Ψάρεμα για… πρωτάθλημα

Παραπολιτικά
Ψάρεμα για… πρωτάθλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ιδιαίτερο θέαμα αποτέλεσαν οι 40 συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλιείας με φελλό, καθώς έλαβαν θέσεις κατά μήκος του λιμενοβραχίονα Ηρακλείου και μάλιστα παρέμειναν στο ίδιο σημείο για αρκετές ώρες. Τόσοι αλιείς κατά μήκος του λιμενοβραχίονα δεν αποτελούν και καθημερινή εικόνα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αθλητές που αγωνίζονται για τη νίκη. Απόλυτος στόχος η καλύτερη ψαριά στη διάρκεια του τριήμερου πρωταθλήματος. Και το ψάρεμα τους χαλαρώνει σε τέτοιο βαθμό, που οι 4-6 συνεχείς ώρες ακινησίας και ατελείωτης υπομονής που απαιτούνται δεν τους πτόησαν, αφού επιθυμούσαν διακαώς τη θέση του πρωταθλητή.

Τα κρουαζιερόπλοια μένουν… λίγο στο λιμάνι

Μπορεί να “βουλιάζει” από κόσμο το Ηράκλειο, ωστόσο η μικρή παραμονή των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δε βοηθά στην τοπική αγορά. Αυτό τονίζουν και οι καταστηματάρχες του κέντρου και κυρίως τα καταστήματα στην 25ης Αυγούστου και την περιοχή του Μουσείου, μιας και όταν το πλοίο παραμένει για τρεις ώρες στο Ηράκλειο, τότε ο χρόνος είναι ελάχιστος για τον περίπατο των τουριστών στους εμπορικούς δρόμους, όταν μάλιστα η πλειοψηφία σε αυτό το χρονικό διάστημα επιλέγει να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κνωσό.

Μπορεί λοιπόν τα κρατικά έσοδα από αυτές τις επισκέψεις να αυξάνονται και αυτό βεβαίως είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τα ταμεία των τουριστικών καταστημάτων. Επειδή αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό εδώ και δεκαετίες στο Ηράκλειο, μήπως πρέπει να υπάρξει ένας επί της ουσίας σχεδιασμός, αλλά και κίνητρα για να παραμένουν στο λιμάνι περισσότερη ώρα τα κρουαζιερόπλοια. Ωραίοι οι αριθμοί και τα ρεκόρ, ωραίες οι τελετές και οι φωτογραφίες, ωστόσο αν όλοι αυτοί οι επισκέπτες δε φαίνονται στην αγορά, τότε αυτό είναι πρόβλημα. Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την κεντρική Πολιτεία και εν συνεχεία να ακολουθήσουν και οι τοπικοί φορείς. Ελπίζω να κατανοήσουν την κριτική και να μην κάνουν λόγο πάλι για εμπάθεια, όπως το συνηθίζουν.

Τα Ανώγεια τιμούν τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο γιατρός έφυγε από κοντά μας και το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανωγείων αποφάσισε καθολικά να τιμήσει τη μνήμη του.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπηρέτησε για δεκαετίες τον λαό και τίμησε την ψήφο των Ρεθυμνιωτών, βάζοντας τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη του τόπου.

Πολλά από τα έργα που άλλαξαν το μέλλον του νομού έχουν τη σφραγίδα του.

Σε όλη του την πορεία διακρίθηκε για την αγάπη του στην πρόοδο και πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων.

Τα Ανώγεια πάντα κρατούσαν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά του Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Τσουρογιάννη, ο οποίος φρόντιζε να προωθεί και να υποστηρίζει όλα τα θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Μετά από μια διεξοδική συζήτηση, όπου αναδείχτηκε η προσωπικότητα του πολιτικού ανδρός και η προσφορά του στον τόπο μας και στους Ανωγειανούς, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων, να τιμήσει τον ξεχωριστό αυτό Ανωγειανό πολιτικό, με τη διοργάνωση πολιτικής εκδήλωσης στη μνήμη του και την τοποθέτηση προτομής του στον χώρο τιμής των εξεχουσών Ανωγειανών προσωπικοτήτων.

Υψηλές παρουσίες

Υψηλά πρόσωπα από την πολιτική σκηνή χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα Χανιά, με αφορμή τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης σήμερα και αύριο, σε γνωστό ξενοδοχείο στη Γεωργιούπολη. Πρόεδροι εθνικών κοινοβουλίων με τη συνοδεία τους θα συζητήσουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα επίκαιρα ζητήματα, επιπρόσθετα όμως επιστρέφοντας στα κράτη τους θα γίνουν κοινωνοί θετικών μηνυμάτων για την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό.

Εξάλλου, στο περιθώριο της παραμονής τους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δείγματα του πολιτισμού, της ιστορίας, αλλά και της φυσικής ομορφιάς του τόπου. Γι’ αυτό και οι επισκέψεις τους στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο ενετικό λιμάνι και στις πηγές της Αργυρούπολης.

Πάνω από τις προσδοκίες

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά και η υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος ήταν για τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας ένα δείγμα αποδοχής. Η συμμετοχή χθες στις εσωκομματικές εκλογές ήρθε να τονώσει ακόμα περισσότερο το ηθικό των μελών της Τοπικής Οργάνωσης, μιας και κινήθηκε αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα που προσδοκούσαν.

Αυτό το οποίο τόνιζαν άνθρωποι της παράταξης είναι ότι ο κόσμος έχει πια αγριέψει κι ότι η ακρίβεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, τα καύσιμα- “φωτιά” και η ακολουθούμενη πολιτική ενισχύουν την οργή της κοινωνίας. Το χθεσινό αποτέλεσμα, πάντως, εκτιμάται ότι θα ερμηνευτεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως εντολή για διεκδίκηση πρόωρων εκλογών, τις οποίες μάλιστα πολλά στελέχη τοποθετούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Το “κλειδί” στον Μελανσόν

Στα χέρια του Μελανσόν βρίσκεται ξανά το “κλειδί” για τις εξελίξεις στη Γαλλία. Αν ο αριστερός πολιτικός που παραλίγο να φτάσει στον δεύτερο γύρο με το σχεδόν 22% του πρώτου καταφέρει τον στόχο του να “συγκατοικήσει” με το κόμμα του Μακρόν στη νέα Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, τότε η επόμενη πενταετία για τον Μακρόν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη - κάθε σημαντικό νομοθέτημα που θα επιχειρήσει να περάσει και θα βρίσκει αντίθετες τις δυνάμεις που προσπαθεί να συσπειρώσει ο Μελανσόν, Οικολόγους και Κομμουνιστές, θα “σκοντάφτει” στη Βουλή.

Τίποτε δεν έχει κριθεί

Φυσικά τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς αφενός ο Μελανσόν επιχειρεί κάτι που επί του παρόντος μοιάζει δύσκολο, και αφετέρου οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν αυτοδυναμία στον Μακρόν και βεβαίως ουδείς παραγνωρίζει τις κινήσεις της Λεπέν, που επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς, έχοντας ως “προίκα” ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό ποσοστό-ρεκόρ για το κόμμα της στον δεύτερο γύρο.

Καλύτερες μέρες

Ο ίδιος ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ψήφοι που του έδωσαν την πρωτιά δεν ήταν δικές του. Η δεξαμενή που έκανε τη διαφορά, έστω και “με το στανιό”, βρισκόταν στην “αντι-Λεπέν” πλευρά της Αριστεράς του Μελανσόν, που φυσικά δε θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, “φλερτάροντας” και με τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα Εθνοσυνέλευση. Με αυτά τα δεδομένα, ο Μακρόν επιχειρεί να δείξει ότι ακούει τον σφυγμό του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού, έχει λύσεις, είναι ανοικτός στην Αριστερά και σε κάθε προοδευτική δύναμη, και μπορεί να διασφαλίσει για τους Γάλλους καλύτερες μέρες.

Επειδή ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο ίδιος επέλεξε αυτή τη φορά να αποφύγει τον “Λουδοβίκειο” θρίαμβο του 2017 στην αυλή του Λούβρου, με κάτι πιο “προσγειωμένο” και πιο “λαϊκό” στο Πεδίον του Άρεως στο Παρίσι, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ. Έδωσε, ωστόσο, εκ νέου το στίγμα των προθέσεών του για την Ευρώπη, γνωρίζοντας ότι δεν έχει αντίπαλο δέος, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς δεν μπορεί ούτε στη σκιά της Μέρκελ να σταθεί, πόσω μάλλον στο ύψος της, όπως αποδεικνύει και η “βροχή” δημοσκοπήσεων από τη Γερμανία, που δείχνουν ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε κάθετη πτώση εδώ και καιρό. Το “μουσικό χαλί” των επινίκιων με τον ύμνο της Ευρώπης, σαφώς και δεν ήταν τυχαίο. Η παράδοση, πάντως, θα τηρηθεί προς δόξαν της γαλλογερμανικής συμμαχίας ή της γαλλογερμανικής ατμομηχανής της Ευρώπης, όπως λέγαμε παλιά, και, όπως όλοι οι Γάλλοι πρόεδροι των τελευταίων δεκαετιών, ο Μακρόν θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στη Γερμανία. 

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News