Παραπολιτικά

Ένα πολυβολείο χωματερή…

Σε μίνι χωματερή, που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, έχει μετατραπεί τελευταία ένας χώρος που βρίσκεται μέσα στο πάρκινγκ μπροστά από το κτήριο της άρσης βαρών, στον περιφερειακό δρόμο του Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε αναγνώστης της εφημερίδας μας, η εν λόγω μεγάλη τρύπα που διακρίνεται στη φωτογραφία, και η οποία είναι γεμάτη πλαστικά, κάποτε ήταν πολυβολείο και ανήκε στην ευρύτερη ζώνη του τότε στρατοπέδου.

Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, το στρατόπεδο έφυγε, η θέση του πολυβολείου παρέμεινε κι εμείς σαν “σύγχρονοι” πολίτες, που “σεβόμαστε” τους εαυτούς μας και το περιβάλλον, σκεφτήκαμε να προλάβουμε τους αρμόδιους και να αξιοποιήσουμε πρώτοι εμείς (εννοώ οι πολίτες) την τρύπα. Το αποτέλεσμα πάντως δείχνει πως απλά μετατράπηκε σε σκουπιδόλακκο, χωρίς κανείς να φροντίζει για τα αυτονόητα.

Εσπερίδα για τον ΒΟΑΚ

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, για την ακρίβεια εσπερίδα, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στον Δήμο Ιεράπετρας και θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα δύο προωθούμενα έργα του ΒΟΑΚ, από το Καλό Χωριό έως την Παχιά Άμμο. Έργα που απασχολούν, ως γνωστόν, τις τοπικές κοινωνίες και από πλευράς προτεινόμενης χάραξης και από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών.

Μάλιστα, τις σχετικές παρουσιάσεις θα κάνουν ο Γιώργος Αγαπάκης από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., οι μηχανικοί Παναγής Τονιόλος, Θανάσης Γεωργίου και Νέστορας Λουκάτος, ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ασπραδάκης.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας σάς προσκαλεί στην εσπερίδα με θέμα “ΒΟΑΚ - Παρουσίαση μελετών για την παράκαμψη στην Παχιά Άμμο και για το τμήμα Καλού Χωριού-Γέφυρας Φρουζή”, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου (σ.σ. αύριο), στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας», αναφέρει η σχετική προσκλητήρια ανακοίνωση ενόψει της αυριανής εσπερίδας...

Αναδιάρθρωση

Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλο μέρος του δημόσιου λόγου έχει αναλωθεί γύρω από το εάν πρέπει ή όχι να επιστρέψει η ονομασία “ΠΑΣΟΚ” ή όχι. Το θέμα είναι ότι στην πολιτική το τελευταίο έχει να κάνει με τα ονόματα. Το ζήτημα είναι οι εσωτερικές ζυμώσεις και οι αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε κάποτε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, χωρίς να υπάρχει ιδεολογική ή πολιτική στόχευση. Το ακροατήριο ήταν πολυπληθές. Απευθυνόταν στην εργατική τάξη και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και από την περίοδο του Σημίτη κι έπειτα, είχε ως σημείο αναφοράς και στις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το όνομα, αλλά τι είδους πολιτικές προτάσεις ενθαρρύνει και τι ιδεολογική κατεύθυνση υπακούν οι συγκεκριμένες προτάσεις.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο σχόλιο, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αλλάξει το σύμβολο του ΚΙΝ.ΑΛ. και το έχουν αντικαταστήσει με τον πράσινο ήλιο. Αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον μέσο πολίτη. Είναι σαν μια παλιά ανάμνηση από έναν παιδικό έρωτα. Το θέμα είναι να υπάρξουν αλλαγές εσωτερικές με νέα πρόσωπα, με ένσημα στην αγορά εργασίας, που σκέφτονται τον μέσο πολίτη και την εργατική τάξη.

Δεξιά

Χθες, βγήκε ο Αντώνης Σαμαράς και είπε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά, ενώ έκανε σαφές πως πρέπει η Νέα Δημοκρατία να ακολουθήσει έναν πιο σκληρό δρόμο στον τομέα της ενέργειας και της εξωτερικής πολιτικής. Η αλήθεια είναι ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτυπώνεται η σκληρή, αντικοινωνική και διεφθαρμένη Δεξιά, όπως τη γνώρισε ο λαός σε δεκαετίες του 1950 και του 1960. Και είναι λανθασμένο σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, να χρησιμοποιούνται όροι και κανόνες με ιδεολογικό χαρακτήρα που διαμορφώθηκαν την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης. Πλέον, ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από δεξιά ή αριστερή στόχευση. Ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν πολιτικό σχηματισμό που θα εμπνεύσει τη μάζα, που θα δίνει όραμα στην εργατική τάξη και κυρίως θα είναι βιώσιμο το μέλλον του. Το να είσαι πολιτικός το 2022 και να αξιοποιείς μια αριστερή ή δεξιά ρητορική σ’ ένα συνέδριο που παράγεται πολιτική δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη βιωσιμότητα της κοινωνίας. Η κοινωνία έχει ανάγκη από πρόοδο, μακριά από σύμβολα και ιδεολογίες που κράτησαν την κοινωνία δεκαετίες πίσω.

Ψηφιακό Δημόσιο

Στην πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται το ελληνικό Δημόσιο, μετά την υπογραφή της σύμβασης για το έργο Gov-ERP, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το πρώτο που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην κατηγορία των επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το εμβληματικό έργο θα αποτελέσει το νέο ψηφιακό εργαλείο που θα αναβαθμίσει τη διαχείριση και αποτελεσματικότητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, αποτελεί «ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς είναι εξαιρετικά συμβολικό και κεφαλαιώδες στην ιστορία της ελληνικής αγοράς πληροφορικής».

Ποια οδική ασφάλεια

Κλαις όταν ανοίγεις τις σελίδες αυτού του βιβλίου, καθώς διαπιστώνεις ότι όποια βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι χρυσοπληρωμένα μεν, αλλά χωρίς εφαρμογή. Στις εξαιρέσεις και με απόλυτη σύμπνοια μόνο τα πρόστιμα του ΚΟΚ.

Συνεχίζω, γιατί την Ημέρα της Οδικής Ασφάλειας που εορτάζεται στις 5 Μαΐου, ήδη οι νεκροί στους δρόμους μας ήταν 18.

Ποια να σας υπενθυμίσω; Την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος σε 100 σχολεία της χώρας για κάποιους μήνες; Το e-Drive Academy, διαδικτυακός κόμβος ευθύνης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για θέματα Οδικής Ασφάλειας, στο οποίο ωστόσο δεν εκπαίδευσαν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων; Τις αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των δασκάλων οδήγησης, που αποδείχτηκε φιάσκο από την αρχή; Τις αλλαγές σε έναν ΚΟΚ που τις βλέπεις και διερωτάσαι τι και γιατί;

Κι όμως, νεκροί και τραυματίες κάνουν... ουρά και φέτος. Αλκοόλ, ταχύτητα, κακοί δρόμοι, λένε όλοι όσοι ξέρουν.

Αφόρητη πίεση ψυχολογική εντός κι εκτός σπιτιού, εντός κι εκτός εργασίας, κι όταν την έχεις, πανδημίες, ακρίβεια... εξαρτήσεις και ταχύτητα... η Πολιτεία πώς, τι και πότε παρεμβαίνει;

Μη ρωτήσετε εμένα. Ρωτήστε τον εαυτό σας και την Πολιτεία αν είμαστε εντάξει. Κι αν είμαστε εντάξει, ας συνεχίσουμε έτσι!

Είμαστε... χοντροί

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων και στα δύο φύλα, τόσο μεταξύ των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων, είναι άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Όσον αφορά στην Ευρώπη γενικότερα, σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες (59%) και ένα στα τρία παιδιά (το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών) στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Προκειμένου να πέσουν τα ποσοστά στη χώρα μας, σίγουρα μια από τις λύσεις είναι η ενημέρωση στα σχολεία για τους κινδύνους της παχυσαρκίας, αλλά και για τα οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής, καθώς πραγματικά είναι λυπηρό η χώρα μας να φιγουράρει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια