Εκτροπή η μη παράταση

Παραπολιτικά
Εκτροπή η μη παράταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα είναι θεσμική εκτροπή αν ο Σκρέκας δε δώσει παράταση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αυτό υποστηρίζουν αρκετοί αυτοδιοικητικοί στην Κρήτη, ανατρέχοντας όχι στον νόμο Χατζηδάκη, αλλά στον προηγούμενο ακριβώς, που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και δεν έχει τροποποιηθεί ως προς αυτό, ότι δίδονται 105 μέρες από την ανάρτηση. Βεβαίως σε κάθε περιοχή η ανάρτηση έχει γίνει σε διαφορετική ημερομηνία, όμως αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα. Μάλιστα, δήμαρχοι στην Κρήτη θεωρούν ότι, αν δε δοθεί η παράταση προθεσμιών, ουσιαστικά θα είναι παράνομο. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης, που εστάλη χθες στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας επιτακτικά την παράταση των προθεσμιών για τους δασικούς χάρτες.

Τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την παράταση των προθεσμιών για τους δασικούς χάρτες εκθέτει σε επείγον αίτημά του το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, απευθυνόμενο στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς και στον υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά.

Στο σχετικό έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης, που κοινοποιείται παράλληλα στους βουλευτές και τους Δήμους της Κρήτης, ο πρόεδρος Γιάννης Κουράκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης, ο γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης και, σε συνεργασία με το μέλος του Δ.Σ. κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τονίζουν ότι «η ΠΕΔ Κρήτης έχει συμβάλει μέχρι σήμερα, με σειρά πρωτοβουλιών, δράσεων και συγκεκριμένων προτάσεων, στην προσπάθεια της Πολιτείας να ολοκληρώσει το Δασολόγιο και το Κτηματολόγιο, το οποίο άλλωστε αποτελεί συνταγματική και συμβατική υποχρέωση της χώρας.

Όμως η καθυστέρηση στην έκδοση των αναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς και στην ψήφιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως και η μόλις πρόσφατα ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, δεν έδωσαν τον αναγκαίο χρόνο στους χιλιάδες πολίτες να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, αν και είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη της έγκαιρης κύρωσης των δασικών χαρτών, η ΠΕΔ Κρήτης θεωρεί απολύτως αναγκαίο τόσο την παράταση των προθεσμιών για την άσκηση αντιρρήσεων, όσο και την άμεση συγκρότηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, των Επιτροπών Αντιρρήσεων, καθώς και κάθε άλλης απαιτούμενης θεσμικής παρέμβασης που θα διευκολύνει στη διεκπεραίωση του τεράστιου αναμενόμενου έργου που προκύπτει από τις εν λόγω διαδικασίες». 

Μια μικρή χωματερή σε γειτονιά του Ηρακλείου

Μια ακόμη μικρή... χωματερή σκουπιδιών κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της “Ν.Κ.” σε γειτονιά του Ηρακλείου και σε κάθετο δρόμο της οδού Λυκείου. Δημότες της ευρύτερης περιοχής αγανακτούν με αυτές τις εικόνες, καθώς οι αρμόδιοι, όπως φαίνεται, αδιαφορούν! Ήδη έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες, με τον όγκο της... χωματερής, η οποία περιλαμβάνει καναπέδες, στρώματα, χαλιά, κλαδικά και όχι μόνο, ολοένα να μεγαλώνει.

Υπάρχουν κι άλλες μελέτες έτοιμες…

Και δεν είναι μόνο η μελέτη του Αϊ Γιάννη Χωστού που είναι έτοιμη και δε δημοπρατείται. Είναι έτοιμη και η μελέτη του κόμβου της Αλικαρνασσού, καθώς και ο δρόμος που πηγαίνει “καρφί” από τον ΒΟΑΚ στην πόρτα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Αυτές οι μελέτες ολοκληρώθηκαν πακέτο. Και μάλιστα για την τελευταία θυμάμαι ακόμη και τον Τσόκα, ως περιφερειάρχης του παλαιού θεσμού, να έχει ανακοινώσει το έργο. Έχουν περάσει πάνω από 12 χρόνια και τίποτα! Τελικά μελέτες υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν (με αφορμή το γεγονός ότι η μελέτη στον Αϊ Γιάννη Χωστό είναι χρηματοδοτημένη από τον Σπίρτζη), έργα δε γίνονται! Μήπως δεν υπάρχει όρεξη;

Ζωντανά από την ΚΡΗΤΗ TV η σύναξη της Καμαριανής

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, η Ενορία Παναγίας της Καμαριανής εορτάζει τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης Καμαριανής. Στον Ι.Ν., όπου φυλάσσεται η φερώνυμη εικόνα, θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές ιερές ακολουθίες.

Την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 6:30 το απόγευμα θα λάβει χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια η Ιερά Παράκληση.

Την επομένη και από τις 7 το πρωί θα τελεστούν ο όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ορθοδόξων Μικρασιατών, που εκδιώχθηκαν ή βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Τη Θεία Λειτουργία θα μεταδώσει ζωντανά η “ΚΡΗΤΗ TV”.

Οι... καπετάνιοι του 2022

Προσπάθησα να καταλάβω ή για την ακρίβεια να ξανακαταλάβω τη λογική κάποιων, οι οποίοι για ασήμαντη αφορμή σηκώνουν χέρι και απειλούν μόνο και μόνο γιατί έχουν κατέβει... από το χωριό (ουδεμία πρόθεση να υποτιμήσω την ευλογημένη ύπαιθρο της Κρήτης), γιατί οδηγούν αγροτικό και στην ουσία γιατί έτσι έχουν μάθει.  “Κάνω ό,τι θέλω, γιατί πολύ απλά στην περιοχή μου είμαι... καπετάνιος”.

Αναφέρομαι φυσικά στο περιστατικό στον Εσταυρωμένο στο Ηράκλειο, με τον ξυλοδαρμό 22χρονου από τρεις νταήδες. Το τραγικό της υπόθεσης ξέρετε ποιο είναι; Ότι ακόμα και να συλληφθούν, ακόμα και να καταδικαστούν, αυτοί θα γυρίσουν στον τόπο τους και θα θελήσουν να... αυτοπαρασημοφορηθούν. Δύσκολα να αλλάξουν. Και λυπάμαι γι’ αυτό, γιατί ξέρετε η χειροδικία δε θέλει και πολύ να έχει τραγική κατάληξη.

Δείχνει τον δρόμο η Ισπανία

Η Ισπανία δείχνει ξανά τον... δρόμο! Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ μικτά και της πιλοτικής εφαρμογής 4ήμερης εργασίας, η μεσογειακή χώρα φέρνει μια ψήφιση προς μεταρρύθμιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η εμμηνορροϊκή υγεία των γυναικών. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται τριήμερη άδεια τον μήνα σε γυναίκες με δυσμηνόρροια (έντονα συμπτώματα περιόδου), άδεια σε γυναίκες που πραγματοποιούν άμβλωση, δωρεάν προϊόντα περιόδου σε μαθήτριες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά τους, κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου και διασφάλιση του δικαιώματος σε έφηβες 16+ να πραγματοποιούν άμβλωση χωρίς την υποχρεωτική συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Αχ, με τσακίζει...

Ακρίβεια, ακρίβεια, ακρίβεια... αχ, και με τσακίζει... αχ, και δεν είδα μού λένε τα χειρότερα...

Η βενζίνη από τα 2,21 και πάνω, το ψωμί σε συνεχή άνοδο, η λαϊκή αγορά εξελίχθηκε σε μπουτίκ... στα σούπερ-μάρκετ πλησιάζεις ό,τι προσφέρεται... οι περικοπές καθημερινές για ό,τι μπορείς να περιορίσεις, οι μισθοί όπως τους ξέρεις και τα τιμολόγια των λοιπών υπηρεσιών στον... Θεό.

Αχ! «Κι οι χορτασμένοι δεν πιστεύουν των νηστικών», που έλεγε η γιαγιά μου...

Αχ! Κι είναι αχώνευτη η τούμπα που έφαγε η ζωή μου...

«Δε φταίω εγώ που είναι ακριβό το προϊόν που αγοράζεις», απαντάει στις διαμαρτυρίες μου ο καταστηματάρχης, «γιατί πληρώνω ρεύμα και υπαλλήλους»... «Δε φταίω εγώ, μου έφεραν οι προμηθευτές τη νέα παρτίδα προϊόντων με αυξήσεις αμερικανικές», δικαιολογείτε ο επόμενος...

Αχ! Και τσαλαπατάνε τις ζωές μας καταπώς τους αρέσει, όπως μου λέει κι ο 90χρονος μπαρμπα-Γιάννης, παλιό σκαρί, κοσμογυρισμένος. Αχ!

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News