Παραπολιτικά

Γελάς, κλαις, προσεύχεσαι και παρακαλάς

Γελάς, κλαις, προσεύχεσαι και παρακαλάς. Παρακαλάς τον Άγιο Πέτρο και τους λοιπούς Αγίους να αφήσουν τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά να φτάσει η φωνή στον Θεό για το θαύμα της Κεραλιμανιώτισσας... 18 Αυγούστου 2018-Μάιος και σε λίγο Αύγουστος 2022. Τέσσερα χρόνια πηγαινέλα... χαρτιά, υπογραφές, αποφάσεις, επιτροπές, προκηρύξεις, διαγωνισμοί, εγκρίσεις, αναμονές...

Τέσσερα χρόνια και το μνημείο παραμένει στο έλεος του χρόνου και των στοιχείων της φύσης. Ένας ιερέας και κάποιο λίγοι σκεπάζουν και ξεσκεπάζουν με νάιλον μια εκκλησία, κτίσμα του 855, για να αντέξει... εκεί κάτω στην Ψαρή Φοράδα.

Κάποιοι άλλοι σκεπάζουν με λόγια και υποσχέσεις την απραξία τους... καθυστερούν αναίτια γιατί έχουν κι υπηρεσιακά προβλήματα... συμβουλεύουν με το γνωστό «μην πολυμιλάτε γιατί θα θυμώσουν και δε θα προχωρήσουν»... θυμώνουν γιατί δεν αναφέρεσαι για πολιτικά κέρδη στο όνομά τους επειδή κάτι ψέλλισαν για την Κεραλιμανιώτισσα... κι άλλοι χωρίς να φαίνονται δίνουν αγώνα.

Το υπουργείο Πολιτισμού κι οι Υπηρεσίες του ασχολούνται με τα μεγάλα, η Περιφέρεια έκανε το «χρέος» της και το να πιέσει περαιτέρω είναι μάλλον δύσκολο, ο Δήμος Βιάννου έχει τον δικό του άνθρωπο και κοιμάται ήσυχος...

Κι όμως, η Κεραλιμανιώτισσα στέκει, καρτερά τις επιδιορθώσεις... ο εργολάβος ανησυχεί καθώς στο τέλος θα τον κηρύξουν έκπτωτο, αφού θα είναι εκτός του χρόνου της σύμβασης που υπέγραψε, με ευθύνη της Αρχαιολογίας που δε βρίσκει τον ειδικό για να επιβλέπει και δεν έχει το αυτοκίνητο να τον στέλνει κάθε μέρα κάτω γι’ αυτή τη δουλειά...

Στο «Παναγιά μου, βοήθα», πάντως, περιμένουμε τη βοήθεια τώρα, κι όχι μετά από τέσσερα χρόνια. Εύγε μας!

Από τις Βρυξέλλες στο Κολυμπάρι

Εντάξει, αεικίνητος ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης! Μέχρι χθες το πρωί ήταν στις Βρυξέλλες και ως το μεσημέρι στη... Βιώσιμη Κινητικότητα στο Κολυμπάρι! Έφυγε από τις Βρυξέλλες, ξημερώματα φτάνει Ηράκλειο και φεύγει για Χανιά, για την εκδήλωση του Γιάννη Μαλανδράκη, έμπιστου φίλου και στενού συνεργάτη στην ΠΕΔ Κρήτης.

Μήπως είναι απλός… λαγός;

Τελικά είναι αλήθεια ότι βγήκε να κάνει τον... λαγό για να δει πόσοι τελικά ενδιαφέρονται σοβαρά; Δεν πρόκειται, λέει, να την προχωρήσει την υποψηφιότητα για δήμαρχος, αφού του αρέσει περισσότερο - μέχρι εκεί μπορεί, εξάλλου - ο δεύτερος ρόλος, που και τα νήματα να κινεί και να μη φαίνεται κιόλας!

Στο Κολυμπάρι για τη βιώσιμη Κινητικότητα!

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, συμμετείχε στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος SUMP-PLUS, το οποίο διοργανώθηκε από τον Δήμο Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Η εκδήλωση αφορούσε βέλτιστες πρακτικές σε μικρές πόλεις, οι οποίες αποτελούν συνάμα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, και σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης συμμετείχε στην εκδήλωση και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ΠΕΔ Κρήτης συγχαίρει τον δήμαρχο Πλατανιά και γραμματέα της ΠΕΔ Γιάννη Μαλανδράκη για την εξαιρετική εκδήλωση πάνω σε πρακτικές βιώσιμης κινητικότητας, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του τομέα των μεταφορών και του τουρισμού σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ο Πλατανιάς είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που συμμετέχει ως πόλη εφαρμογής της πρότυπης μεθοδολογίας του ευρωπαϊκού προγράμματος SUMP-PLUS.

Η ΠΕΔ Κρήτης στηρίζει κάθε πρωτοβουλία βιώσιμης κινητικότητας από Δήμους του νησιού και η σημερινή εποικοδομητική ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων βοηθάει στην προβολή της Κρήτης και ως τουριστικό προορισμό, και παράλληλα διεκδικεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η ολοκληρωμένη απάντηση των τοπικών κοινωνιών στις προκλήσεις του 21ου αιώνα έρχεται μέσα από την υιοθέτηση των Στόχων της Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ως προϋπόθεση για την εφαρμογή των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης.

Η βιώσιμη κινητικότητα είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ανάπτυξη, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, και βοηθά τους πολίτες και τους επισκέπτες μας να απολαύσουν τη φύση και το περιβάλλον της Κρήτης και να επισκεφτούν τα αξιοθέατα, τις αρχαιότητες και τα εμβληματικά μνημεία του νησιού μέσα από προσβάσιμες και ασφαλείς μετακινήσεις».

Το δικαίωμα στην… περίοδο

Η Ισπανία μάς δείχνει τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία.  Η άδεια περιόδου φέρνει στο προσκήνιο όλα αυτά τα ζητήματα και τα δικαιώματα των γυναικών που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου και που μένουν στο σκοτάδι, θέματα που δε συζητιούνται ακόμη και από τις ίδιες τις γυναίκες. Γιατί είναι σημαντικό να δίνεται άδεια περιόδου σε γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια και δεν αποτελεί διάκριση; Γιατί είναι θέμα υγείας. Αν κάποιος υποφέρει από πυρετό, διάρροια, εμετούς τότε παίρνει άνετα την αναρρωτική του άδεια, καθώς θεωρείται ασθενής. Αυτά ακριβώς τα συμπτώματα και πολλά άλλα, περισσότερο επώδυνα, καλούνται να διαχειριστούν εκατομμύρια γυναίκες κάθε μήνα. Αλλά υπό τη σκιά της περιόδου, που έχει ταυτιστεί με κάτι βρόμικο και αμαρτωλό... Βλέπε Εκκλησία, που απαγορεύει στις γυναίκες τις ημέρες της περιόδου τους να μπουν στην εκκλησία και να φιλήσουν τις εικόνες!!! Ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά, γιατί κανείς δε συζητά γι’ αυτά, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, γιατί κανείς δε θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αυτή η εξαίρεση. Καλό είναι να βγει από το μυαλό μας ότι είναι εξαίρεση και να κανονικοποιηθεί ως δικαίωμα των γυναικών, που υποφέρουν για λόγους υγείας.

Κάθε μήνα; Ναι, κάθε μήνα! Κάθε μήνα που καλείσαι να ζεις με φάρμακα, σπασμολυτικά, αναλγητικά και άλλα, για να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Το ίδιο σημαντικό είναι να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ των κοριτσιών και ενήλικων γυναικών να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κορίτσια που δεν πάνε σχολείο τις ημέρες της περιόδου τους, καθώς δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν σερβιέτες; Το ίδιο και αυτό ισχύει και για ενήλικες γυναίκες.

Επίσης, για το τέλος... να θυμίσουμε σε όλους και κυρίως στους διαφημιστές ότι το χρώμα της περιόδου είναι κόκκινο! Και όχι μπλε, όπως επιλέγουν χρόνια τώρα να το παρουσιάζουν στις διαφημίσεις για προϊόντα υγιεινής.

Αν δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν, τότε ναι, μπορούμε να πάρουμε και τις σωστές αποφάσεις, πολιτικές και κοινωνικές.

Επιδοτήσεις... “Φορτώστε την καμήλα”...

Με το σύνθημα “φορτώστε την καμήλα”, δόθηκε στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο ολόκληρης της χώρας η “γραμμή”... Πότε και τι εννοούσαν; Ήταν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Αλλάζαμε προγραμματική σύμβαση... Με λίγα λόγια, θα άλλαζε η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και τα λεγόμενα “ιστορικά δικαιώματα” θα ήταν καθοριστικής σημασίας κριτήριο στον υπολογισμό των επιδοτήσεων για τον κάθε παραγωγό.

Που σημαίνει... «Όσο μεγαλύτερα ποσά ελάμβανες στο βάθος της μίας συγκεκριμένης τριετίας, τόσο μεγαλύτερο μέσο όρο θα έβγαζες. Και ο μέσος όρος των επιδοτήσεών σου θα ήταν το πιο σοβαρό στοιχείο για να καθοριστούν τα δικαιώματά σου».

Εκείνη λοιπόν η χρονιά θα ήταν η χρονιά-γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Και συνεπώς, αφού για παράδειγμα είχαμε στη σταφίδα πλήρη αποδέσμευση μεταξύ παραγωγής και ενίσχυσης και συνεπώς και καθόλου σταφίδα να μην παρήγαγες, την επιδότησή σου θα την πάρεις (μεγάλη “μπανανόφλουδα” τελικά, που οδήγησε σε όλεθρο), θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον παραγωγό να δηλώσει τη χρονιά εκείνη όσο γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή. Αλλά και στο ελαιόλαδο. Το εθνικό πλαφόν πλέον καταργείται και θεσμοθετείται η πληρωμή του παραγωγού με βάση τα ιστορικά δικαιώματα. Άρα, θα μπορούσαν όσοι ήθελαν να... “φορτώσουν την καμήλα”...

Οι “ξύπνιοι” συνεχίζουν και “τσεπώνουν”

Και ναι, από τότε άλλαξαν πολλά. Μπήκαν περισσότερα κριτήρια για να θεωρείται κάποιος δικαιούχος και υπήρξε εκσυγχρονισμός σε όλο το σύστημα. Καμιά αμφιβολία. Όσοι όμως παραγωγοί είχαν θέσει από τότε τις βάσεις για μεγάλες επιδοτήσεις λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων, όσα και αν έχασαν από τις περικοπές των τελευταίων χρόνων, πάλι στο κέρδος βρέθηκαν...

Και μη μου πείτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλα τα ήξερε, όλα τα ξέρει και έκανε τα... στραβά μάτια. Και θα συνεχίσει να τα κάνει...

Πού είναι τα “κίνητρα”;

Εκτός και αν μου πείτε ότι η Ε.Ε. έδωσε κίνητρα στον κόσμο για την παραγωγή προϊόντων... Μα, ποια είναι αυτά τα κίνητρα; Όταν με την τελευταία ΚΑΠ, που πλέον ολοκληρώνεται, έρχεται και σου λέει «παράγεις δεν παράγεις, θα σου δώσω επιδότηση έστω και πετσοκομμένη σε σχέση με το παρελθόν», για ποια ακριβώς κίνητρα παραγωγής προϊόντων μπορούμε να μιλήσουμε; Μάλλον είναι αστείος αυτός ο ισχυρισμός. Στην πραγματικότητα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Εθνικές κυβερνήσεις και Βρυξέλλες, μέσα από ντιρεκτίβες και καταστροφικές πολιτικές, έσπρωξαν τους αγρότες... στον καναπέ και στα καφενεία, επιδοτώντας τους για να... κάθονται.

Σήμερα, λοιπόν, το ότι “κλαίνε” οι κομισάριοι μπροστά στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών των Ευρωπαίων αγροτών είναι κάτι που έχει βαθιά τις ρίζες του σε όλη αυτή την πορεία της κοινοτικής πολιτικής. Αντί να επιδοτήσουν την παραγωγή προϊόντων, καλλιεργούσαν επιδοτήσεις που στο τέλος... τις εξαφανίζουν κι αυτές, ολοένα και περισσότερο. Όπως τους αγρότες...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια