«Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας»

Παραπολιτικά
«Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “Κίνηση για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου” εξέδωσε ανακοίνωση για τα συμβαίνοντα των τελευταίων ημερών, με αιχμή του δόρατος την κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής 15 Μαΐου. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «...Συνέβη κάτι εκπληκτικό στον Πλακιά Ρεθύμνου. Ένα μεγάλο πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκε στον Παλίγκρεμνο απαιτώντας να προστατευτεί το γεωλογικό μνημείο-τοπόσημο του Πλακιά από την αδηφαγία της τουριστικής ανάπτυξης.

Ήταν μια γιορτή άψογα οργανωμένη, που λες και στήθηκε με τρόπο μαγικό. Σαν να έγινε το κάλεσμα από τον βράχο, σαν να έστειλε ο Παλίγκρεμνος το SOS. Μόλις ανέβηκαν επάνω του οι μπουλντόζες και άρχισαν να σκάβουν, βούιξε ο τόπος, γέμισε το διαδίκτυο μηνύματα και άνθρωποι από όλη την Κρήτη, που πολλοί δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, έσπευσαν αυθόρμητα να δημιουργήσουν μαζί με κατοίκους του Πλακιά την “Κίνηση για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου”.

Σε μόνο τέσσερις ημέρες αυτοοργανώθηκαν, δημιούργησαν ομάδες εργασίας, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράσεις, και έστησαν την πιο καλά οργανωμένη εκδήλωση που σε κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε δουλειά εβδομάδων από ομάδα ικανών επαγγελματιών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της “Κίνησης για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου”, 1.500 ντόπιοι και αλλοδαποί κάτοικοι της Κρήτης συμμετείχαν στην εκδήλωση και υπέγραψαν για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος.

Με κύριο σύνθημα “Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας”, ένα πολύχρωμο πλήθος σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα στη βάση του βράχου, διαδηλώνοντας την απόφαση όλων να συνεχιστεί ο αγώνας ώσπου να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας.

Διότι όλα αυτά τα χρόνια η εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας άφησε απροστάτευτο αυτό το πασίγνωστο γεωλογικό μνημείο.

Το ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Φοίνικα, που κατοχύρωνε τον Παλίγκρεμνο ως περιοχή απολύτου προστασίας, έμεινε στο συρτάρι και όλες οι προτάσεις φορέων και επιστημόνων για θεσμοθέτηση της προστασίας του έμειναν αναπάντητες.

Έτσι, με την ανοχή - και ίσως τη συνενοχή - κάποιων υπηρεσιών ξεκινά τώρα η ξενοδοχοποίηση του Παλίγκρεμνου, με τη δημιουργία μικρής τουριστικής μονάδας στην κορυφή του βράχου. Εννοείται με τον “οφειλόμενο σεβασμό” σε ένα τόσο ακριβό τουριστικό “φιλέτο”, αλλά με αδιανόητη ασέβεια απέναντι σε ένα μνημείο της φύσης που θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτο.

Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου και ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τη σύνταξη μελέτης για τον Παλίγκρεμνο, ενώ τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επερώτηση στην ελληνική Βουλή.

Στηρίζουμε ολόψυχα αυτές τις προσπάθειες, συνεχίζουμε τον αγώνα, και καλούμε όλους όσους αγαπούν αυτόν τον τόπο και σέβονται το περιβάλλον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου».

Το έγγραφο «καίει» τους εδώ… για τον βράχο!

Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Παλίγκρεμνου έχει αφιερώσει η “Νέα Κρήτη” και το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της, που μπορεί κάποιος να διαβάσει αναλυτικά στις σελίδες 2-3. Τα σημερινά στοιχεία που έρχονται στο φως είναι εξαιρετικά σοβαρά, καθώς δείχνουν αφενός πως παλινώδησαν οι τοπικοί φορείς κερδίζοντας χρόνο οι επενδυτές, αλλά και από την άλλη φαίνονται οι πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη σύγχρονη δημόσια διοίκηση για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η “Ν.Κ.” παρουσιάζει σήμερα έγγραφο που “καίει” τους εδώ φορείς, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προκληθεί και είχε απαντήσει για το πώς θα προστατευτεί ο βράχος από το 2020, αλλά κάποιοι δεν είδαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών στον Παλίγκρεμνο με την ανάθεση και έναρξη της ειδικής έκθεσης για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού σχηματισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και τώρα, αν σήμερα κερδίσει τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, προλαβαίνει να αναθέσει, όπως έχει λάβει απόφαση, την ειδική έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και αμέσως να ζητηθεί από το υπουργείο αναστολή! Ωστόσο το κλίμα διαμορφώνεται και από το εξώδικο που έστειλαν οι επενδυτές στον Δήμο Ρεθύμνου γιατί καθυστερούσε να εκδώσει την άδεια, αλλά και τις σημερινές ενέργειες που γίνονται από τον Δήμο Ρεθύμνου και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου να ανακληθεί η οικοδομική άδεια! Σας λέω η υπόθεση έχει ουρά...

Ποια η στάση της Περιφέρειας Κρήτης

Τέλος αυτό το “νίπτω τα χείρας μου” με την Περιφέρεια Κρήτης σε κάθε σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το νησί! Είναι δυνατόν για την υπόθεση του Παλίγκρεμνου να μην έχει πάρει θέση; Εντάξει, το ΕΣΠΑ ήταν τομεακό στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και μετέπειτα Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δεν ήταν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης... Γιατί σιωπούν; Βλέπετε, η τροποποίηση που επιφέρει ο Νόμος 4685/20 βάζει και την οικεία Περιφέρεια στο παιχνίδι! Όταν θα είναι έτοιμη η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Βασιλείου και θα προωθηθεί στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου για να βγάλει απόφαση κήρυξης του βράχου σε μνημείο, απαιτείται πρώτα η γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης! Ξεκάθαρο αυτό στον νόμο! Οπότε, γιατί προχθές που έβαλε περιφερειακός σύμβουλος το ζήτημα η συμπολίτευση δεν ήθελε να το συζητήσει; “Όσο πιο λίγο εκτιθέμεθα τόσο καλύτερα είναι”: Αυτό είναι το δόγμα Αρναουτάκη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θέλεις αρετή και τόλμη!

«Έβραζε» ο Λαμπρινός

Το ότι ο Βασίλης Λαμπρινός είναι πάντα ακριβής στα ραντεβού του είναι γνωστό. Το ότι είναι σχεδόν εμμονικός με τις ώρες έναρξης των εκδηλώσεων, επίσης! Κι όσοι δεν το ήξεραν, το κατάλαβαν κατά την τελετή βράβευσης του Λευτέρη Οικονόμου. Σπίθες πετούσαν τα μάτια του όσο περίμενε να ξεκινήσει η εκδήλωση. Στις 7:30 μ.μ. έλεγαν η έναρξη, 7:15 έφτασε ο δήμαρχος και ως τις 7:40 που ξεκίνησε (κι ας μην είχε έρθει ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου) είχε κοκκινίσει και ασπρίσει άπειρες φορές. Τόσο, που στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια έπεφταν στοιχήματα για το αν θα καλησπερίσει τον περιφερειάρχη (που προσήλθε με καθυστέρηση) ή θα του πει «τέτοια ώρα που ήρθες, θες και χαιρετούρα» και θα γυρίσει απ' την άλλη!

Αναβολή εγκαινίων

Μπορεί ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Χανιά στα μέσα Απριλίου να είχε συμφωνήσει τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου να γίνουν στις 11 Ιουνίου, ωστόσο φαίνεται πως οι υποχρεώσεις του και οι υποχρεώσεις άλλων υψηλών προσκεκλημένων δεν το επιτρέπουν. Έτσι, τα εγκαίνια αναβάλλονται. Σωστά λοιπόν αξιολογήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων και άρχισε τη λειτουργία του το Μουσείο δεχόμενο καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Άλλωστε, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από ένα μήνα τα είχε όλα, εκτός από την κορδέλα!

Ο Μπους μπερδεύεται και προκαλεί...

Τζορτζ Γ. Μπους... Κατηγόρησε τον Πούτιν για μια εισβολή που είχε διαπράξει ο ίδιος!

Σε εκδήλωση στο Ντάλας, ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε στη διαβλητότητα της εκλογικής διαδικασίας στη Ρωσία. Έπειτα προσέθεσε πως το αποτέλεσμα της «έλλειψης ενός συστήματος ελέγχου και ισορροπιών» στη Ρωσία είναι «η απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή στο Ιράκ». «Εννοώ στην Ουκρανία», συμπλήρωσε έπειτα από μια στιγμή αμηχανίας για τον ίδιο και το κοινό του, που έπειτα από τη διόρθωση ξέσπασε σε γέλια.

Αλλά εντάξει. Στη συνέχεια φάνηκε να ψελλίζει... «και στο Ιράκ το ίδιο, τέλος πάντων», ενώ αμέσως μετά δικαιολογήθηκε αναφέροντας την ηλικία του: «Είμαι 75».

Υποκρισία, λοιπόν; Μα θέλει και ερώτημα; Ο τύπος αυτός εισέβαλε σε μια χώρα με ψευδή προσχήματα και έρχεται μετά από τόσα χρόνια να κατηγορεί άλλους για το ίδιο έγκλημα... Αλλά, παράλληλα, στο σχετικό βιντεάκι κάνει μεγάλη αίσθηση και το γέλιο των παρευρισκομένων. Γέλαγαν; Για ένα τέτοιο θέμα; Μα αλήθεια τώρα; ...Αμερικανιές και ξεφτιλίσματα, θα έλεγα εγώ...

Σκοτώθηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι

Η εισβολή στο Ιράκ στηρίχτηκε σε ένα σχέδιο που οδήγησε στον θάνατο ένα εκατομμύριο ανθρώπους! Και ο αρχηγός γενικού επιτελείου και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, Κόλις Πάουελ, ήταν ένας από αυτούς.

Μάλιστα, ενώ ήθελε να παρουσιάζεται σαν φιλειρηνιστής (!), συμμετείχε από ανώτατες θέσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε τουλάχιστον 28 “κρίσεις”, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος του Βιετνάμ, η εισβολή στον Παναμά, η εισβολή στη Γρενάδα, οι βομβαρδισμοί του 1986 στη Λιβύη, ο πρώτος πόλεμος του Περσικού Κόλπου και φυσικά η εισβολή και κατάληψη του Ιράκ το 2003.

Το μεγαλύτερο έγκλημα της καριέρας του, όμως, ήταν η προώθηση των ψευδών καταγγελιών για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν.

Δεν ξεχνάμε... Το 2003, όταν ο Μπους ήταν πρόεδρος, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν μιας εισβολής στο Ιράκ με πρόσχημα την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία ωστόσο δε βρέθηκαν ποτέ.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό πολλών περισσότερων.

Το βίντεο και τα σχόλια

Το βίντεο με το λεκτικό σφάλμα του Μπους έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας πάνω από τρία εκατομμύρια θεάσεις μόνο στο Twitter, από τη στιγμή που ανέβασε το στιγμιότυπο ένας δημοσιογράφος της “Dallas News”.

Μεταξύ των χρηστών που αντέδρασαν ήταν ο παρουσιαστής του δικτύου του NBC, Mehdi Hasan, ο οποίος έγραψε: «Δε γελάω και, υποθέτω, ούτε οι οικογένειες των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών που πέθαναν σε αυτόν τον πόλεμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News