Παραπολιτικά

Παραμένει το πρόβλημα στον Γιόφυρο ποταμό

Αντί να... περιοριστεί... διογκώνεται το πρόβλημα της μόλυνσης στον Γιόφυρο ποταμό και ενώ έχει περάσει ένας περίπου μήνας από το πρώτο ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV” και του neakriti.gr.

Το... κακό δε λέει να λάβει τέλος, με τους δημότες να διαμαρτύρονται και να μας αποστέλλουν σχετικά βίντεο, τα οποία επιβεβαιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί, με τα λύματα να είναι ορατά και στο ύψος της γέφυρας της Φοινικιάς.

Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις σε δείγματα υγρά και στερεά που συνέλεξε πρόσφατα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, πρόκειται για αστικά επεξεργασμένα λύματα λόγω σπασίματος αγωγού της ΔΕΥΑΗ.

Οι απαράδεκτες εικόνες κινητοποίησαν άμεσα τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΗ, η οποία παραδέχτηκε ότι έσπασε αγωγός, με τη δέσμευση ότι θα δοθεί άμεσα τεχνική λύση.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο αγωγός της ΔΕΥΑΗ έσπασε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών από την Περιφέρεια Κρήτης.

Λόγω της ανησυχίας του κόσμου, επικοινωνήσαμε ξανά με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος μας ανέφερε ότι ο αγωγός θα αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες, όπως τον διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι.

Επίδοξος υποψήφιος... με γραφείο και προσωπικό

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει επίδοξος υποψήφιος βουλευτής, που όχι μόνο διαδίδει με σιγουριά ότι θα είναι υποψήφιος - κάτι ξέρει παραπάνω από τους άλλους - αλλά έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για να ριχτεί στη μάχη και μάλιστα να είναι πιο έτοιμος από τους συνυποψηφίους του, όταν τελικά καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο του κόμματός του; Ναι, στο Ηράκλειο συμβαίνει... Και όχι μόνο αυτό, αλλά μαθαίνω πως έχει ενοικιάσει και γραφείο και έχει και τέσσερα άτομα να φτιάχνουν “πελατεία”, δηλαδή καταλόγους με ψηφοφόρους που θα αρχίσουν να τους τηλεφωνούν ακατάπαυστα για να αποσπάσουν μία ψήφο! Αυτό είναι κολάσιμο; Από νομικής άποψης ερωτώ...

Έρχονται μεγάλοι κολοσσοί

Δύο μεγάλοι αεροπορικοί κολοσσοί “πατούν” Κρήτη από τον Ιούνιο, αποτυπώνοντας για μια ακόμη φορά τη δυναμική του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, που ανοίγει τα “φτερά” του προς το Αμπού Ντάμπι και το Καζακστάν, κάνοντας ακόμη πιο ισχυρό τον χαρακτηρισμό του διεθνούς αερολιμένα της Κρήτης. Έτσι, από τις 11 Ιουνίου, καθημερινά και ίσως δύο φορές την ημέρα, η “μεγάλη” Air Astana θα συνδέει το Ηράκλειο με δύο αεροδρόμια στο Καζακστάν, ενώ από τις 15 Ιουνίου κάθε Τετάρτη και Σάββατο η “τεράστια” Erihad θα συνδέει το Ηράκλειο με το Αμπού Ντάμπι και μάλιστα με τακτικές πτήσεις. Η αεροπορική απογείωση της Κρήτης είναι πλέον δεδομένη και αυτό μπορεί να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο, όταν ανοίξει τους διαδρόμους του το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Μάλιστα, ένα ακόμα σημαντικό δεδομένο φέτος για το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου είναι το γεγονός ότι οι τακτικές πτήσεις εξωτερικού είναι όλο και περισσότερες προς πολλά σημεία της Ευρώπης, με τη Στοκχόλμη να έχει ένα σημαντικό κομμάτι αεροπορικών συνδέσεων. Είναι από αυτές τις καλές ειδήσεις που δείχνουν πως, αν οι υποδομές στα αεροδρόμιά μας ήταν καλύτερες, ίσως οι προορισμοί από το Ηράκλειο να ήταν ισοδύναμοι με αυτούς πολλών μεγάλων αεροδρομίων του εξωτερικού.

Ήδη λοιπόν έχουν τεθεί οι βάσεις για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα μπορούσε να αποτελέσει βάσεις για πολλούς αεροπορικούς κολοσσούς, και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για την αεροπορική απογείωση της Κρήτης λόγω της κομβικής της θέσης στον παγκόσμιο χάρτη;  

Ανακούφιση...

Οι αριθμοί που λίγο καιρό πριν προκαλούσαν παραζάλη, σήμερα ανακουφίζουν. Από τα 10 σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε χθες δωρεάν rapid tests στην Κρήτη, στα μισά τα κρούσματα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και σε μόλις 3 ο αριθμός των θετικών ήταν διψήφιος, αλλά σταθερά χαμηλός. Το ρεκόρ σε κρούσματα ανήκει στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων, που όμως ήταν μόλις 17. Το ρεκόρ σε ποσοστό θετικών πάλι στα Χανιά, αλλά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ταυρωνίτη, με το 33,3% των rapid tests που διενεργήθηκαν να βγαίνουν θετικά.

Δεν είναι μόνο ο κόμβος!!!

Η ταλαιπωρία στον κόμβο του Aϊ Γιάννη είναι μόνο η μία όψη της δυσβάσταχτης καθημερινότητας για τους οδηγούς που περνούν από το σημείο. Μεγάλη ταλαιπωρία, γιατί οι ουρές εξακολουθούν να προβληματίζουν και να εξοργίσουν όσους είχαν βρει τα προγράμματά τους και τώρα, για να φτάσουν στον προορισμό τους, θέλουν τη διπλάσια ώρα. Άκουσα με προσοχή τους κατοίκους της Φοινικιάς και δεν το πίστευα, μέχρι που το είδα με τα μάτια μου. Για να μπορέσουν να διασχίσουν το σημείο και να μπουν στον δρόμο τους για να συνεχίσουν την πορεία τους, αναμένουν για δεκάδες λεπτά σε μια ουρά που φτάνει μέχρι πολύ μέσα στη Φοινικιά. Είναι το τμήμα της διασταύρωσης από τη μια για Φοινικιά και από την άλλη για Μαλάδες που έχει τόση κίνηση, που οι άνθρωποι αδυνατούν να βγουν στην πορεία τους και να πάνε στις δουλειές τους. Δεν είναι μόνο ο κόμβος, υπάρχουν και πιο μέσα άνθρωποι που ταλαιπωρούνται, όπως λένε, και πέρα από το να νευριάζουν, κάτι άλλο, όπως εξηγούν, μάλλον δεν μπορούν να κάνουν.

Προς το τέλος και αυτή η περιπετειώδης σχολική χρονιά

Πότε ήταν Χριστούγεννα, πότε ήρθε Πάσχα, πότε άνοιξαν μετά φόβου Θεού τα σχολεία και πότε κλείνουν... μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος και πόσο διαφορετική είναι η όλη διαδικασία, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που μετράει τον χρόνο. Όταν είσαι μικρός βιάζεσαι να μεγαλώσεις, όταν είσαι τριαντάρης βιώνεις μια μάλλον σταθερή αίσθηση του πανδαμάτορα και μόλις πατήσεις τα 50 βλέπεις τα πάντα να τρέχουν αντίστροφα αυτή τη φορά. Περί σχολείων, ωστόσο, ο λόγος και ουχί σχολίων για τον χρόνο. Έτσι, την Παρασκευή 20 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τάξεων τόσο των Γενικών, όσο και των Επαγγελματικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών, θα πάνε για τελευταία φορά για φέτος στο σχολείο και τη Δευτέρα 23 Μαΐου ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου. Μετά από τόσες λαχτάρες και χτυποκάρδια με μάσκες, σελφ τεστ και όλο το πακέτο που συνοδεύει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς δύο χρόνια, αυτή η περιπέτεια κλείνει τον κύκλο της (για φέτος) και αρχίζει η αγωνία για τις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις πανελλαδικές, που φέτος θα διεξαχθούν νωρίτερα από πέρυσι. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, για τους μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. στις 2-17 Ιουνίου. Τα δε ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου. Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και στα Γυμνάσια, με την τελευταία ημέρα μαθημάτων να είναι η 30ή Μαΐου. Οι δε εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου. Αργότερα θα κλείσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια