Οι παραχωρησιούχοι του νέου αεροδρομίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Παραπολιτικά
Οι παραχωρησιούχοι του νέου αεροδρομίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αμοιβαία διάθεσή τους για στενή, αγαστή συνεργασία διαπίστωσαν εκ νέου χθες η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, με τους εκπροσώπους της εταιρείας παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, σε συνέχεια βεβαίως προηγούμενων εποικοδομητικών επαφών που είχαν επισφραγιστεί και με μνημόνιο συνεργασίας.

Οι εκπρόσωποι της “Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε. Παραχώρησης” (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ και η Ινδική GMR Airports Limited) πραγματοποιούν επίσκεψη στο νησί και στην έκταση του εργοταξίου όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους εδώ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραχώρησης, κ. Αθανάσιος Βούρδας, η γενική διευθύντρια Στρατηγικής, dr. Ayca Kolukisa, και ο εμπορικός διευθυντής της GMR Airports Limited που συμμετέχει στην Κοινοπραξία, κ. Sidharth Mouli, επισκέφτηκαν χθες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη παρουσίασε επιγραμματικά τον φορέα και τις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε θέματα εφαρμογής των αρχών και εθνικών/ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για τη διαφύλαξη και προστασία των φυσικών πόρων, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας παραχώρησης τον προηγούμενο Ιούνιο, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέλιξη των δράσεων και ενεργειών για το πρόγραμμα υποστήριξης της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής χωροθέτησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, μέσα από την εκπόνηση ειδικού σχεδίου διαχείρισης και διατήρησης του μνημειακού φυτικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας παραχώρησης τόνισαν τη σπουδαιότητα και την ανάγκη υποστήριξης της συνεργασίας με τον φορέα της Αποκεντρωμένης Κρήτης, σε όλα τα στάδια έως την ολοκλήρωση του έργου, σε ένα πλαίσιο σύμπνοιας με ενέργειες και δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής του νέου αεροδρομίου.

Αγώνας δρόμου για τα κόμματα, χωρίς τέρμα

Προσηλωμένοι όλοι στα κομματικά! Βλέπουν τις εκλογές να πλησιάζουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβρη του 2023 και τα συνέδρια, παρασυνέδρια, ψηφοφορίες, συνεδριάσεις Κεντρικών Επιτροπών δίνουν και παίρνουν! Ετοιμοπόλεμοι όλοι! Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Δημοκρατία, που ο αρχηγός της μπορεί να λέει σε 12 μήνες, ωστόσο τα στελέχη τρέχουν να προλάβουν... σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς τερματισμό, για να καταφέρουν να “μεγαλώσουν” τα ποσοστά τους! Αυτή την Κυριακή ψηφίζουν για τον Αλέξη, την άλλη το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., μετά συνεδριάσεις πολιτικών οργάνων... και να δείτε ότι θα κλείνουν τα ψηφοδέλτια νωρίτερα από ποτέ! Κι αναρωτιέμαι... Σε αυτή τη χρονική στιγμή με ποια αιτιολογία να κηρύξεις εκλογές;

Είναι αιχμή για το πρόσωπο;

Παρακολουθώντας κάποιος τη συζήτηση για το βραβείο Ν. Καζαντζάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και τη μυστικοπάθεια της δημοτικής Αρχής γιατί καθυστερεί να περάσει την απόφαση για τον Σήφη Σηφάκη που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή, νιώθει ότι αφήνεται μια αιχμή για το προτεινόμενο πρόσωπο! Και η αιχμή αφήνεται από τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο, όταν λένε ότι δεν μπορούν να πουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί καθυστερούν την απόφαση και καλούν να πουν “μυστικά” στο γραφείο δημάρχου τι ακριβώς συμβαίνει στις παρατάξεις... Τι ακριβώς συμβαίνει; Υπάρχει κώλυμα με το πρόσωπο; Ή απλώς πείσμα να μην περάσει της αντιπολίτευσης;

Εικόνες ντροπής!

Οι εικόνες που έρχονται από το ΑΠΘ με επεισόδια ανάμεσα στην Αστυνομία και σε κουκουλοφόρους αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι κάποιοι βρήκαν λόγο για να συμμετάσχουν στα επεισόδια, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τις... αρρωστημένες διαθέσεις τους. Σε χώρους εκπαίδευσης η βία δεν έχει καμιά απολύτως θέση και το απλό ακαδημαϊκό προσωπικό (φοιτητές, καθηγητές και γενικότερα το προσωπικό) δε φταίει σε τίποτα να είναι μέσα σε “εμπόλεμη” ζώνη!

Πρώτος ο Σμυρνάκης στο Λασίθι

Από το Οροπέδιο ήρθε η πρωτιά σε σταυρούς για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Λασίθι, καθώς πρώτος σε ψήφους στην εσωκομματική κάλπη αναδείχθηκε ο γνωστός γεωπόνος και γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης, ο οποίος έλαβε 343 ψήφους.

Παράλληλα τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης για τη Ν.Ε. Λασιθίου ήρθαν να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ μας περί σκηνικού ισοψηφίας για την 9η και τελευταία θέση της Νομαρχιακής, μεταξύ των Σταύρου Καρνιαδάκη και Αλέξανδρου-Αριστοτέλη Κουπατσιάρη, που πήραν από 220 σταυρούς.

Για την ισοψηφία και το ποιος τελικά εκ των δύο θα εκλεγεί στη νέα Ν.Ε. θα αποφανθούν τα αρμόδια όργανα κεντρικά, προφανώς μέσω διαδικασίας κλήρωσης, κάτι που αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να συμβεί στα τέλη της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στις 9 θέσεις της νέας Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με βάση τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και την ποσόστωση, εκλέγονται οι: Γιάννης Σμυρνάκης (343 σταυροί), Μιχάλης Μαυρικάκης (339), Γιώργος Μπελούκας (337), Δέσποινα Χατζάκη (308), Βασίλειος Ορφανάκης (297), Παύλος Χριστοδουλάκης (242), Φωτεινή Ραπάνη (191), Ουρανία Καραβυράκη (51), και Σταύρος Καρνιαδάκης ή Αλέξανδρος-Αριστοτέλης Κουπατσιάρης (από 220 σταυρούς ο καθένας).

«Ποιος πόλεμος;», λένε οι... εφοπλιστές

Ούτε ο πόλεμος ούτε οι κυρώσεις έβαλαν εμπόδια στους Έλληνες εφοπλιστές. Αυτοί οι... “πατριώτες” δε σταμάτησαν τη μεταφορά του... ρωσικού πετρελαίου ούτε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία!

Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα “Die Wetl”, επικαλούμενη τη ναυτική επιθεώρηση “Lloyd’s List”.

H κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Die Welt” υποστηρίζει ότι, με τη βοήθεια των Ελλήνων εφοπλιστών, η Ρωσία έχει ουσιαστικά παρακάμψει το εμπάργκο για τον ρωσικό στόλο που είχε επιβληθεί στις 8 Απριλίου, στα πλαίσια του πέμπτου πακέτου κυρώσεων λόγω Ουκρανίας.

«Ιδιαίτερα οι συναλλαγές για την πώληση πετρελαίου από ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η “Ρόσνεφτ” και η “Λουκόιλ”, διεξάγονται μέσω των ευρωπαϊκών λιμένων χωρίς κανένα εμπόδιο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, φεύγουν καθημερινά από τη χώρα, κατ’ εκτίμηση, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 509 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτικής επιθεώρησης “Lloyd’s List”.

Κατά συνέπεια οι εξαγωγές της Μόσχας παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στα οποία κυμαίνονταν πριν από τον πόλεμο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται κυρίως στην Ελλάδα. Τη στιγμή που έμποροι, πετρελαϊκές εταιρείες και εφοπλιστές σε Ευρώπη και Αμερική διακόπτουν κάθε επαφή με τον ρωσικό στόλο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επεκτείνουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία».

Επικαλούμενη πάντα στοιχεία της “Lloyd’s List” η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «τον Απρίλιο 190 τάνκερ είχαν αποπλεύσει από τα ρωσικά λιμάνια Πριμόρσκ, Νοβοροσίσκ, Ουστ, Λουγκά και Αγία Πετρούπολη. Τα 76 από αυτά έφεραν ελληνική σημαία. Έτσι οι Έλληνες έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα σε έναν χρόνο».

Κάνουν και... χιούμορ

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Die Welt”, που μεταφέρει η dw.com, «από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μέντε παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην αγορά των τάνκερ για τη “Lloyd’s List”. Διατηρεί απευθείας επαφές με πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες και λέει ότι οι ίδιοι περιγράφουν τη νοοτροπία τους ως εξής: “Είμαστε ταπεινοί ταξιτζήδες και πηγαίνουμε όπου μας στέλνουν”. Κατά την άποψή τους η εξυπηρέτηση των εξαγωγέων πετρελαίου στη Ρωσία δεν αποτελεί ρητή παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε.».

Με “μισθούς” εξαθλίωσης

Και μιας και μιλάμε για τους... εφοπλιστές... Ξέρετε ότι στην Ελλάδα, την ίδια ώρα, υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται με “μισθούς” κάτω και από το πενιχρό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που ανέρχεται στα 407 ευρώ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Μάρτιο του 2021, το 34,2% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (770.823 άτομα) αμείβεται με μόλις 468,4 ευρώ μικτά ή 398,2 ευρώ καθαρά. Πρόκειται για μισθούς μερικής απασχόλησης, έτσι όπως αυτοί αποτυπώνονται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν σε μηνιαία βάση οι επιχειρήσεις.  Αλλά... τέτοια θα λέμε τώρα;

Ο μετασχηματισμός του σχολείου στον 21ο αιώνα

Από τις 19 έως τις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, το 4ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται πέντε κεντρικές ομιλίες και ένα στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19/5, από τις 7 έως τις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία από τον κ. Αλέξη Κόκκο, ομ. καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, πρόεδρο της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΕΕΕ), μέλος της συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τη Μετασχηματίζουσα Μάθηση (International Transformative Learning Association [ITLA]), και συν-συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Interrogating Transformative Processes in Learning and Education, στο πλαίσιο του European Society of Research on the Education of Adults (ESREA), με θέμα “Μετασχηματίζουσα Μάθηση: Εφαρμογές στη σχολική πράξη”.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία από την κ. Αικατερίνη Κασιμάτη, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ, με θέμα “Η καλλιέργεια δεξιοτήτων ως κινητήριος δύναμη για τον μετασχηματισμό του σχολείου στον 21 ο αιώνα”.

Την Παρασκευή, από τις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κ. Θεοδώρα-Ντορέττα Αστέρη, σύμβουλο Α’ (Επιστημονική Μονάδα “Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση”), συντονίστρια (Τμήμα Α’ Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ΙΕΠ), με θέμα “Η μετασχηματιστική και συμπεριληπτική δυναμική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: Μαθήματα από την πιλοτική εφαρμογή”.

Το Σάββατο θα γίνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Διδάσκοντας ευρωπαϊκές αξίες στην τάξη με το Erasmus: Δημοκρατία και συμπερίληψη, αειφορία και ψηφιακός μετασχηματισμός” με τους κ. Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, πρόεδρο European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) Συμβουλίου της Ευρώπης (έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αραβέλλα Ζαχαρίου, ανώτερη λειτουργό Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού, προϊσταμένη Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη ΙΕΠ Κύπρου, Παναγιώτη Γρηγορίου, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παν/μίου Αιγαίου, υπεύθυνο Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Jean Monnet, Νίκο Βιδάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), και Αρετή Βουράκη, υπ. προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΠΔΕ Κρήτης. Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει κεντρική ομιλία από τον Μάνο Παυλάκη, Learning Director, JA Greece, λέκτορα Μάθησης Ενηλίκων Camp, Ηγεσίας, στο Πανεπιστήμιο Frederick, με θέμα “Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών: Η περίπτωση της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων”.

Tην Κυριακή το πρωί, τέλος, οι εργασίες περιλαμβάνουν ομιλία από τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη, μαθηματικό-συγγραφέα, με θέμα “Η γεωμετρία ως αρωγός για τη γλωσσική διδασκαλία”. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με απονομή τιμητικής διάκρισης στον Ιωάννη Πυργιωτάκη, ομότιμο καθηγητή, πρ. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η ομιλία του οποίου έχει τίτλο “Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News