Υπόγεια νερά «έπνιξαν» τη Φοινικιά

Παραπολιτικά
Υπόγεια νερά «έπνιξαν» τη Φοινικιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες που παραπέμπουν σε υποανάπτυκτες χώρες κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” στη Φοινικιά Ηρακλείου. Τα υπόγεια νερά σχηματίζουν λίμνη σε δρόμο, με τα ατυχήματα να είναι καθημερινά, ενώ πεζοί φορούν γαλότσες για να διασχίσουν το κανάλι της... ντροπής.

Δημότες περιέγραψαν την εφιαλτική καθημερινότητά τους, ενώ παράλληλα δέχονται... επιθέσεις από κουνούπια λόγω των στάσιμων νερών.

Παρά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει γίνει το παραμικρό εδώ και έναν χρόνο. Τότε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης υποστήριζε ότι θα υλοποιηθεί ένα μικρό τεχνικό έργο, ώστε τα νερά να οδηγούνται προς τον Γιόφυρο.

Αγανακτισμένοι δημότες κάνουν λόγο για κοροϊδία, καθώς τα φρεάτια ομβρίων παραμένουν στα... χαρτιά, με τις άθλιες εικόνες να συνεχίζονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Βουρεξάκης κατανοεί το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι εκπονήθηκε μελέτη και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Πάντως, η αδιαφορία των αρμοδίων έχει και συνέχεια... με φόντο μια τεράστια τρύπα στο οδόστρωμα, βάθους δύο μέτρων, με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση να υφίσταται εδώ και έξι μήνες, με δημότες να έχουν τοποθετήσει... καρέκλα στη τρύπα, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό ανυποψίαστους οδηγούς.

Προαγωγές για δύο εφέτες στο βαθμό του προέδρου

Στον βαθμό της προέδρου Εφετών προήχθησαν δύο υψηλόβαθμες δικαστίνες που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη. Ο λόγος για τις κυρίες Επαμεινωνδία (Νάντια) Κουσκούκη και Ευαγγελία Ψαράκη, που υπηρετούν αμφότερες ως εφέτες στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για ιδιαίτερα άξιες δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίες διακρίνονται για το ήθος, την αμεροληψία και την εργατικότητά τους. Και οι δύο εφέτες σπούδασαν στη Νομική Αθηνών.

Η κ. Κουσκούκη κατάγεται από τη Βοιωτία, ωστόσο ζει μόνιμα στην Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια. Έχει υπηρετήσει, εκτός των άλλων, στα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Λασιθίου, αλλά και στο Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά.

Η κ. Ψαράκη, γέννημα-θρέμμα Κρητικιά, έχει υπηρετήσει στο παρελθόν σε όλα τα Πρωτοδικεία της Κρήτης. Και οι δύο δικαστίνες έχουν διατελέσει πρόεδροι Πρωτοδικών Ηρακλείου και προϊστάμενες του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, οι δύο εφέτες προήχθησαν χθες στον βαθμό της προέδρου Εφετών. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η τοποθέτησή τους. Η “Νέα Κρήτη” τις συγχαίρει και τους εύχεται και στον… Άρειο Πάγο!

Οι προτεραιότητες, ο κόμβος και οι απαλλοτριώσεις από το 1969!

Η κατάρα των δημόσιων έργων, της ατζέντας έργων που δεν εκτελούνται και μιας απόλυτης έλλειψης διαχείρισης προτεραιοτήτων! Αυτό έχει συμβεί στον Αϊ Γιάννη τον Χωστό. Δε φταίει το προσωρινό κυκλικό που έφτιαξαν. Η περιοχή μπλόκαρε μόλις έπαψαν οι παράνομες αναστροφές. Μόλις πήγε να γίνει λίγο πιο νόμιμη η οδήγηση, μπλόκαρε το σύμπαν! Γιατί;

Μα, γιατί είναι όλα τα υπόλοιπα παράνομα! Με την έννοια ότι δεν υπήρξε νόμιμη οικιστική ανάπτυξη, δε φτιάχτηκαν οι δρόμοι που έπρεπε, τα δίκτυα και πάει λέγοντας! Όμως κάποιες φορές, ανατρέχοντας στο αρχείο των εφημερίδων, βρίσκεις πλούτο! Δείτε ρεπορτάζ του 2003, όταν και η τότε δημοτική Αρχή Ηρακλείου προσπαθούσε να λύσει το κυκλοφοριακό και είχε ανακαλύψει ότι είχαν καταβληθεί αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ώστε να διαπλατυνθεί ο δρόμος και να φτιαχτεί τουλάχιστον ως το δίχαλο για Φοινικιά και Μαλάδες... αλλά τίποτε! Από τότε πέρασαν άλλα 19 χρόνια και πάλι τίποτε! Στο σύνολο; Περάσαμε τον μισό αιώνα που έγιναν οι απαλλοτριώσεις και τίποτε! Αναλυτικά θα διαβάσετε στη σελίδα 13 το σημερινό ρεπορτάζ για τη νέα μελέτη που είναι έτοιμη, τους κόμβους που θα σώσουν την περιοχή και φυσικά τις “αμαρτίες” του 1969 με τις αποζημιώσεις!

Οι προβοκάτορες βγαίνουν “μπροστά”

Αν υπάρχουν σήμερα με Μητσοτάκη πρωθυπουργό κάποιοι που διαδραματίζουν τον ρόλο του προβοκάτορα, το οφείλουν - και - στον ΣΥΡΙΖΑ... Διότι, μια ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, φώναζε κατά των δυνάμεων καταστολής και ζητούσε την κατάργηση των ΜΑΤ. Όμως, όταν διακυβέρνησε τη χώρα, τα ΜΑΤ τα κράτησε και τα χρησιμοποίησε κατά του λαού.

Βέβαια, δε θα τα χρεώσουμε όλα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ζούμε σε μια χώρα όπου ένα σωρό “κατάλοιπα” και “αποβράσματα” (από την Κατοχή θες; Από το παρακράτος Καραμανλή που δολοφόνησε τον Λαμπράκη θες; Από τη Χούντα των συνταγματαρχών θες;)... αναπαράγονται ανά δεκαετίες, μέσα στην Αστυνομία και στον κρατικό μηχανισμό, για να μη... χαθεί το “είδος”...

Έχουμε και λέμε... Τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν (έτσι τουλάχιστον φάνηκε) έναν... “αγανακτισμένο κύριο”, που μπαίνει μπροστά τους, “θαρραλέα” και καλά... Και τους φωνάζει... «τι έχετε στα παντελόνια σας, ρε;»... Οι φοιτητές με τις σημαίες και τα πλακάτ αρχίζουν να διαμαρτύρονται, όταν οι ΜΑΤατζήδες τον “προπηλακίζουν”...

Και επειδή, ως γνωστό, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται... αρχίζουν χημικά... Ο “κύριος”... “σπρώχνεται”, για να συνεχίσουν οι άνδρες των ΜΑΤ αυτό που ξέρουν καλά να κάνουν... Να δέρνουν... Αυτή τη φορά τους φοιτητές...

Και τότε ο... “αγανακτισμένος” βρίσκεται λίγο παραπέρα, “ατσαλάκωτος”, να μιλάει στο κινητό του και να λέει... «τους είπα να τους πάρουν αυτούς από ’δω»...

Μία κυρία ακούγεται να φωνάζει... «Χτυπάνε φοιτητές. Είναι φοιτητές, ρε... Αυτό που έκανες θα το πληρώσεις», να του λέει...

Πού έγιναν όλα αυτά; Μα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση των φοιτητών κατά της παρουσίας των ΜΑΤ στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Το βίντεο, που ευτυχώς υπάρχει στο διαδίκτυο, προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε κάθε δημοκρατικό πολίτη...

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Βέβαια, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως ο εν λόγω τύπος είναι... «τραπεζικός υπάλληλος» και μάλιστα πως τον συνέλαβε για εξύβριση κατά της Αρχής... Ωστόσο, τα βίντεο δε δείχνουν ούτε ότι ενοχλήθηκαν οι άνδρες των ΜΑΤ από την παρουσία του, ούτε όμως φαίνεται και κάπου να τον έχουν συλλάβει... Περίεργο;

Το... “Τσιπράκι” δε θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ

«ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, σε κουβέντα που είχε, με μια γυναίκα συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει ο “Ημεροδρόμος”, στην αγορά της Πολίχνης η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε για την ακρίβεια και τους λογαριασμούς στο ρεύμα.

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα η συνταξιούχος έκανε ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Εάν θα κόψει τον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που ξαναγίνει πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ αν θα κόψω τον ΕΝΦΙΑ, όμως τους λογαριασμούς θα τους μειώσω». Η συνταξιούχος αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «Tσιπράκι μου όμορφο!».  Κι εδώ υπάρχει βίντεο. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό...

Μισό εκατομμύριο ευρώ για λίφτινγκ στον δρόμο

Ένα εκτεταμένο “λίφτινγκ” στο δημοτικό οδικό δίκτυο μπορεί να βάλει μπρος τώρα ο Δήμος Αγίου Νικολάου, μετά την εξασφάλιση μιας σημαντικής χρηματοδότησης ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σχετική χρηματοδότηση εγκρίθηκε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Το ποσό αντλείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αγίου Νικολάου για τη συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών».

Μια καλή είδηση λοιπόν και μακάρι να πιάσουν τόπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για να βελτιωθούν η καθημερινότητα και οι μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών στον δήμο Αγίου Νικολάου.

Περί καθαριότητας

Περί καθαριότητας και σεβασμού ο λόγος. Οδός Μάχης Κρήτης, πρωινές ώρες, ο οδηγός ανοίγει το παράθυρο και πετά τον καφέ και το μπουκάλι το νερό από απόσταση προς τον κάδο. Τα σκουπίδια προσγειώνονται πάνω σε ένα δίκυκλο, με τον οδηγό να κλείνει το παράθυρο και να συνεχίζει αμέριμνος τη διαδρομή του... Ναι, αυτοί οι οδηγοί απλά πιστεύουν ότι το να κάνουμε ό,τι βολεύει απλά λύνουμε και το πρόβλημά μας...

Είναι πολύ εύκολο πολλές φορές να κάνουμε κριτική στο σχέδιο καθαριότητας και ορισμένες φορές δικαίως, ωστόσο ποτέ δε σχολιάζουμε τη δική μας συμπεριφορά που ίσως να κάνει και τη μεγαλύτερη ζημιά. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και κυρίως να σεβαστούμε την πόλη μας, αλλά και τους ανθρώπους της. Αρεσκόμαστε να αναφερόμαστε και σε μειοψηφίες που προκαλούν το πρόβλημα, ωστόσο ρεαλιστικά είναι αρκετοί αυτοί οι ανεγκέφαλοι. Δηλαδή το να βρίσκεσαι στο μπαλκόνι σου και να πετάς τα σκουπίδια στον κάδο που βρίσκεται απέναντι... είναι οικολογική συνείδηση; Μια βόλτα στις συνοικίες του Ηρακλείου θα πείσει τους πάντες για το μέγεθος της ελληνικής “καφρίλας” μιας ομάδας πολιτών που ακολουθεί τη λογική τού “ό,τι γουστάρω”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News