Τιμούν τη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη

Παραπολιτικά
Τιμούν τη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μνήμη του ήρωα Κρητικού «Ίκαρου», του Κώστα Ηλιάκη, θα τιμήσουν την Δευτέρα 23 Μαΐου, στον χώρο του μνημείου του, στην Κάρπαθο, ο τοπικός Δήμος, ο Δήμος Χανίων και η Πολεμική Αεροπορία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «Ηλιάκεια 2022» συνδιοργανώνουν στην Κάρπαθο η Πολεμική Αεροπορία, ο Δήμος Καρπάθου και ο Δήμος Χανίων τη Δευτέρα 23/5, με τη συμπλήρωση δεκαέξι ετών από τον θάνατο του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, στον χώρο του μνημείου του.

Τον Δήμο Χανίων στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπία, που ορίστηκε από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: Στις 12 μ.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία στις 12:15 μ.μ. πραγματοποιηθούν ομιλίες. Ακολούθως στις 12:25 μ.μ. θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων, στις 12:35 μ.μ. θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, και στις 12:36 μ.μ. θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο Κώστας Ηλιάκης, χειριστής μαχητικού αεροσκάφους F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, πέταξε στις 23 Μαρτίου 2006 για τελευταία φορά σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών ανατολικά της Κρήτης. Πάνω από την Κάρπαθο, κατά τις αερομαχίες, δέχτηκε δολοφονικό χτύπημα - για πολλούς σκόπιμο, για κάποιους άλλους λόγω αδεξιότητας - από τουρκικό αεροσκάφος και κατέπεσε στο Αιγαίο, με τραγική δυστυχώς κατάληξη.

Πόσο θα κρύβεται ο περιφερειάρχης ακόμα;

Τελικά, πόσο ακόμα θα κρύβεται ο περιφερειάρχης στο ζήτημα του κόμβου στον Αϊ Γιάννη Χωστό; Όλη αυτή η “βροχή” παραπόνων των πολιτών έχει κάνει τον αντιπεριφερειάρχη να γίνεται ο “σάκος του μποξ”, την ώρα που ο γενικός δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία δήλωση το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως το θέμα είναι “τζιζ” και “τσουρουφλίζει”, άρα... “γιατί” - σκέφτεται - “να εμπλακώ με κάμερες;”. Αυτή η διαχρονική λογική τού “κρύβομαι κάθε φορά που δε με βολεύει” πρέπει να σταματήσει. Άλλωστε το λέει και ο λαός: “ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”. Δηλαδή πότε πρέπει ο περιφερειάρχης να προχωρά σε δημόσιες τοποθετήσεις; Καλές οι συνεντεύξεις, καλές οι συμβάσεις, καλές και οι εκδηλώσεις, όμως εδώ μιλάμε για μια κατάσταση που έχει κάνει άνω-κάτω ολόκληρο το Ηράκλειο.

Τρέχει ο αντιπεριφερειάρχης, που ομολογουμένως δέχεται και όλη την ένταση, και την ίδια ώρα ο Σταύρος στη σιωπή. Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσει; Γιατί μάλλον με αυτή την εικόνα στην περιοχή ίσως χρειαστεί τη βοήθεια του Αϊ Γιάννη... του Χωστού!

Μετά τα ασφαλιστικά, παρουσιάζει συνδυασμό!

Πανηγύριζε την Παρασκευή 20 Μαΐου, ο Γιάννης Ταταράκης, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, γιατί το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου αποφάσισε προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των δρόμων πάνω στον Παλίγκρεμνο από τους επενδυτές, και έτσι δε θα συνεχιστεί το έργο τουλάχιστον ως τις 21 Ιουνίου που δικάζονται τα οριστικά μέτρα. Ωστόσο είχε κι άλλους λόγους...

Αν και «γαλάζιο» στέλεχος, έχει την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, και φυσικά τον υποστηρίζει κι ο περιφερειάρχης Κρήτης! Έτσι χθες είχε κι άλλους λόγους να είναι χαρούμενος, γιατί κανονίζει τη Δευτέρα το βράδυ, στις 8:30, να παρουσιάσει τον συνδυασμό του. Νωρίς-νωρίς γιατί ίσως «παίξει» κι αυτή τη φορά μόνος «μπάλα»!

Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης

Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης χθες, ο γνωστός δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Ας τη δούμε:

«Η Μάχη της Κρήτης, ο αμεσοδημοκρατικός πόλεμος...

Σαν σήμερα (σ.σ. χθες) στις 20 Μαΐου 1941 αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. H Κρήτη θα γίνει “οι Θερμοπύλες της Ευρώπης” στη μάχη κατά του ναζισμού.

Η Μάχη της Κρήτης δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το ιδιοσυστασιακό χαρακτηριστικό του λαού μας που συντρέχει όλη τη μακραίωνη ιστορία μας: το ηρωικό πνεύμα αντίστασης.

Οι αστράτευτοι μαχητές της Κρήτης πολέμησαν σε πάνδημο συναγερμό μια σύγχρονη τακτική στρατιά.

Έχω παρατηρήσει ότι όλοι θαυμάζουμε κάτι διαφορετικό στον πίνακα της Μάχης της Κρήτης.

Εγώ πάντα θαύμαζα το αξιακό και πολιτιστικό φορτίο που κινητοποίησε τους αστράτευτους μαχητές.

Παραμύθια, ιστορίες, μουσικές, τραγούδια και παραδόσεις. Όχι επιτακτικοί νόμοι της εξουσίας.

Επίσης οι οργανωτικές Αρχές της αυτοοργάνωσης, συναπόφασης, αυτοδιαχείρισης, Αυτοδιοίκησης και αυτεξουσιότητας των ομάδων που συγκροτήθηκαν επί του πεδίου.

Και επέδειξαν αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα.

Αν σήμερα ψάχνουμε για ενεργούς πολίτες και άμεση δημοκρατία, δε χρειάζεται να φτιάχνουμε νεφελώδεις θεωρητικές κατασκευές. Υπάρχει το ιστορικό παράδειγμα της Μάχης της Κρήτης για να το μελετήσουμε.

Γιατί αυτό ήταν η Μάχη... Ένας αμεσοδημοκρατικός πόλεμος».

Ο Vangelis και το διάστημα

Πάει κι ο Βαγγέλης... Ένας-ένας, οι μεγάλοι αυτής της χώρας περνούν στην αιωνιότητα και το κενό γίνεται όλο και πιο βαθύ, διαπιστώνοντας πως καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος, αυτού του διαμετρήματος είναι όλο κι λιγότεροι. Είναι μια πικρή διαπίστωση, η συνειδητοποίηση της οποίας έρχεται κάθε φορά που αποχαιρετούμε έναν ακόμα «γίγαντα» που έκανε παγκοσμίως γνωστό το όνομα της Ελλάδας, φτάνοντας εν προκειμένω ως το διάστημα, καθώς ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το οποίο αφήνει πλέον παρακαταθήκη στην αιωνιότητα, είναι η παρουσία του σε πολλά διαστημικά ταξίδια, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Από τη δεκαετία του ’80, όταν «έντυσε» μουσικά την τηλεοπτική σειρά “Cosmos: Α Personal Voyage” του Καρλ Σαγκάν, έως τη θρυλική πια «Μυθωδία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μουσική που δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑSΑ “2001: Οδύσσεια στον Άρη». Τελευταία του πινελιά ήταν η σύνθεση της μουσικής τριλογίας «Άφιξη», «Το ταξίδι του Philae» και «Το βαλς του Ροζέτα» κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους «Ροζέτα» στον κομήτη 67Ρ. Για την ιστορία, το 1995, ως φόρο τιμής στη μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis. Αιωνία του η μνήμη..!

Έφηβος τυφλώθηκε και κουφάθηκε λόγω... διατροφής!

Κι όμως, όσο και αν μας φαίνεται απίστευτο, συνέβη... και καλό είναι να προβληματίσει την κάθε σύγχρονη κοινωνία. Απώλεια όρασης, βαρηκοΐα και μείωση της οστικής μάζας προκάλεσε σε έναν έφηβο η αποκλειστική κατανάλωση junk food. Από την ηλικία των 14 ετών που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα κούρασης, έως τα 17 του, μειώθηκε προοδευτικά η όρασή του και η οπτική του οξύτητα έπεσε στο 1/10 (δηλαδή έβλεπε το 1/10 από ό,τι βλέπει ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα όρασης), ενώ ήδη στα 15 του είχε παρουσιάσει νευροαισθητήριο βαρηκοΐα. Το αγόρι επί πέντε συνεχή χρόνια τρεφόταν με τηγανητές πατάτες, τσιπς, ζαμπόν, λουκάνικα και ψωμί, και τίποτα άλλο. Το περιστατικό, που συνέβη στο Μπρίστολ, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου, από τον οφθαλμίατρο-επιμελητή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Γεώργιο Καραστατήρα.

Μεγάλη αντιπολεμική πορεία στη Σούδα

Οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε επίπεδο Κρήτης, αφήνουν τα τρακτέρ τους και πιάνουν τα πλακάτ και τις σημαίες, με προορισμό την αμερικανική Βάση της Σούδας...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, σε ανακοίνωσή του για αύριο Κυριακή, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σταματάμε τα τρακτέρ μας, αφήνουμε τις δουλειές μας στα χωράφια για να πάρουμε μέρος στη μεγάλη αντιπολεμική πορεία στη Βάση της Σούδας, που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης. Κάνουμε δική μας υπόθεση την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Απαιτούμε καμία εμπλοκή-συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Να κλείσει εδώ και τώρα η Βάση της Σούδας»...

Κόβουν το ρεύμα στα... σχολεία!

Αυτή η πολιτική είναι ακραία. Και λέγεται «ακραίος νεοφιλελευθερισμός»... Απειλές, λέει, καταφτάνουν μέσω επιστολών της ΔΕΗ στα σχολεία του Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Περάματος για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς! Μάλιστα, υπάλληλος της ΔΕΗ πήγε σε σχολείο του Περάματος με εντολή να κόψει το ρεύμα!

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης σχετικά με τις απειλές της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα των σχολείων της πόλης ανάφερε μεταξύ άλλων: «Τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος των σχολείων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει υπερδιπλασιαστεί, χωρίς να έχει τροποποιηθεί η κατανάλωση ρεύματος, το θράσος ορισμένων στελεχών της ΔΕΗ δεν έχει όριο.

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να δώσει λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα για τα σχολεία μας και να βάλει στη θέση τους τα διορισμένα από την ίδια στελέχη της ΔΕΗ, που αποφασίζουν - εν μέσω ενεργειακής κρίσης - να κόψουν το ρεύμα στα σχολεία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τους μισθούς τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί μια ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες, με την Πολιτεία να αναλαμβάνει την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων, ώστε να μπορούν να έχουν μια στοιχειώδη λειτουργία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News