Παραπολιτικά

Μια παιδική χαρά γεμάτη παγίδες

Παντού παγίδες στην παιδική χαρά της παραλιακής λεωφόρου Ηρακλείου. Το ανέμελο παιχνίδι για τα παιδιά, κάθε άλλο ανέμελο είναι για τους γονείς, οι οποίοι έχουν συνεχώς τον νου τους στα τεράστια κενά και το κατεστραμμένο δάπεδο ασφαλείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγράφονται μικροατυχήματα, καθώς παιδιά σκοντάφτουν... στο δάπεδο, ενώ θα πρέπει να αποφύγουν με ελιγμούς τα επικίνδυνα σημεία.

Σπασμένη είναι και η αλυσίδα της κούνιας για παιδιά με αναπηρία. Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο σημείο, που ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα αποτελεί μια “όαση” ξεγνοιασιάς για μικρούς και μεγάλους. Σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, προβλέπονται σύντομα παρεμβάσεις...

Μικρότητες παρά το χρυσό βραβείο

Αν αυτό δεν το λες μικρότητα, τότε πώς αλλιώς να σκεφτείς να το χαρακτηρίσεις; Ο λόγος για τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να συμπεριφέρεται σε συνεργάτες, εν προκειμένω... τους κατόχους συλλογών που τους δανείζουν αντικείμενα για εκθέσεις, παίρνουν βραβεία και δεν ακούνε ούτε ένα ευχαριστώ! Ας εξηγηθούμε λοιπόν.

Προ ημερών, ο Δήμος Ηρακλείου παρέλαβε τρία βραβεία τουρισμού, εκ των οποίων το ένα χρυσό αφορούσε στην κατηγορία Experiential travel/ Dark tourism για την έκθεση της Μάχης της Κρήτης “80 χρόνια από τη Μάχη του Ηρακλείου” (20 Μαΐου - 1 Ιουνίου 1941). Για την έκθεση λοιπόν αυτή “80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης - Η Μάχη του Ηρακλείου” βραβεύτηκε προ ημερών στην Αθήνα ο Δήμος Ηρακλείου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Όμως δεν είδαμε ούτε μια αναφορά σε εκείνους που διέθεσαν το αρχειακό υλικό. Ούτε που τους ενημέρωσαν από τον Δήμο Ηρακλείου. Το πληροφοριακό υλικό για την έκθεση προήλθε κυρίως από τις συλλογές και τα αρχεία Κ.Ε. Μαμαλάκη & Ι. Πρεκατσουνάκη. Κι αναρωτιέμαι... Στην απονομή παρέστησαν δημοτικές Αρχές και το βραβείο παρέλαβε ο Δήμος Ηρακλείου... Συγκεκριμένα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη. Αλήθεια, τους κατόχους των συλλογών γιατί δεν τους ενημέρωσε; Γιατί δεν τους κάλεσε; Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο Δήμος Ηρακλείου γιατί δεν τους ανέφερε; Γιατί δεν τους ευχαρίστησε δημοσίως; Ίσως το τελευταίο έχει γίνει ιδιωτικώς, αλλά αρκεί το ιδιωτικό στον δημόσιο βίο; Αυτό δεν το λες και μικρότητα λοιπόν; Το λες...

Οι σοροπτιμίστριες έκαναν το χρέος

Μπορεί η πανδημία να “φρέναρε” τη δράση τους για δύο χρόνια, εντούτοις φέτος τα κατάφεραν και, εκπληρώνοντας το σχέδιό τους, προχώρησαν σε μία πράξη ανθρωπιάς απέναντι σε κάθε συνάνθρωπό μας που δοκιμάζεται και, δυστυχώς, βρίσκεται νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.

Ο λόγος για τις κυρίες του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ρεθύμνου “Ερωφίλη”, οι οποίες με τα έσοδα που συγκέντρωσαν από το πασχαλινό μπαζάρ που διοργάνωσαν τη Μεγάλη Δευτέρα αγόρασαν τρία πακέτα φλεβοκαθετήρες, τα οποία και παρέδωσαν στα χέρια του διοικητή του ιδρύματος, Λεύτερη Μαρκάκη.

Η παράδοση του υγειονομικού υλικού δεν έγινε τυχαία ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή (τη 12η Μαΐου), καθώς, όπως τονίζει η πρόεδρος του Ομίλου, Βαρβάρα Σκαρβέλη, η όλη προσπάθεια ήταν αφιερωμένη σε μία λαμπρή επιστήμονα του Ρεθύμνου, την Έλλη Βότζη, που δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή.

Αποζημίωση από τη Novartis

Τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε το Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis, γνωστοποίησε ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που «επένδυσε στη σκευωρία και δε διεκδίκησε τίποτα» από τη Novartis, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει» η εταιρεία και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο «για τις παράνομες πρακτικές της».

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν σχετικές ενέργειες, όπως η εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης και η «εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ».

Συμπαράσταση για τη Γεωργία

H απόφαση της εισαγγελέως να απαλλάξει τον 27χρονο για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στο Twitter, με πλήθος χρηστών να χρησιμοποιούν το hashtag #με_την_γεωργία και να (συνεχίζουν) να εκφράζουν κύμα συμπαράστασης προς τη νεαρή κοπέλα. Μάλιστα, κάποιοι υπονόησαν ότι το γεγονός πως ο κατηγορούμενος είναι γόνος εύπορης οικογένειας έπαιξε ρόλο.

Εκτός από την καθυστέρηση της Αστυνομίας και των ιατροδικαστικών Αρχών, για τα οποία αρκετοί κάνουν λόγο, πολλοί είναι κι όσοι εκφράζουν την ανησυχία ότι ο χειρισμός της υπόθεσης αυτής αποθαρρύνει άλλα θύματα να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι προτρέπουν και τη Γεωργία να μην το βάλει κάτω και να συνεχίσει τον αγώνα της.

Δεν ήξερε, δε ρώταγε;

Ξεκίνησαν οι προεκλογικές προ-προετοιμασίες και όσοι δεν είναι "ευρέως" γνωστοί εις την επαρχία (πόσω μάλλον αν δεν έχουν και καμία σχέση με αυτήν) άρχισαν ήδη να εκδράμουν και να συναντούν κόσμο. Αληθεύει ότι αυτοαποκαλούμενος ως φερόμενος υποψήφιος επισκέφτηκε το Κλήμα του δήμου Φαιστού και, όταν επέστρεψε, η διαπίστωσή του ήταν ότι στα καφενεία των χωριών πίνουν πολύ; Έκλαψαν από τα γέλια και οι πέτρες με τις “πολυσήμαντες” διαπιστώσεις! Εμ, αν δεν έχεις καταδεχθεί ποτέ να πας στα χωριά μας, αυτά παθαίνεις. Στη χειρότερη, ας έβλεπες “Σασμό”, κάτι μπορεί να έπιανες. Καταληκτικά: Δεν ήξερες, δε ρώταγες;

Οι εργάτες γης... αγνοούνται

Τι και αν το κλίμα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης τείνει να αντιστραφεί σε θετικό - στο μέτωπο των τιμών και της κίνησης - παρά τα όποια διαχρονικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα; Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε η ακρίβεια, ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε οι τιμές των προϊόντων. Οι εργάτες γης είναι, και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Αυτό τονίζουν και οι παραγωγοί της Ιεράπετρας προς την Πολιτεία. «Διαμορφώστε τις προϋποθέσεις, πατάξτε τη γραφειοκρατία για να μπορέσουμε να βρούμε εργαζομένους. Διαφορετικά θα αφήσουμε τις καλλιέργειές μας. Το πρόβλημα είναι έντονο και η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, έστω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραγωγοί.

Μίλησαν με τσιτάτα

“Τρελαίνονται”, όπως φαίνεται, οι λογογράφοι των πολιτικών αρχηγών για τσιτάτα επιφανών συγγραφέων και πολιτικών. Με το που άρχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός με το κλασικό «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι», αναφέρθηκε στον Μαρκ Τουέιν, όπως αναφέρουν οι αθηναϊκές παραπολιτικές στήλες και σας μεταφέρω.

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο «Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει». Αυτά είπε και χειροκροτήθηκε. Αυτή τη φράση του Μαρκ Τουέιν φαίνεται πως συγκράτησε ο κ. Τσίπρας και θέλησε με Μαρκ Τουέιν να απαντήσει: «Κύριε Μητσοτάκη, ξεκινήσατε ομιλία σας με απόφθεγμα του Μ. Τουέιν, ο οποίος όμως είπε και κάτι άλλο.

Είπε πως “πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση όταν το αξίζει”», για να επανέλθει ο πρωθυπουργός και να σχολιάσει: «Πείτε στους συνεργάτες σας ότι ακριβώς αυτό το απόφθεγμά του χρησιμοποίησα. Όχι άλλο. Είστε σε κάποια σύγχυση».

Αλλά οι “γαλάζιοι” βουλευτές δεν το άφησαν αυτό ασχολίαστο. Μίλησαν για «φραστική γκάφα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έσπευσαν να τον “πυροβολήσουν”, λέγοντας ότι «έτσι όπως ομιλεί ο κ. Τσίπρας τα Αγγλικά του, έτσι ακριβώς διαβάζει και ερμηνεύει και τους συγγραφείς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια