Παραπολιτικά

Γιορτάστηκε η 56η επέτειος της επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Τίτου

Μια σημαντική μέρα ήταν η χθεσινή για το Ηράκλειο, καθώς τιμήθηκε η 56η επέτειος επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου. Δεκάδες πιστοί κατέκλυσαν τον ομώνυμο ναό στο Ηράκλειο, για να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του Αγίου και να τιμήσουν τη μέρα που επέστρεψε η Τιμία Κάρα, μετά από τρεις αιώνες, από τη Βενετία στην Κρήτη.

Πρόκειται για τον πρώτο Επίσκοπο της Κρήτης, έναν Άγιο που οι Κρητικοί θεωρούν προστάτη τους. Σε γιορτινό κλίμα οι πιστοί κατέκλυσαν τον ναό του Αγίου Τίτου, όπου τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς η μέρα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για το Ηράκλειο, ενώ οι πιστοί δεν παρέλειψαν να προσευχηθούν και για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Η 15η Μαΐου του 1966 υπήρξε ημέρα ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης. Πάνω από 100.000 πιστών και κληρικών υποδέχτηκαν στην προβλήτα το ιερό λείψανο του Αποστόλου Τίτου. Η Τιμία Κάρα είχε μεταφερθεί και φυλασσόταν στη Βενετία, με την πτώση του Χάνδακα από τους Τούρκους, και επέστρεψε από τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας στην Κρήτη, μετά από τρεις αιώνες.

Καταιγιστικές εξελίξεις

Θα θυμάστε, ίσως, κάποιοι την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, στη Θεσσαλονίκη, που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη στις αρχές του έτους. Οι εξελίξεις στο δικαστικό “μέτωπο” της υπόθεσης είναι καταιγιστικές, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, η αρμόδια εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο να απαλλαχθεί ο 27χρονος σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί αρχικά ποινική δίωξη για «γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση του θύματος».

Μη δεσμευτική

Η εισαγγελική πρόταση δεν είναι δεσμευτική για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα κληθεί να αποφασίσει μέσα στο επόμενο διάστημα για το αν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη ο νεαρός. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση, πριν από λίγες εβδομάδες, της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση του φερόμενου βιασμού της Γεωργίας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της συμπρωτεύουσας, δεν κατέστη άλλος κατηγορούμενος εκτός του συγκεκριμένου νεαρού, καθώς δε στοιχειοθετήθηκε η καταγγελία της 24χρονης περί ομαδικού βιασμού.

Θα πληρώσει και τα έξοδα;

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας προέβη στην κρίση ότι η Γεωργία «απασχόλησε ψευδώς και με δόλο τις Αρχές». Εάν η πρόταση της εισαγγελέως γίνει δεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο, η καταγγέλλουσα θα κληθεί να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα της προσφυγής σε βάρος του καταγγελλόμενου, ο οποίος είναι γόνος γνωστής εύπορης οικογένειας!

Τι λέει η Γεωργία

Λίγο μετά την επίμαχη εξέλιξη, η ίδια η 24χρονη μέσω του δικηγόρου της προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Υπάρχει πρόταση της εισαγγελέως να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφασίζει. Είναι νωρίς για δηλώσεις. Έχουμε ακόμη πολύ μακρύ δρόμο».

“Θύελλα” αντιδράσεων

Πάντως, η εξέλιξη στο δικαστικό “μέτωπο” της υπόθεσης βιασμού της Γεωργίας Μπίκα έχει προκαλέσει “θύελλα” διαμαρτυριών - κυρίως - στα social media. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις σχετικά με το θέμα, που “αλιεύσαμε” από το διαδίκτυο με hashtag #με_την_Γεωργία, είναι ιδιαίτερα επικριτικές προς την Εισαγγελία και κατ’ επέκταση προς τον θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Μόνο ντροπή»

Ενδεικτικά, μία χρήστης αναφέρει στο Twitter ότι «αύριο θα είναι τα δικά σας κορίτσια. Έτσι απλά είναι τα πράγματα. Τόσο ενδιαφέρεστε για τα παιδιά σας». Άλλη χρήστης γράφει ότι «η Εισαγγελία είναι υπεύθυνη για τα αυριανά θύματα που θα φοβούνται να μιλήσουν. Μόνο ντροπή», ενώ μια άλλη έγραψε πως «όταν είσαι γόνος, είσαι αυτόματα αθώος σ’ αυτή τη χώρα».

Απογραφή... αλλαγής

Μαθαίνουμε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής αποτυπώνουν τη στήθος με στήθος μάχη του Ηρακλείου με την Πάτρα για την τρίτη θέση των μεγάλων πόλεων στη χώρα μας. Μάλιστα, στην αχαϊκή πρωτεύουσα κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, μιας και τα sites καθημερινά σχεδόν ανακυκλώνουν τα αριθμητικά δεδομένα. Αν τελικά το Ηράκλειο περάσει την Πάτρα σε πληθυσμό, αυτό θα αποτελεί μια τεράστια πληθυσμιακή κατανομή, ανακατεύοντας εκ νέου την “τράπουλα” των χρηματοδοτήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βέβαια, το Ηράκλειο έχει και μια πανελλαδική πρωτοτυπία όσον αφορά στις περιφέρειες. Ίσως είναι η μοναδική πόλη τη χώρα που ένα κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματός του, όπως αυτό της Αμμουδάρας και του Γαζίου, ανήκει σε άλλο Δήμο.

Μεγαλύτερο το Ηράκλειο

Στην πραγματικότητα, το Ηράκλειο είναι μεγαλύτερο από την Πάτρα, αν μετρήσουμε το πολεοδομικό συγκρότημα. Με πολύ απλά λόγια, αν οι δύο αυτές περιοχές προσμετρηθούν, τότε το αποτέλεσμα είναι υπέρ του Μεγάλου Κάστρου. Πάντως, στην Πάτρα το έχουν πάρει πολύ ζεστά, μιας και αν βρεθεί η πόλη στην τέταρτη θέση, που είναι σήμερα το Ηράκλειο, σίγουρα αυτό θα αποτελεί πλήγμα στο κύρος της. Για να δούμε τι θα βγάλουν οι αριθμοί, με την άτυπη πληθυσμιακή “κόντρα” να κρατεί καλά και το Ηράκλειο πλέον να βρίσκεται μια ανάσα από την τρίτη θέση, εκτός απροόπτου. Άραγε οι δικοί μας εδώ έχουν κάνει τις ανάλογες κινήσεις με αυτές που έχουν γίνει στην Πάτρα ή κάνουν δηλώσεις απλά για να τις κάνουν;

Αν βέβαια δεν υπήρχε η “ΚΡΗΤΗ TV” να κινητοποιήσει, ούτε αυτές οι δηλώσεις θα είχαν γίνει. Α, και για να μην το ξεχάσω, κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι έβγαλαν πρώτοι αυτή την πληθυσμιακή μάχη, με τη διαφορά ότι πολύ απλά έγιναν η... ούρα των ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV” και της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”.

Βιβλία για Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης, ο Κρητικός, ο επαναστάτης και ο μουσικός μέσα από τα πρόσφατα βιβλία του Γιώργου Αγοραστάκη. Στα 201 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κυριακή 22 Μαΐου, στις 7 μ.μ., η “New Star”, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - Εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης”, διοργανώνει μια βραδιά λόγου και μουσικής γύρω από δύο πρόσφατες εκδόσεις για τον Θεοδωράκη, που έχουν ως κινητήριο μοχλό τον συντοπίτη και συνοδοιπόρο του συνθέτη, τον συγγραφέα Γιώργο Αγοραστάκη.

Πρόκειται για τα βιβλία “Το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και ο Μίκης Θεοδωράκης” (Γιώργος Αγοραστάκης, εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης”, 2021) και “Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη” (Γιώργος Αγοραστάκης, Τατιάνα Παπαγεωργίου, Ερατοσθένης Καψωμένος, έκδοση “ΠΕΚ-Πυξίδα της Πόλης” και ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, 2021).

Ομιλητές

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Αγοραστάκης, η Τατιάνα Παπαγεωργίου, συν-συγγραφέας “Ο Μ.Θ. και η Κρήτη”, ο δημοσιογράφος Βασίλης Καβαθάς, και ο συγγραφέας και διδάκτωρ Ιστορίας Νίκος Παπαδάτος. Θα συντονίσει ο Βελισάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής “New Star”.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει σύντομο μουσικό μέρος, με έργα για πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο πιάνο θα είναι ο αρχιμουσικός και συνθέτης Ανδρέας Μπουτσικάκης, που θα ερμηνεύσει θέματα του συνθέτη σε διασκευές για σόλο πιάνο από το δισκογραφικό άλμπουμ “Piano Revolution - Mikis Theodorakis”. Στο τραγούδι θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη η διακεκριμένη τραγουδίστρια Λόρνα Κούτση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια