Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του αναφέρει: «Σε μία πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, που αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, προέβη σήμερα η Τουρκία. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η Τουρκία, καταπατώντας για μία ακόμη φορά όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τον ρωσικό αναθεωρητισμό με τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας».

«Πονώ, πονείς, πονεί, πονούμε»

Δύσκολη η σχέση συνταξιούχων, Ενώσεων, ΕΦΚΑ, υπουργείου. Χάνεσαι στις αλήθειες, στα ψέματα, στην επικοινωνιακή τους πολιτική, στους αριθμούς, στις εξισώσεις...

«Πονώ, πονείς, πονεί, πονούμε» είναι να λες, καθώς μιλάμε γι’ ανθρώπους και ζωές με πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σε απέραντο δικαστήριο μετατράπηκε η χώρα για να διεκδικήσουν τον κόπο τους χιλιάδες συνταξιούχοι, ότι δούλεψαν κι ότι αποφάσισαν να κόψουν από τον κόπο τους χωρίς τη συναίνεσή τους. Εφτά χιλιάδες συνταξιούχοι μόνο από το ΕΝΔΙΣΥ περιμένουν την εκδίκαση των αγωγών τους, μεταξύ των οποίων και 300 από το Ηράκλειο (μόλις προχθές οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν Δώρα κύριας σύνταξης 160 μελών του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και αναμένεται να πάρουν από τον e-ΕΦΚΑ από 800 έως 950 ευρώ καθένας. Στα παραπάνω προστίθεται κι ο τόκος 6% για κάθε έτος από την ημερομηνία κατάθεσης έως και την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης).

Πάνω από 250.000 οι αναμένοντες για τη σύνταξή τους, ό,τι κι αν τα υπουργεία λένε.

Το μήνυμα Νίκου Χατζόπουλου: «Ο ΕΦΚΑ δεν είναι κανενός Μητσοτάκη και κανενός Τσίπρα. Είναι των συνταξιούχων, που χρυσοπλήρωναν και χρυσοπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μιλούν για συντάξεις που κλείνουν, αλλά ούτε κουβέντα για τις προσωρινές, διαδικασία που θα μετατραπεί σε κόλαφο τις αιτήσεις παράλληλης σύνταξης που είναι κοντά 40.000, τις συντάξεις εργαζομένων και στο εξωτερικό που είναι κοντά 85.000»...

Τελικά ναι, «πονώ, πονείς, πονεί, πονούμε»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News