Παραπολιτικά

Μαθητές από την Κρήτη στην Ισπανία

Στην Ισπανία βρέθηκαν από τις από τις 29 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου τέσσερις καθηγητές (Γεώργιος Σφακιανάκης και Μαρία Αντωνίου από το 8ο Γυμνάσιο, και Όλγα Ρήγα και Αικατερίνη Ψυλλάκη από το Γυμνάσιο Καστελίου) και 15 μαθητές του Γυμνασίου Καστελίου Πεδιάδος και του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου, στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+/e-twinning, με τίτλο “Nutrition in Life and Art”.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα και Ισπανία, και τρία σχολεία συνολικά, δύο από την Ελλάδα και ένα από το Alagon της Αραγονίας στην Ισπανία. Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο βρέθηκαν από τις 2/5 ως 9/5 18 μαθητές και δύο καθηγήτριες (Ferreruela Montanel Ines και Pereira Valenzuela Blanca) από το σχολείο IES Conde Aranda, στο Alagón της Ισπανίας. Οι Έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια των Ισπανών συνομηλίκων τους, ενώ οι καθηγητές διέμειναν σε ξενοδοχείο στην πόλη Σαραγόσα, ενώ αντίστοιχα οι Ισπανοί μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Ελλήνων μαθητών στο Ηράκλειο και στο Καστέλι Πεδιάδος και οι καθηγήτριές τους σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, αλλά και στο Καστέλι Πεδιάδος.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη μελέτη της διατροφής ως πηγή ζωής για τους ανθρώπους, αλλά και ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, έτσι ώστε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της συστηματικής άσκησης και να τα εντάξουν με τρόπο φυσικό στην καθημερινότητά τους. Οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την καθημερινότητα μιας ισπανικής οικογένειας και μιας ελληνικής οικογένειας, αντίστοιχα, οι Ισπανοί, και να αισθανθούν τη φιλοξενία, τη ζεστασιά και τη φροντίδα τους. Τους δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και να δουν σημαντικά αξιοθέατα της κάθε χώρας, που για τους Έλληνες μαθητές κάποια από αυτά ήταν το Monasterio de Piedra, το Castle of Loarre, η κλειστή αγορά της Σαραγόσα, καθώς και σημαντικά μνημεία και τον καθεδρικό ναό της πόλης, ενώ για τους Ισπανούς αντίστοιχα ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, το Ιστορικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Παγκρήτιο Στάδιο με δραστηριότητες προσανατολισμένες στο πρόγραμμα, και όχι μόνο.

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές και των δύο χωρών προετοίμασαν και παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με το θέμα του προγράμματος, αλλά και βίντεο, όπου παρουσίαζαν το σχολείο τους και τη χώρα τους.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON)

Σημαντικά θέματα θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση της Επιτροπής ECON (Οικονομικής Πολιτικής), στην οποία θα συμμετέχει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης ως τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

⦁ Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του - ιδίως τις οικονομικές - σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής ECON.

⦁ Πράξη για τα δεδομένα (ευκολότερη πρόσβαση σε δεδομένα από ιδιώτες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, δημόσιο τομέα κ.ά.).

⦁ Ευρωπαϊκή Πράξη για τα μικροκυκλώματα για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης (παραγωγή μικροκυκλωμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και θα συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής όσο και της πράσινης μετάβασης).

Ο «Βαπτιστικός»

Εξαιρετική η παραγωγή του “Βαφτιστικού”, της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο ΠΣΚΗ. Κοστούμια, φώτα, σκηνικά, σκηνοθεσία, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών... Εξαιρετικά. Κι οι ερμηνείες, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις (που η ερμηνευτική τους ικανότητα δεν αμφισβητείται γενικά, αλλά ειδικά στις παραστάσεις εδώ, κάποια θεματάκια που είχαν βγήκαν), ήταν καλές. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω πως εξαιρετικοί ήταν όλοι όσοι αποτέλεσαν το χορωδιακό σύνολο Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Κι είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει αυτή η σύμπραξη στις μεγάλες παραγωγές κι αναδεικνύεται ο “πλούτος” της πόλης. Κι ίσως, σε επόμενο χρόνο, σε μια νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ, η βάση να είναι τα εγχώρια σύνολα κι οι “φτασμένοι” να ’ναι σε ρόλους επικουρικούς...

Αδίστακτος

Η μαραθώνια απολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου σχετικά με τη δολοφονία της Καρολάιν αποδεικνύει (για μια ακόμη φορά) ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο αδίστακτο, που ακόμα και σήμερα, έναν ολόκληρο περίπου χρόνο μετά το τραγικό συμβάν, προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα, δηλώνοντας στην απολογία του: «Ήταν προφανές ότι κάποια ξεσπάσματα ήταν επικίνδυνα για εμένα. Χωρίς να το θέλει. Να πετάξει ένα αντικείμενο για να με χτυπήσει (σ.σ. η Καρολάιν)».

Παράλληλα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογηθεί, επισήμανε ότι δεν αποκάλυψε το έγκλημα που διέπραξε γιατί σκεφτόταν το μωρό του, που ήταν όλη του η ζωή, «όπως και η μητέρα του». Είναι να απορεί κανείς πώς αυτός ο άνθρωπος ακόμα βρίσκει το θράσος να επιχειρεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του για την αποτρόπαια πράξη του!

Ευαισθησίες αλά καρτ

Οι ευαισθησίες σε αυτή τη χώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τα πανεπιστήμια εξαντλούνται μέχρι την παρουσία της Αστυνομίας σε αυτά. Στην αναρχία και στο ότι ζήσαμε να δούμε να παρεμποδίζεται η δημιουργία βιβλιοθήκης, γιατί με το “έτσι θέλω” κάποιοι θεωρούν ότι τους ανήκει, δεν ενοχλεί τους “ευαίσθητους”. Στα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζεται περιφρούρηση των εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης σε χώρο που επί τόσα χρόνια ήταν υπό κατάληψη. Α! και σε άλλα νέα... Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την πανεπιστημιακή αστυνομία... Κρίθηκε ομόφωνα ότι «από καμία διάταξη του Ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».

Ζητούν πίσω τα χρήματα για τις εκδρομές που ποτέ δεν έγιναν

Στις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας και των δύο χρόνων με περιόδους καραντίνας και περιορισμών ήταν και οι σχολικές εκδρομές. Το δυσάρεστο είναι πως, ακόμα και σήμερα, ταξιδιωτικά γραφεία που το 2020 είχαν λάβει προκαταβολές για σχολικά ταξίδια και εκδρομές που ματαιώθηκαν δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα στους γονείς και ο νόμος τούς επιτρέπει να μην το πράξουν μέχρι και τον Ιούλιο!

Στα Χανιά, σύμφωνα με την Ένωση Γονέων, το συνολικό ποσό που εκκρεμεί από την πλευρά των γραφείων ανέρχεται σε περίπου 50.000 ευρώ! Γονείς που με στερήσεις έδωσαν τότε χρήματα για να συμμετάσχει το παιδί τους στη σχολική εκδρομή, εκτός από την απογοήτευση της ματαίωσης της εκδρομής, έζησαν και την απογοήτευση της κοροϊδίας. Γιατί έτσι την ερμηνεύουν.

Όπως και να ’χει, αν μετά την προθεσμία της 30ής Ιουνίου τα χρήματα δεν επιστραφούν στους γονείς, η Ένωση είναι αποφασισμένη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ευτυχώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις ταξιδιωτικών γραφείων, που έπραξαν το δίκαιο και επέστρεψαν τα ποσά που είχαν λάβει.

Υπομονή μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο...

Κλείνει από σήμερα και μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο η έξοδος από τα Χανιά στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης μέσω της λεωφόρου Μουρνιών, λόγω των εργασιών αναβάθμισης του δρόμου που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η λεωφόρος Μουρνιών θα είναι ανοιχτή μόνο στο ρεύμα εισόδου στην πόλη των Χανίων. Για την έξοδο των οχημάτων θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά οι οδοί Σοφοκλή Βενιζέλου, Αναγνώστου Γογονή και Αγίας Μαρίνας, μέσω υποδεικνυόμενης παράκαμψης.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ζητά την κατανόηση των οδηγών, τονίζοντας πως στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να παραδοθεί το έργο χωρίς καθυστερήσεις. Απαιτείται, πάντως, υπομονή από τους οδηγούς, γιατί είναι βέβαιο πως, ενόψει και της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν ουρές ταλαιπωρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια