Κινητοποίηση για Παλίγκρεμνο

Παραπολιτικά
Κινητοποίηση για Παλίγκρεμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλακιάς φλέγεται... Οι εργασίες στον Παλίγκρεμνο, με σκοπό την κατασκευή μιας τουριστικής επιχείρησης, έχει ανάψει “φωτιά”, με τους κατοίκους, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναρριχητές και δύτες, ακτιβιστές και γενικά τους λάτρεις της μοναδικού κάλλους και γεωλογικής σπουδαιότητας αυτής περιοχής να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με σκοπό να μην προχωρήσει η επένδυση, που, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής, οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου και ζητήματα διάβρωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, η κίνηση “Κίνηση για την Προστασία του Παλίγκρεμνου” μεθαύριο Κυριακή 15/5 διοργανώνει, στις 11 το πρωί, μια δράση στην περιοχή. Το ζήτημα άνοιξε το 2019 για πρώτη φορά και φαίνεται πως θα απασχολήσει για πολύ καιρό, καθώς αντιδρώντες και επενδυτές υπερασπίζονται σθεναρά τις θέσεις τους...

Βλέπουν τζίρο 100 εκατ. ευρώ για το Κάβο Σίδερο

Ούτε 10, ούτε 20, ούτε 30... αλλά 100 εκατ. ευρώ “βλέπουν”, λέει, ως ετήσιο τζίρο οι Βρετανοί επενδυτές της Μονής Τοπλού μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί η πολυσυζητημένη επένδυση στο Κάβο Σίδερο.

Τώρα, βέβαια, το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί η επένδυση που ακούμε τόσα χρόνια μοιάζει μάλλον άγνωστο, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση και σιγουριά για τα οικονομικά της αποτελέσματα με το εναρκτήριο κιόλας λάκτισμα.

Όπως προκύπτει λοιπόν, η βρετανική εταιρεία Minoan Plc, που προωθεί το πρότζεκτ μέσω της θυγατρικής της Loyalward στην περιοχή της Σητείας, εκτιμά ότι μόλις καταστεί πλήρως λειτουργική η σύνθετη τουριστική επένδυση “Ίτανος Γαία” θα εξασφαλίσει ετήσιο τζίρο που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα ετήσια αυτά έσοδα θα προέρχονται από τη λειτουργία της σχεδιαζόμενης ξενοδοχειακής μονάδας και τη μίσθωση των τουριστικών κατοικιών που θα κατασκευαστούν στο ακίνητο.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Minoan στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό για το 2021, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες, στο τέλος του προηγούμενου έτους ολοκληρώθηκε το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο (master plan), το οποίο επεξεργάστηκε η Deloitte, λαμβάνοντας και το τελικό “πράσινο φως” από το Διοικητικό Συμβούλιο τον φετινό Μάρτιο, με αποτέλεσμα να ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εφαρμογή του. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της διαπίστωσης μεγαλύτερης ζήτησης για ιδιωτικότητα την περίοδο μετά την πανδημία, η εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή λιγότερων σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερων και πολυτελέστατων εξοχικών κατοικιών.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, με τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα ενισχυθεί η συνολική αξία της επένδυσης, προσελκύοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές. Σημειώνεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την επένδυση υιοθετώντας ένα δυναμικό μοντέλο αξιοποίησης, ανάλογα με τη ζήτηση. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, είτε την απευθείας εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο, ή ακόμη και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται.

Εγκαίνια ξανά για τον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό

Ένα έργο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2018, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αύριο! Πρόκειται για τον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό της Αγιάς Χανίων, από τους πρώτους στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και που έχει μετατραπεί σε πρότυπο μουσείο.

Για την ιστορία, το έργο άρχισε επί νομαρχίας Γρηγόρη Αρχοντάκη το 2008, για να ολοκληρωθεί τελικά δέκα χρόνια μετά. Με πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν από τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” και από την Περιφέρεια Κρήτης, ανακαινίστηκε το κτήριο που βρίσκεται δίπλα στον υδροηλεκτρικό σταθμό, ενώ έγιναν και εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ αποκατέστησε το κεντρικό κτήριο του ΜΥΗΣ, που αποτελεί τεκμήριο βιομηχανικής αρχαιολογίας, με μοντέρνα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Στον μουσειακό χώρο του παλιού υδροηλεκτρικού σταθμού της Αγιάς έχουν διασωθεί και συντηρηθεί μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας, με τα οποία παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια από τον ταμιευτήρα. Παράλληλα υπάρχει εξοπλισμός που μεταφέρθηκε από τη Λήμνο και την Κύθνο, ενώ οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να αποκτούν μια πλήρη εικόνα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Άκρως ενδιαφέρουσα η θεματική του μουσείου, όπως και η θέση του, μιας και βρίσκεται μέσα στο κατάφυτο πάρκο της Αγιάς. Το ερώτημα είναι γιατί, ενώ το έργο εγκαινιάστηκε το 2018, αποφασίζεται φέτος να τεθεί σε λειτουργία.

Η μετά COVID εποχή γεμάτη προκλήσεις για την Ε.Ε.

Μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της μετά COVID-19 Ευρώπης είναι η ενότητά της και το μείζον ζήτημα της κοινής - κυριολεκτικά και όχι θεωρητικά όπως σήμερα - εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας. Αυτά που είπε προχθές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι δηλαδή η Ευρώπη πρακτικά έχει δεθεί στο άρμα των ΗΠΑ - άρα και του ΝΑΤΟ - φυσικά και δεν είναι fake news ούτε λανθασμένες εκτιμήσεις, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατ’ επιλογήν αλλά κυρίως κατ’ ανάγκην. Το ομολόγησε ευθέως και η Γερμανία, δηλώνοντας ότι δε θα μπορούσε να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας χωρίς το ΝΑΤΟ.

Όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ, αυτός «είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουμε ως συμμαχία ισχυρών εταίρων σε αυτόν τον κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου με τον Γάλλο πρόεδρο την Ημέρα της Ευρώπης, τηρώντας την παράδοση που θέλει τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του να πραγματοποιεί το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό, στο Βερολίνο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Και φυσικά, δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο το ότι πριν πάει στη γερμανική πρωτεύουσα ο Μακρόν πέρασε από την έδρα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου “ξεπάγωσε” την ιδέα που είχε ρίξει πριν τρεις δεκαετίες ο Φρανσουά Μιτεράν για έναν «νέο, ευρωπαϊκό, πολιτικό χώρο». Αφορά χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και «ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές και πολιτικές πραγματικότητες της Ευρώπης», είπε ο Μακρόν “φωτογραφίζοντας” την Ουκρανία και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε και αλλαγή συνθηκών της Ε.Ε., με τον Σολτς να μη δείχνει να... ξετρελαίνεται με την ιδέα, δηλώνοντας ότι «δε θα είμαστε εμείς που θα τις εμποδίσουμε. Ωστόσο οι αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε. που προτείνει ο Μακρόν είναι χρονοβόρα με αβέβαιη έκβαση».

Όπως και αν έχει, η υπόθεση “Ουκρανία” έχει δρομολογήσει σχεδόν νομοτελειακά εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης και μένει να φανεί ποιες θα είναι αυτές, πόσο τολμηρές και σε ποια κατεύθυνση. Γιατί, κρίνοντας από τη δυστοκία που εκφράζεται γύρω από όλα τα μείζονα ζητήματα και εν προκειμένω για το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, που περιλαμβάνει και το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δε χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής για να συνειδητοποιήσει πόσο εύκολα “ξεφουσκώνουν” βαρύγδουπες διακηρύξεις για ενότητα των Ευρωπαίων και κοινή γραμμή στα δύσκολα. Για την ιστορία, η πρόταση Μακρόν βασίζεται στην ιδέα που είχε διατυπώσει το 1989 ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είχε εκφράσει την ευχή όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συνυπάρξουν στους κόλπους της συνομοσπονδίας. Αν και η πρωτοβουλία αυτή έτυχε θερμής υποδοχής, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ότι αρχικά περιελάμβανε και τη Ρωσία και αφετέρου «διατυπώθηκε τότε πολύ νωρίς, μια που δεν υπήρχε ακόμη η γερμανική ενοποίηση». Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του ίδιου Ινστιτούτου, η Κριστίν Βερζέρ, προσθέτει ότι «οι χώρες τις οποίες αφορούσε είχαν μια διπλή εμμονή, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η ιδέα εκείνη δεν τους είχε φανεί αρκετά συνεκτική και επίσημη».

«Πονάω» φωνάζει ο φοιτητής...

Φοιτητής φωνάζει σε ΜΑΤατζή και εκείνος απαντά χυδαία... Προχθές Τετάρτη, άνδρες των ΜΑΤ μαζί σέρνουν και πιέζουν σε όλο του το σώμα έναν φοιτητή. «Πονάω», φώναζε ο νεαρός. «Στ’ α@@@@@α μου», ακούγεται να απαντά ο άνδρας των ΜΑΤ.

Έκτοτε, το Facebook έχει πάρει φωτιά. Συσχετίζουν την κραυγή «πονάω» με την αντίστοιχη που είπε νεαρός πολίτης στη Νέα Σμύρνη, πριν ένα χρόνο, όταν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. επιτέθηκαν σε πολίτες στην κεντρική πλατεία της περιοχής, ενώ βρισκόταν σε εφαρμογή “σκληρό” lockdown με εντολή της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα μετά, πραγματοποίησαν άγρια επίθεση σε βάρος φοιτητών που διαδήλωναν ενάντια στην αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ.

Φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την Πρυτανεία για οργανωμένο σχέδιο με τη νέα παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του Ιδρύματος. Δε δίστασαν να κάνουν χρήση χημικών και κροτίδων ακόμα και μέσα στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, την ώρα μάλιστα που διεξάγονταν μαθήματα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, πολλοί συμφοιτητές τους αναγκάστηκαν να βγουν από τα μαθήματά τους με δακρυσμένα μάτια λόγω των χημικών. Νωρίτερα σημειώθηκε πετροπόλεμος και ρίψη χημικών έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου πραγματοποιούνται εργασίες.

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Με παρέμβασή της, μετά την άγρια καταστολή, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τις αναφορές σχετικά με μη αναγκαία και δυσανάλογη χρήση βίας από τα ΜΑΤ.

Όπως τονίζει η οργάνωση, «τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας ή/και άσκηση παράνομης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, και η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολλά τέτοια περιστατικά».

Στα περιστατικά που έχει τεκμηριώσει περιλαμβάνονται κακομεταχειρίσεις κατά ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση, αλλά και υπερβολική χρήση βίας, όπως αποτυπώνεται σε διαδοχικές εκθέσεις της κατά το 2021-22.

Η οργάνωση, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, καλεί τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν άμεσα αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Εικόνες ντροπής στη Νέα Σμύρνη

Ήταν Μάρτιος του 2021. Κάτοικοι της Νέας Σμύρνης “δείχνουν” την Αστυνομία και τη συμπεριφορά της για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της μέρας εκείνης στην πλατεία. «Εμφανίστηκε η Αστυνομία και πήγε να κόψει πρόστιμο σε μία οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που καθόντουσαν στο παγκάκι. Στην προσπάθεια να τους εξηγήσουν ότι και έχουν στείλει κωδικό μετακίνησης και δε δημιούργησαν πρόβλημα, τους ζήτησαν ταυτότητες και κόσμος που βρισκόταν στο σημείο διαμαρτυρήθηκε», σημειώνει ο κάτοικος, και προσθέτει πως, στο άκουσμα των διαμαρτυριών, «η Αστυνομία αντέδρασε με βία και άρχισε να ξυλοκοπά τον έναν με πτυσσόμενο γκλοπ. Ο νεαρός απλά τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται όλο αυτό».

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News